Keresés

Részletes keresés

kicsi emma Creative Commons License 2001.03.28 0 0 495
Húúú, de megszaladt ez a topic. Tamara, jó vagy nagyon!
Asszem én nem adnék ilyen teljesen elszállt neveket a gyerekeimnek, bármennyire magyar nevek is. Ennél nekem konzervativabb izlésem van.

ke

Ezüstke Creative Commons License 2001.03.28 0 0 494
Sziasztok!
Tamara, én is ámulok a sok név láttán, amit bevittél, köszönöm én is.
Elég "érdekes" nevekkel van tele!

Kedvencek: Nyilkos, Latamás (franciás:-)), Pilis (végül is ott fog élni a fiam), Parabócs:-))
De még sorolhatnám!

Vörösmartyi-nevek: szerintem nagyon szép neveket adott, úgy tudom, a Tímea is az övé (ami ha lányunk lenne, most fő-esélyes lenne).

Nálunk van a rokonságban Csongor-Tünde testvérpár:-)

Mit szóltok a Violetta névhez? Kedvenc sógornőm neve. Szerintem nagyon szép. Én mindig a csokis Vienettára asszociálok belőle, amit IMÁDOK! Olyan lágy, krémes, omlós. Ezért csak csokifagyiszínű lehet!
Szerintetek milyen színű?

Mindy

csinnnKA Creative Commons License 2001.03.28 0 0 493
Faxni!
Szimonetta talán azért ennyire légies, mert egyrészt olasz, másrészt az olasz zenei életben sokakat hívtak így (nem csak Puccini unokáját). A balerinaság még nem is olyan vészes, ha nem "túlságosan" balerinás, túltörékeny, túlnebáncsvirág... a balett egyébként szerintem csodaszép dolog, de némelyik balettáncostól borsódzik a hátam.
Csilla és Tünde garantáltan Vörösmarty, valóban a csillagból és a tündérből... az anyukám is így mesélte nekem (Csillának) és a húgomnak (Tündének). :-D

Monkey!
Ami keresztnév a Ladó-féle Utónévkönyvben szerepel, mind anyakönyvezhető, a Nyelvtudományi Intézet írásbeli ajánlása (szakvéleménye) nélkül!!! :-)

Földikutya!
Szerintem ne fírtasd Thor keresztnevét, hadd őrizze tovább az inkognitóját. :-)

Előzmény: Faxni (464)
Thor Creative Commons License 2001.03.28 0 0 492
:))) asszem ez lappang mindenkinek az agya hátsó részében, ha ezt a nevet hallja. Pedig val. a szarvasünőre gondoltak, ami ugyebár szép, kecses és fenséges darab, mindez nőneműben.

Ünige:
A névmagyarázó oldalakon, még a Ladó-félében is találtam pár marhaságot. Bár, ha abból indulunk ki, hogy a nyelvészetben sokminden csak feltételezés, és addig él, ameddig valami egyébbel meg nem döntik, nincs ezzel semmi gond.

Előzmény: Bugi bacsi (490)
Monkey Creative Commons License 2001.03.28 0 0 491
Például... :-))))))
De az "üsző" is eszembe jutott, meg az egész szó nekem olyan "kis debil" hangulatú, nem tudom miért... :-)

Nem tudom, ebbe a topic-ba belinkelte már valaki a babinames.com-ot? Ha igen, akkor bocs... De az is egy "aranybánya" a magunkfajtának! :-)

Előzmény: Bugi bacsi (490)
Bugi bacsi Creative Commons License 2001.03.28 0 0 490
WCÜnőke?
Előzmény: Monkey (489)
Monkey Creative Commons License 2001.03.28 0 0 489
Kíváncsiságból beírtam az Ünige nevet az Altavista keresőjébe, erre 3 db magyar oldalt adott ki. Pedig szerintem is határozottan "germános" hangzású!
Végül is mindegy, szerintem nem szép, az Ünőke meg aztán pláne nem, tudnék asszociálni róla sokmindenre... :-)
földikutya Creative Commons License 2001.03.28 0 0 488
Bocs, Thor, gyorsabb voltál :))
Előzmény: Thor (486)
földikutya Creative Commons License 2001.03.28 0 0 487
Thor-tipp: Tatjána? ez talán nem olyan ritka. Titanilla?

---------
BOÁ - hááát... van valaki, akinek nem az jut eszébe róla, ami nekem? :))

Thor Creative Commons License 2001.03.28 0 0 486
Inkább ne. Mondtam, aki kíváncsi, megmondom mélben, de nem akarom topicban közzétenni.
Előzmény: Faxni (484)
Thor Creative Commons License 2001.03.28 0 0 485
Eltévesztették. Ünőke az ősmagyar, Ünige viszont, tudtommal, germán név.
Előzmény: kriszi (483)
Faxni Creative Commons License 2001.03.28 0 0 484
Tamara, ez remek, köszönet.
Láttam, hogy Éne, én ismerek Énea nevű hölgyet.
A Csobilla jó, Csilla lányomat szoktam néha így hívni, pedig nem is tudtam...
Ha van Firtoska, lehetne Fitoska is:))
Abszolút nyomon követhetőek a helységnevek, az állatok és egyáltalán a természet, az akkori élet, nem? Olyan ember- és természetközeliek ezek a nevek, némelyik olyan mesébe illő.
A Zala lánynév, jéé, pedig inkább fiúsnak hangzik.
Timur pl. az ezeregynapban is van, bár hosszabb, Timurtas kán, az ő fia, Khallaf lett Turandot férje.
Ez nagyon érdekes és szórakoztató olvasmány! Köszi:))
Thort nem találjuk ki? Van még két tippem, szabad?
F.
kriszi Creative Commons License 2001.03.28 0 0 483
Ráadásul nekem a magyarázat sántított. Azért lett a kislány Ünige, mert az régi szép magyar név.
Eredete: Makai Sándor egyik IV. Béláról szóló könyvében a kun király nem is tudom milyen származású (valamilyen különleges, elő kéne venmnia könyvet)menyét hívták így. (Aki a keresztségben az Ilona nevet kapta.) Mi ebben az ősmagyar, ezt nem értem. Bár nem nagyon szoktam beleszólni mások névválasztásába, itt még az engedélyezésnél is segítettem nekik, de akkor is.

Amúgy minden név ki tud váltani ellenérzéket. Nekem a fiaim: Kristóf Márton és Bálint Dániel. Én úgy gondoltam, mindegyik több évszázada használt, magyarnak tekinthető nevek. Ennek ellenére még a közeli család egy része is lázadozott, micsoda ronda nevek.
Unokahúgom meg Vivien lett, húgom szerint ez is magyar név (én ellenvéleményen voltam). Bezzeg az általunk választott Borbála az parasztos szerinte. A Dorottya meg csak Dórának szép (szintén szerinte). (Ezek voltak lánynévből a favoritok, na majd a 3.-nál. Mert annak már lánynak kell lennie, nincs több fiúnév a naptárban :-))

Előzmény: Thor (479)
Gabeszka Creative Commons License 2001.03.28 0 0 482
tamara,
jó kis nevek!

Ágibági, bocs, hogy ide, de két Soma nevű kutyát is ismertem (bár igen normálisak, egy németjuhász meg egy bobtail), de mégis...
Meg a Spiccer Gyöngyi az örök Soma, hát egyszer biztos kivénül, de addig is...

A Villő ezek szerint lánynév? Még az Ellák-on csodálkoztam ennyire (az meg fiú)

ar0mo: fiúnevek nekem továbbra is: Ádám, Ábel, Balázs, Botond, Vince, Vilmos, Guszti, régebben a Zsombor, meg persze a saját kölkeimé (Domonkos, Zsigmond), meg ilyenek is, Donát, Hunor - ezek gyakori nevekhez jók.

lánynevek: a növénynevek szerintem nagyon jók (nálunk talán egyszer lesz egy Kamilla), de tetszik még: Melitta, Hermina, Johanna, Helga, Karola, Ajna -rengeteg, lánynáv annyi jó van!

Gabesz

Bugi bacsi Creative Commons License 2001.03.28 0 0 481
Sziasztok!

vickie!

Nem kell bosszun gondolkodnod azutan, hogy haragos zoldnek titulaltad gyonyoru nevemet!
;o)

Thor!

En is tudom a neved, bibiiiiii!
De nem mondom meeeeeg!
;o)

Faxni Creative Commons License 2001.03.28 0 0 480
aromo, hát Nagy Zoárd...:))

A Csillát és a Tündét nem Vörösmarty követte el? A Csillagból és a Tündérből?

Thor Creative Commons License 2001.03.28 0 0 479
Én meg egy Ünigét ismerek, aki a lányát a változatosság kedvéért Ünőkének nevezte el.
Nekem se tetszik.
Előzmény: kriszi (477)
Monkey Creative Commons License 2001.03.28 0 0 478
:-))) BORÓKA - ő van itt a pocakomban :-) feltéve, ha _tényleg_ nincs kukija. :-)))
Előzmény: kriszi (477)
kriszi Creative Commons License 2001.03.28 0 0 477
Egy ismerősünk a kislányát Ünigének nevezte el. Hát...
Én ismerek Teklát (nagyon szép kislány és "passzol" a nevéhez) és Villőt is (utóbbi még túl kicsi, + Boróka a másik neve, majd meglátjuk).

Tamara!
Van a könyvben forrás arra nézve, honnan vették ezeket a neveket?

Thor Creative Commons License 2001.03.28 0 0 476
Nekem van egy unokahúgom, aki Bíborka. Még csak 10 hónapos, de frankón vasgyúró leánykának ígérkezik, aki majd a homokozóban üti a fiúkat. Én spec. semmi furcsát nem találok benne. Az említett tevékenység nyomán képződő foltok színéhez passzol, egyébként meg sehol sem fejez ki karcsúságot :)
Előzmény: zso70 (475)
zso70 Creative Commons License 2001.03.28 0 0 475
Tamara, emelem kalapom!!
De, amellet, hogy helyes az Őzike, Pintyőke, Biborka, Hunorka, nem bizti, hogy én adnám, mert ha lesz egy franko vasgyuro, nem éppen nádszál leányzom, akkor elég hülyén hangzik, amint éppen a homokozoban üti a kisfiukat, hogy Biborka.....

Maradok a Jankánál, de tetszik még mindig a Borbála is. Fiuban pedig a Sámuel.

Monkey Creative Commons License 2001.03.28 0 0 474
Azért az ilyen nevekkel, mint a Karcsú, Csinos, Kedves, Gyönyörű vigyázni kell! :-)))))
A Magyarka kissé "erőltetett".
Viszont a Borostyán, Mandula, Gyopár, Rózsa, Tulipán - ezek tetszenek! :-)
De jó, hogy van újabb adatbázis, amin lehet "rágódni"! :-)
Előzmény: tamara (469)
Monkey Creative Commons License 2001.03.28 0 0 473
TAMARA
Köszi a fáradságot! :-) Érdekes volt, és tanulságos, hát úgy a nevek 80 %-át még sosem hallottam, legalábbis keresztnévként nem. Vannak köztük jó nevek, de azért szerintem némelyik "durvább" egy Krisztofernél! :-))))
Nem tudjátok, ezek a nevek mind anyakönyvezhetők minden további nékül? Vagy irány az MTA?

MÁS NEVEK
Olvasva Benneteket, állandóan neveken jár az agyam, pedig a mieink már megvannak, de méágis, olyan jó rajtuk gondolkozni! És eszembe jutott néhány potenciális "jelölt", hátha megtetszik valakinek:

KÁRMEN (pont délután jutott eszembe, erre az esti Legyen Ön is milliomosban így hívták a játékoscsajt, még a Vágó meg is jegyezte, hogy szép neve van. :-) )
Pl. a Kéri-hez, nem jó?

TEKLA - nekem mondjuk annyira nem tetszik, úgy értve, hogy gyerekemnek nem adnám, de néhány éve, amikor hallottam egy ilyen nevű kislányról, akkor az fogott meg benne, hogy végre élő példát láthatok egy eddig csak naptárban látott névre. Szerintem az benne a jó, hogy ritka, de mégis közismert.
VILLŐ - ua. mint a Teklánál... :-)

És végül egy fiúnév: FÁBIÁN.

Majd még gondolkozom! :-)

Üdv: Monkey

ar0mo Creative Commons License 2001.03.27 0 0 472
Huuuuuu Tamara, ez nem semmi! Koszi es gratula!

Nekem a Sárándi Soma tem teccik igazan(mindig Csavardi Samu ugrik be a Gyuruk urabol), a Sárándi Mátyást viszont gyonyorunek talalom

Kriza, szerintem a Barnabas nagyon szep, en is valasztanam, de a Nagy Barna!!!(bas) eleg ciki

Meg mindig nem talaltunk fiu nevet :(, Segitseg!!!

aromo

Előzmény: tamara (469)
Kriza Creative Commons License 2001.03.27 0 0 471

Szia Pumukli,
Képzeld, véleményt változtattam! A párom a Sárándi Somára szavazott, és mikor kifejtette, hogy a Sárándi Mátyásban sok a hosszú á, és többször kimondtam, be kellett vallanom, igazatok van! Szóval Soma. De azért ne tartsatok köpönyegforgatónak!

Mi most a Bertalan, Barnabás és Benedek között hányódunk. A párom szerint a Barnabás olyan kis fekete kölyök, mint Jakus, de mi van ha szőke lesz? Kevés rá az esélyünk, de mégis. Mondtam, megvárjuk, míg kijön, szőke Benedek, fekete Barnabás.
Örülök, hogy a Johanna ilyen osztatlan sikert aratott, bár kicsi az esély, hogy szükségünk lesz rá – most.

Kriza

Thor Creative Commons License 2001.03.27 0 0 470
Érdekes, hogy a Hargita és Jutalom fiú- és lánynévként is szerepel.

A Katul és a Mátka nagyon aranyos :)
De az sem semmi, ha valakit Örömesnek vagy Gyönyörűnek hívnak csak így egyszerűen :)

tamara Creative Commons License 2001.03.27 0 0 469
és a nők:

AJÁNDÉK, AJÁNDOK, AJNÁCSKA, ALIRÁN, ALMA, ANICS, ANIKÓ, ARA, ARANKA, ARANYOS, ARIKA, ARTA, ASKAM, ÁLDÁSKA, ÁRVÁCSKA,

BABA, BAKÓCA, BÁBOLNA, BÁJOS, BECSE, BÍBORKA, BOÁ, BOGÁRKA, BOGLÁRKA, BOGYÓ, BOROSTYÁN, BÚGA, BUNGICS, BÜSZKE, BÜVELLŐ,

CEGŐKE, CIKA, CINKE, CSÁB, CSELLŐKE, CSNGE, CSILLA, CSILLAG, CSILLAVÉR, CSINOS, CSIPERKE, CSÍLÁR, CSOBÁNKA, CSOBILLA, CSÖGLE, CSÖNGE, CSÖPI,

DALAMÉR, DALLÓ, DELE, DELINKE, DERSIKE, DÉLIBÁB, DÉVA, DORMÁNKA,

ECSEMBŐ, EDŐ, ÉDUÁ, ELBILGE, ELVŐ, EMESE, EMSE, ENESE, EMŐKE, ENÉH, ENET, ENID, ENIKŐ, ESTILLA, ESZTORA, ETEL, ETELKA, ETLKE, ÉCSKA, ÉKE, ÉNE, FÁNCSIKA, FEHÉRKE, FELHŐCSKE, FIRÉNE, FIRTOS, FIRTOSKA, FRUZSINA, FÜRGE, FÜVELLŐ,

GALAMB, GERLE, GÉDA, GÉLA, GIDULA, GILLIKE, GÍLVÁD, GYOPÁR, GYÖNGYI, GYÖNGYÖS, GYÖNGYVÉR, GYÖNGYVIRÁG, GYÖNYÖRŰ, GYŐRINKE, GYULÁNKA,

HABILÁN, HADILÁN, HAJNA, HAJNÁCSKA, HAJNAL, HAAJNALKA, HALI, HARGA, HARMAT, HARGITA, HIMES, HIZELLŐ, HUNORKA,

IBLA, IBOLY, IBOLYA, ILDIKÓ, ILLANGÓ, ILLEGŐ, ILMA, ILONA, IMOLA, INKE, INOTA, IRMÉN, IRINGÓ, IVIDŐ,

JÁVORKA, JENKE, JOLÁN, JOLNADA, JOLÁNKA, JUTALOM,

KADARTA, KALLI, KAMOR, KARCSÚ, KATICA, KATUL, KECSES, KEDVES, KÉLPCSE, KIKINDA, KINCS, KINCSŐ, KOLCSA, KÖKÉNYES, KÜDE,

LELLE, LENGŐ, LENKE, LILLA,

MAGÓ, MAGYARKA, MANDOLA, MANDULA, MAROS, MÁTKA, MÁTRA, MÉHIKE,

NAPOCSKA, NAPSUGÁR, NÉGYÖKE, NYESTE, NYUSZTI,

OBI, ODOLA, OLGYA, OLNA, ÖLLŐKE, ÖRÖMES, ŐZIKE,

PATACSKA, PATONKA, PÁTKA, PÁVA, PICUR, PILLEN, PINTYŐKE, PIROSKA, POROTA, POHOLYA, POZSONKA, PÖSZE

RÁBA, RÁSKA, REGEHŰ, RÉKA, RÓZSA,

SAROLTA, SELLŐ, SERUZÁD, SUGÁRKA, SZAMOS, SZELLŐ, SZEMŐKE, SZENDE, SZENDILE, SZERÉNY, SZILÁRDKA, SZIVÖLŐ, SZŐKE, SZÖMÉR, SZÖRÉNYKE, SZŰBÁL, SZŰDELI, SZÜVELLŐ,

TÁPIKA, TEMISE, TENKE, TUGA, TULIPÁN, TÜNDE, TÜNDÉR, TÜZINKE,

URAJKA, UZONKA, ÜDVÖSKE, ÜNÖKE,

VERSÉNKE, VIDORKA, VIOLA, VIRÁG, VIRITÓ,

ZALA, ZÁDORKA, ZELINE, ZENEDŐ, ZENŐ, ZILLE

hát ennyi vót, ez nem is volt olyan vészes.

Thor Creative Commons License 2001.03.27 0 0 468
Naggyonn jók :)) majdnem az összes magyarországi helység- és megyenév fellelhető köztük.
Rájöttem, hogy az ismerőseim között van egy halom szemfüles, akik valahonnan már begyűjtöttek párat ezekből a nevekből. Van egy halom rokonom ill. ismerősöm, aki Bese, Barna, Botond, Buda, Bulcsú, Csongor, Előd, Emőd, Örs, Zoárd, Zsombor.

A számomra újak közül nagyon tetszik a Göncöl, Györk, Jagorta, Mundzuk, Révea (ez nem lány?), valamint a Dzsingiz, bár sose gondoltam volna, hogy ez magyar.

Bár szerintem a Barna sem az. Ősi skandináv név (svédül: gyermek, arhaikusan "fiú" értelemben) Az csak egy dolog, hogy magyarul jelent valamit, mint pl. a Piroska is, ennek ellenére az is a görög Paraschiva névből származik, és kicsit sem magyar.

Előzmény: tamara (465)
Lujza71 Creative Commons License 2001.03.27 0 0 467
Szép munka.
Köszönjük Szépen.

Lujzi

Thor Creative Commons License 2001.03.27 0 0 466
Kösz szépen :) ez derekas munka volt. Mindjárt elmerülök benne.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!