Az AD konverzió önmagában természetesen "veszteséget" okoz, függetlenül attól hogy milyen a kimeneti fájlformátum. De ha egy cd-t VAW formátumba grabbelsz, ott (tisztán digitálisan!!!) nincs veszteség. VAW-ból elvileg hibátlanul visszakapható az eredeti anyag. Az MP3-nál pl. már nem.
A probléma ebben az esetben máshol van: a zenei cd lemezen nincs elég javítókód ahhoz, hogy hibátlanul visszakaphasd azt az erdetei digitális anyagot, amit kiírtál a CD-re. Ezért rosszabb mindig a másolt CD.
Az AD konverzió során minden információ elveszik ami 0 dB felett van. Ha megkeresed a "leghangosabb" pontot és erre állítod a 0-át, iszonyú halk lesz az egész, és az alja vész el a digitális (tehát nem transzparens!!) zajban. Ezért szokták (és a rendszer sajátosságai meg is kívánják, hogy így tegyenk) hogy a mondjuk 1 ms-nál rövidebb csúcsok nem számítnak, ezeket lenyesik. Ezzel lehet nyerni jópárt decibelt a "hangosságban" (Na meg egy csomót veszíteni a minőségben....) Erre sajnos szükség van, a rendszer felbontása nem végtelen.
Sajnos a Cd digitális médium, a AD átalakítás nélkül nem tudsz rá zenét írni. De azt állítom, hogy maga a cd írási procedúra kevesebb veszteségért felelős, mint az AD átalakító. Teljesen mindegy, hogy milyen formátumokat használ közben az ember, a vége úgyis a 16 bit 44,1 KHz Cd szabványhoz fog vezetni.
Szerintem meg kéne próbálnod először egy tényleg jó AD átalakítóval kísérletezned, nagyon sokat variálva a jelszintekkel, és kerülve a Sound Forge-ot és társait.
Egyébként meg a "profi" cd írás egy igen nagy boszorkánykonyha, mindenféle zajhozzákeveréssel, kompressziókkal.....
Az analog-waw konverzio biza vesztességes eljárás ha a jelenlegi házi eszközöket tekintjük. Egy jobb minőségü AD konverter ma még megközeliti, vagy meghaladja egy normál házi konfiguráció árát. (lásd: PIXEL - Terratec hangkártyák és digitalizáló eszközök, pedig ezek még csak nem is nevezhetők professzionális ezközöknek.
A digitális forrás másolása viszont vesztesség mentes, ha az ember azt jól csinálja.
Sajna a mai masteringben elterjedt gyakorlat az abszolut igénytelenségre utal:
Egy begrebbelt cd anyagának burkológörbéjére nézve - ami tisztelet a kivételnek - általában limes=egyenes.... sokat elárul.
A zenei jelcsúcsok általában túllépik a 0 dB szintet, ezt ugye nem kell magyarázni, a digitális formában mit jelent. A gyári cédéken annyi a limitált, felül négyszögre vágott csúcs, mint nyáréjszakán az égbolton láthat csillag.
Ha ezt ilyen formában kiirod, még több torzítást viszel az anyagba.
És ez a probléma egyik része. A másik a felvétel során alkalmazott komprimálások csoportja. Had ne ragozzam. szörnyű, miket követnek el a hangosság érzet fokozására.
Az első probláéma némileg javítható ( egy jobb hangszerkesztő progival: szint 3 dB-vel való csökkentése, és a tulvezérelt részek helyreállítása) Nem a lgtökéletesebb, de pl a SoundForge egész szépen megcsinálja.
A másik probléma a különböző sávokban végzett komprimálások: na ezzel tököljön az, akinek két annyja van.
Egy tény. akár analóg forrásból is jelenleg messze jobb minőséget tudok produkálni
mint a jelenleg kapható könnyűzenei cédéken lévő anyag zöme.
Persze szarból és szalonnából nem igen lehet aranyat csinálni.
Egy írt CD mindig rosszabb, mint egy eredeti, egy jó fülü ember könnyen észreveszi a minőségromlást. A tünetek pontosan azok, amit írtál: fénytelenség, dinamikavesztés.
Ezt nem a VAW konverzió okozza, hanem a digitális technika, úgy ahogy van.... A VAW konverzió veszteségmentes, amire a digitális technika (na meg az éppen használt AD átalakító) képes, az a VAW-ban benne van.
Szabad tudni egyébként, hogy milyen eljárással készült ez a felvétel?
Analógy szalag- AD konverter-VAW-CD? Vagy esetleg valami digitális felvétel - VAW-CD?
És még egy kérdés: Milyen nyers lemezt, írót és írási sebeséget használtál?
Sziasztok!
Még teljesen új vagyok a fórumban, de talán Ti tudtok segíteni.
Nemrégiben barátaimmal készítettünk egy zenei anyagot. A felvétel stúdióban készült, tehát elég jó minőségű.
Ezt szeretném összemásolni egy multimédiás résszel (CD-Extra formátumban), úgy, hogy a hangminőség ne romoljon.
A NERO megfelelő funkciójával sajnos csak úgy sikerült mindezt megoldanom, hogy a kész CD-t tisztességes hangfalakon meghallgatva észrevehető a minőségromlás. A hangzás fénytelen lett. Úgy gondolom, hogy ez a wav-ba konvertáló köztes, de sajnos kihagyhatatlan lépés miatt történt.
Ha valaki tudna segíteni, hogy milyen progival, és milyen módon tudnám a dolgot megoldani…
Üdv
RIDATA RITEK CD-R (zöd színű) lemezekkel van valakinek tapasztalata?
Én írható DVD-R lemeznek már régóta a Ridata Ritek G04 lila színű lemezét használom, és nagyon-nagyon elégedett vagyok vele, de CD-R lemezeihez még nem volt szerencsém. Ha azok is olyan megbízhatók mint a DVD lemezeik, akkor átállok TDK-ról.
A Blindwrite v5.2.3.136 nevezetű progit nem tudom próbáltátok-e már ? Valahogy xp-vel nem szuperál :( Ezt üzeni indításkor : “Patin Couffin not present or up to date”
FAQ nyomán:uninstall-reboot-install kipróbálva, nem jó.
Annyira örülök, hogy újra itt vagy közöttünk ! :9))))))))))))
Köszönöm szépen a helyreigazítást.
Amit írtál, azt tudtam eddig is / amit tanultam, azt nem kis részben a Te cikkeidnek, hozzászólásaidnak köszönhetem... :o) / , csak azért egyszerűsitettem le a dolgot, mert a ide-oda kerengő (vélhetően) film/játék-imidzseket általában mode2-ben látom leszedve a cue-kban.
Nemcsak (csak) a Mode2 miatt lehet ekkora egy image, lehet az Mode1, is 2352/bájt szektor formátumban grabbelve ugye. Egy 700MB felhasználói anyagot tartalmazó lemez - ha nem cooked, azaz 2048 bájt/szektor formában készítenek belőle image fájlt, hanem RAW, azaz 2352 bájt/szektor formában (tehát felhasználói adatok, plusz fejlécek, hibajavítás stb.) - image állománya 800 MB körüli lehet akár. Az image fájl mérete csak akkor mérvadó, ha tudjuk az image típusát, hogy milyen szektor formátumban lett grabbelve, azaz tudjuk, hány szektorról van szó. Azt megszorozzuk 2048-cal, és mindjárt látjuk, kilobájtban mérve mennyi lesz a hasznos adat a lemezen és mekkora üres lemez kell hozzá.
Ha a cue-d megvan, akkor simán ráfér egy lemezre, és bármilyen cue-t ismerő progival felnyesheted (nem kell feltétlenül a CDRWin). A mode2 miatt ekkora az imidzs; nemkő beszarnyi. És asszem 760 Mega akart lenni, ugye ??! :o)