Keresés

Részletes keresés

Prézlivagány Creative Commons License 2015.03.12 0 0 3064

Király...........még szerencse, hogy 2 napja mindent eltüzeltem:)

Előzmény: Antikmuki (3062)
gyula.uw Creative Commons License 2015.03.12 0 0 3063

Sziasztok ..

Meg kérdezném hogy a kajszikat lehet-e már metszeni szép piros bimbós állapotba van már !!

Vagy még várjak vele amíg kezd megpattanni a virágrügy ???

Antikmuki Creative Commons License 2015.03.12 0 0 3062

http://www.letenyemedia.hu/cikkek/tenyek/mit-es-hogyan-szabad-egetni-.html

Itt a link ahonnan kimásoltam a beltérit,itt írnak a kültéri égetésről is.

Előzmény: Prézlivagány (3061)
Prézlivagány Creative Commons License 2015.03.12 0 0 3061

Igen, és a hangsúly a belterületen van.

Külterületen vagyis nem belterületi egyéb( kivett szántó, kert, gyümölcsös) ingatlanon szabad égetni.

Előzmény: Antikmuki (3060)
Antikmuki Creative Commons License 2015.03.12 0 0 3060

II. BELTERÜLETI szabadtéri égetés

Az OTSZ 225. § (1) bekezdése értelmében tilos belterületen szabadtéri égetést végezni, kivéve, ha azt más jogszabály – így különösen önkormányzati rendelet – megengedi.

Abban az esetben, ha belterületen szabadtéri égetést végeznek, és a települési önkormányzat azt rendeletében nem engedélyezte, vagy engedélyezte, de az égetést nem a rendeletben meghatározott napon vagy időpontban végezték, a tűzvédelmi hatóságnak meg kell indítania a tűzvédelmi hatósági eljárást.

Tehát az önkormányzaton múlik hogy lehet égetni avagy sem.

Antikmuki Creative Commons License 2015.03.11 0 0 3059

Lehet csak az irigyelte hogy azt a sok vizet nem az Ő földjére vezetted az árokban,legközelebb arra vezesd ;)

Előzmény: SándorTiszteletes (3057)
buga1 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3058

Erre szokták azt mondani, hogy az ember nem választhatja meg a szomszédait... :-(

Előzmény: SándorTiszteletes (3057)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3057

Az irigység. Egy letűnt rendszert nem lehet indokként felhozni, jelenlegi gaztettekre. itt  mifelénk rengeteg a lusta ember, aki nem hajlandó erőfeszítést, kísérletet tenni, a sorsának jobbra fordulásáért. De arra van energia, hogy másokat jelentgessenek.

Elmesélem legutóbbi történetem, ami mutatja, hogy itt most kezd csak igazán elszabadulni a pokol:

Az egyetlen parcellám, ahol képes a belvíz megállni, az a nemrégiben befejezett őszibarackosom. Idén januárban bekövetkezett a baj, a folyamatos esőzés  hatására a talajvíz, feljött 0-ra. Szerencsémre, a földem végén van egy központi, esővízgyűjtő csatorna, így "csak" oda kellett levezetnem a vizet. Ezt néhány nap alatt kiástam, előtte(szerencsémre) egyeztettem a műszaki osztállyal, hogy szabad-e.(már tanultam az előzőekből). 

Pár nap múlva jött egy levél, amely tartalmazta a feljelentőt(egyik szomszéd),ahol a tényállás szerint a saját földemen (!) ástam egy belvízelvezető csatornát, amit - szerinte - engedély nélkül vezettem a központi csatornába...

Ilyet és ehhez hasonló történeteket tudnék éjt-nappallá téve mesélni.

Előzmény: buga1 (3056)
buga1 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3056

Vagy az irigység...

Előzmény: Szerzo Laszlo (3055)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.03.10 0 1 3055

Szerintem a "VOLT" rendszer az szokatott ra minenkit !!!! ugy odat (nalatok), mint itt (minalunk) :) :)

Előzmény: SándorTiszteletes (3054)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3054

Nagyon írigyellek miatta. Itt nálunk, minden szarért, az utolsó jött-ment is képes bejelenteni. 

Előzmény: Szerzo Laszlo (3051)
budai2 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3053

Töprengtem rajta, hogy a csirázásgátló hatást gyomtalanításra hasznosítsam (kakaslábfű magról szaporodik pl.), de Alfi által belinkelt anyag szerint ez a csirázásgátló hatás 4 hónap után megszűnik, utána már csak a fejlődéscsökkentő hatás érvényesül.

Előzmény: öreg_néne_b (3047)
budai2 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3052

Megnéztem, köszönöm.

Elég meggyőző anyag.

Előzmény: alfi13 (3049)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3051

NALUNK NEM DIVAT A BEJELENTES !!!!!

Előzmény: Szerzo Laszlo (3050)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3050

En hektar szamra egetek tuzelek... a rem 20 hektarnyi kukoricakoronak egy egy gyufaszal ugy megyen... hogy orom nezni.... itt nem jelentgetnek, es en sem jelentek be senkit... mi nem szeretjuk romaniaban a rendorseget.... min ti odat magyarba :) :)

alfi13 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3049

Olvasd ezt az oldalt a diófalevél komposztálásról kiderül az egyik legjobb komposzt lesz belőle.

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1178%3Akomposztaljunk-diolevelet&catid=112%3Anovenytermesztes&Itemid=43&lang=hu

Én egyébként nem komposztálom a diófalevelet csak simán ráhordom a málnatövekre.

Előzmény: budai2 (3046)
triunguis Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3048

A málna így bírja a juglont? Nem gondoltam volna!

Előzmény: alfi13 (3042)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3047

A dió csírázásgátló anyagot tartalmaz, ami a hosszabb idő (fél év melegben) alatt elbomlik. A málna nem csírázik, hanem sarjakat hoz, arra nincs hatása a juglonnak.

Előzmény: budai2 (3046)
budai2 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 3046

Nagy úr a megszokás.

Nálunk nagyon sok diófa van kertekben is, utcán is és "mindenki tudja", hogy a diólevél nem komposztálható. Mert nehezen bomlik le -gondolom én. Vagy csak így tanulta "mindenki" a szüleitől.   

Személyesen nekem nincs gondom a diólevéllel, mert a kert  kicsi ahhoz hogy még diófa  is elférjen. De nem csak kiváncsiságból kérdem, hogy Nálad belekerül a komposzthalomba és ott bomlik le? Vagy egyből a málnák alá hordod? Málnám az van, és ha lehet egyből a málnák alá tenni, kipróbálnám. A szomszéd örömmel szabadul a dióleveleitől, ha elkérem tőle.

hevezoli64 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 3045

Csak az a gáz, hogy a kertemben nincs áram, így nem tudom használni az elektromos ágaprítót.

Előzmény: Antikmuki (3043)
tothbalazs262 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 3044

Végülis mindent meg lehet oldani. Én személy szerint egy kupacba szoktam hordani és nyáron (szárazon) szoktam elégetni. De nálunk is úgy van, hogy az önkormányzat úgy rendelkezett, hogy minden hónapban van egy tüzelőnap és ilyenkor lehet tüzelni. Így elkerülhető, hogy minden nap füst legyen, nyugodtan lehet szellőztetni, teregetni. Persze környezetvédelmi szempontból mindegy, hogy egy nap tüzelnek sokan vagy minden nap egy-egy ember...

Ha így lesz akkor így oldjuk meg.. :)

Antikmuki Creative Commons License 2015.03.09 0 0 3043

Én sem égetek el semmit minden megy a komposztra.Metszés után keletkezett nyesedéket átválogatom ami kb 2 cm átmérőnél vékonyabb az megy az aprítóba ami vastagabb a kemencébe megy majd ha megszárad.Mert ugye mi a bevált szokás metszés után egy jó nagy kupacba összerakni és alágyújtani a nyers ágaknak,ha nem ég kell alátenni egy autógumit akkor talán begyullad.És a fél falu fekete füstben áll és persze még rá kell szórni minden fólia,műanyag hulladékot.Sajnos ez ment eddig remélem ennek vége lesz ezzel a rendelettel!

alfi13 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 3042

Az ugyan egy nagy tévedés hogy a "diófalevél nem komposztálható". Sőt egy egyik tápanyagokban leggazdagabb komposzt lesz belőle. Három éve mióta ősszel a diófa leveleket a málnatövekre hordom teljesen megszűnt a málnagubacs szúnyog fertőzés és más rovarok is messze elkerülik. A vastag mulcsozásnak köszönhetően a tövek mindig nedvesek így kb kétszerese lett a termése.

Hosszú éveken keresztül én is szorgalmasan égettem a kertembe levelet galyakat és szépen gereblyéztem a fák alját, egy biokertész barátom kijött megnézte a kertemet és lenyúlt egy marék sárga agyagért azt kérdezte mik a hosszútávú terveim a területtel egy agyagbányát akarok nyitani.

Elgondolkodtam rajta. Semmit nem égetek a környékemen égetésre szánt zöldhulladékot összegyűjtöm fölaprítom és takarom vele a fák alját.

Előzmény: budai2 (3041)
budai2 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 3041

Utánanéztem, mi is ez a tilalom. Kösz a hivatkozást.
225. §
(1)
Ha jogszabály másként nem rendelkezik a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Milyen gyakorlati következményei vannak?

Nálunk az önkormányzat  hozott egy rendeletet (jogszabály ami másként rendelkezik!), hogy a növényi "hulladék" elégetése havonta csak kétszer (első és utolsó péntek) engedélyezett, egyébként nem. A rendeletet kommentáló polgármester elismerte, hogy keletkezhet olyan hulladék, ami nem komposztálható (diólevél).
A rendelet a szabadtéri szalonnasütés és bográcsozás tilalmát nem mondta ki, nem szabályozta semmilyen formában.

A belterületi szabadtéri tűzgyújtás szabályozása szerintem is indokolt, bár nem a tűzveszélyesség okán, hanem a légszennyezettség okán. Utálatos dolog, ha a mosás után szabadban száradó ruhák füstösek, kormosak lesznek, amikor a szomszéd égeti a lehullt leveleket, levágott füvet.

Előzmény: öreg_néne_b (3038)
triunguis Creative Commons License 2015.03.09 0 0 3040
Szerintem helyes. Sokan vannak akik háztartási hulladékot meg minden mást is elégettek az udvaron ennek ürügyén.
Mozo66 Creative Commons License 2015.03.09 0 1 3039

Végül is nem annyira hülyeség kertészeti szempontból sem ( nem tűzvédelmiből ) ugyan is ha komposztáljuk a növényi maradványokat mindenki és minden jobban jár , mint ha égetjük .

Ne felejtsük el , hogy 2015 a " TALAJ ÉVE  "  a talajok fenntartása egyértelmű és hosszú távú érdeke minden kertésznek és a komposztálásnál jobbat nem tehetünk .  Én a metszeléket a mezsgyére hordom és szép lassan évek alatt lerokkan és elbomlik . A régebbi kupacok alól palántaföldet szoktam szedni .  Persze kiskertben így nem lehet ott egy komposzthalom vagy láda a megoldás . 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.09 0 0 3038

54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php?menuindex=200&pageindex=kozltart&ev=2014&szam=166

Elég hivatalos? :(

Előzmény: tothbalazs262 (3037)
tothbalazs262 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 3037

Én is hallottam róla, de szerintem hülyeség. Én legalábbis egyrészt el sem hiszem, másrészt pedig sehol nem láttam egy hivatalos közleményt vagy bármit.

Előzmény: régimaszek (3036)
régimaszek Creative Commons License 2015.03.08 0 0 3036

Egy új rendelet,törvény ami nem tudom jó e nekünk kertészkedőknek.Ugyanis 2015 március 5-től TILOS! minden nemű,gally,fűféle,ill gaz égetése,szabadban, belterületen. Ezen törvény megszegőit 100000ft bírsággal lehet sújtani.Komment: de nagy az isten állatkertje,csak alacsony a kerítése.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.08 0 0 3035

Nem gond az átfagyott gyökérzet. Át kellett ültetnem egy meggyfát (homokon, telepített gyepöntöző rendszer működött). Nem volt gyökere 15 centinél mélyebben.

Előzmény: Lactarius Curtis (3034)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!