Mialatt az utóbbi néhány hozzászólás beíródott ide, (remélhetőleg) kielégítettem Ananovát egy méllel, ne mondjam, privátban is folytattuk a keresztnevezgetést. Mondtam, hogy mi sem voltunk könnyű helyzetben, mert ami nekem eredetileg még tetszett volna, azok közül egy sem ment a férjem nevéhez. Gyönyörű nevünk van (Rózsa), csak éppen baromi nehéz hozzá nevet találni (eredetileg a Zsófit akartam, szerintem kiejtve borzalmas párosítás). Egyszer -már a Szimonetta név ugyi eredendően el volt döntve, ebből sosem engednék, max. ha fiú lenne- eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha ikreink lennének, és kéne még egy lánynév. Nekem az Anna mindig is nagyon tetszett, komoly de szép női név, nálam is szempont volt (mint már kiderülhetett), hogy nemzetközi név legyen, és amikor mondtam, hogy mit szólna a Rózsa Annához, elnevette magát, mert szerinte a Rózsa Anna olyan, mintha azt mondtam volna, hogy Hozsanna!
Ettől aztán beindultunk, és végigökörködtük az egész kérdéskört. Zseniális neveink a következők:
- Rózsa Linda (a Rosalinda mintájára, hadd örüljenek a nagymamákok)
- Rózsa Rózsa
- Rózsa Rezső (hogy fiúnevünk is legyen... VICCESEKNEK!)
- Rózsa Sándor (betyáros jókedvünkben)
- Rózsa György (csak perverz vetélkedő-kedvelőknek)
- Rózsa Norbert (sportrajongók kedvéért)
...és folytathatnám még a sort! :-)))
Ezt a Regős Bendegúzt nem értem:-(( Nekem nincs benne semmi fura...
De a Regőről eszembe jut egy kollégám, akinek a gyerekei:
Bálint, Regő, Kincső, és most várják a negyediket. Kincső egyébként Tenerifének készült,
de nem engedélyezték nekik:-O
Az eszetekbe jutott már, hogy elszállna a névadás, ha nálunk is az lenne a szokás, mint az USA-ban? Ugye ők BÁRMIT adhatnak a gyereknek keresztnévként, liberális ország révén.
Szerintem tuti, hogy lenne jópár poénos szülő, aki mondjuk Torgyánnak, Vodkának, Óvszernek,
Balesetnek, vagy ehhez hasonló elképesztő baromságnak hívná a gyerekét.
Sziasztok,
kérdezteétek, hogy mi a forrása a könyvnek: Nyers Csaba: Magyar keresztnév tanácsadó a címe. Már több éve egy várbeli kirakodóvásáron vettük.
Egyébként nekem a Lelle teccik a legjobban, meg a Mandula.
Boróka! - Borka majdnem Boroka lett, csak aztán kivettünk egy o-t.
Amúgy nekem a kedvenc "nevem" a Lajos, a férjemet, aki Marcell, sokáig így hívtam, de már ciki volt, mert pl. a zöldségesnél is így szóltam utána. Ő ezútán csak Sándorozott engem, így hamar leszoktatott a Lajosról.
Nagyon jó a topic! :-))
Eddig csak a "nevezést" élveztem, de most már röhögök is folyamatosan. :-)
Faxni
> Icának, ami több okból már-már pejoratív
:-))) Arra gondolsz, hogy "Felhúztuk Icát a negyedikre, én, a Feri, meg a Bíró Imre"?? :-))) Mert én arra (is). :-)
Bürger Kinga - Keserű Dzsoki :-)))))))))))
(Nekünk is van egy tuti poén-nevünk a tarsolyban, de azt ugyebár a nagynyilvánosság előtt nem lehet elárulni.)
Ica: érdekes, Anyukám világéletében Ica volt, úgyhogy nem tűnt fel a pejoratív értelem, de én sem becéznék így soha egy Ilonát. Az Ilonka tetszik, de leginkább a becézés nélküli Ilona.
Tényleg, becézésekkel hogy el lehet rontani egy nevet! Van egy Mária kolléganőm, az arra allergiás, hogy néha "lemariskázzák", hát, el is hiszem:-)
Klára: most fog születni egy kis Klára a napokban, már meg kellett volna érkeznie egy hete (kolléga).
Keserű Attila - szerintem is szép.
Keserű Dzsoki?:-)))) (bocs)
Én mostanában a Kinga-val ijesztegetem a környeztemet.
Miért ilyesztegetés? Mert az apuka vezetékneve Bürger...
:))))
...és majd a McDonalds-ban tartjuk a szülinapját mindig...:))))
Sziasztok, zsong az ember feje, mennyi név: Ez nagyon jó játék:))
Pumukli, nem Florina? Nem, nem hiszem. Nem baj, hátha kikottyantod...
A Zalán nekem is feltűnt tegnap (böngésztem a naptárat), nagyon csinos, kicsit komoly, ami nem baj, egyszer felnőtt lesz ugyebár.
Ilona - alapjában véve csodaszép, gondoljatok csak a versre, csak túl soxor hívják őket pl. Icának, ami több okból már-már pejoratív. Elhasználódott, vagy lejáratódott, ha lehet ilyet mondani 1 névre. Mondjuk Cili becézéssel még jó.
Mindy, örülök, hogy sokasodnak a Klárák, én nem ismerek csak egyet, az nagyon aranyos::))))
Mi kettőt adtunk neki, Csilla Regina, mert nem tudtunk megegyezni, hogy Csilla vagy Regina. Hiába mondtam, hogy majd a második Regina lesz, azt mondta apjaember, hogy az első gyerek az az első, nem alkuszik - így lett két neve, de mégis alkudott, mert azért Csilla és csak utána Regina... A lányom imádja mindkettőt, együtt szokta eldalolni, ha kérdezik a nevét.
Hallottam, hogy valaki Poszáta nevet szeretett volna adni a lányának, de nem kapott engedélyt, állítólag mert sápadtat, betegeset jelent - pedig az 1 helyes kis madárka, nádi poszáta, nem tudom, mér lenne sápadt meg beteges. Én sem tartom okos ötletnek, de 1000 hülyébb ötlet kap zöld utat (lásd Dzsennifer és tsai) akkor ez már mérföldekkel jobb.
Bee, Keserű Attila?? Hazabeszélek, többszörös érintettség, elfogultsági panasszal lehet élni, de az Attila jóóóóóóó. Zoltán apukának egy Attila fiú, kész az uralkodói család, győzhetetlenek lesznek együtt:)) Ha nem tecc, nem sértődöm meg.
Monkey, Gellért - van egy az oviban, nem semmi kiskrapek.:))
Jáhááááj... most OFFolni fogok egy nagyot! :-O
1. Egyszerre több dolgot csinálok (az egyik alkalmazásomként a nyet van +nyitva).
2. Nagy-nagy munkámban pihentetésképp olykor-olykor belekuksizok (mi az hogy, még bele is pofázok).
3. MEDLOMBolni perpill nincs időm, ott túl sokat kéne visszaolvasni (gondolom, ismered ezt a problémát).
4. Ami a REmilt illeti, REminykedhetsz, szándékomban áll még ma kielégíteni téged (is). :-*
Mindy!
Nicole szerintem még nem is olyan lehetetlen, hisz itt van a MAGYAR(!) Nikolett, ami szerintem tök normális módon becézhető Nikol-nak (ami ugyi hangzásilag lefedi a Nicole-t), hm?! Nikolettnek írom, "Nikol"-nak ejtem, és semmi megbotránkoztató vagy visszatetszést keltő nincs benne... persze csak szerintem! Úgyhogy ne vesd el, hátha még bejön! ;-)
Thor!
Az Abigélt nem "látom" (nem érzem) semmilyen színben sem (nemtom miért). Segíts, kérlek! :-)
Az Abigél sorozatot én is imádtam, de maga a név sohasem tetszett! Illetve én a Georginába "estem bele"! Akkor én is úgy gondoltam, hogy a majdani lányom Georgina lesz!
Volt egy pár ilyen elhatározásom:
- Georgina
- Éva
- Mónika
- Nikolett
Na, ezekért meg voltam veszve, nem egyszerre, hanem egymás után.
A Gina tényleg jó régen benne van már a Ladóban. A DZS-s változat kifejezetten taszít.
Külföldi nevek: két bűnöm van, ami tetszik, pedig talán már kiderült, hogy nem akarok tucatnevet adni a gyerekemnek.
Ezeket sem adnám soha, de hangzásuk alapján nagyon tetszenek:
Kelly és Nicole.
Hatóság kijátszása. Ismerős házaspár különleges nevet akart leánykájának. Végül azt a megoldást választották, hogy német nemzetiségűnek vallották magukat, így oylan nevet adhattak a ygereknek, amit akarták. Semmi papaírt nem kértek tőlük, csak nyilatkozatot. Egyébként abszolút magyar nevűek.
Igen, ki lehet játszani a hatóságot... pl. réges-régen, amikor én még kiscsaj voltam (s az sajnos nem tegnap volt), az egyik általános iskolai osztálytársam mamája intézte el a Nyelvtudományis Intézetnél, hogy a Georgina nevet becézett formában, Gina-ként is anyakönyveztetni lehessen, azt hiszem, bele is került a Ladó Utónévkönyvbe ez a forma is. Ők voltam az első amerikáskodó névválasztók, mert ezek után, hogy a kiscsaj neve az Abigél c. film ötlete nyomán Gina lett, természetesen egész életében Dzsinának ejtődött. :-/
Aproposz! Mit szóltok az Abigélhez? Én kislánykoromban sokáig azt akartam, hogy az én gyerekem majd Abigél legyen. (Aztán elmúlt belőlem ez a vágy.)
Mindy,
jól ellevelezgetünk itt! :-)
Én egy idő után, amikor már elég sok embert ismertem innen-onnan, köztük sok azonos nevűt, akkor már el tudtam vonatkoztatni. Pláne egy ilyen név esetében, mint a Mária! :-)
Mi nem szeretnénk második nevet adni. Nekem nincs, amit kiskoromban szintén bántam :-) de jó pár éve örülök neki, hogy nem kell plusz dolgokat kiírkálni a hivatalos papírokra. A gyerkőcöt úgyis az első nevén fogjuk szólítani, meg gondolom a család is, akkor meg mi a francnak második? Mi így gondoljuk legalábbis.
Jolán: szerintem is horror! :-)))) Pedig - ha jól tudom - a "jó leány" szóösszetételből ered....
Mondkey, örülök, hogy tetszik az Ilona!:-)) Nekem a Mária nem tetszik. Erről is eszembe jut egy régi-régi tanerő, biztosan azért. Nem bírok elszakadni a nevek viselőitől általában.
Szerintem második névnek lehet olyat is adni, amit amúgy "nem mernél"! Még az is lehet, hogy a majdani kislányom második neve Ilona lesz, Anyu emlékére.
Tényleg, egy vagy két nevet adtok a babáknak? Én még nem tudom. Azt viszont igen, hogy valamiért mindig örültem volna, ha van még egy nevem, de hogy miért, azt nem tudom:-)
Mindig az általam legkedveltebb nevet adtam magamnak ráirkáltam a füzeteimre pl. H.B.Éva, és marha büszke voltam magamra! (Az Éva volt nálam nagyon sokáig a favorit! Most is gyönyörűnek tartom.)
Egyik ismerős kislány neve Ny. Zsuzsanna Jolán, mert az anyukája nagyon szeretett egy JOlán nevű nénit. Azért én nem biztos, hogy adnám a gyerekemnek, az is horror-név nálam.Tényleg, születnek egyáltalán még Jolánok?
Mindy,
nekem tetszik az Ilona és a Mária is nagyon!! De azért annyira "bátor" nem vagyok, merjem a Babának adni... Azért is, mert mindkettő csak így tetszik, eredeti formájába, Ica, Ili, Mari, Manci és egyebek NEM!!!
Sajnos a Gellért is bukott név nálam! Mennyit számít egy negatív ismerős e szempontból!
Nekem egy koszvadt körmű, dagadt és ronda manus jön be, ha rágondolok!:-))
Egy bunko-llegám volt Gellért:-)
Pedig a hangzása szép!
A Keserűhöz jutott eszembe a sok jó név mellé, amit írtatok: Keserű Dávid. Szerintem olyan szépen hangzik. Vagy Keserű András, de lassan elküldtök a fenébe az "andrásozásommal"...
A K betűvel kezdődőek viszont túl kemények, pl. Keserű Krisztina, Keserű Kinga és tsai.
Keserű Ilona? Senkinek nem tetszik az Ilona? Szerintem olyan szép név. Anyukám volt Ilona,
lehet, hogy ezért tartom olyan szépnek. Jó lenne, ha megint adnák a mamák a gyerekeiknek ezt a nevet. (Jó, tudom, én sem ezt adnám...)
Keserű Ágnes is szép.
Szerintem nem nehéz ehhez a vezetéknévhez választani!
Észrevettétek, hogy megint születnek Klárák? Vagy csak az én környezetemben van pár ilyen nevű kisbaba?
Végre, Ágibági, de jó, hogy ír valaki! :-)) Már név-elvonási tüneteim vannak! :-)))
A Zalán a barátnőmnek tetszik! Holnap lesz a névnapja. Mármint a Zalánoknak. :-)
CSINNNKA
Szerintem az nem baj, ha csak fonetikusan lehet anyakönyvezni ezeket a "Dallas-neveket", ha ez 10-ből csak 1-et rettent el, már megérte! :-))
Van egy név viszont, amivel ki lehet cselezni a "hatóságot", egy volt kollégám lányát hívták így: Virgínia. Lazán anyakönyvezték, mert _létezik_ ez a név, de persze ők dzs-vel mondták....
Nálunk a helyi rádióban be szokták mondani az anyakönyvi híreket, azaz hogy x-nek és y-nak született z nevű kislánya/kisfia, ott is hallani bizony Lakatosék, Orsósék, Kolompárék, stb. Krisztofer, Miranda, Dzsenifer, stb. gyerekeiről.
Tegnapelőtt bemondtak egy Kevin-t, tegnap egy Gábrielt, de úgy általában normális, átlagos, divatos neveket adnak a "kistérségben" is.
BEEBITE
Szerintem a Keserű névhez nem is olyan nehéz jó nevet keresni!! :-) Az -ű végződés miatt szinte minden mássalhangzóval és az ű kivételével minden magánhangzóval kezdődő név illik hozzá. Johanna tényleg jó, csak kicsit hosszú így a kettő együtt.
ÁGIBÁGI
Széchenyi-gyerekek: tényleg durva! :-(( Ez a modern árisztokráciá? :-))
PUMUKLI
Naná, hogy kíváncsi vagyok, de megértelek! :-) Én sem akartam elmondani hasonló okok miatt, de aztán köztetek kénytelen voltam elszólni magam. :-)))) Nehogy Te is így járj!
MAI NÉV-ÖTLETEIM:
Friderika
Gellért
Naaa?