Én kihagynám a Skandináv utazási irodát. Tőlünk pl. 80 ezer Ft-ot akartak legombolni a kompjegy kiállításáért (végül a Mahartnál vettük, ott 5 ezerért megcsinálták ugyanezt). Ráadásul piszkosul arrogánsak voltak.
Minden lefoglalható neten itthonról, kár közvetítőnek fizetni.
És nyáron menjetek. esetleg kora tavasszal (akkor már világos van), de akkor kimarad sok látnivaló a lezárt utak miatt. Cserébe látványosabbak a gőzoszlopok és jól néznek ki a jégcsapokkal díszített vízesések is. :)
Én teljesen egyedül szerveztem meg mindent, de egyrészt nyáron voltam, amikor azért létezik némi tömegközlekedés, másrészt három hetem volt, így időm is volt sok lehetőséget kihasználni. Autót is béreltem, de csak 2 napra, az nagyon drága kint.
Ha ennél rövidebb időre mentek, tanácsolom kérjétek uatazási iroda segítségét is. Ezt akár ott is megtehetitek, ha itthonról tudtok olcsóbb repülőt, szállást intézni.
Kérdezted mikor érdemes utazni. Egyértelműen nyáron. Nem csak az időjárás miatt, bár ősszel több utat akár már le is zárhatnak, de az éjszakai világosság miatt is. Persze ez nektek már késői jótanács, de azoknak, akik csak ezután tervezik Izland meglátogatását július első 3 hetét javasolnám.
Én a köztes megoldást választottam. A Skandináv utazási központon keresztül foglalattam le mindent, de én találtam ki, hogy mi legyen az utiterv. Mivel az utazási irodáknak kedvezményes a szállás, alig fizettem többet, mintha mindent magam foglaltam volna.
Az egyetlen probléma az lehet, hogy Ők csak bizonyos szállodaláncokkal állnak kapcsolatban. Ez Izlandon nem volt gond, mert Reykjavikot és Akureyrit kivéve minden szállásunk farm hollidayes volt.
Elsőre mindeki a teljesen egyéni szervezést javasolja, de van néhány praktikus szempont a szervezett mellet is. Október vége felé szokott lenni közvetlen charter, kb. 5 napra, bár ekkor hideg van és hamarabb sötétedik. 2 személyre az autóbérlés jóval drágább mint a szervezett út bérelt busszal, tömegközlekedés szezonon kívül szerintem gyakorlatilag nincs.
Ősszel szeretnénk a párommal Izlandra utazni. Érdemes önállóan megszervezni az utazást, szállást és autó bérlést, vagy utazási iroda segítségét kérjük. Ha volt már valaki önálló szervezésben, leírná nekem a tapasztalatait?
Megveszem a kocsit, megyek vele 2000 km-t, majd eladom (akár ugyanott) mondjuk 200-300 ezerrel olcsóbban.
Mint pl. ez: http://www.cars4sale.is/bill/nr/132425/
Persze inkább a helyi kinálatból kéne kinézni egy megfelelőt. Nomeg körbejárni, hogy hogyan lehet az autóhoz hozzájutni, milyen regisztrációs adók és egyéb költségek vannak.
Természetesen ez csak egy opció az autóbérlés mellett, ami persze kockázatokkal is jár.
Elég borsos az autókölcsönzés két hétre, így felmerült hogy vásárolni kéne egy autót, majd két héttel később eladni (persze olcsóbban, de még így se buknánk fél millát).
Volt már valaki, aki megjátszott ilyet? A vételáron kivül van még valami egyéb költség is vásárláskor? Milyen iratok kellenek a pénzen kivül?
Eladó izlandi útikönyvek: Lonely Planet 2007-es, 6. kiadás 3000 Ft; Rough Guide 2004-es, 2. kiadás 1500 Ft. Érdeklődni lehet itt, vagy a bm0613 kukac gmail pont com emailcímen.
http://vilagutazo.blog.hu/2010/04/20/vulkanturizmus_stop_kepekkel néhány nagyszerű kép a kitörésről! Kitartás a fiataloknak! Ha esetleg lenne kedvetek írni egy izgalmas élménybeszámolót szívesen venném:) Katt a nevemre!
Öt magyar Izlandon rekedt fiatal minden segitseget szivesen fogad! Kitört a vulkán, Rejkjavikban vagyunk, nem tudom meddig kell itt rostokolnunk, ha van ismerosotok, ha itt vagytok, segitsetek!!!
hajóstop inkább a déli tengereken dívik, de izlandra van menetrendszerű járat és sokkal jobb, mint repülővel (+ lesz 1 autód), ld: http://www.smyril-line.com/ bővebben: www.jaszberenyi.hu/izland
Izlandban jártasokhoz tennék egy kérdést. Léteznek ugye ezek az teherhajók amik izland és európa között járkálnak (pl.Eimskip, Samskip). Ha jól emlékszem pár évvel ezelőtt lehetett rajtuk utazni is. Mi a helyzet most? Vállalnak-e személyszállitást? A web-oldalokon nem igazán találtam erre választ. Ha hivatalosan mondjuk nem is, de nem-e oldható meg az, hogy esetleg felcigánykodom magam a hajóram, ha értitek mire gondolok :P. Vagy túl sok Verne Gyulát olvastam?
Nagy szívességet szeretnék kérni. Szükségem volna Schütz J. István elérhetőségére, amit a neten képtelenség megtalálni... Aki esetleg tudna ebben segíteni, kérem, írjon a kajszy88@gmail.com címre. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Nézd meg a www.icelandexpress.com-ot Koppenhágából még mindig van egy csomó 43 fontos jegy Reykjavikba és vissza. (illetékkel együtt, oda-vissza 160 font = kábé 50 000 forint... Koppenhágába meg már könnyű kijutni mondjuk, ahogy mi megyünk, WizzAir-rel, Malmöbe, onnan vonattal az Öresund-on...
Amúgy is menj nyáron, és több időre. Egyedül is meg lehet szervezni, vannak, akiknek sikerült :-) de lehet azt a túraklubot is nézegetni majd, akikkel én voltam. Jövő év elején gondolom már lesznek kint ajánlatok a honlapon, most egyelőre nincsenek. Ott vannak a lezajlott programok is, így láthatod, mifélék szoktak lenni. Mivel nonprofit szervezet, olcsóbban lehet velük kijönni, mint egy irodával. A tapasztalatok pedig itt olvashatók.
Ez igaz. Nekem eszembe se jutott volna elmenni egy ilyen ötnapos izére. Azért sem, mert csak a turistákkal zsúfolt helyekre lehet így eljutni, amik ugyan kihagyhatatlanok (azért is vannak ott annyian), de Izlandra nem elsősorban ezért jó menni. Olyanok ezek a csomagok, mint mondjuk Magyarországon egy Vár-Hősök tere-Parlament stb. kombó, esetleg még kiegészítve Szentendrével meg Visegráddal. Jónak jó, de csak kóstoló. Viszont az a 120 ezer nem volt olcsó. Nekünk 109 ezer volt idén a jegy, Bp-Koppenhága-Keflavík és Keflavík-Gatwick-Bp. útvonalon, áprilisi beszerzéssel, június végi utazással. Februárban még azt írták, hogy 88 ezer, de lassan gyűlt össze a nép, addig meg nem álltak neki jegyet venni a szervezők. És a 120-hoz add hozzá a Bp-Berlin autózás árát.
mi tavaly voltunk 3 hetet, és januárban megvettük a jegyet augusztusra. icelandexpress, berlin-reykjavik: 90e. HUF.
berlinbe meg autóval mentünk, és a reptér mellett egy őrzött parkolóban hagytuk a gépet a 3 hétre: 30e. HUF. vagyis 120e.-ből jött ki az oda-vissza út. és az autó-repülő kombináció elég kényelmes volt.
jövőre tervezzük a köv. izlandi csavargást, és most is megvesszük a jegyet már januárban.
mondjuk én a 12 nap egyiptomot választanám, az 5 nap izlandból az első, és az utolsó úgyis utazás, pakolás, készülés, ilyenek. oszt marad végül három, ami csak arra elég, hogy az ember rájöjjön, túl kevés időre jött, ráadásul túl sok pénzért.
Köszi szépen az infókat,igen azt az oldalt néztem,de lényegében a többi iroda is uezt kínálja,gyakorlatilag uennyiért. Igen,vannak még járulékos ktg-ek,és akkor egyből 200e-nél vagy,annyiból meg elvoltam Egyiptomban 12napot all inclusive... Tudom,nem lehet összehasonlítani,na de mégis:)) De maszekban kijutni meg körülményes ,úgy hallottam, viszont akkor sokkal több mindent láthatnék...
Alapjában véve jó ár, de alig van benne valami. A reptéri illetéket is add hozzá. A programokkal együtt pedig már jóval többe fog kerülni. A 4. napi dél-izlandi út nagyon szép helyeket érint, azt érdemes mindenképpen igénybe venni, ha mész, az északi fény ellenben kétséges. Nem garantálhatják előre, hogy lesz, ha viszont lesz, akkor nem kell ennyit fizetni érte, máshol is láthatod. A hajókirándulás minden extra látványosság nélkül annyiba kerül, mint Húsavíkban a 3 órás bálnanéző hajókázás, így itt is kétségesnek érzem az ár-érték arányt.
Szeretném megkérdezni,hogy egy 5napos hosszú hétvégés izlandi útért reális-e a 150eFt-os ár,amely tartalmazza a repjegyet,a szállást reggelivel,belépőket pl a Kék lagunába? Vagy inkább szervezzem maszekba,egyáltalán mennyi pénzből lehet kijönni 5napra?
Hogy sikerült kihozni 48 ezerból a jegyet? Én folyamatosan figyelem, de 64 euró alá soha nem ment az alapár (két személyre 462 euró, mindennel együtt)...