A terheléstől,a vezetési stílustól a gyújtás beállítástól.
Én amikor elkezdtem motorozni,még nem tudom mit hogy szeret,és mindig csőgázzal gyorsítottam amig nem érte el a megfelelő sebességet.Ja és a gyújtás se volt az igazi. Na akkor sokat. Lehet hogy hülyeségnek hangzik,de akkor simán evett ilyen 3litert meg fölötte. Most hogy be lett lőve meg blokk generál meg énis tanultam így most szerintem olyan 2,5 körül ehet,de ez olyan vegyes fogyasztás.
Úgy jön ide, hogy Mustangnál pölö a dugattyú vezérli a kipufogó, afelömlő, és a szívónyílást, a membrán kiváltja a szívónyílást, de nem lehet levágni a dugattyú felét, mert akkor nincs, ami megvezesse, és párhuzamban tartsa a henger falával, és egy idő uán féloldalasan fog kopni, ezért nem fogja normálisan zárni a kipufogót. Ezért oldották meg a yamahánál, hondánál ablakkal... Na így jön ide :)
Azok az ablakok azért vannak ott, igen, mert a membrán a hengeren van, de nem tehetik meg, hogy levágják gyűrű alatt a fél szoknyát, mivel akkor "fölül" nem vezetné meg szinte semmi a dugattyút, egy idő után féloldalasan kopna, majd mivel a kipufogóra még nem találtak ki semmilyen membránt, és nem is fognak, (mert ott kétirányú a gázáramlás), ezért a kipufogó még mindig résvezérelt, egy idő után elszökne a kompresszió, a forgattyúsházból rögtön menne a kipufogóba az anyag, elősűríts meg nem lenne...
Azt a csepel főtengelyt meg inkább add el vaterán.
A csepel főtengelyes megoldásnál van egy olyan gond hogy igaz egyforma a kuplung felőli tengely hossza,és rá is lehet kúpoltatni a mustang primer kis lánckereket,de ha pont akkora távolságra kerül a főtengely közepétől mint az eredetin,akkor a kis lánckeréken túlnyúló menet elég rövid lesz.Épp csak a csavaranya fér el rajta,nem lesz túlnyúló része.Lebiztosítani sem lehet,legalábbis még nem jöttem rá hogyan lehetne.
Egyenlőre marad a gyári főtengely,de lekönnyítve.Ki akarom számolni hogy kb mennyivel lesz könnyebb a gyári miután leszedtek belőle.Pár deka biztos lejön amitől majd könnyebben pörög fel a motor mint előtte.
hát nem tudom ezt a többlet súly mennyivel lenne több de grammokban számolhatunk azt hiszem. mellesleg amikor centirozod a főtengelyt amikor rajta van a dugó lehet hogy jól is jön majd a többlet súly egy kicsit. most akkor a csepel főtengő lesz benne? vagy a gyári mustangból szedetsz le?:)
A vas jó nehéz lenne,de olcsó.Az alu is drága,hát még a sárgaréz.Mennyibe kerülne egy akkora réztömb :D Rámenne pár motor ára.Amúgy nincs a forgattyúsházban nagy hőmérséklet,40-50 fok lehet.Mivel a keverék is hűti eléggé és a meleg amúgy is fent van a hengernél.
A második megoldásod már elég körülményes több okból is. Egyrészt ilyen perselyt csináltatni már igazi szakmunka.Főleg hogy belül pontosnak és tükörsímának kéne lenni.Másrészt nagyon megnőne a mozgó tömeg.Elvileg a tűgörgőnek annyi előnye van a bronzpersellyel szemben hogy kevesebb olajat igényel a kenése.Más nem nagyon van szerintem.
szerintem jó lenne egy vas karika is a forgattyúsházba. elég passzosan mondjuk 0,03-os zsugorral?vagy sárgarézből is jó lenne ott nem is kéne nagy zsugor. csak nem tudom hogy az mennyire lenne neked drága. de iylen fa meg műanyagot tuti hogy nem raknék bele.
Azokon keresztül szív a motor.Mivel a hengeren van a membrán,ezért létre kell hozni azt a mozgó gázoszlopot ami kinyitja a membránt.Egy normál dugattyú szoknyája nyitásakor nem jönne létre elég ideig tartó vákum ami nyitná is a membránt és be is szívná a kellő mennyiségű anyagot.Ha viszont levágnának a dugattyú szoknyájából akkor meg nem lenne elég kitámasztása a dugónak ezért bólogatna.Ezért találta ki a yamaha ezt az ablakos megoldást.itt láthatod egy másik dugattyún: http://www.szocimotoros.hu/cikkek/reedszelep/image025.jpg A másik oldalon azért vannak nyílások hogy kiegyensúlyozott legyen a dugattyú. Amúgy érdekes hogy főleg a yamaha ablakolja a dugattyút,más hengerbe szívó motornál más megoldás van.Az igazán jó megoldás az ha a motor a forgattyúsházba szív,mivel ott nincs semmi korlát a mennyiségnek.Amíg vákum van lent addig szívhat.Robogóknál pl a suzuki forgattyúsházba szív,de a honda meg a yamaha a hengerbe.Így ki lehet hozni nagyobb teljesítményt.A suzukinál úgy vették vissza az erőt részben hogy a membránblokknak csak az egyik oldalán vannak lemezek.Közvetlen nem is lehet betenni másikat helyette.Viszont van egy belső öntött "fül" amit ha levágnak akkor belemegy egy nagy,rendes membránház is.Pl én yamaha dt80lc2 membránt próbáltam bele,egy az egyben belefér,még a csavarok helye is stimmel.Csak hát ugye japánban 30km/óra a megengedett sebesség,oda nem kell 8 lóerős robogó,elég a fele is,így befojtották.Meg azzal is hogy a könyökcsőből a henger alatt kivágtak egy darabot,és belehegesztettek egy vasat amivel beszűkítették a könyököt legalább egy negyedével de lehet egy harmadával is.
ja valószínű hogy van mid a két megoldás azaz tűgörgős és bronzperselyes is. de én nem tennék bronz perselybe tűgörgőt. ezért írtam azt hogy akkora bronzot csináltatnék bele ami jó a 10-es csapszeghez. de ha úgy csináltatnád meg hogy valami kemény csapágy anyag szerűségből esztergáltatsz perselyt természetesen olyat ami fel van köszörülve és azt rakod a hajtókar szemébe és úgy bele a tűgörgőt az fasza lenne szerintem:)
A csehek ontják a membrános mustangokat és ideálokat.Az általános az a hengerre csavarozott membránház,mint a simsonnál.Van azért pár forgattyúsházba szívó példány is,csak épp ott már nagy alakítás kell.alap hogy az első felfogató fület le kell vágni tőből.Annak a helyére kerül a membránház.A hengerre meg kerül a vázfelfogatás.Szóval az már elég nagy munka.Nem biztos hogy az elérhető teljesítménynövekedés megérné a ráfordított munkát és főleg pénzt.Az se lenne kutya ha a blokk alját vágnánk ki és oda kerülne a membránház :D Meg fogom csinálni a membránosítást,dugattyú és henger van,membránt meg használtan tudok szerezni ismerős szerelőtől ezer forintért is.Most egyenlőre azt kell kitalálni hogy a leszedett főtengelysonka helyét mivel töltsem ki.Ugyanis a sonka olyan nagy hogy símán le lehet belőle szedni egy 12mm-es karikát.Ez már jókora súly.Aluból drága lenne,vagy texilbakelitből kéne vagy pedig valami jó száraz keményfából.A csehek ezen már túl vannak.Az állatok még a sonkát sugárirányban ki is furkálják :D
én olyan bronz perselyt csinálnék amibe a 10-es csapszeg megy bele. milyen kemény lenne egy karterba szívós membrános jawa:DD remélem megcsinálod membránosra,nem rossz ötlet.
Ritkán,de előfordul hogy bizonyos dologban segítségre van szükségem.Ezért kérdek tőletek valamit.Van ugye a mustang 14.1 mm-es csapszege,a yamahának meg 10mm-es.A yamaha tűgörgős kosara beleillik a mustang bronzperselyébe.Egy tizeddel kisebb csak.Szerintetek milyen új bronzperselyt csináltassak?Amibe passzol a 10-es csapszeg vagy olyat amibe a tűgörgős kosár illik?Van-e értelme a két megoldást párosítani vagy csak felesleges túlsúly?melyik a könnyebb?a kisebb lyukú bronz vagy a nagyobb lyukú a tűgörgőkkel?
Ma ismét a műhelyben voltam.Van nálam egy yamaha jog dugattyú ami azért lett kicserélve mert gyenge volt a motor.És nem azért volt gyenge mert elkopott hanem mert eldugult a kipufogó.De addigra meg lett furatva a henger :D Az eredeti dugattyú itt van nálam,teljesen hibamentes.Érdekes módon a magassága megegyezik a mustangéval.Két darab millis gyűrű van rajta.Annyi az eltérés hogy a yamaha dugón van ablak.Ki kéne próbálni.Ha nem működik akkor még meg tudom csinálni membránosra is :)
én már éreztem, és szintén sötétben :D:D 50 centis járdán, mellette földút, és a kettő közt méter mély beton árok, fenomenális, főleg hha az árokból még a csövesek is ijesztgetnek :D
Én fékek nélkül hoztam haza a mustangot,de nem kívánom senkinek az érzést.De futó nem volt amire lehetett volna rakni,szerelni meg már sötét volt,főleg szerszámok nélkül.
Szerintem se! Főleg jogsi, meg egyéb papírok nélkül beleszállsz egy kocsiba, aztán fizetheted a kárát... Lehet, hogy Zoli veszi meg, legalább akkor nem kell postáznom... :)