Keresés

Részletes keresés

topikolos Creative Commons License 2011.01.08 0 0 2349

Ez a 100% kicsit hihetetlennek tűnik számomra. Ez az én olvasatomban az energiamegmaradás törvényének megcáfolása lenne...

Előzmény: Takyka! (2348)
Takyka! Creative Commons License 2011.01.08 0 0 2348

A ventilátorba bevezetett energia 100%-a alakul hővé. Nagy része a motorban közvetlenül, a következő nagy adag a lapát-levegő surlódásakor, a maradék energiából a nyomás növekedés és a levegő mozgási energiájának növekedése fedeződik, ami végül szintén hőenergia lessz a surlódások miatt.

T.

Előzmény: topikolos (2345)
topikolos Creative Commons License 2011.01.08 0 0 2347

Ok, csak azt írtad, hogy régebben lelkesen gondolkodtál ezeken a dolgokon, gondoltam esetleg kapásból tudod. Én meg sajnos az idegen nyelvekkel kapcsolatban erős beépített gáttal rendelkezem...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2346)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2346

"Csak arra akartam kilyukadni, hogy azokat a wattokat nem kell egészében veszteségnek tekinteni, legalábbis télen."

Ebben teljesen egyetértünk.

"Arra egyébként van valamilyen adatod így fejből, hogy egy ilyen venillátor fogyasztásának hány százaléka alakul hővé?"

Sajnos ezzel kapcsolatban (levegőnek ténylegesen átadott munka és a hővé alakuló energia aránya) szinte teljesen tudatlan vagyok, nem találtam használható információkat sehol (persze lehet, hogy csak rosszul kerestem). Az valósznű, hogy az egyenáramú motorokhoz képest a váltóáramú motoroknak lényegesen gyengébb a hatásfoka  (pl a vas átmágnesezési vesztesége miatt), sőt az olcsóbb motoroknak valószínűleg még gyengébb (gyenge minőségű anyagok). Nem véletlenül gondolkodom lehetőleg egyenáramú és/vagy nagyon jó minőségű motorokban (pl Papst), mert a magas induló árat valószínűleg igen hamar kompenzálni fogja az alacsony villanyfogyasztás.

Ráadásul a kisebb motorok relatíve rosszabb hatásfokúak és itt mi igyekszünk minél kisebb motorokat alkalmazni :)

Ráadásul minden méter cső/kanyar/szűkület/befúvó/stb fojtja a motort, ami szerintem szintén rontja a ventilátor légmozgatás/hőtermelés arányát, ami ilyen kis teljesítmények esetén szintén komoly százalékokat jelenthet.

Szóval valószínűleg ha profi ismerője lennék ennek a dolognak, akkor sem lehetne egyszerű választ adni a kérdésedre.

De ha nálam türelmesebb vagy (és tudol angolul), akkor próbálkozhatsz a gugliban ilyesféle szó-kombinációkkal: electric power heat "fan efficiency"

Előzmény: topikolos (2345)
topikolos Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2345

Csak arra akartam kilyukadni, hogy azokat a wattokat nem kell egészében veszteségnek tekinteni, legalábbis télen.

Arra egyébként van valamilyen adatod így fejből, hogy egy ilyen venillátor fogyasztásának hány százaléka alakul hővé? )ha már foglalkoztál a témával...)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2337)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2344

Illetve ha odakint épp annyira hideg van, hogy már jegesedne a kifúvó ág széle, akkor a motor (nem visszaforgatott) hulladékhője egy kicsivel lejjeb tolja a jegesedési hőmérsékletet :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2343)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2343

"  Ha az elszivo motor a rekuperator elott van es a befuvo meg a rekuperator utan, akkor egeszeben kihasznalod a motorokon keletkezett hot."

Ez sajnos csak 100 százalékos hőviszanyerő hatásfokú hőcserélő esetén igaz :)

Minden más esetben a távozó hő egy kisebb-nagyobb százaléka nem kerül visszaforgatásra, hanem kiszökik a szabadba.

Előzmény: peterch (2340)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2342

"Én inkább a kazán kéményét kötném még bele."

1: a kazán kéményében egy kis ideig nagyon meleg van (ekkor kis ideig fűtené), utána sokáig hideg van (ekkor sok ideig hűtené) a levegőt.

2: Ha a kazánból távozó füstgázt túlságosan lehűtöd a hőcserével, akkor a benne lévő vízpára kicsapódik, és ez a savas kémhatású folyadék szép lassan elkezni megenni a környezetét. Kivéve, ha az egészet saválló anyagból készíted, arany áron (oda a nyereség).

3: a mérgező anyagokat tartalmazó füstgázt ne egy vékony lemez válassza el a lakás frisslevegő beszívó ágától (mert ha az a vékony lemez kilyukad egyszer, azt esetleg nem Te fogod észrevenni, hanem a halottkém ;)

Előzmény: khota (2338)
Sa_nyi Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2341

Szisztok!

Már rég meg szerettem volna kérdezni használóktól, hogy éreztek-e különbséget porosodás tekintetében, amióta megy a szellőztető.

Nálunk itt az alföldön, hetente 2x kell polcot törölni, pórszívózni, és ez egy nyomós érv lenne az asszony felé.:-)))))

Köszi

Előzmény: Törölt nick (2339)
peterch Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2340

Szia!

"""amelyiknél mindkét motor (a befúvó és az elszívó is) a bejövő levegőágban van, tehát a bejövő levegőt melegíti"""

Ha az elszivo motor a rekuperator elott van es a befuvo meg a rekuperator utan, akkor egeszeben kihasznalod a motorokon keletkezett hot.

Udv , Peter.

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2339

A szellőztető nállam 24 órában, kb 60m3/h-val megy, ehhez 25-30 wattos fogyasztás tartozik. Ez bőven elég 360m3 re + két felnőtt és két kisgyerek-re. Már vendégek is megjegyezték, hogy milyen jó nállunk a levegő, szóval nem csak szerintünk az...

Ezért sokalltam a 120W-ot, de persze mindenki annyira állítja a légcserét amennyire neki tetszik, vagy a gépésze beállítja ;)

khota Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2338

Én inkább a kazán kéményét kötném még bele.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2337

"És elvileg ezen wattok nagy része hasznosul fűtésként, ugye?"

A befújó oldali motor teljesítményének nagy része egyúttal elektromos fűtés is (ahány watt nem légmozgássá alakul, az hővé alakul),

a kifúvó oldalinál meg annyival kevesebb, amennyit a hőcserélő nem tud visszanyerni (feltéve persze, hogy a kifúvó ventilátor a hőcserélő előtt van :).

De ez fűtésnek nagyon kis teljesítmény, ráadásul a legdrágább nappali áramból, úgyhogy én nem számolnék vele.

Régebben nagy lelkesen én is olyan rekuperátoron gondolkodtam, amelyiknél mindkét motor (a befúvó és az elszívó is) a bejövő levegőágban van, tehát a bejövő levegőt melegíti, így nem vész kárba a hőjük. De rájöttem, hogy ennyire kevés nyereségért nem érdemes ilyen sokat kombinálni: ez nem hatékonysági rekordkísérlet bármi áron, hanem egy ésszerű, megtérülésre optimalizált beruházás.

(persze ha valakinek van egy bőrönd felesleges pénze erre, annak megpróbálhatok kikísérletezni egy olyan passzívház rekuperátort, amelynek 101 százalékos a hővisszanyerő hatásfoka  (mert a villanymotorok több hőt adnak le, mint a hőcserélés vesztesége), de a prototípus nagyon sokba fog kerülni ;)

Előzmény: topikolos (2334)
jmmakk Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2336

Negyedik megközelítés:

Ha az volt a célod, hogy mindig friss levegőd legyen a hézban és a falaid ne penészedjenek, és mindezt huzat, téli hideg és ablaknyitogatás nélkül.

Na ilyenkor mekkora a nyereség?

Hát ha a komfortot nézzük, akkor sztem megfizethetetlen...

Előzmény: halaloszto (2330)
jmmakk Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2335

Nem tudom, azt ők sem írták. Sztem is csúcsteljesítmény.

Ezért írtam, hogy ha félgőzzel megy, akkor 120W.

Azt nem tudom, hogy a harmada/negyede is elég-e... 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2333)
topikolos Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2334

És elvileg ezen wattok nagy része hasznosul fűtésként, ugye?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2333)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2333

"Az AC motoros fogyasztása 240W, a DC motorosé 156W.

Ha az AC motoros félgőzzel 120W-tal megy az 8 óra alatt kb. 1kWh fogyasztás."

Azt nem írtad, hogy ezek a fogyasztások mekkora légsebességre vonatkoznak. Mert lehet, hogy ez a csúcsteljesítmény, normál üzemben meg elég a harmada/negyede is.

Előzmény: jmmakk (2327)
_ahs_ Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2332

A hőcserélő a következő lépés, egyenlőre csak a rendszerre gondoltam, a csőméretezésre, ellenállás számítás...stb...

Előzmény: plastro (2320)
khota Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2331

Megy egy párásító, napi 3-5 liter vizet nyom ki. kb 300m3 a légtér, amihez a 350 m3/h-s gépet vettem meg.  Fogyasztásmérő azt mondja, hogy 5 fokozatban 100-200 W-ig tudom állítani a teljesítményt. Nem tudom mennyit számít, de maga a gép, egy 10-15 C-s helységben van.

Nekünk egyébként mondták, hogy fűtésköltségben soha nem fog megtérülni a gép, ellenben a komfortfokozatot növeli - mindig friss levegő, főzés után nem kell nagykabátban vacogni, gyereket szobába bezárni.

Gzuci:

Hogy számoltad ki a szellőztetés költségét?

Ahogy én számolom a páratartalomnak kb még egyszer akkora az energiatartalma, mint a levegőé. 0-20 fokig a levegő fűtése 25 kj/m3 (1,2928*1,004*20), a páratartalom fűtése 0,5 kJ/m3 (0,0064 *4,1813*20) (50% páratartalommal), víz párolgáshője 14,5 kj/m3 (0,0064*2257) ! (6.4 g/m3 víztartalom változással)

Előzmény: peterch (2324)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2330

Te sajat magad haromszor szelloztetsz egy nap. A reseken meg ajtonyitasokon meg meg 5szor atszellozik. Ha precizen csinalod a hazat, es a reseken meg hasonlokon nem szellozik, akkor meg a napi harom szellozes keves lesz.

Masik megkozelites: ha a szellozes/szelloztetes okozta veszteseg 6futott honap*2500=15000 forint, az eves futeskoltseged meg 250ezer, akkor a szelloztetorendszer aramfogyasztasat nem is szamolva max 6% megtakaritast erhetsz el vele. Ennel sokkal tobbet takarithatsz meg szigetelessel, ablak jobbra cserelessel. Viszont ha az eves futeskoltseged csak 80ezer, mert baromira szigetelt es klafa nyilaszarokkal ellatott a hazad, akkor a 15000 megtakaritas majdnem 20%.

Harmadik megkozelites: van egy csomo beruhazas, koltseg, amit kivalt a komplett szellozteto rendszer. Konyhai komoly elszivo helyett sokkal kisebb eleg lehet, nem kell mindenfele ventillatorokat venni a wc-be, furdoszobabakba egyesevel.

vajk

Előzmény: Gzuci (2328)
daveeeee Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2329

Éjszakára full gázon, vagy akár félgázon járatni szerintem elég nagy pazarlás.

Az én gépem 550 köb/órás, teljes gázon 270W a fogyasztás (hagyományos AC motor), alap fokozaton 40W. (öt fokozat van)

Éjszakára, és a nap nagy részében bőven elég az alap légcsere. Ébredéskor így is friss, tiszta levegő van a hálószobában.

Maxra csak durva főzéskor és kandallózáskor rakom. 80-90%ban alapon megy. Kikapcsolni nem igazán szoktam.

Gondolom a hatásfoka is jobb kisebb légcserénél. 

Gzuci Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2328

Most elgondolkoztam hogy megéri-e ez a szellőztető rendszer. a (HŐ)szigetelés fórumon most volt szó a szellőztetési veszteségekről, ezek alapján a 125m2 es házam egyszeri kiszellőztetése kb.26ft ba kerül. ha háromszor átszellőztetem hagyományosan az 78 ft veszteség/nap.

Amit mondtatok az meg mondjuk3kwh/nap ami a duplája azaz150ft.

Ebben a 120W ban benne van a levegő visszafűtése is vagy csak a ventilátorok, vezérlő elektronika fogyasztása?

Előzmény: jmmakk (2327)
jmmakk Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2327

Simán elképzelhető ez a fogyasztás.

Én anno kértem tőlük gépre árajánlatot.

Az AC motoros fogyasztása 240W, a DC motorosé 156W.

Ha az AC motoros félgőzzel 120W-tal megy az 8 óra alatt kb. 1kWh fogyasztás.

Előzmény: Törölt nick (2325)
Béki Gerg Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2326

Mennyibe került a Bartosz? Melyik típus?

Tudnál esetleg a kialakításról küldeni/feltenni fotókat?

Megköszönném!!! Esetleg működő rendszert megnéznék személyesen, ha valaki BP, vagy környékén lakik és beengedne! :)

Előzmény: khota (2323)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2325

A 8 óra alatt 1KWh fogyasztás eléggé magas ... Mekkora a légszállítás?

peterch Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2324

Azert egy kicsit ledobbentem! Bartoszod van es ennyire nagy a beszivott es a kifujt levego homerseklete kozott a kulonbseg? Ezen csodalkozom. Idaig akitol csak hallottam a Bartosz hocserelokrol tapasztalatot, mind dicserte, hogy mennyire jo es ,hogy nagy hidegben is kepes lefagyas nelkul uzemelni.  Nalad nagyon paras a benti levego? Mert maskeppen nem tudom elkepzelni a homerseklet kulonbseget.

Nekem csak egy cso a csoben  rekuperatorom van es a homerseklet kulonbseg 3C° korul van.

khota Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2323

Szóval nem írtam, hogy nálam jegesedne. Elméletben szóltam hozzá a jegesedéshez. Máshogy nem is igen tudnék, merthogy nem túl átlátszó a rendszer, ha lenne is jegesedés, nem nagyon venném észre. Max, ha teljesen lefagy a rendszer.

Igen, ellenáramú, Bartosz.

joevagyok68alvás közben nem megy a gép és elég nagy a belmagasság és a szoba is, hogy ne használódjon el a levegő 8 óra alatt. 8 óra működéshez 1kWh áram kell és éjjel gondolom bőven 5-10 fokkal hidegebb van mint nappal így több hőt visz ki a lakásból, mint nappal. Így az éjszakai hideg szerintem jobban rontja az energiamérlegét.

üdv

Péter

Előzmény: peterch (2322)
peterch Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2322

Szia !

Nem kotekedni akarok!

Azert aruld mar el, ha a -6C°-os kinti homersekletnel +2,3C°-os levegot fujsz ki, akkor hogyan fog jegesedni? Mert egy 0,5mm vastag alulemez egyik oldala a kilepo csonknal legalabb +2,3 C fokos, akkor ugye nem akarod azt mondani, hogy a masik oldal annyira lehuti a lemezt, hogy a fazisvaltaskor felszabadulo ho is a kifujt levegovel tavozik es a para rafagy a lemezre? Mert akkor csoda modon a meleg levego nem eri a lemezt, de akkor mi kozvetiti a hot a ket oldal kozott? Ha  "minimum70%-os"  a rekuperacio, akkor ugye ellenaramud van?

Udv , Peter.

Előzmény: khota (2319)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2321

Lajikusként csak 2 dolgot furcsálok ..

- pont akkor nem működtetnéd amikor otthon vagy és kéne a "friss " levegő???

-"hatásfok" szempontjából jobb a folymatos üzem , és nem hagyni kihülni a "rendszert". Főleg ha fűtetlen részen van...

Nem ?

Amúgy milyen gyártmány/tipusod van?

Előzmény: khota (2319)
plastro Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2320

Magának a hőcserélőnek a megtervezésére gondolsz, vagy a rendszer egészére?

Előzmény: _ahs_ (2318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!