Hogyhogy magasabb volt? Nem ahhoz a típushoz volt, ami neked kellett, vagy gyárilag hibás volt (mondjuk ezutóbbit nehezen tudom elképzelni, de a keleti hájtek gyárakról bármit el tudok képzelni)?
én egyszer simson dugattyúval szívtam.magasabb volt mint kéne.Összeraktam ahogy kell beindult ment.Pár perc múlva annyira kitágult a magassága hogy beleért a hengerfejbe.
Igen, tudom, hoyg nem egyforma, de többnyire az utángyártott dugattyúknak ez hibájuk is, hogy pl nagyobb a ráhagyás a felömlőknél, amit mondasz, hogy belelóg a szoknya a perselybe, vagy hogy fejezzem ki magam, tehát ezt le szokták reszelni.
A primerlánccal nem tudom mi lesz, rákérdezek majd, de a gyárija nem maradhat, 2.5 centis holtjátékkal...
A lánc valószínű valami távolkeleti genyó, mert nem volt doboza, csak zacsiban volt amennyire emlékszem, felirat nélkül. Szóval nem tudom honnan lehet normálisat szerezni.
A gyűrűk állása miatt van bejelölve, minden dugattyún lévő nyilacska a kipufogónyílás fele kell, hogy mutasson... Ha fordítva rakod be, akkor nem csak teljesítményvesztéssel, de elég hamar gyűrűtöréssel is számolhatsz.
Milyen gyártmányú a primerláncod? Szeretnék venni a csepptankosra, de nem tudom, hogy meg merjem-e kockáztatni a tajvanit 2500-ért...
Na, ma este piszkáltam egy kicsit a mustangot. Először is reggel vettem egy ambika dugattyúszettet, mert anno még tavalyelőtt, amikor küzdöttem a blokkal, egy primer lánckerék felrakásnál vagy leszedésnél a dugó befeszült a blokkházba, és letört egy darab a dugó szoknyájából, kb. egy egyforintos fele nagyságban. Azóta el is felejtkeztem róla, mindegy, most eszembejutott lekaptam a hengert. Ez most lehet, hogy csak nekem újdonság, de szerintem kezdők ilyenre nem nagyon figyelnek fel. Szóval azt vettem észre, hogy a dugattyú két szoknyája nem egyforma méretű. Először azt hittem, hogy csak optikai csalódás, de aztán belepróbáltam a hengerbe, és kiderült, hogy nagyon nem mindegy, hogy hogy rakjuk be a dugattyút, ugyanis ha fordítva, mint kéne, és a keskenyebb (rövidebb ívű) szoknya kerül a szívónyílás oldalára, akkor az nem takarja el teljesen a szívónyílást, és akkor, ahogy apám szokta mondani, megbaszta a puli a hektort. Egyszóval szar lesz. Namost nem tudom én az előző dugót hogy raktam be, mindenesetre ment a gép, szóval gyanítom, hogy merő véletlenből jól. Szóval úgy kell berakni a dugót, hogy a dugó tetején lévő nyilacska a kipufogó nyílás felé nézzen, mert így kerül felülre a nagyobb ívű szoknya a szívónyílás felé. Várom a jelentéseket, hogy erről az apróságról ki tudott és ki nem :-)
Másik dolog, hogy, lekaptam a baloldali deknit és kiderült, hogy a kb. 200 km.-t ment primerlánc úgy meg van nyúlva, hogy kb. 2, de lehet, hogy több a holtjátéka, úgy lifeg, hogy épphogy nem lóg bele az öntvénybe alul. Namost erre azt tudom mondani, hogy basszák meg a retkes kurva anyjukat, akik ilyen szarrakást gyártanak. Úgyhogy vissza lesz rakva a 3 gyári közül valamelyik, mert még azok is sokkal jobb állapotban vannak mint ez a szar, ami előbb-utóbb (szerintem nagyobb igénybe vétel mellett 100 km-en belül) el fog szakadni.
Jah, és Mustangban a gyújtótekercs 8 voltos, ha tirisztoros gyújtást akarsz (van gyári gyújtás átalakítása tirisztorossá leírás szlovák oldalakon, megszakítóvezérelt CDI), asszem 0.15-ös rézzománc huzallal kell talán 1200 menetet tolni rá, nemtudom pontosan, le van írva, vagy van ennek egy új változata, ott egy 6/220 V-os trafót használtak...
1. Isten vagy, köszi! 2. Simson tirisztoros gyújtás lendkereke nem fér el a Mustangon, sajnos a Jawa blokkokkal az a gond, hogy minimalizálták a gyújtásnak szánt helyet, a csepptnakosba ezért nem tudom belerakni a Honda MB gyújtását, mert 3 milivel nagyobb a lendkerék sugara, mint kéne...
Értem én mire gondolsz.De van itt probléma.ugyanis gerjesztőtekercs nem fog annyi áramot adni ami elég lesz a tranzisztornak is meg a trafónak is. Azért használnak ilyen esetben már akksit.
És mustangban a gyújtástekercs mekkora feszt ad? Mert amennyire emlékszem (bár elég rég nyúltam a gyújtáshoz), a 3 tekercsből az egyiken valamivel vékonyabb huzal van.
Namost nekem az jutott eszembe, hamár ez a tirisztoros téma ilyen komplikált (legalábbis ha az embernek nincs kedve meg ideje faszolni), akkor talán egy olyan áramkör is megtenné, amiben egy npn tranzisztor szakítja meg az áramot az érintkezők helyett. Tehát a következőképp gondoltam el: egy hall jeladót egy forgórészre szerelt mágnes kapcsolja, a mágnes elhelyezése az eredeti bütyökkel egy vonalban sugárirányban, a hall jeladó kimenetét egy npn tranzisztor bázisára kötöm egy ellenálláson keresztül, a kollektort a + tápfeszre (egyenirányítás után), a gyújtótrafó primertekercsét pedig a test és az emitter közé kapcsolom. Persze kell még egy védődióda a primerrel párhuzamosan, de ez már részlet. Tehát elgondolásom alapján ennek ugyanúgy kell kapcsolnia, mint a bütykös-kalapácsos témánál, csak mechanikai kontaktus nélkül. Ha nem világos mire gondolok, lerajzolom!
Látod,nem olyan egyszerű ez.A gerjesztőtekercs amúgy sem 6 vagy 12 voltot ad,hanem olyan 300volt körül.Ezért is írták oda a simson szerelési könyvben hogy működő motornál a dobozhoz nyúlni életveszélyes.Mondjuk ez túlzás,de jobb vigyázni.Nemcsak a gyujtótrafó nagyfesz kábele tud rázni hanem hanem a gerjesztő is.Nekem a mustangra épült házi gyuszi hall eleme ízért nyúvadt ki többször is mert a gerjesztőfesz impulzus formában visszaszaladt oda.
A mágnest még rá lehetne hekkelni a mustang forgórészre, nem is ez a baj. Hanem rájöttem, hogy a tirisztoros gyújtású simsonoknál a gyújtás gerjesztőtekercse nem 6V, hanem a fasztudja milyen feszültségű, mindenesetre ahhoz spéci tekercs van, vékony huzalból, szóval valami nagyobb feszültségű cucc valószínűleg. Ráadásul a jeladó is induktív. Szóval egy-az-egyben tirisztoros simson elektronikát nem lehet mustangba betenni. Szopó. Pedig találtam gyújtáselektronika rajzot is.
Minap nézelődök a google fordítóval cseh nyelven.arra kerestem volna tippet hogy mit ajánlanak a membránosításhoz.Erre rátalálok egy szövegre hogy használjunk a mustangon fűrészgép vagy fűnyírógyujtást :D ők már csak tudják mi a jó :D
a simsonnál a lendkerékben van a mágnes.Ennyi erővel más fajta gyuszit is feltehetsz.Pl babettáét.az is menne más fajta mágnessel és tekerccsel.A simson gyujtása nem hall elemes szerintem. tegyél fel egy ilyet : http://simson.hu/adokalkatresz/40252.jpg
Miért kéne simson lendkerék? Igazából kéne valami gyári leírás a gyári gyújtáselektronikáról. Mert ha jól érzem, elvileg kell egy hall jeladó meg egy megfelelően elhelyezett mágnes és kalap. Vagy nem? Más gyújtótrafó kell, vagy más feszültség az áramkörnek?
Ezt az oldalt asszem már én is megtaláltam régebben, elég vicces árakkal. De lehet, hogy nem ugyanez volt, de amit én találtam ott pl. kuplung tárcsa 2-3000 Ft körül volt darabja átszámítva.
De azon is röhögtem tegnap, valami amerikai oldalon találtam, hogy NGK BP6HS gyertya talán 10 dollárért, ami kb. 1900 Ft mostani árfolyamon, nálunk meg neten kb. 5-600 Ft, vidéki boltban meg mondjuk egy ezres maximum.
Persze amcsiknál 10 dollár olyan, mint nálunk egy 100 Ft.
Valami villanyos gyújtást én is akarok majd csinálni mustangra, gondolkoztam már valami mikrokontrolleres automatikus előgyújtás szabályzásra is, de lehet, hogy nem szarozok vele és veszek valami bótit.
Amúgy CDI-nél azt olvastam, hogy 200 V körül kell a gyújtóáramkört megtáplálni.
Simson tirisztoros gyuszit mi munka belevarrni egy mustangba? A jeladón kívül kell valami átalakítás?