Van némi szervestrágyám , azzal elsősorban a fiatal fákat trágyázom , jobb lesz a gyökeresedés , erősebben indulnak , így hamarabb termőre fordulnak . Termőkorban ősszel kapnak káliumot tavasszal nyár elején kombináltat meg nitrogént , és egész évben lombtrágyázva vannak kivéve persze a rezes permetezéseket .
A barack rendkívül igényes a tápanyagra , mivel kis lombfelület nevel ki nagymennyiségű termést . Gondolj csak bele , egy 1 mázsát termő cseresznyefának mekkora lombfelülete kell hogy legyen , egy ugyanannyit termő baracknak , negyed akkora felülete sincs ... persze jó karban levő jól tápozott fának .
Ceglédi aranyt tavaly ültettem , de nekem is úgy tűnik , hogy vissza kell vágnom , mert nyúlik rendesen , na ilyen még a Budapest meg a Mandula kajszi . Harcotot is ültettem , nem az a lédús fajta , a piacon kissé fanyalogtak rá , de ha más nem volt akkor elvitték azt is . Majd őszre beújítok valami rendes fajtákat az új területre . Egy francia lapon láttam piros kajszit ... teljes egészében piros , ha jól emlékszem Rubisco volt a nevük ... na olyan sem lenne rossz ..pl .
Engem az is érdekelne,hogy a tápanyag utánpótlást hogy oldod meg .Csak műtrágyák v. szerves is és milyen időközönként,lombtrágya is v. csak földbe ásott.Van -e öntözési lehetőséged ill. egyáltalán szoktál-e öntözni ?Mivel te nagyban csinálod a sorközök műveltek v. gyepesített ? Sebkezelésre én is a fagélt használom,sztem is az a legjobb.A kajszik közül úgy néz ki,hogy a Ceglédi aranyat muszáj mindig erősen metszeni,különben csak "rakétázik" elágazni meg nem akar/pedig nagyon jó fajtának ígérkezik/ ,a Harcot meg az ellenkezője rengeteg vékony vesszőt hajt azzal meg azért kell sokat piszmogni.A többi fajták /ezeken kívül még 6 fajta egyelőre/ nem olyan macerásak.
Néhány éve egy fajtán találtam " látható " baktériumos fertőzést ... akkor még nagyon nem is tudtam mi az , de akkor is rügyalapon fertőzött , nem metszési seben . A legalsó szemnél volt befertőzve , és elhalt körbe a kéregállomány ...és a vessző is . Azóta nem tapasztaltam hasonlót , de az is már januárra kialakult .
A korai metszésnek ez lenne a veszélye , de hamarosan kapja a rezes permetezést , és az azért elkapja ezeket a dolgokat .
A kajszik tavaly kaptak egy erős nyesést , ami vastag ágakra , ágcsoportokra terjedt ki , ritkító jelleggel . Jól is nézett ki , de amin kevés volt .. a fagy miatt ... azok megint elbozontosodtak . Tavaly február környékén vágtam , és a metszési sebeket rögtön le is kezeltem fagéllel így nem volt gond . Az idén megvárom a virágzást , hogy hogy alakul , mennyi marad ... lesz-e fagy ... , ha nem akkor majd virágzásban ritkítom ki őket megint . Ezt a munkát motoros fűrésszel csinálom , nem metszőollóval .
Ma begyűjtöttem a még hiányzó vszereket:Alfa Solo,Merpan ill.Topas.Eddig csak ampullás v. semmi volt.Igaz az Alfa 100 mlis se olcsó/ 4650-/,de még így is olcsóbb mint a Score.Nekem a literes túl sok lenne egyelőre.
Hát a sebkezelő az kell !!!! ( én nem használok , mert ..... sok kellene , meg sokáig tartana , meg nagyon pepecs ennyi fánál ) De sokkal jobb a sebgyógyulás mint nélküle és tartósabbak lesznek az ágak .
Amíg nekem is kevesebb fám volt , mindig kezeltem és ajánlom mindenkinek .
A másik kérdésre : Réz . Szimplán .
Kénre esetleg lisztharmatveszélyes területen kell , nálunk nem jellemző . Az olajos meg nagyon drága lenne ennyi fára , a rovarok elleni védekezést majd vegetációban .
Hát van amit én is használok/tam pl Score,Topas,Actara ,Chess...a Karate Zeon-t is ajánlotta az eladó,de nekem kissé húzós volt az ára ...így aztán mással próbálkozok/még szerencse,hogy az őszib. nem szokott tetvesedni....ellentétben az-almakörteszilvacseresznye csapattal...ja igen itt is esett a hó,de már elolvadt,de a sárba kinek van kedve kimenni...
Ne is mond...kivetették velem a tavalyi szabimat ,én is bent rohadok .Remélem a hétvégéig javul,hogy legalább a nagyrészével végezzek a metszésnek,mert nem fogom győzni a metszés-permetezés-faültetés-birtok rendbetételt ha beindul a melódömping...mert persze akkor majd nem kapok szabit...Női főnöktől mentsen meg az Isten...
Mit gondolsz a Karancsi küldene postán/ hogy ne kockáztasson előre elküldve pénz /? ...mert akkor jó lenne a címe. Hát igen ,a kései fajták jók lennének/az egyszem Michelinivel -ami nekem a legkésőbbi-eddig nem sok szerencsém volt,egyik felét át is szemeztem fehér húsu kopaszra.../ csak ne fogjon ki az ember 1 hónapos esős,hűvös időt...szept-okt környékén.
Nekem a megrendelés után 2 nappal megérkezett a pakkom ( nem kérték a zöldkönyvet , mindössze nem kaptam számlát ) úgy hogy nálam indulhat ...na a permetezés , de talán a 15 centis hóban mégsem kezdem .... itt kuksolok a gép előtt ahelyett , hogy kint vágnám az ágakat . A metszésnek úgy 3/4-ével készen vagyok , már be kell osztanom , nehogy hamar elfogyjon .
Nekem van mind a 2 fajta . A Dixi kicsit korábban érik , viszont a másiknak nagyobb a termésbiztonsága . Faggyal , túlterheléssel , betegségekkel szemben jobban ellenáll .
A moly rajzást figyelni kell , vannak ezek a sárga lapok , de én nem használom őket , az én módszerem az , hogy napnyugta előtt bemegyek a barackosba és gyengén megmozgatom az ágakat és figyelem hogy mi röppen fel a levelekről . Május vége felé van az első rajzás , akkor kell odafigyelni , akkor rajzanak a pajzstetvek is ...nálam megjelentek .... így akkor valami keményebb szerrel megyek nekik . Mondjuk arra figyelni kell , hogy ne keverjük össze a fátyolkákkal , mert azok hasznosak . Ezért kell olyankor felszívódó szert használni , bár így is leírtjuk egy részét .
Azért itt mifelénk ha nem is sok , de pár új fajta beszerezhető , vasárnap néztem a vásárban ... ami elég gyér választékot produkál ... Super crimson , Armking ( ami nagyon jó ) de Karancsi csemetésnél is még sok a fa van bőven választék . Pl : Red Robin , dixireddel együtt érő fehér , meg sok minden .
Ha a fiam elvégzi ( először kerüljön be ) a sulit ahova jelentkezett akkor csinálunk egy csemetekertészetet , és előre mondom , hogy Mariskát meg Fordot nem szaporítunk , én ilyen szemszögből is gyűjtöm és próbálom ki az új fajtákat úgy hogy 4-5 év múlva talán majd tudunk választékot biztosítani .
Ebből az olasz listából is elsősorban a kései fajták érdekelnének és az , hogy ezek nálunk hogy viselkednek . Nem igen tudok , hogy ilyen +60 nap körüli fajtákat ( Sun Late , Red Late , Regina di Londa ..stb ) nálunk termesztenének . Ami bíztat , hogy van egy ismerősöm akinek magról kelt fáji vannak , és volt amikor november elején még volt barackja ( !!!! ) . Persze ehhez időjárás is kell , és mondjuk a november eleje nem is szembont , október közepéig elég .
Ma beszereztem a vegyszerek egy részét.Merpan és Alfa-Solo talán péntekre lesz.A rovarölők közül Bi 58-at úgy kaptam,hogy szépen néztem az eladóhölgyre /nincs zöldkönyvem/ ill. mivel a Zolone,Basudin 600 duót kivonták/és már pult alatt sincs.../ egy új szert,a Bestseller-t próbálom ki.Nem túl olcsó viszont 10 literbe csak 1,2-1,9 ml/!/ kell.Actarám van ,vmit meg majd nézek még hozzájuk az újak közül.
Itt szoktam fájdítani a szívemet://listevarietali.imagelinenetwork.com/Materiali/Pdf/P48-58-62_PescheBianche.pdf......http://listevarietali.imagelinenetwork.com/Materiali/Pdf/P48-70-73_NettarineBianche.pdf.............http://www.sito.regione.campania.it/AGRICOLTURA/frutticoltura/liste_varietali_pesco.pdf............stb.Istenem csak 1-2 fajtát....nekem is.
A Decist leszámítva én is használtam ezeket + még a Basudin 600-at.Nekem a gyümölcsökkel nem szokott gond lenni,tetvesedni sem szokott ,amit nem tudtam eddig kivédeni az az a moly amelyik a hajtásvégekbe "megy " bele.Ezért nem tudom soha csúcsrügyből folytatni az ágnevelést.
Más: az olaszoknál rengeteg új és jó kinézésű fajta van.Irigylem őket,ott komolyabb nemesítés folyik.Nálunk meg ....Pató Pál urak és hölgyek.Soha nem tudok hozzájutni új fajtákhoz... Ha neked sikerül legfeljebb majd írsz róla,hogy hogy váltak be...
A beszerzés még nincs lefixálva ... kimegyek érte .
Rovarölőből specifikusan használok , mikor mi ellen . Molyok egyéb bogarak ellen jó a Bi 58 , szépen viszi őket . Levéltetü ellen Actara , és érés előtt rágások ellen Decis , ez ugye 3 napos tehát jól időzíthető . Van még 1 liter Zoloném ezt az Actara helyett bevethetem .
De ezekkel a szerekkel megoldható a védelem , csak nagyon észnél kell lenni mikor -mivel .
Na az a fajtalista valóban érdekel,de a te meglévő ÚJ fajtáid is.Remélem az idén már lesz mit megmutatnod....és olaszból hogyan szereznéd be a fákat ? Más:rovarölőt milyent használsz/ ez azért lényeges,mert amiket én eddig használtam kivonták a forgalomból,esetleg pulzt alól még .../
Ja ..ja , csak tavaly nem sok fotót csináltam , a késői fajtákra vártam , de azokkal meg történt ami történt .
Elsősorban az új ( nálunk új ) fajtákat akarom majd bemutatni .
(épp most telefonált egy kedves hölgy olaszországból , hogy látta , a hirdetésemet , hogy csemetéket keresek , küld egy ajánlatot , hogy milyen fajtáik vannak ..... ha megjön majd közzéteszem )
Kizárólag a Merpan 80 WDG. Más kaptán hatóanyagú vegyszer nincs a piacon. A kertészek nem is nagyon használják. Inkább a szőlőkben. Őszibarackra mancozeb, Dithane vagy Novozir (ha maradt permetes szekrényben). A többi csonthéjast nem permetezik megelőző jelleggel. Legfeljebb tél végi rezet kapnak jobb helyeken.