Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2342

"Én inkább a kazán kéményét kötném még bele."

1: a kazán kéményében egy kis ideig nagyon meleg van (ekkor kis ideig fűtené), utána sokáig hideg van (ekkor sok ideig hűtené) a levegőt.

2: Ha a kazánból távozó füstgázt túlságosan lehűtöd a hőcserével, akkor a benne lévő vízpára kicsapódik, és ez a savas kémhatású folyadék szép lassan elkezni megenni a környezetét. Kivéve, ha az egészet saválló anyagból készíted, arany áron (oda a nyereség).

3: a mérgező anyagokat tartalmazó füstgázt ne egy vékony lemez válassza el a lakás frisslevegő beszívó ágától (mert ha az a vékony lemez kilyukad egyszer, azt esetleg nem Te fogod észrevenni, hanem a halottkém ;)

Előzmény: khota (2338)
Sa_nyi Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2341

Szisztok!

Már rég meg szerettem volna kérdezni használóktól, hogy éreztek-e különbséget porosodás tekintetében, amióta megy a szellőztető.

Nálunk itt az alföldön, hetente 2x kell polcot törölni, pórszívózni, és ez egy nyomós érv lenne az asszony felé.:-)))))

Köszi

Előzmény: Törölt nick (2339)
peterch Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2340

Szia!

"""amelyiknél mindkét motor (a befúvó és az elszívó is) a bejövő levegőágban van, tehát a bejövő levegőt melegíti"""

Ha az elszivo motor a rekuperator elott van es a befuvo meg a rekuperator utan, akkor egeszeben kihasznalod a motorokon keletkezett hot.

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2337)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2339

A szellőztető nállam 24 órában, kb 60m3/h-val megy, ehhez 25-30 wattos fogyasztás tartozik. Ez bőven elég 360m3 re + két felnőtt és két kisgyerek-re. Már vendégek is megjegyezték, hogy milyen jó nállunk a levegő, szóval nem csak szerintünk az...

Ezért sokalltam a 120W-ot, de persze mindenki annyira állítja a légcserét amennyire neki tetszik, vagy a gépésze beállítja ;)

khota Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2338

Én inkább a kazán kéményét kötném még bele.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2337)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2337

"És elvileg ezen wattok nagy része hasznosul fűtésként, ugye?"

A befújó oldali motor teljesítményének nagy része egyúttal elektromos fűtés is (ahány watt nem légmozgássá alakul, az hővé alakul),

a kifúvó oldalinál meg annyival kevesebb, amennyit a hőcserélő nem tud visszanyerni (feltéve persze, hogy a kifúvó ventilátor a hőcserélő előtt van :).

De ez fűtésnek nagyon kis teljesítmény, ráadásul a legdrágább nappali áramból, úgyhogy én nem számolnék vele.

Régebben nagy lelkesen én is olyan rekuperátoron gondolkodtam, amelyiknél mindkét motor (a befúvó és az elszívó is) a bejövő levegőágban van, tehát a bejövő levegőt melegíti, így nem vész kárba a hőjük. De rájöttem, hogy ennyire kevés nyereségért nem érdemes ilyen sokat kombinálni: ez nem hatékonysági rekordkísérlet bármi áron, hanem egy ésszerű, megtérülésre optimalizált beruházás.

(persze ha valakinek van egy bőrönd felesleges pénze erre, annak megpróbálhatok kikísérletezni egy olyan passzívház rekuperátort, amelynek 101 százalékos a hővisszanyerő hatásfoka  (mert a villanymotorok több hőt adnak le, mint a hőcserélés vesztesége), de a prototípus nagyon sokba fog kerülni ;)

Előzmény: topikolos (2334)
jmmakk Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2336

Negyedik megközelítés:

Ha az volt a célod, hogy mindig friss levegőd legyen a hézban és a falaid ne penészedjenek, és mindezt huzat, téli hideg és ablaknyitogatás nélkül.

Na ilyenkor mekkora a nyereség?

Hát ha a komfortot nézzük, akkor sztem megfizethetetlen...

Előzmény: halaloszto (2330)
jmmakk Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2335

Nem tudom, azt ők sem írták. Sztem is csúcsteljesítmény.

Ezért írtam, hogy ha félgőzzel megy, akkor 120W.

Azt nem tudom, hogy a harmada/negyede is elég-e... 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2333)
topikolos Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2334

És elvileg ezen wattok nagy része hasznosul fűtésként, ugye?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2333)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2333

"Az AC motoros fogyasztása 240W, a DC motorosé 156W.

Ha az AC motoros félgőzzel 120W-tal megy az 8 óra alatt kb. 1kWh fogyasztás."

Azt nem írtad, hogy ezek a fogyasztások mekkora légsebességre vonatkoznak. Mert lehet, hogy ez a csúcsteljesítmény, normál üzemben meg elég a harmada/negyede is.

Előzmény: jmmakk (2327)
_ahs_ Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2332

A hőcserélő a következő lépés, egyenlőre csak a rendszerre gondoltam, a csőméretezésre, ellenállás számítás...stb...

Előzmény: plastro (2320)
khota Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2331

Megy egy párásító, napi 3-5 liter vizet nyom ki. kb 300m3 a légtér, amihez a 350 m3/h-s gépet vettem meg.  Fogyasztásmérő azt mondja, hogy 5 fokozatban 100-200 W-ig tudom állítani a teljesítményt. Nem tudom mennyit számít, de maga a gép, egy 10-15 C-s helységben van.

Nekünk egyébként mondták, hogy fűtésköltségben soha nem fog megtérülni a gép, ellenben a komfortfokozatot növeli - mindig friss levegő, főzés után nem kell nagykabátban vacogni, gyereket szobába bezárni.

Gzuci:

Hogy számoltad ki a szellőztetés költségét?

Ahogy én számolom a páratartalomnak kb még egyszer akkora az energiatartalma, mint a levegőé. 0-20 fokig a levegő fűtése 25 kj/m3 (1,2928*1,004*20), a páratartalom fűtése 0,5 kJ/m3 (0,0064 *4,1813*20) (50% páratartalommal), víz párolgáshője 14,5 kj/m3 (0,0064*2257) ! (6.4 g/m3 víztartalom változással)

Előzmény: peterch (2324)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2330

Te sajat magad haromszor szelloztetsz egy nap. A reseken meg ajtonyitasokon meg meg 5szor atszellozik. Ha precizen csinalod a hazat, es a reseken meg hasonlokon nem szellozik, akkor meg a napi harom szellozes keves lesz.

Masik megkozelites: ha a szellozes/szelloztetes okozta veszteseg 6futott honap*2500=15000 forint, az eves futeskoltseged meg 250ezer, akkor a szelloztetorendszer aramfogyasztasat nem is szamolva max 6% megtakaritast erhetsz el vele. Ennel sokkal tobbet takarithatsz meg szigetelessel, ablak jobbra cserelessel. Viszont ha az eves futeskoltseged csak 80ezer, mert baromira szigetelt es klafa nyilaszarokkal ellatott a hazad, akkor a 15000 megtakaritas majdnem 20%.

Harmadik megkozelites: van egy csomo beruhazas, koltseg, amit kivalt a komplett szellozteto rendszer. Konyhai komoly elszivo helyett sokkal kisebb eleg lehet, nem kell mindenfele ventillatorokat venni a wc-be, furdoszobabakba egyesevel.

vajk

Előzmény: Gzuci (2328)
daveeeee Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2329

Éjszakára full gázon, vagy akár félgázon járatni szerintem elég nagy pazarlás.

Az én gépem 550 köb/órás, teljes gázon 270W a fogyasztás (hagyományos AC motor), alap fokozaton 40W. (öt fokozat van)

Éjszakára, és a nap nagy részében bőven elég az alap légcsere. Ébredéskor így is friss, tiszta levegő van a hálószobában.

Maxra csak durva főzéskor és kandallózáskor rakom. 80-90%ban alapon megy. Kikapcsolni nem igazán szoktam.

Gondolom a hatásfoka is jobb kisebb légcserénél. 

Gzuci Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2328

Most elgondolkoztam hogy megéri-e ez a szellőztető rendszer. a (HŐ)szigetelés fórumon most volt szó a szellőztetési veszteségekről, ezek alapján a 125m2 es házam egyszeri kiszellőztetése kb.26ft ba kerül. ha háromszor átszellőztetem hagyományosan az 78 ft veszteség/nap.

Amit mondtatok az meg mondjuk3kwh/nap ami a duplája azaz150ft.

Ebben a 120W ban benne van a levegő visszafűtése is vagy csak a ventilátorok, vezérlő elektronika fogyasztása?

Előzmény: jmmakk (2327)
jmmakk Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2327

Simán elképzelhető ez a fogyasztás.

Én anno kértem tőlük gépre árajánlatot.

Az AC motoros fogyasztása 240W, a DC motorosé 156W.

Ha az AC motoros félgőzzel 120W-tal megy az 8 óra alatt kb. 1kWh fogyasztás.

Előzmény: Törölt nick (2325)
Béki Gerg Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2326

Mennyibe került a Bartosz? Melyik típus?

Tudnál esetleg a kialakításról küldeni/feltenni fotókat?

Megköszönném!!! Esetleg működő rendszert megnéznék személyesen, ha valaki BP, vagy környékén lakik és beengedne! :)

Előzmény: khota (2323)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2325

A 8 óra alatt 1KWh fogyasztás eléggé magas ... Mekkora a légszállítás?

peterch Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2324

Azert egy kicsit ledobbentem! Bartoszod van es ennyire nagy a beszivott es a kifujt levego homerseklete kozott a kulonbseg? Ezen csodalkozom. Idaig akitol csak hallottam a Bartosz hocserelokrol tapasztalatot, mind dicserte, hogy mennyire jo es ,hogy nagy hidegben is kepes lefagyas nelkul uzemelni.  Nalad nagyon paras a benti levego? Mert maskeppen nem tudom elkepzelni a homerseklet kulonbseget.

Nekem csak egy cso a csoben  rekuperatorom van es a homerseklet kulonbseg 3C° korul van.

khota Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2323

Szóval nem írtam, hogy nálam jegesedne. Elméletben szóltam hozzá a jegesedéshez. Máshogy nem is igen tudnék, merthogy nem túl átlátszó a rendszer, ha lenne is jegesedés, nem nagyon venném észre. Max, ha teljesen lefagy a rendszer.

Igen, ellenáramú, Bartosz.

joevagyok68alvás közben nem megy a gép és elég nagy a belmagasság és a szoba is, hogy ne használódjon el a levegő 8 óra alatt. 8 óra működéshez 1kWh áram kell és éjjel gondolom bőven 5-10 fokkal hidegebb van mint nappal így több hőt visz ki a lakásból, mint nappal. Így az éjszakai hideg szerintem jobban rontja az energiamérlegét.

üdv

Péter

Előzmény: peterch (2322)
peterch Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2322

Szia !

Nem kotekedni akarok!

Azert aruld mar el, ha a -6C°-os kinti homersekletnel +2,3C°-os levegot fujsz ki, akkor hogyan fog jegesedni? Mert egy 0,5mm vastag alulemez egyik oldala a kilepo csonknal legalabb +2,3 C fokos, akkor ugye nem akarod azt mondani, hogy a masik oldal annyira lehuti a lemezt, hogy a fazisvaltaskor felszabadulo ho is a kifujt levegovel tavozik es a para rafagy a lemezre? Mert akkor csoda modon a meleg levego nem eri a lemezt, de akkor mi kozvetiti a hot a ket oldal kozott? Ha  "minimum70%-os"  a rekuperacio, akkor ugye ellenaramud van?

Udv , Peter.

Előzmény: khota (2319)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2321

Lajikusként csak 2 dolgot furcsálok ..

- pont akkor nem működtetnéd amikor otthon vagy és kéne a "friss " levegő???

-"hatásfok" szempontjából jobb a folymatos üzem , és nem hagyni kihülni a "rendszert". Főleg ha fűtetlen részen van...

Nem ?

Amúgy milyen gyártmány/tipusod van?

Előzmény: khota (2319)
plastro Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2320

Magának a hőcserélőnek a megtervezésére gondolsz, vagy a rendszer egészére?

Előzmény: _ahs_ (2318)
khota Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2319

Nekem nem rég lett pályázat útján hővisszanyerős szellőztetőm. Egyik este mértem a kinti -6 és a benti 22 C melett 2,3 fokos levegőt fújt ki közepes fokozatra állított ventillátorok mellett. A befújási hőmérséklet nincs meg, de ez alapján is minimum 70%-os a gép (+ a párataralomból jövő hő).

De a legfontosabb, hogy amerikai konyha mellett sem kell soha ablakot nyitni!

A jegesedéssel kapcsolatban: 20 fokos 30% relatív párataratalmú (ami már eleve nagyon alacsony) a levegő víztartalma 5.2 g/m3. 0 fokos 100% páratartalmúé 4.8g. (http://www.tis-gdv.de/tis_e/misc/klima.htm) Ezek alapján 99%, hogy lesz 0 fok alatt jegesedés. De ha elég gyors a légáram, akkor jó eséllyel kifújja a jégkristályokat.

Egyébként meg időkapcsoló kell (mechanikus 700 Ft) és a leghidegebb órákban nem kell üzemeltetni (mondjuk éjjel 11 és reggel 7 között), ekkor felmelegeszik a gép és kiolvad ha van benne valami lefagyva.

_ahs_ Creative Commons License 2011.01.05 0 0 2318

Ti hogyan fognátok hozzá szellőzőrendszer tervezéséhez, milyen programot lehetne erre használni (ha a befújás/elszívás helységeit valamint a mennyiségeket már összeírtam...)?

Béki Gerg Creative Commons License 2011.01.05 0 0 2317

Mikor tervezed beépíteni?Milyen vezérlőd van hozzá?

Miket szerezték be eddig ehhez? Be- és kivezető elemek? Csövek?

Előzmény: Pitylogós (2316)
Pitylogós Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2316

Mik a tapasztalatok?

még nincs beépítve (ha nyerek a lottón, nem is lesz :)

Jegesedés?

lásd fentebb

A Permanenten van kondenzvíz elvezető?

van

Előzmény: Béki Gerg (2314)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2315

Nem biztos, hogy jól értettem,

http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=156

g

vélemény?

Előzmény: Pitylogós (2313)
Béki Gerg Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2314

Olvastam vissza a fórumon, elvileg Permanent hővisszanyerőd van.

Mik a tapasztalatok?

Jegesedés?

A Permanenten van kondenzvíz elvezető?

Üdv.:

G

Előzmény: Pitylogós (2313)
Pitylogós Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2313

"külső levegő-levegő geotremről"

MIRŐL???

Előzmény: kissg78 (2311)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!