Közel hasonló fűtésszámlát kell okozzon az ablaknyitogatás és a ventilátor, ha a végeredmény ugyanaz. Persze kényelmesebb, mint ablakot nyitogatni és éjjel is "működik", ami plusz jó pont.
Viszont a kolléga ne legyen ilyen lelkes :o), kell neki a gép (is), elég hideget mért 1-1 ponton, amit nem minden esetben tud akármilyen szellőztetéssel sem megvédeni, szüksége lehet a rásegítésre. Nem dobta ki az ablakon a gép árát.
Elég gazdaságtalan megoldás. Másrészt ugyanannyira lenne hűtve, ha az a légmennyiség ami átáramlik rajta, nem a kulcslyukba ütközne, hanem az ablak réseibe. Pláne egy centrifugálventillátornál, ami nyomáskülönbséget csinál.
A fürdőszobát kell így fűteni? Elvégre oda már csak a meleg levegő jut, ami folyamatosan áramlik be a lakás többi részéből? Mit tapasztalsz, ha egy-két napra teljesen kikapcsolod a fürdőszoba fűtését?
A spájz ablakát nem nagyon értem, de a hatás majdnem ugyanez lenne, ha nem a sájz ajtaja lenne tömítve, hanem az ablak lenne csukva. Akkor is megszívná a spájzt.
Október végén csináltam. Airventnél vettem 68e a venti csővel beépítőkerettel. A beépítőkeretre rá lehet kötni másik helységet is s a keretbe megy bele maga a motor. A fénykép nem sokat mond csak a gép fedelét fogod látni majd ha lesz időm lefényképezem.
Reggel 42%-ot mutatott a mérő. Esténként míg mindenki lefürdik gyors fokozaton szokott menni kb. 1órát akkor a fürdő ablakán csak egy pár centi magas páracsík szokott megjelenni. Amióta megvan 55% volt a legmagasabb amit láttam előtte volt közel 70% is.
Úgy érzem, hogy kevesebbet megy ezzel a fűtés mint a napi 3x-i szellőztetéssel. Ez a ventilátor radiális így nagy nyomást tud leküzdeni, nálunk a spejzban mindig nyitva van az ablak s körbe kellett szigetelnem az ajtaját, hogy onnan ne tudja szívni a levegőt. Most a kulcslyukon érezhetően fúj a szél. Én ebből arra következtetek, hogy tud elég nyomáskülönbséget csinálni ahhoz, hogy megszívja a légbeeresztőket még ha zegzugos a ház akkor is.
A fürdő álmennyezetébe raktam a gépet +még rákötöttem a mellette lévő wc-t is s onnan vízszintesen megy ki a levegő a szabadba.
Műanyag nyílászáróra raktam ahogy a leírásában van. Igazából egy helyen érezni, hogy jön be a levegő, de ott se mindig csak ha nagyon nyitva van a beeresztő (kanapé pont az ablak és a légbeeresztő alatt van) a többit nem érezni csak azt látni, hogy néha kicsit mozog a függöny.
hát én nem innék sem desztillált vizet, sem ioncserlét vizet, ugyanis a vérben lecsökkenti a nátriumszintet, ami vízmérgezést okoz, abba pedig súlyosabb esetben bele is lehet halni.
Én a fürdőbe raktam egy limodor 40/100-as ventilátort. 7*24 órában megy alapjáraton 40m3 levegőt fúj ki a szabadba óránként. Ha fürdünk akkor megy a gyorsabb fokozat az 100m3/óra. E mellé meg kell oldani a levegő bevezetését több helyen a házba ha lehet higroszabályzós módon. Közel 100m2 a ház s tökéletesen megoldja a páraproblémát teljesen automatikusan, nem kell a szellőztetéssel bajlódni s még a levegő is jó a házban mert cserélődik. Egy páramentesítő gép ez soha nem fogja tudni megcsinálni.