Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Szerintem nem lényegesen. Az őshonos rovarkárosítók és természetes ellenségeik szinte biztosan ugyanolyan arányban károsodtak, de egy rovarnak van akkora szaporulata, hogy ugyan kicsit később, de visszaálljon a szokott populáció.
Viszont remélhetőleg a mostanában délről betelepült invazív fajokat azért rosszul érintette egy a hideg...
én pl insecticited így is talán két permetezés során használtam szőlőben.....de persze remélem hogy gyérít a tél végre valamit a rovarokból.... itt nálunk -24 C volt van a cégnek ahol én dolgozom 60 ha borszőlője ma szedtem vesszőket hajtatni hogy mekkora lehet a kár... Bianka,Aletta,Sauvigon,Irsai,Generosa,Cseszegi...de személy szerint én az őszi telepítésű csemegéimet is féltem.... 46 fajta....
A kártevők most tuti hogy jelentősebben pusztultak. Kellett is már ez a hideg, mert az utóbbi 4 évben még igazán hideg sem volt. Az ilyen telek mutatják meg, hogy hol mennyire lehet szőlőt termeszteni és mely fajtákat. Ez egy átlagos téli időjárás, csak a hótakaró hiányzik kissé. De februárban mikor a vesszőszedés kezdődik, meglássuk hogy mely fajták mit bírtak.
A tőkék állapota is nagyon befolyásoló tényező, ahogy elhangzott az előbb. Azon termelők akik intenzíven zsarolják a szőlőt azoknak van okuk aggódni, de mivel egyenletesen tartósan jött a hideg, a legtöbb fajta vígan elvan, ha jó kondiban van. (Leszámítva néhány fagyérzékeny fajtát)
Abban reménykedek,ahogy itt is említették,hogy még mély nyugalomban vannak a tőkék,a vesszők erősek és beértek..... Nálam jelenleg a Cardinál a legérzékenyebb a fagyra....
Akárhogy is alakul....fagyérzékenység szempontjából lehet tesztelni az biztos....
Szia! Nálam eddig az alja -21fok volt,de az előtte lévö nap is volt. -17.5! Szerintem lesznek fagykáraim/tapasztalat/! Tájegységileg a Pilis és a Gerecse között!
Nyilván ott ahol minden tél ilyen...nincs más lehetőség.Ha sűrűn lesznek ilyen teleink,itt is vissza fog térni mindenki a régi megoldásokhoz...legalábbis aki akar szőlőt.
Nálunk -21.2C volt ....hó nélkül.Mennyi lett volna....ha van 10 cm havunk.... ?? Hát tényleg kíváncsi vagyok,melyik fajta,hogy bírta... mert ilyet még nem kaptak!!!
Itt Erdélyben a Nyárádmentén is -21 C volt. 100 kilometerrel keletebre Csíki medencében -30 és -35 a Kárpátkanyarban . Van csemegeszőlő aminek termő rügyei -30 at átvészelik?
Még annyit a dugványozás témakörhöz,hogy azt sem ártana tudni,hogy viselkednek saját gyökéren és alanyon ugyanazon fajták...ebből kifolyólag ,lehet,hogy nem is érdemes dugványozni némely fajtákat....
:) :) Köszi..fel szeretném ajánlani szolgálataimat....Ha valaki kíváncsi és érdekeli controll tapasztalat a legújabb,legmodernebb nemesítésű fajták íránt ,akkor jó hírem van,tudom vállalni.... ezen nem fog múlni,megveszem a klonexet.....csupán nemes vesszőkre van szükségem.. :) :) fajtaneveket nem is írnék....jöhet bármi :) :)
Üdv , persze küldök szivesen , csak valaki irja le hogy az hogyan működik . Még sosem csináltam , meg nem is kaptam se postán sem csomagba . Gondolok itt a veszőkre . Én elmentem érte ha kaptam , vagy el jöttek érte ha adtam , idáig . Igaz hogy több veszőről volt szó .