A beszerzés még nincs lefixálva ... kimegyek érte .
Rovarölőből specifikusan használok , mikor mi ellen . Molyok egyéb bogarak ellen jó a Bi 58 , szépen viszi őket . Levéltetü ellen Actara , és érés előtt rágások ellen Decis , ez ugye 3 napos tehát jól időzíthető . Van még 1 liter Zoloném ezt az Actara helyett bevethetem .
De ezekkel a szerekkel megoldható a védelem , csak nagyon észnél kell lenni mikor -mivel .
Na az a fajtalista valóban érdekel,de a te meglévő ÚJ fajtáid is.Remélem az idén már lesz mit megmutatnod....és olaszból hogyan szereznéd be a fákat ? Más:rovarölőt milyent használsz/ ez azért lényeges,mert amiket én eddig használtam kivonták a forgalomból,esetleg pulzt alól még .../
Ja ..ja , csak tavaly nem sok fotót csináltam , a késői fajtákra vártam , de azokkal meg történt ami történt .
Elsősorban az új ( nálunk új ) fajtákat akarom majd bemutatni .
(épp most telefonált egy kedves hölgy olaszországból , hogy látta , a hirdetésemet , hogy csemetéket keresek , küld egy ajánlatot , hogy milyen fajtáik vannak ..... ha megjön majd közzéteszem )
Kizárólag a Merpan 80 WDG. Más kaptán hatóanyagú vegyszer nincs a piacon. A kertészek nem is nagyon használják. Inkább a szőlőkben. Őszibarackra mancozeb, Dithane vagy Novozir (ha maradt permetes szekrényben). A többi csonthéjast nem permetezik megelőző jelleggel. Legfeljebb tél végi rezet kapnak jobb helyeken.
Ma voltam én is körülnézni vegyszerügyben,itt volt Alfa Solo de csak ampullás ,talán sikerül rábeszélnem az eladót,hogy hozasson 1 v. 2 decis kiszerelésben/nekem a famennyiség miatt a literes nagyon sok lenne,persze pénzben is.../,azon viszont ledöbbentem,hogy rovarölőből kivonták azokat,amelyeket én használtam eddig :Basudin 600,Zolone/Unifoszt is csak "pult alól adnának" igaz azt nem is igen használtam.Na akkor most milyen rovalölőre térjek át ??? Ajánlat?
Nem ismerem a fajtát , de ezt a 90 kg-ot úgy kell kezelni , hogy volt egyszer valahol egy fa ami egyszer 90 kg-ot termett .
Én láttam olyan fát amin másfél mázsa barack volt . Az igaz , hogy körülötte előzőleg kipusztult a többi . Szóval ez csak méret és hely kérdése ... meg persze egy pár más dologé is , de abszolút hihető .
Amúgy ne legyen szempont a 90 kg , egy állományban levő fa 40-50 kilót teremjen , de azt minden évben és a mellette levő is ugyanennyit , akkor az termelékeny .
Használtam , de szerintem nem lehet már beszerezni . Meg drágább is mint a másik .
Amúgy tegnap megrendeltem az Alfa Solot és ma telefonáltak a boltból , hogy már postára is adják . Holnapra meg is érkezhet ,
Magokat szoktam így venni , de volt már rossz tapasztalatom is , megrendelés után vagy 2 hétre jelentkezett a tag , hogy az nincs ami a katalógusukban szerepel ... ???.... mit kérek helyette ?
Na ez a cég nem ilyen , sőt Merpánt is kértem , ennek meg kimondottan örülök , mert nem kell Bravo 500-at vennem .
Őszire : Réz , Kaptán , Score ... ez bevált . Kajszi , meggy : Réz , Systhane , Topsin m . vagy más kontakt szer . A Dithane-t kihagyom az perzsel a kajsziban is . Próbaképp fél dózissal permeteztem akkor is megperzselte .
Addig csak néztem , míg rá nem jöttem , hogy az árak 1 kg/l -re vonatkoznak és nem a 20 meg 5 literes kiszerelésre . Valóban drágábbak nálatok ... most meg pláne , habár itt is jócskán fölmentek az árak .
Azt hiszem jövő héten lenézünk Miholácra , mit mennyiért adnak .
A helyzet az, hogy a permet Szlovákiában jóval drágább, mint Magyarországon. Ha nagyobb mennyiségre van szükség, a határ mellett lakók Mo.-ra mennek vásárolni. Pláne most, hogy a forint gyenge. Sokat kivonnak a Szlovák piacról is, bár szerintem ugyanazok az EU-s előírások vonatkoznak mindkét országra.
Használom néha a kaptánt: Merpan 80 WDG. Ebből 5 kg úgy 12-13 euró körül van. A Dithane DG Neo-tec-val tavaly megjártam, a cseresznyét kb megégette. Az őszibarack viszont bírta. Rezesekből: Champion, Kuprikol. Rovarölő: Calypso, Decis, BI 58, Actara, Vektafid A stb. Lombtrágyázásra tavaly a Paraluxot használtam (szintén magyar termék), meg is volt az eredmény a hatalmas gyümölcsökön. Szerintem a kínálat kb. ugyanaz, mint nálatok.
Érdekes, hogy sok permetnek Magyaro.-n szélesebb körű a felhasználása, mint nálunk. A Merpan csomagolásán pl. az áll, hogy almatermésűekre van, a csonthéjasokat nem is említi. Az adagolás is csak almához van, így ezeket az infokat mindig magyar web oldalakról szerzem.
Küldök egy árlistát. Ez nagy csomagolásokra vonatkozik. Oldal: http://www.agria.sk/cennik-agrochemikalii.php
Názov prípravku = szer neve; Balenie=csomagolás; Cena=ár, első oszlop Korona, második oszlop Euró. Ezek egyébként 2008-as árak. Igaz, mivel már koronánk nincs, csak euró, nem valószínű a drágulás.
A horvát határőrök meg nem hiszem, hogy szólnának valamit. Tőlünk még a schengeni határok előtt (sőt az uniós tagság előtt) is jártak Mo.-ra az emberek D5 permetezőkért, vegyszerekért, vetőmagért. Soha nem volt gond a határon.
Kedves Zoltán , tudnál felvilágosítást adni , hogy milyen szerekkel permetezel , mit lehet beszerezni , mert itt nálunk csak kifelé vonják a hatékony dolgokat .
Esetleg árakat is , ha tudsz mondani .. pl.: Score , Kaptan , Bravo 500 ....ilyenek . valamint esetleg műtrágya árakat is .
Nekem ugyan Horvátország volna közel , lehet hogy le is kellene néznem , csak nem tudom mit szólnának a határőrök , ha egy fél kocsi ..." fehér porral " ... kérném a beléptetést .
Megnéztem a klivia honlapját....hát ha Magyarországon lenne egy ilyen választékú faiskola... az nem lenne rossz.Minden gyümölcstípusból van sokféle,még déliek is.A körte fajtáik pedig kifejezetten tetszenek,mivel nálunk újdonság hosszú évek óta nincs.Nagy kár ,hogy tőlem is nagyon messze van....
Gondolom vannak kajszifáid is,azok között nincs vmilyen szilvaalanyon egy se ?Neked nincs gondod a kéregmollyal,mert a kajszitörzsű kajszikat el szokta kapni és igazán azt sem tudom,hogy hogyan tudnék kémiai úton védekezni ellene.Ezért is szemzem magas szilvatörzsre a saját gyártású kajszikat.
Rakovice, az Pőstyéni (Piešťany) járás, kb. 400 km ide. Az elég messze van. Látatlanba még nem rendeltem gyümölcsfát, de az a cég, melynek web oldala van, az küld is.
Tudok még egy széles kínálattal rendelkező árudát: www.klivia.com A fenti menüsoron kattints az ovocinarstvo-ra. Egyébként német nyelven is elérhetőek. Pozsonyi cég, ez tőlem úgy 300 km. Főleg almából és körtéből jó a kínálatuk, képekkel. Bár itt is a cseh fajták dominálnak, a szlovák nemesítés ritka, mint a fehér holló.
A kajszit nálunk is vadszilvára szemezik. S valahogy azok a fák, amelyek nem gyökérnyakba, hanem koronába voltak szemezve jobban bírják a gyűrődést. A faluban rengeteg 15, 20 év fölötti kajszifa van, mind koronába szemezve. Soha az életben se metszőollót, se permetet nem láttak, mégis élnek, hozzák a termést. Persze a gütaütés és a monília szokott károkat okozni.
Én kajszikat szemeztem szilvatörzsre,igaz nem a fagyveszély inkább a kéregmoly-veszély miatt.Az idén talán az azonos fajták különböző viselkedését is meg tudom már figyelni/Bergeronból van ilyen alany is és vadkajszin is/
Igen. A szakirodalom szerint a szilva alany hűvösebb, kötöttebb talajokra jobb. Általában a kötött talaj a jellemző nálunk, ezért kizárólag vadbarack vagy szilva alanyon forgalmazzák a csemetéket. Mandula alanyon őszibarackkal még nem találkoztam. Elterjedt a B-VA-1, B-VA-2 stb. jelzésű alany. Még anno Csehszlovákiában a Valtice-i kutatóállomáson szelektálták magoncokból. Egy-kettő talán nekem is ezen áll.
Nyugat-Szlovákiában, nem messze a szülőhelyemtől van néhány őszi ültetvény. Ott a dombokon homokos talajok is vannak, utánanézek majd milyen alanyt használnak.
Hát a kajszit elég macerás szabályos koronaformába nevelni ,nagyon kiteríteni nem biztos hogy szerencsés a lehasadás veszélye miatt.Persze minden fajtának más a növekedési erélye.Nekem pl van Ceglédi aranyam is,ezek a fák úgy mennek felfelé mint a rakéta ,elágaztatni csak örökös erős visszametszéssel lehet/mellesleg ez sem fagyérzékeny/.
Megnéztem az általad jelzett cseh faiskola honlapját,nos nekem nagyon tetszett,szerintem egész jó választéka van.Egy fordítóprogrammal lefordítottam és eszerint talán külföldre is tudnának küldeni.Ezenkívül szerepel szlovákiai lerakat címe is Rakovicén.Ez milyen messze van tőletek ?
Köszönöm a tanácsokat. Bergeront is ültettem, szintén 1 éves. Arra gondoltam, hogy katlankoronára nevelem. Ültetés után jó erősen visszavágtam, hozott is három erős ágat, ami még tovább hozott másodlagos hajtásokat. Megfelel a kajszinak a katlankorona (vagy inkább váza), ha meghagynék 3 vázágat és lekötözném? A kajszi idősebb korára úgyis elveszti a sudár dominanciáját.
Van még egy 15 éves magyar kajszim. Otthon a szüleimnél is volt magyar kajszi (Komárom), de ez valamilyen más tájfajta lehet, mert összehasonlíthatatlan az íze. Sokkal jobb, s a környéken szinte minden udvarban van. Idén rengeteg volt rajta, a méret is kiváló volt, persze kapta rendszeresen a Paraluxot. Irigykedtek ám a szomszédok.
Fülek mellett lakom egy faluban, ez Salgótarjántól kb. 15-20 km. Mivel csak októbertől lakom itt hivtalosan és véglegesen, nem nagyon ismerem a környéket. Salgótarjánban is csak 4 x voltam.
Ez is megoldás lehet a fagyveszélyre , az alany megválasztása . Nekem csak mandula és vadbarack alanyról van tapasztalatom , szilváról nincs , bár azt hallani róla , hogy hűvösebb talajokra ajánlják , gondolom később is virágzik ezért célszerű alkalmazni .