Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Sziasztok már egy jó hete elűltettem a gyökeres szöllő vesszőt hála az istennek észre sem vette !! szépen ereszti a gyökereket de még a veszőn még mindig látható az izzadás jele szépen tartja magát !!
Az lenne a kérdés hogy a frissen hozott hajtások a gyökeres álapot ellenére miért kezdi eldobálni a levelét és száradási nyomok fedezhetők fel a levelen ???? ezek a levelek le is száradtak már !!! lakás hőmérséglete ahol ez van min18c-fok max22c-fok !! mit tudok még tenni ez a vissza száradás vagy levél elhullás megáljon ja és a gyökér izzadás jelei a zölt vesszőn??? segitsetek köszönöm előre is !!! sajnosa a SUVENIR szöllő vessző még a gyökeresztető közegben várat magára és nehezen ereszt gyökeret viszont már hajtást azt hozott !!!köszönöm előre is!!!
Ha a Black Globe fajtánál szálvessző(ke)t hagysz, akkor a termés nagy részét még korán le kell vagdosni, extrém módon termékeny, rügyenként minimum két fürt, sokszor három.
Korán elkezdi hízlalni a bogyókat (az átlagos zöldborsó bogyóméret fenofázisban a többi fajtához képest már dupla méretű bogyókat mutat, nagyon dinamikusan fejlődik). Első alkalommal nagyon meglepett, megörültem neki, hogy micsoda szép, korai fajta lesz, de nem korai érésű, inkább középérésű.
Fiatal tőkék estében egy rövidcsap (2 rügyes), vagy biztosító csap mellett egy félszálvessző (kb. 5 rügy) elegendő lenne, még arról is amúgy majd ritkítani kell.
Nálam az anyatőke TK 5BB alanyon volt, nem volt érzékeny a terhelésre (nem esik össze a tőke a nagy hozam mellett sem), tavaly oltottam T 5C, Börner, Georgikon28 alanyokra is, idén kiderül, hogy mit tud a fajta másik alanyokon első körben.
Igazából 3-4 év a fajtaváltó átoltásoknak is kell, míg a tőketörzs szépen megerősödik, és csak utána mutatja majd idősebb korban a fajtára jellemző valós tulajdonságokat. Akkor teljesedik ki szépen a fajta. Így az alanykombinációk korrekt kiértékelése is sok-sok évet fog majd igénybe venni.
Igen valóban a max-ot kihozza a tőkékből,erre a módszerre nem mindegyik fajta alkalmas...tavaly próbáltam fürtritkítás nélkül 1-2 tőkét,semmi jót nem tudok mondani,kitolódott az érésidő,és savanyú maradt a fele termés a tőkén,mindenesetre ahogy a videóban mondja jó terméshozamot produkál,és az időjárás viszontagságait jól tűri....
Hát a szakember jelzővel nem illetném... Inkább egy ipari termelésre szakosodott egyetemet végzett ember aki azt hiszi még a rendszer váltás előtti szemlélet a jó...
Azon felül hogy sose fog elterjedni ez a művelés mód, pár gondolat:
- Ahogy már írták az ilyen tőke végletekig van zsarolva. Szóval mind a talaj, mind a szőlő hamar kimerül. Szóval nyomni kell a műtrágyát ezerrel...
- A lombozat:fürt arány olyan rossz, hogy ezen termés max ivólének jó...
- Ehhez nem jó akármilyen támrendszer, mivel szinte nincs metszés egy idő után a vesszőtömeg miatt szimplán elterül a kordonnak nevezett lugas.
- Mint a videón is látható gépesíteni kell, ráadásul egyedi adapterre is szükség van. A szüret csak kombájnnal lehetséges, mert kézzel keresgetni a fürtöt nagyon sok idő, mert nincs egységes fürt zóna.
- A videó 2010-es, 6+ év alatt semmi változást nem hallani, szóval nagy eséllyel belátta hogy ez bukta, vagy nem látta be, de érdemi eredményt sem tudott felmutatni ennyi idő eltelte után sem...
Persze vannak akik istenítik ezt a művelést, de pár év alatt úgy is kiüt a gyenge minőség valahol.
Kiváncsi vagyok, hány évig él egy ilyen, a végletekig kizsigerelt töke. Amúgy a müvelésmód azért ilyen, hogy szüretkor a mexikóikak gyorsan és könnyen tudják szedni. Mi soha a bds életbe nem tudunk velük termelékenységben versenyezni, ha rabszolgákat alkalmaznánk, akkor se...
Igen szerintem is sérülékenyebb lesznek a tőkék,főleg ha sok csapadék esik.szárazabb időben télen a vad,ha nem talál vizet de még vegetációban is könnyen megrághatja a fás részeket,szomjoltásként
Ágas kordon,gondolom nem ismeretlen számotokra,Dr.Babó Tivadar Úr soproni szakember kutató mérnök,mi a véleményetek erről a modszerről,csemege fajtáknál is alkalmazható lenne?
Szerintem egy ilyen beavatkozástól a tőke legyengül, meg is fertőződhet, és az élettartama nagyon lecsökken. Legalábbis az eddigi olvasmányaim alapján az ilyen sérülések ezt okozzák.
A metszést tudtommal a római korban is művelték, talán a keltáknál is találtak erre utaló nyomokat. Mivel úgy tudom, hogy akkor még nem ilyen művelés volt, hanem magas fára futtatták fel, szerintem egyszerűen rövidebbre kellett nekik vágni, hogy ne a fa tetejéről, hanem alacsonyabbról szedhessék a szőlőt. Az állatok azért jellemzően nem a vesszőt szeretik rágcsálni, hanem a friss zöld hajtást...
nem kímélik a tőkéket,érdekes teknika,vajon hogy jöhettek rá hogy így szebb fürtök lesznek,szomszédom korábban azt mondta hogy az emberek úgy jöttek rá hogy metszeni kell a szőlőt hogy a jószágok/kecske szamár stb lerágták és észrevették hogy szebb termést hoz..na jó mikor ezt mondta gyümölcsnapot tartott:)
A megosztott videóid között találtam,nem semmi tőkék,a metszési teknikát alkalmazni fogom a Crimson Seedless fajtámnál jól látszanak az erős tőkéken a gyűrűzés nyomai Black Globe fajtánál is hasonloan kell majd metszeni?vagy ott nem szálvesszőt kell hagyni?szerintem a crimsonnál ez lesz a helyes metszési mód.
Ma esett a hó itt is. -4 fok alá nem megy a hőmérséklet egész nap! Míg a száraz időben azért csípősebb volt. Értem én hogy a havas tájakon hidegebb a hőmérséklet, csak nem mindegy, hogy az ilyen nedves időben eleve pár fokkal enyhül az idő is.
Laikusok számára egy pozitív bemutatkozás a Moon Drops fajtáról. Tudom, hogy régebbi hozzászólásokban már volt róla szó, ez csak egy "törés-próba" :)
Számomra azért mutat pár negatívumot is :), pl. azt mondja a kóstoló, hogy magvatlan, amikor kettétöri a bogyót, akkor rögtön látszik a közepén egy nagyméretű mag, igaz, a maghéj nincs elfásodva (léhamagvú fajta)...
A bogyóhéj láthatóan szívós, egy ilyen fajta, öntözés nélkül valószínűleg rágós héjú lesz, nem mellesleg sok keserű-anyaggal a héjban (ami a szárazság hatására fokozódik). Ez persze öntözéssel kiküszöbölhető.
Érdemes megnézni, ahogy Fenn úr a bogyóját elvágja egy éles késsel, ahogy elkezdi vágni, kifröccsen a leve...
A Kaliforniai félsivatagban muszáj orrba-szájba öntözni, különben még levél sem nagyon lenne a szőlőn, nemhogy fürt.
A bogyómérete magvatlan létére extrém nagy (nem csak genetikai alapon), a magvatlanság I.-es kategória, a tőkék terhelése a maximumon fut...
Hazai viszonyok között olyan drága lenne ez a termesztés-technológia, hogy egy ilyen zacskó szőlő, fél kiló vagy 1 kg fürt ára lehet, hogy elérné a 4-5 ezer Ft-ot. Akkor még kevesebben vennének és ennének csemegeszőlőt, mint most..., és tényleg luxus cikknek számítana a csemegeszőlő.
A mi hitvallásunk szerint épp az ellenkező irányba kell haladni, hogy minél több ember számára elérhető legyen ez az egészséges és élvezetes gyümölcs, és folyamatosan növekedjen az egy főre jutó csemegeszőlő fogyasztás hazánkban. Ehhez első sorban alacsony önköltségű termelésre lesz szükség (hogy ennek a hátterét milyen dolgok biztosítják, az már egy bonyolultabb és nehezebb problémakör elé állít mindenkit, aki ezen a területen szeretne boldogulni...)!
Miért épp a Black Globe fajta a kedvence a gazdának? Valószínűleg jövedelmező lehet a csemegeszőlő termesztés, ha megnézzük (a film közepén) mekkora hűtőházat építenek...
Mivel nyugalmi állapotában van a lugas ,a hideg pedig fokozatosan jött ezért kisebb az esélye,hogy károsodott.Nagyobb baj lenne ha melegedne kicsit megindulna zsendülni ,utána már mínusz egy is kivégezné.Vagy ha a jég ráfagyna a veszőkre tartósan, alatta a rügyek megfulladnának.
Ezért is írtam, hogy 10-15 cm hó legalább kellett volna. Én se a fehérítőre gondoltam hó terén, hanem egy korrekt hó takaróra ;) Az utóbbi években szinte hó sem volt... Utoljára amire emlékszem, az kb 2010-11 körül volt hogy hónak lehessen nevezni.
Továbbá én nem kételkedem abban h a hó felett hidegebb van! Ezért is írtam, hogy most kiderül hogy mely területek mennyire alkalmasak, milyen fajtákra alkalmasak. Nekem is vannak kordonos szőlők, igaz jobban fagytűrő fajták. Ez a száraz csípős hideg most nem csak a szőlőt, hanem sok más mezőgazdasági kultúrát is próbára tett. Mondjuk legalább kártevőgyérítést is végzett, bár a legtöbb féreg és hasonló élőlény ahogy érzi hogy hűl a talaj úgy megy mélyebbre. Szóval ez sem 100%-os.
A hó jó hőszigetelő. Ami alatta van, azt megóvja, De ha csak kis hólepel van, akkor pont fordítva, elszigeteli a talajból áradó hőt a felette lévő ágak, vesszők elől.
A hó felett jóval hidegebb tud lenni, mint azonos légköri viszonyok mellett hó nélkül.
Olvass utána, ha nekem nem hiszel.
A leghidegebb a szélcsendes, mozdulatlan + tiszta égbolt + kis hótakaró helyzetek. Ezt még fokozhatja a fekvés miatti fagylefolyás.
Többször előfordult már, hogy az ország egyes vidékein szinte azonos helyzetekben azok vesztettek pár fokot és vele jópár növényt, ahol volt pár centi hó.
Betakart, vagy nagy hóval betemetett növényi részek persze védve vannak a hó hőszigetelő képessége miatt.
A fejművelésű tőkék, a felcsirkézett fiatalok profitálnak a hóból, de egy kordonművelés inkább rettegjen tőle.
Hát én nem így gondolom. Ha hó esett volna a fejművelésű tőkék + a fiatal oltványok nagyobb takarást kaptak volna. Egy száraz szeles hideg mindig nagyobb kárt okoz mint a havas hideg.
Ezen kívül nem vagyok nagy meteorológus, de ha jön egy esős őszi idő azt mindig a hideg tisztítja ki. Továbbá tavaszi fagyoknál is ha felhős az ég nem kell számolni fagyra. Ha csillagos az ég akkor nagy esély van rá.
Ezek nem szimpla humbum megfigyelések, hanem tények.
Szóval ha lett volna hó nem lett volna ilyen zord hideg. Max többet kellett volna havat lapátolni.
Természetes ellensége nincs,kellemetlen illatanyagot választ ki a bűzmirigyéből vész esetén,és elkerülik a rovarevő ragadozók,forrás Wikipédia.Kontakt rovarölő permetszerrel jól kordában lehet tartani az elburjánzásukat,saját tapasztalat
Szinte szó szerint ezt nyilatkozta az Info rádióban egy rovarszakértő is.
A szakirodalom szerint a gombák pedig, (pl. lisztharmat), a rügypikelyek alatt telelnek, így legfeljebb akkor pusztulnak el ha a rügy is elfagy. A kör tehát bezárult.
Annak a műveletnek mikor van az optimális ideje ? A keramzit agyaggolyók milyen funkciót látnak el ? Durva sóder nem jó alá ?
Én is helyre szoktam rakni a dugvány vesszőket , most is már leraktam a javát még a fagyok előtt , és becsirkéztem . De hagytam mindegyikből csip szemzésre , zöldbe fás oltásra , de még azt a kőzetgyapotos gyökereztetést is meg akarom csinálni . ( nem próbálni , mert Yoda mester azt mondta : ne próbáld hanem tedd ) .