Székelyek menetelése: őrtüzek gyúltak Háromszéken.
A székelyek vasárnapra meghirdetett nagy menetelésével a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a hozzá csatlakozott erdélyi magyar pártok és szervezetek az egységes, autonóm Székelyföld iránti elkötelezettségüknek kívánnak nyomatékot adni. A Brassót Bákóval összekötő 11-es országút 53 kilométeres székelyföldi szakaszán 14 településről vagy gyülekezési pontból indulnak menetoszlopok a szomszédos települések felé. A nagy menetelésre százezres tömeget várnak.
Vasárnap Budapesten és több más településen is tartanak szimpátiatüntetést.
Igazad van, nem jártam székelyföldön, és nem szándékozok a következő időkben sem. Nem az autonómia megkapásával van bajom, kapják meg.Érjék el saját maguk, mint ahogy az általad nem linkelt 2005-ös 12 pontban van. (Van 2006-os is!)
Egyszerűen nem tartanám jónak, hogy az előkészítés nélküli autonómia szétszaggassa őket. Ne szóljunk bele, semmilyen szinten, de támogassuk őket diplomáciával. Magyarországtól diplomáciai együttműködést kértek. Nem hőzöngést.
Túl sok rossz példa van, szerteszét a világban. A hivatkozott autonóm területek sem azonnal jöttek létre, előkészítés nélkül. (egyébként mindkét kiáltványban vannak érdekes pontok.)
Kissé fedtíesz Magyaroszág épp a függetlenségüket,autonómiájukat támogatja,épp,mint kívánatosnak tartod.hagyni kell magukat annak vallani amik.-székely magyaroknak.
"Van egyáltalán annyi olyan emberük, akik működtetik majd a közigazgatást? Tudod, azok, akik tudják és csinálják..."
Komolyan kérdem, ember, hol élsz te?!
Ha egyszer minden szinten ott vannak a politikai- ös egyéb társadalmi szervezeteik, a településeiken, tudod, a polgármesteri hivatalokban, ott vannak az olyan szakembereik, akik a közigazgatási ügyeket intézik, stb., stb., akkor miből gondolod, hogy nem lennének képesek ezeket a dolgokat intézni és igazgatni?
Mint már az előbb írtam, a székelységnek megvannak a politikai szervezetei és vezetői, mind helyi, mind magasabb szinten. Szerencsére megvan még az iskolarendszerük nagy része is, és a különbüző gazdasági- és kulturális szervezeteik is. Ez azt jelenti, hogy nem kéne mindent a nulláról kezdeni. Amit létre kéne hozniuk, az a saját, helyi parlament lenne, ahol a maguk közül választott politikai vezetők megkezdhetnék a munkájukat...
és??..mintha meg sem történt volna..gazdasági,személyi jogok itt sem változtak ám akkorát,csaik vissza kellett térni az egészséges joggyakorlathoz,ami magántulajdonra,szeméji és társasági jogra épült..Ott is megvolt ez..
"Kik lennének a vezetők, hogy működtetnék?Erről elképzelést sem hallani."
Na, ne hülyéskedjünk már!
A székelység a Magyar királyságon belül is hosszú ideig teljesen önálló politikai szervezetet alkotott, és utána is megvoltak a vezetőik, mint ahogy napjainkban is megvannak. Nem tudom hol élsz, de a beírásaidból ítélve afféle egyszerű, bugris népnek látod őket, akiknek fogalmuk sincs a dolgokról. Hát, tévedni emberi dolog... :)
A lakosság tudja egyáltalán, hogy mi az autonómia? Mivel jár, pluszban-mínuszban? Miért jó neki? Szerintem nem nagyon. Ha már lenne elképzelés, akkor azt már égen a plebsnek ismerni kellene.
Székelyföldön eddig is működik minden, csak szarul, mert román helytartók vannak a nyakukon, Bukarest kiszivattyúz mindent, amit csak lehet, és nagyon keveset csorgat vissza.
Miből gondolod, hogy csak a székelyeknek nem sikerülhet az autonómia, és ez csak az ő esetükben természetellenes. Másoknál, mint pl. a tiroliak vagy a katalánok vagy a baszkok, stb., ez magától értetődik. Szóval nem egészen értem ezt a kételkedést és kishitűséget. Ha te mindenhez úgy állsz hozzá, hogy úgysem sikerül, akkor nem érdemes belekezdened semmibe...