Keresés

Részletes keresés

ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.09 0 0 260

Részben azt a kérdést szerettem volna pedzegetni, hogy a gyorsulva tágulás nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez a folyamat örökké fog tartani.

Tehát ez még önmagában nem jelenti azt, hogy nem Nagy Reccs lesz a folyamat vége.

De mintha már mindenki úgy tekintené, hogy a gyorsulva tágulás ezt eleve kizárja.

Előzmény: ins3ct (256)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 259

Akkor félreértjük egymást.

Előzmény: Törölt nick (258)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.09 0 0 257

Köszi, hogy legalább a Természet Világával akarsz lecsapni, mint egy legyet, és nem Holle anyó II.-vel.

Előzmény: astronom (237)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 256

A jelenlegi tágulást elvileg az univerzum anyaga nem képes megállítani.

Gyakorlatilag túl keveset ismerünk  folyamatból.

Ha az én általam felvázolt húr-modell nagyvonalakban ráillik a világunkra, akkor a helyzett sokkal összetettebb. A tágulás nem egyszerű gravitációs probléma, hanem a kvantumhatások is szerepet játszanak benne.

Az galaxisok kialakulásánál is vannak nehezen értelmezhető folyamatok. A galaxisok túl hamar alakultak ki. Az egyszeri gravitáció erre nem lehetett képes önmagában. Mint ismert, nagy energiákon a négy alapvető erő csatolási állandói közelítenek egymáshoz. Ha a korai univerzum sokkal forróbb volt, akkor a galaxisok kialakulását nem lehet egyszerűen a gravitációval modellezni, hanem a  többi erőt is figyelembe kell venni.

Előzmény: Törölt nick (252)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 255

Az, hogy a jővőben megáll-e a tágulás, nem ugyan az, mint amikor egy magasabb dimenzióban nézem a tér görbületét.

Előzmény: Törölt nick (251)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 254

Tudod, a vallás az egy kényes téma.

A lényeg az, hogy mi itt nem arról beszélgetünk.

Előzmény: Törölt nick (253)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 250

Az isteni atom fogalmát nem én találtam ki.

És azért írtam kisbetűvel, hogy elválasszam attól a fogalomtól, amit a hívők Istennek neveznek.

Előzmény: ins3ct (247)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 249

Vicces, de az egész olyan, mint amikor egy elektronsugár felrajzolja a képet a TV üveglapjára.

Előzmény: ins3ct (246)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 248

Tovább gondolva a folyamatot, két elektron még csak nem is ütközik egymással.

Hiszen ugyanannak a valaminek a két térbeli megjelenése. A foton egyetlen ponton nyelődik el, hiszen egyetlen oszcillátor van.

Előzmény: ins3ct (246)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 247

A mi négydimenziós téridőnket az anyag hozta létre. Monthatnám, ez az isteni atom felülete. De ennek nő az amplitudója, lennie kell egy befoglaló térnek. Ez lehet végtelen, sőt jó ha végtelen, így lesz hely a tágulásra.

De az anyagi univerzum tere zárt.

Előzmény: Törölt nick (244)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 246

A rezgés frekvenciáját meghatározni már kissé komplikáltabb.

A legegyszerűbb út, ha lambda=h/(m*c)  egyenlet segítségével egy hullámhosszt rendelünk az UBH-hoz.

Ekkor 6e102 Hz frekit kapunk. Ez szinte biztosan elég ahhoz, hogy 1 másodperc alatt a rezgés EGYENKÉNT és EGYMÁSUTÁN (multiplex módban) felépítse az univerzum összes részecskéjét.

Hiszen például az elektronnak a térben 1.23e20 Hz gyakorisággal kell megjelenni.

Szerintem az 1e82 Hz a helyes érték, de hogy miért, az még nem világos teljesen.

Előzmény: ins3ct (241)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 245

Az anyagi univerzum nem lehet végtelen, hiszen véges a kora. Lásd ősrobbanás.

Előzmény: Törölt nick (244)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 243

A másik kérdésedre a húrelmélet topikban találsz választ.

A rövid válasz: mindenre.

A húrelméletet egy minden jelenséget megmagyarázó elméletté szeretnék felépíteni.

Előzmény: Törölt nick (240)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 242

Helyesebben 6e25 m 4e52 kg.

Előzmény: ins3ct (241)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 241

Megkérdezhetnéd éppen: meddig tud nyúlni ez a húr?

Tegyük fel, nem lehetséges az, hogy elszakad. (tudom, a húrelméletben a húrok szétválnak és összeállnak, de ezek a mozgások valójában csak metszetek)

Akkor akár 13.5 milliárd fényév hosszúra is megnyúlhat. Ha ekkor Planck méretű az átmérője, akkor az eredeti méretére (nyugalmi állapot) becslést lehet adni,

ami 9e25 méterre jön ki, ha egyszerűen átlagoljuk a két távolságot. (ez így csak közelítés)

Egy ekkora Schwarzschild fekete lyuk tömege ~6e52 kg.

m=r*c*c/(2g)

Ehhez a tömeghez képest egy galaxis tömege kicsi, de az univerzum tömegét egész jól közelíti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Milky_Way

http://hypertextbook.com/facts/2006/KristineMcPherson.shtml

Előzmény: Törölt nick (236)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 239

Előzmény: ins3ct (238)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 238

http://en.wikipedia.org/wiki/Dirac_delta_function

Néha más topikokat is lehet olvasni. Mondju ezt :Mi az a húrelmélet?

Előzmény: Törölt nick (236)
astronom Creative Commons License 2012.04.09 0 0 237

Szerintem először próbáld megérteni, hogy miről van szó, aztán próbálj alternatív ötletelésbe kezdeni.

Az áprilisi Természet Világában pl. közérthetően le van írva, hogy mit is jelentenek azok a mérési eredmények, amelyeket alapvetően értesz félre. Szerintem kezdd ott. 

Előzmény: ZorróAszter (233)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 235

Ja, és nem a térben kenődött szét, hanem a fénykúpon. Na ezt számold ki, ha tudod.

Előzmény: ins3ct (234)
ins3ct Creative Commons License 2012.04.09 0 0 234

A Schwarzschild megoldásban a zéró pont a Schwarzschild-sugár. Valahogy szét kellene kenni ezt a sugarat, mintha a BH eseményhorizontja Dirac-delta szerűen vibrálna.

A gond az, hogy a tömegek, amikkel számolunk, nem az igazi tömegek.

Előzmény: ZorróAszter (230)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.09 0 0 233

Rendben.

Akkor segíts kiszámítani a gyorsító részecskefelhő tömegközéppontját, a tömeget, és a távolságot.

Ha tényleg hülyeség, akkor ugye ellentmondásra fogunk jutni.

Mert ugye a feltételezés az hogy az előttünk levő tömeg az kisebb ugyan, de közelebb van, a mögöttünk levő nagyobb, de távolabbi.

Előzmény: astronom (232)
astronom Creative Commons License 2012.04.08 0 0 232

Kár, pedig pont annyi értelme lenne, mint a tiednek.

Előzmény: ZorróAszter (227)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.08 0 0 231

Mi lehetne ilyen?

Transzurán elem?

ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.08 0 0 230

Vagyis a gravitáció nem egyszerű 1/r2 szerint csökken, hanem van egy nagatív tag is, aminek az értéke néhány fényév távolságban kezd érezhető erőt mutatni?

De ennek mi lehetne a magyarázata?

A Newtoninak ugye az, hogy a kétszer nagyobb sugarú gömb felszíne négyszer nagyobb, a háromszor nagyobb sugarúnak kilencszer.

Ennek a negatív tagnak lehetne térszerkezeti oka?

------------------------------------------------------

De előbbit se lehet egy ponton túl, mert akkor az elsődleges, gyorsító célú utközés már reakciót váltana ki.

Akkor ez azt jelenti, hogy bizonyos értelemben a töltés nélküli részecskék nagyenergiás vizsgálata még hátra van.

Vajon ez valóságos fehér folt, vagy azért a protonkisérletekből kb. tudjuk, mi történne neutronokkal?

Előzmény: Aurora502 (228)
Aurora502 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 228

Arra gondoltam, hogy esetleg nagyobb tömegek esetén nem derül ki, hogy a gravitációs törvényt módosítani kell eddig ismeretlen tagokkal? Talán a lambda erő nem egy általánosabb gravitációs törvény egyik tagja? Szóval én azt nem értem, hogyan feltételeznek inkább sötét anyagot, és sötét energiát, minthogy a dinamikai törvények érvényességében nem kételkednének?

"Hogyan lehet nagyenergiás kisérleteket végezni töltéssel nem rendelkező részecskékkel?

Pl. hogyan lehet fénysebességgel összemérhető sebességre gyorsítani neutronokat?"

Csak úgy, hogy töltött részecskéket gyorsítanak fel, és azt beleütköztetnek olyan céltárgyba, ami aztán fénysebességgel összemérhető sebességgel rendelkeznek. Csak azt a feltételt lehet biztosítani, hogy mekkora sebességgel rendelkeznek, de aztán nem lehet gyorsítani a töltetlen részecskét. Neutront elvileg lehetne elektromágneses térrel gyorsítani, mert van mágneses momentuma. De ez olyan pici, hogy jelenlegi gyorsítók terével ezzel nem lehet észrevehetően gyorsítani a neutront.

Előzmény: ZorróAszter (223)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.08 0 0 227

De. Kizárja.

Mert a meteorológusok ezt már lestipi-stopizták a hófelhőképződésre.

A gerontológusok a "Holnap!"-ot a telomérlánc ismétlődő szakaszához.

Stb. stb.

Úgyhogy Holle anyó teljes munkássága süldőlánykorától foglalt.

Előzmény: astronom (226)
astronom Creative Commons License 2012.04.08 0 0 226

Az ősrobbanás elmélet elvben azt sem zárja ki, hogy Holle anyó csapkodja a vánkosait, azért rohannak szerteszét a galaxisok. Ha nem is beszél róla.

Előzmény: ZorróAszter (225)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.08 0 0 225

Természetesen nem erre gondoltam. Már csak azért sem, mert ezt az ősrobbanás elmélet ugye elvben nem zárja ki.

Ha nem is beszél róla.

Egyetlen bizonyítéka ugye a gyorsulva táguló világegyetem lenne, de mint tudjuk, nem tágul gyorsulva.

Előzmény: astronom (224)
astronom Creative Commons License 2012.04.08 0 0 224

szabad-e sosem látott jelenségek feltételezésével feloldani az első ellentmondást?

Pl. erre gondolsz?

nem halad-e előttünkegy egy óriási össztömegű láthatatlan részecskefelhő?

Előzmény: ZorróAszter (216)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.08 0 0 223

Mit jelent a gravitációs erőtörvény teljessége?

Hogyan lehet nagyenergiás kisérleteket végezni töltéssel nem rendelkező részecskékkel?

Pl. hogyan lehet fénysebességgel összemérhető sebességre gyorsítani neutronokat?

Előzmény: Aurora502 (222)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!