Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2011.01.10 0 0 2380

az nem attol eg le, hanem attol hogy a huteset arra mereteztek, hogy suvit mellette a szel. ha nem lenne rajta a propeller, akkor nem egne le. de rajta van a propeller, a motor kuzd mint allat hogy a zart csoben forgassa a levegot, es meg a hutese is megszunt.

vajk

Előzmény: XPS epito (2379)
XPS epito Creative Commons License 2011.01.10 0 0 2379

"A terheletlen motor jobban melegszik mint a terhelt??"

Igen.

Így szoktak leégni, pl ventilátor motorok a légkezelőkben.

Előzmény: halaloszto (2378)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.10 0 0 2378

vedd eszre, hogy a cosfi=R/Z keplet azon a szinten van, amelyik szinten a villanymotor egy nemletezo valami!

Ezen a szinten az aram Ieff=Ueff/Z=Ueff/R/cosfi

Namost a halozat effektiv feszultsege fix, a motor ohmos ellenallasa fix, a cosfi fix, ergo a motor arama konstans, nem fugg a terhelestol.

Ez merhetoen nem igy van, de higyjuk megis el.

Tehat a motor arama fix, a cosfi fix, a fesz fix, akkor a felvett teljesitmeny: P=Ueff*Ieff*cosfi is fix.

Tehat a motor terhelestol fuggoen ugyanakkora teljesitmenyt vesz fel. Terhelt esetben ennek egy resze kijon a tengelyen. Terheletlen esetben mi lesz? Hove alakul? A terheletlen motor jobban melegszik mint a terhelt??

vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2376)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.10 0 0 2377

Itt egy képlet (az angol "power factor" oldalról):

Ebből

- az "R" a ventilátor motorjának ohmos ellenállása

- a motor "X" tényezője: X = 2πf · L

- ebből a 2 x pí x frekvencia = 314

- az "L" tényező pedig a villanymotor eredő induktivitása (ami a motorban lévő tekercsek, vasmagok, légrések, stb együttes eredője, ennél fogva kiszámolni gyakorlatilag lehetetlen, ezt mérni kell)

Mint látható, a képletekhez nem szükséges sem volt sem amper, sem teljesítmény, ezek értékei a ventilátor cos fi-jét nem befolyásolják.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2376)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.10 0 0 2376

"Hat ha Te azokon az oldalakon nem talaltal semmit, ami a szabadonfuto villanymotor es a nevlegesterhelessel dolgozo villanymotor cosfi-jere utal, annak kiszamitasara,"

A dokumentumban villanymotor cosfi-jének kiszámítása nem szerepel.

Ez a dokumentum ismert vagy folyamatosan mért cosfi-jű rendszerek meddő teljesítményének kompenzálási módszereiről szól, arról, hogy különböző cos fi-jű és teljesítményű rendszereket mekkora kapacitásokal kell kompenzálni.

A cos fi kiszámolása a következő: cos fi = R/Z , tehát ez az ohmos és az induktív ellenállás ARÁNYA. A képletben nincs szükség a teljesítmény mennyiségének megadására, mivel a cos fi egy teljesítménytől független tényező. Az impedancia (Z = j*omega*L) az induktivitástól függ, tehát a motor tekercseinek, vasmagjának, légréseknek, stb "milyensége" az adott frekvencián. Egy villanymotor induktivitása mindig azonos, tehát a villanymotor cos fi-je mindig ugyanaz lesz, attól függetlenül, hogy üresjáratban megy, vagy teljes terhelésen.

Ennek az oldalnak az alja felé is van pár cosfi képlet (angol oldal, sajnos magyar területen nem találtam még hasolót sem):

http://www.tutorvista.com/physics/power-in-ac-circuit-the-power-factor

Előzmény: peterch (2366)
peterch Creative Commons License 2011.01.10 0 0 2375

Szia !

Termeszetesen vidd haza, mert abban is megepitheted a cso a csobent. Ha elfer valahol akkor konnyeden megcsinalhatod.:)

Udv , Peter.

Előzmény: joevagyok68 (2374)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 2374

Bocs nem aktuális.. nem követtem az eseményeket, nemrég volt róla szó....Még1xbocs

Amúgy arra kiváncsi lennék , hogy:

most lenne "ingyé"  5 fm  300-as spírócső.

Érdemes lenne azon agyalni, hogy abból "barkácsolni" 1 csőacsőben hőcserélőt ?

Akár úgy is, hogy több 80-as vagy 100-as csövet bele, vagy - ami költséghatékonyabb - sörösdobozokból több csövet osszerakva?

Főleg azért mert a peterch féle 22-23 méteres "jószág" sehol sem férne el normálisan...

ha már volt róla szó bocs,

Majd mindjárt jól visszakeresgélek.

Azé lehet hazaviszem a 300-as csöveket, hátha jóleszmég valamire...:-))

Előzmény: joevagyok68 (2373)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 2373

De ha azt nézed, hogy "füttőanyagot" spórolsz vele és tulképpen a ventik hője is hasznosul.

Akkor ?

Nem véletlenül írta peterch :

"Termeszetesen igazad van. Ezert engem sem erdekelt tovabb a dolog, csak addig, hogy a kifuvo agban a rekuperator elott es a befuvo agban a rekuperator mogott legyen a venti es kesz.:)"

Előzmény: halaloszto (2372)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.10 0 0 2372

60W ha ejjel nappal megy, mai aron havi 2000 forint!

vajk

Előzmény: Béki Gerg (2367)
papesz28 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2371

És ez csak maga a hőcserélő:)

plusz meg kell venni a ventiket, a szűrőket, a hangtompítókat, stb....

tehát nem olcsó , de hosszútávon sokat hozhat, kb. 20%-kal jobb a hatásfoka a keresztáramú hőcserélőknél

Előzmény: Törölt nick (2370)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2370

420-480 köztt volt az ára a készüléknek (300m3/h). Kisebb nem volt sem árban sem légszállításban tavaly elétt amikor kérdeztem.

Béki Gerg Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2369

Jogos a 2 pont... :)

Előzmény: peterch (2368)
peterch Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2368

Szia !

Termeszetesen igazad van. Ezert engem sem erdekelt tovabb a dolog, csak addig, hogy a kifuvo agban a rekuperator elott es a befuvo agban a rekuperator mogott legyen a venti es kesz.:)

A Bartosz arait miert nem kered le egyenesen az ertekesitotol:  infokukacbartosz.hu

Udv , Peter.

Béki Gerg Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2367

Nem akarok beleszólni, de szerintem amiről itt írkáltok az elhanyagolható...

Sokkal több energia kimegy a nyílászárókon, kivezető ágon. Mit számít 60W-os motor energiája??? Nem tudom, hogy hallottatok-e arról, hogy rengeteg energia elvész az elektromos hálózat védőcsövein!!!

Tudna nekem valaki egy kb. árat mondani a Bartosz-ra? Nekem kb. 150-200 m3/h teljesítményű kellene.

Kösz előre is.

peterch Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2366

Hat ha Te azokon az oldalakon nem talaltal semmit, ami a szabadonfuto villanymotor es a nevlegesterhelessel dolgozo villanymotor cosfi-jere utal, annak kiszamitasara, akkor bocsanat, hogy raboltam a draga idodet! A vektorok sem mondanak semmit , a kepletek sem?

O.K. errol ennyit!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2365)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2365

"nem gond megtalalni a temahoz illo oldalakat,"

23 oldal végigböngészére ebben a negyedévben már nem tudok időt sazakítani.

"szerintem a 4. es 5. oldal.:)"

A 4-5 oldalon egy szó sem esik olyasmiről, hogy ha pl egy villanymotor cos fi-je teljes terhelésen pl 0,92, akkor fél terhelésen nem szintén 0,92 lenne.

Előzmény: peterch (2361)
peterch Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2364

Szia !

Termeszetesen ismerem oket es a ket favoritom koze tartozik. A masodik a Paul muanyaghocsereloje. Ezek valoban minosegi es nagyon hatasos hocserelok, de az aruk is ennek megfelelo. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincsen mas hocserelo ami jo, csak szerintem ezek a legjobbak itt a kozelben elerhetok kozul.

Udv , Peter.

Előzmény: papesz28 (2363)
papesz28 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2363

mi ebből építettünk már be párat, hatásfokra nagyon jók, csak drága:(

http://www.bartosz.hu/index.html

Előzmény: peterch (2362)
peterch Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2362

Szia !

Elfogult vagyok,tehat ugy olvasd az irasomat!

Ez egy keresztaramu hocserelo, ahol a gyarto is elismeri,hogy 50-75%-os a hocsere. Nem nagy durranas.:(

Ha neked arban megfelel, termeszetesen a sajat dontesed, hogy meg-e veszed. De leteznek ellenaramuak, amelyikek joval magasabb hatasfokkal uzemelnek. En azt javasolnam, hogy keress ra az ellenaramuakra es hasonlitsd ossze a parametereket ,arakat,stb!

Udv , Peter.

Előzmény: haliholaci (2359)
peterch Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2361

Szia !

Mivel magabiztosan irogatsz, igy gondoltam neked mint szakembernek nem gond megtalalni a temahoz illo oldalakat, ami szerintem a 4. es 5. oldal.:)

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2360)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2360

Jó hogy nem az Egri Csillagokat olvastatod végig velem :)

Oldal+sor megjelölést kérnék vagy ilyesmit.

Előzmény: peterch (2358)
haliholaci Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2359

Sziasztok!

Ezt a hőcserélőt néztem ki, ha estleg rápillantanátok, és ha vkinek ilyen van,

érdelnének a tapasztalatok is!

http://www.sabiana.co.uk/images/literature/catalogues/Energy.pdf

Ebből a legkisebb, az ENY-1-es lenne.

A terv az, hogy be lenne téve a gyári melegvizes radiátor, illetve szeretnék bele egy klíma hőátadót is.

A szellőzés télen csak akkor menne, ha megy a fűtés, egy csőtermosztáttal vezérelve.

Most azon küzdök, h mennyibe lenne a gyári klíma egység , még nem találtam meg.

Illetve érdekelne, van-e vki, aki már épített szellőzéshez (pl légcsatornázható) klímát.

Köszi:

Laci

peterch Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2358

Meg valami, ha volna egy csipetnyi idod, akkor esetleg elolvashatnad ezt:http://www.schrack.hu/fileadmin/f/hu/Katalogusok/Schrack-Meddoteljesitmeny_kompenzacio.pdf

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2356)
peterch Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2357

Ha Te mondod.:)

Elvegre Te vagy az " ezermester " !

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2356)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2356

A cos fi a villanymotor azon jellemzője, hogy adott frekvencián (50 Hz) a tekercselése (mint induktivitás) mennyiben tér el az ideális (nem induktív) fogyasztótól. A tengelyterhelés megváltozásakor a motor tekercselése nem változik meg, induktivitása (tehát a cos fi-je) azonos marad.

Előzmény: peterch (2355)
peterch Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2355

Oriasit tevedsz.:(

A cosfi fog valtozni es nem is keveset, mert az a meddo es a hasznos teljesitmeny kozti aranyt adja meg.  Harmadik meresnek inkabb hasznald a kinyomo oldal lezarasakor mert eredmenyeket.:) Igy lesz egy uresjarati, egy csak venti es maximalis terheleses meresed.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2353)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2354

Nem tudja valaki véletlenül az oxigén, a nitrogén, a víz és a vízgőz molekulák méretét?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2353

Ez jó ötletnek tűnik (legalábbis nem tudok belekötni így korán reggel álmosan)

annyi kiegészítéssel, hogy

- az első méréshez a venti nyomó ágát is lezárnám (hogy biztosan ne mozgasson külső levegőt)

- a cos fi nem fog megváltozni az egyes mérések között, nekünk pedig csak a különbségek kellenek, tehát szerintem  nem kellene minden mérésnél foglalkozni a cosfi-vel (elég csak elég egyszer megmérni),

- beiktatnék egy harmadik mérést is, amelyben a ventilátoron a tényleges szellőzőrendszer a  terhelés (az eredmény a fenti kettő közé fog esni), így a három értékből számos igen érdekes következtetést lehetne levonni (túl fojtós a csőhálózat, gyenge/gagyi a venti/motor, stb).

Előzmény: peterch (2352)
peterch Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2352

Szia !

Szerintem megfogod a ventit , lezarod a szivooldalat,bekotsz egy cos fi merot es fogyastasmerot. Majd bekapcsolod a ventit. Igy amit mersz, abbol kitudod szamolni a hasznos es meddo teljesitmenyt. Majd a szivooldalrol leveszed a takarast es megint mersz. Abbol ujra kitudod szamolni a hasznos es a meddo teljesitmenyt.  A ket teljesitmeny kulonbsege  hozza letre a levego mozgatasat.

Ennyire egyszeru szerintem.

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2351)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2351

"A ventilátorba bevezetett energia 100%-a alakul hővé."

Ez bizonyos szempontból igaz is lehet.

Egyrészt egy ventilátort elhagyó levegővel munkát lehet végeztetni (pl áramot fejleszteni), ezzel is bizonyíthatjuk, hogy nem alakult hővé az összes energiamenyiség (energiamegmaradás).

De mi van, ha egy csupasz ventilátornál nagyobb léptékben gondolkodunk?

A légcsatornákban (és a lakás légterében) minden törés / kanyar / örvény / súrlódás / szűkület (nyomásnövekedés=melegedés) valóban hőfejlődéssel jár és ez addig folytatódik, amíg mozog a levegő. És mivel mindez jórészt a házon belül történik, elmondhatjuk, hogy hőcserélős szellőztető rendszer esetén a ventilátorok által felvett majdnem összes villamos energia így vagy úgy hővé alakul. Azért csak majdnem, mert a hőcserélőből a szabadba távozó levegő által végzett "hőfejlesztő munka" nem hoz hasznot nekünk a házon belül.

De az eredeti kérdés nem az volt, hogy a ventilátorba befektetett energia hány százaléka vész el mindörökre számunkra, hanem az, hogy a ventilátor által elnyelt energia kb hány százaléka alakul át ténylegesen levegőmozgássá (hogy azután a sok súrlódástól szintén hővé alakulhasson :)

Előzmény: Takyka! (2348)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!