Keresés

Részletes keresés

LittleBig Creative Commons License 2008.03.12 0 0 6858
Nagyon zsír muzsika. Az orgona kifejezetten Emersonos néhol. Ezt a soundot a DC100 produkálta, vagy valami más (software esetleg)?

Matyi
Előzmény: Halsaman (6851)
szimizso1 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 6857

Premecz Matyi dodrotor forgató motorja ujjá született általam. Szerintem jobb lett, mint a gyári:-) A radiális feszítésre nem érzékenyek, mert a csapágyak kb. 15-20kg-s terhelést bírnak 10.000 fordulaton. Ajánlom mindenkinek, ha elkopott a tengelye, és a persely, -persze ne nagyon!-hogy cserélje golyóscsapágyra.

LittleBig Creative Commons License 2008.03.12 0 0 6856
Hú, erre én is kiváncsi lennék. Meg főleg arra, hogy mennyibe kerül szállítással együtt. Gondolom két-három vagyonba. Szépen szaporodnak az aktív orgonahasználók. Ezzel choppal biztosan nem otthon fogja riogatni a molylepkéket valaki...

A Leslie-m egyelőre darabokban, de azért én bizakodó vagyok:
márciusi koncert program Hammonddal és csövesített Leslie 760-nal:
--------------------------------------------------------------------------------------
márc. 17. Smárton Trió+moi: Martos Kollégium, pontosan még nem tudom, de ha érdekel valakit, megírom

márc. 20. Smárton Trió: Take5 (Paulay Ede u.2): az első igazán színvonalas jazz-klub hosszú idő óta, ráadásul szeretnek minket :)

márc. 28. Barabás Lőrinc Eklektric az A38 hajón, hosszú szünet után újra koncertezik a zenekar (december óta nem volt nagy közönség részére is elérhető koncert) Itt az előzenekar a Smárton Trió lesz :-)

hangminták elérhetőek innen:
http://www.myspace.com/premeczmusic
Előzmény: tehtube (6854)
tehtube Creative Commons License 2008.03.12 0 0 6855
Baloldalt a The Northern Chop-ra kattintani.
Előzmény: tehtube (6854)
tehtube Creative Commons License 2008.03.12 0 0 6854

Na kinek megy az orgona? Hammond goes to Hungary

Semmi közöm hozzá :-)

KKNC Creative Commons License 2008.03.12 0 0 6853
Na, a honlapon (www.kethold.hu) a Zenék/Letöltés rovatba felkerült 4 dalrészlet a kíváncsiak számára. :)
Előzmény: LittleBig (6849)
LaurensHammond Creative Commons License 2008.03.12 0 0 6852
Roviden es tomoren: nagyon jo!!! Nem semmi, hogy ilyen tehetsegek vannak kis hazankban, es ilyen sokaig varatott magara a lemez(CD). Aki a progressziv rock muzsikat szereti, foleg a regi klasszikusokat ala: Genesis, ELP, vagy Dream Theater...annak biztos kellemes meglepetest fog okozni azon felul, hogy nem koppintas, hanem sajat eredeti sterezemenyek hallhatoak rajta!
Gratula hozza!!!
Előzmény: Halsaman (6848)
Halsaman Creative Commons License 2008.03.11 0 0 6851
Terveink szerint holnapra lesz. Majd írok, ha raktunk föl hanganyagot.
tehtube Creative Commons License 2008.03.11 0 0 6850

Így más! Ha csak a forgó rész, akkor nem érdemes CS ZS 8888-t megkérdezni?

21H egyseb motorok :-)

LittleBig Creative Commons License 2008.03.10 0 0 6849
Demo nincs a neten?

más: Sajnos szívásom a silány alkatrászekkel folytatódik. Megvételre keresek Leslie alsó gyors motort, akár 110, akár 220V-os típust. Akár az egész motor vagy csak a forgó rész is érdekel, ugyanis az enyémben ez van használhatatlanságig kopva.

A dolog szokás szerint elég éles, mert 28-án nagy koncertünk lesz A38-on.
Bár az is lehet, hogy nincs is szükségem gyors alsó motorra. Komoly jazz játékosok szokták kompletten kikötni, és a lassút a helyére kötni. Így lassú menetnél a dob áll, gyorsnál forog. Ezáltal a basszus nem kevereg annyira, konkrétabb marad.

köszönöm,
Matyi
Előzmény: Halsaman (6848)
Halsaman Creative Commons License 2008.03.10 0 0 6848
Laurens már hallotta is... de majd beszámol, ha akar.:)
Előzmény: tehtube (6847)
tehtube Creative Commons License 2008.03.10 0 0 6847
Ott a helyünk!    Morfeusz :-)
Előzmény: Halsaman (6846)
Halsaman Creative Commons License 2008.03.10 0 0 6846
Sziasztok!

No, eljutottunk a Trinityvel az első lemezig!
Várunk Titeket is szeretettel!

lemezbemutató
tehtube Creative Commons License 2008.03.08 0 0 6845

Jon lord egy jobb szólója található a Walk In the Wild -ban. Szinte minden Jimmy Smith-től ered :-) Szépen eredetiben visszahozza az 1966-os atrwoods-os szólót a közepén purplés betéttel A többi inkább elmegy, ámbár Chris Farlowe nagy énekes. Érdemes letölteni.

1982 Belrin vagyis Berlin :-)
benkodavid Creative Commons License 2008.03.08 0 0 6844
helló!

eladó a roland vk-7em, ha érdekel valakit írjon:
benkodavidjanos@gmail.com
a hangszer jó állapotú, használati utasítás, kemény tok van hozzá. a képen látható, hogy tele van matricázva! :)

üdv
dávid

my vk7
Dick17 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 6843

már nem is tudom ki mondta, hogy úgy lesz a sláger, hogy rosszul emlékszünk egy régi dalra... ;-)

Amúgy tényleg jó a felfedezés - eddig nem ugrott be. Persze, lehet, hogy a hangszerelés is segített.

Előzmény: tehtube (6842)
tehtube Creative Commons License 2008.03.07 0 0 6842

"brother" Jack McDuff jellegzetessége a tisztán perkán szólózás és fuvola kíséret.

Érdemes a kemény basszusmenetre is odafigyelni. A boldogság és Ééééénn......

The Shadow Of Your Smile       Utána ismét 8888 :-)

tehtube Creative Commons License 2008.03.07 0 0 6841

Keith Emersont ez a szám és sound inspirálta saját hangzása kialakításában:

Rock Candy 

(8888+soft/fast/third+c3+overdrive)

szimizso1 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 6840

Rendes Tőled, hogy hajnali fél egykor foglalkoztál az ügyemmel! Köszönöm!

Magába az erölködőbe nem akarok belenyúlni, mert még a végén nagy bajt csinálnék:-) De az ötleteket továbbítom az szakértő szakinak.

Egyébként én az árnyékolás nélküliségnek a két csőfél közti árnyékoló lemezt hiányoltam. Mondom ezt azért, mert kihúztuk a vibrato pentódáját, és akkor is volt rángatós brumm, csak halkabban. Na mindegy! Egyelőre az egyenáramú fűtés a kezdeti projekt. Aztán meglátjuk a többit.

Előzmény: mokusmisi (6839)
mokusmisi Creative Commons License 2008.03.07 0 0 6839
Megnéztem az előbb tüzetesen a kapcsolási rajzot és úgy gondolom, hogy nem érdemes a konstrukciót megváltoztatni. Nagyonjól megtervezték annak idején, hogy csak és kizárólag azok a csövek vannak árnyékoló serlegben, amelyek pici jelet erősítenek. Amelyik csőre nem terveztek árnyékolást, az mind nagyjelű áramkörben van. Ezeknél semmi értelme nincs plusz árnyékolást beiktatni.
A két csőfél közti áthallás meg - ha van ilyen - nem brummban, hanem pozitív vagy negatív visszacsatolásban testesül meg. A pozítív visszacsatolás gerjedést okoz, a negatív visszacsatolás meg erősítéscsökkenést. Nálad egyikről sincs szó abból ítélve amit leírtál. A "kimenőtrafót" meghajtó 12Bh7 másik fele a scanner vibrato meghajtója egy katódkövető kapcsolás, csak imedancia transzformátorként működik egyszeres feszültségerősítéssel. ebből a helyzetből elvileg sem következhet gerjedést okozó áthallás. Egy dolog azonban előfordulhat: ha hibás a cső, akkor magában a csőben keletkezhet nemkívánt áthallás a fűtőkör és a 12BH7 vezérlőrácsa között - s ha ez van, akkor a brumm betáplálódik a scanner késleltetőláncába s így valóban a scanner mozgásával arányosan változó brumm jöhet ki, de ez csak akkor hallható, ha valamelyik manuálra a scanner vibrato be van kapcsolva. Ugyanilyen hibát okozhat kosz lerakódás is a csőfoglalaton, mert a rácskör igen nagy ellenállású és egy pici kapacitív átvezetés is elég a brumm betáplálásához a rácskörbe.

Egy ötlet a hiba elhárításhoz: próbáld meg kideríteni, hogy melyik ágon jut be a brumm a láncba. Pl. kösd földre a V1 pozícióju 6AU6 pentóda vezérlőrácsát és kapcsold be vagy csak a perkát vagy csak a scanner vibrato-t. Ha egyik állapotban sincsen brumm, akkor a V1 körül van a probléma. Ha mindkét esetben van brumm akkor a matching transformer-ek körül kell keresned a bibit. Ha csak az egyiknél jelentkezik, akkor nyílván azt a vonalat kell körbejárni amelyiknél megjön a brumm.
Ha a brumm a matching transformer körül jön, akkor az majdnem biztos hálózati trafó rászórásból, vagy elégtelen földelésből eredhet.
Ennyi jutott eszembe...

Üdv.:

Misi
Előzmény: szimizso1 (6838)
szimizso1 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 6838

Az egyenáramú fűtésben nagyon bízom, mert nem elég, hogy búg, de méga vibrato scanner rángatja le, és fel a brummot. Baromi idegesítő:-( Viszont van még aggájom a 12BH7-es csővel kapcsolatban. Ennek az egyik fele az egyik AU6-os csővel van valamilyen kapcsolatban, a másik fele -árnyékolás nélkül!- a kimenő trafót hajtja meg az A0-28-ban. Már ki is szemeltem az odavaló csövet ami teljesítményt adhat le egy trafó meghajtásához. Az árnyékolás hiánya szerintem a nagymérvű áthallást is okoz, és mivel nagyon "messze van" a két csőfél egymástól, valami anomáliát okoz biztosan. Talán gazdaságossági szempotokat tartottak szem elött annak idején, mert két plusz 6c4-el jobb lenne az eredmény! Most nézegettem korábbi (60as-70es évekből) inkább az árnyékolt dupla triódákat részesítették előnyben. (12 AX7=ECC83) Vajon miért? Most keresem az arany középutat, hogy a káposzta is jól lakjon, és a kecske se haljon éhen:-)

Előzmény: mokusmisi (6837)
mokusmisi Creative Commons License 2008.03.06 0 0 6837
Pár dolog a brumm témához amikkel találkoztam:

- ha a csőfűtés nincs kibalanszírozva (földközépre állítva), valóban jelentős brummot generálhat, erre megoldás a balanszírozás vagy pedig az általad betervezett egyenáramú fűtés.

- ha a szűrőelkók már elkezdtek kiszáradni az anódfeszültség esetleges szűretlensége. Az 50 Hz frekvencia (kétutas egyenirányítással 100 Hz) szűréséhez kicsit nagyobb kondik kellenének mint a 60/120 Hz-hez - generálhat akkora mértékű brummot ami nagy erősítésnél hallható, de ez oktávval magasabb az alapbrummnál (100 Hz).

- az én tapasztalatom szerint azonban a legnagyobb brummforrás a hálózati trafók mágneses zavarótere. A Hammond kulcselemei a "matching transformer"-ek borzasztóan érzékenyek a mágneses zajokra. A trafók mágneses árnyékolása is egy picit rosszabb hatásfokú mint a 60 Hz-es környezetben amire tervezték őket, így a trafó több mágneses zajt emittál 50Hz-en.

Picit én is szenvedtem amikor az Amerikából érkezett A-102 orgonámat átalakítottam 220V 50 Hz üzemmódra. Belenyúlás előtt én jónak találtam ahogy működött, de a Conrad-nál vásárolt 220V/110V átalakító trafó nem volt árnyékolt, s ráadásul még a teljesítményéhez képest viszonlag kisméretű is volt => ontotta a mágneses brummot.
Akkor szólt jól a kütyű, ha legalább két méterre elvittem az orgonától. Ekkor eldöntöttem, hogy csináltatok egy trafót, de mindjárt egy olyat ami az A028 trafója szerepét is ellátja. Úgy terveztettem, hogy az orgona még egyharmad részben sem terhelje a trafót a végfokkal együtt, de a végfokot nem használom.
Mivel a rugós zengetőt sem használom, a zengetőerősítő helyére raktam be a trafót, megkeresve a brumm minimumát. Most így nagyon klasszul, szinte zajmentesen működik.
üdv.:
Misi
Előzmény: szimizso1 (6832)
tehtube Creative Commons License 2008.03.06 0 0 6836

Valóban. Szerintem nem jobb Joeynél, de nem is rosszabb! Más. Balkéz basszus helyett harmóniákat hoz és fürgébb lábat emiatt. Jó hogy teljesen egyedül is elvisz ezáltal egy komplett koncertet.

El lehetne csábítani Magyarországra, semmi akadálya, egyet kell tenni, megfizetni. (~4e Eu) Talán eljön olcsóbban, de akkor venni kell tőle valakinek egy new B3-at :-)

Na ezen a videón már igazi B3-mal játszik, kézi lezlikapcsolóval.  És nagyon halkan. Ennél csak a padja veretesebb, az háború előtti galléros lábú. A, BC.

Nekem eddig az összes A0-28 hibátlanul működött,-ik 230V-on. Vagy ha gond volt, egy-két elkó csere megoldotta. Mindegyik 117V-os. Helyesebben a legrégebbi ezüst trafós A0-28-1 115V, aztán az AB3-ban A0-28-5 117V, és van két utolsó szériás (B3, C3), arra már 120V van ráírva. Hangra teljesen azonos mind.

LaurensHammond Creative Commons License 2008.03.05 0 0 6835
Itt azt is megmutatja, hogy azt a legendas 50-es evek hangzasaban Wild Bill Davis-esen hogyan kell jatszani...csoda a csavo!!! A legjobb!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=2zayruSAU_c
KarnEvil Creative Commons License 2008.03.05 0 0 6834
Leon Kuypers tanítványa (Vayshen néven) töltötte fel a videót, és a tanárát mutatja be :)
Előzmény: tehtube (6830)
LaurensHammond Creative Commons License 2008.03.05 0 0 6833
Ez 1000% , hogy Leon!!! Anno meg szerenysegem fedezte fol a neten a videojat, es ugy toltottem le magamnak, es Tehtube szaktarsnak is. Mondhatni "szarra neztem". Tobbszorosen is raismerek a kezmozdulataira, a stilusara, ahogy kezeli, pl az egy hangon sztakkatózó resznel, tipikusan mutato es huvejk ujjal kezdi, majd valt a megszokott huvejk-mutato ujjra, es a verfurdo kovethetetlen, halal preciz jatek.
Jol irta valaki a youtube-on, hogy Francesco is elbujhat:-) Megha Ő is eleg jo azert.
Ez a faszi napjaink Hammond atomfegyvere, nem is ertem, hogy nem hallunk tole tobbet, lemezt pl...csak endorzer lenne!??
szimizso1 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 6832

Szerintem is ő Leon Kuijpers. Nyáron megyek hollandiába 2hétre. Lehet, hogy meglátogatom:-) Egyébként nem volna érdemes egyszer meghívni ide? Esetleg, ha meghívnád valamilyen ürüggyel, szívesen megadom a címét:-)

Ma felfordítottam az A0-28-at, és megnéztem milyen alulról. Teljesen korrekt gyári! Viszont mérve, már sajnos nem működik úgy.... illetve itt európában nem!

Hiába van ráírva, hogy: 50-60Hz ra lett tervezve, sajnos nem így van. Az 50, és 60Hz-s periódus meghatározza a trafó menetszámait is biztosan. Így a feszültségek sem úgy alakulnak, ahogy a papírforma van. Az, hogy a csövek fűtése a váltó feszültség miatt nincs "kiközepelve" a brumm miatt, az még elmenne, de a 6,3volt helyett csak 5,7voltot kap, ez már egy kicsit ciki.

Nálam is csak akkor nagy a zaj, ha teljesen kinyitom a lezli végfokát, és a hammondot teljes erősítésre nyomom.

Íme egy pár sor az elektoncso.hu cikkek idevágó részéből:

Csőzaj:
Nagy erősítéseknél zajt észlelhetünk, ami az elektroncsőben, illetve az ellenállásokban lejátszodó folyamatokra vezethető vissza. A csőzajt a következő tényezzők okozhatják: A sörétzaj oka az, hogy az elektronok minden rendszer nélkül távoznak a katódból, ami anódáram ingadozást von maga utánn. A sörétzaj eléggé széles frekvencia tartományban egyenlő mértékben jelentkezik. A zaj aránylag a tértöltéstartományban a legkisebb. A villodzás valószínűleg a katódfelület kristályátalakulásából származó egyenlőtlenségek eredménye. Az egyes kristályok kilépési munkája más és más. Az aláfűtés elősegíti az átkristályosodási folyamatot. A zajfeszültség maximuma kisfrekvenciákon kb. 50Hz-nél van; itt értéke sokszorosan felülmúlja a sörétzaj feszültséget. A frekvencia növekedésével csökken és néhány kHz-nél már a sörétzajfeszültséget sem éri el. A villódzásnak tehát csak kisfrekvenciák erősítésénél van jelentősége. A szigetelési ellenállás zaját a csőszigetelések okozzák. A sörétzajhoz képest aránylag kicsi. Az ionáram csak a nem kielégítő vákuumban lép fel, és így jóminőségű csöveknél nem kell figyelembe venni.

Ezért kap egy új egyenáramú stabilizát tápot csak a fűtés. Ha ez sem segít, a nagyfesz lesz megszűrve rendesen.......

Előzmény: tehtube (6831)
tehtube Creative Commons License 2008.03.05 0 0 6831

Mégegy újabb Leontól: Laura

tehtube Creative Commons License 2008.03.05 0 0 6830

Leon Kuijpers tanítványnak nevezi magát, de szerintem Ő Leon Kuijpers.

Annyira úgy játszik! Fantasztikus előadás, így valóban jó móka hammondozni.

tehtube Creative Commons License 2008.03.05 0 0 6829

Jon Lord 1977. A C3-ban jobboldalt Fisher zengetőmeghajtó csöves erőlködő. A zengetőtag meg a tető alatt. Baloldalt meg fölhozták a kimeneteket. Valami meg be van dugva a hangerődoboz bemenetébe is, mi lehet? Végülis elnézve a C3 az egyik legegyszerűbben mobilissá tehető szekrény.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!