Keresés

Részletes keresés

Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.03.18 0 2 3124

Tiszta perje, tarack.... testverem ezek kiszivjak a foldbol az osszes erot... nem hogy gyujtsek azt oda....

Ez elmeleti resze az megvan :) .... azobakter meg ilyesmi.... olvasgassal meg egy kicsit :)

Es mond hogyan csinaljam,,, nekem tobb ezer gyumolcsfam van.... Hany talicskat vegyek az ageltakaritashoz... vagy hany embert fizessek.... a rem takaritasert... hany darab permetezot vegyek :)

Egy dolog az biztos hogy en NEM a  "jobaratok", sem a "szomszedok" kertjevel nem peldaloznek... hanem a sajat magameval :)

Előzmény: d_toti2 (3119)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.03.18 0 0 3123

Romania..... Bihardioszeg ....

Előzmény: krisa02 (3120)
d_toti2 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 3122

A leírtak alapján van  a metszés és látható is az eredmény és a tápanyag gazdálkosá nincs méteres vesszők jó  még nöttek de ez olyan augusztuis kép fiatal suháng ként volt neki olyan 60-65 cm növekménye De ezt az egyik barátomnál csináltuk a hátsó kertben , a törzseket lemeszeltük csak arrol nincs képem.

Silvan Creative Commons License 2015.03.18 0 0 3121

Szia!

Nagyon köszönöm.A pontot megtaláltam a képen,ez volt a dilemmám.Az ott a főtörzs meghosszabbítása a tetején négyes elágazással,amiből már egyet tavaly kivágtam.Ha az ajánlott pontnál kivágom a törzset nem fogja megsínyleni a fa? Ez egy idősebb éves fa,de tavaly termett először,miután az égből próbáltam visszahozni.A hegyezést kipróbálom.

Remélem ennyi segítséggel már elboldogulok.

Előzmény: Prézlivagány (3116)
krisa02 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 3120

Merre laksz ?s milyen fajtáid vannak?hogy tudjuk megoldani?

Előzmény: Szerzo Laszlo (3118)
d_toti2 Creative Commons License 2015.03.18 0 1 3119

Kedves ali bá a Talaj művelés nincs ! A bolygatatlan talajban lesz jó minőségű tartós aktív humusz ! a tal életet sekentjük gerjesztjük egy nagy adagú alap trágyával utánna fahamuval és komposzt lével tápláljuk a kulturát, plusz a gyepbe nitrogén kötöket hasznos rovarokat csalogató növényeket vetünk pl varádics ,fehér here szarvas kerep lucerna , , imitáljuk a mezőségi talajban lejátszodo helyzetet , plusz változatos faji összetételben mindegyik mást tárfel más mélységben gyökeresedik más intezitással növelve a biodiverzitást és az életteret és az aggregátumokat is termelünk / javitunk a gyepesitéssel , kaszálást kis mf 70 géppel meg lehet oldani , sorközt kézi fűkaszávaL, A nyesedéket felkötözzük és elégetjük imitt amott ahol kell és a fahamut kiszorjuk a gyümölcsö alá, a cefremoslékot szint úgy kiszorjuk csak a felszínre , és 50 m es parcellákat csinálunk és ott lesznek keresztbe dülök és mellete is ott járhat csak a traktor a dülön a sorközbe ne járjon ! , a gallyat a kis mf 70 el ki lehet hordani de még kézzel is talicskába  ha össze van kévézve , permetezni leállni a trakival a dülön 100 -m es tömlő éskiziszoró pisztoly lehet nyomatni és igy egyenletesebb lesz a lé és egyedi kezelést lehet adni a fáknak , nyesedéket nem zuzzuk le helyben mivel azon megtelepedhetnek szaprofita paraziták !! (a hasadtlemezű gomba !!!Schizofillium ) A gyep alatt létrejöün egy olyan mikrobiológiai élet amiben számtalan hasznos antagonista is jelen lesz  és több rizobium és Azotobakter  N kötög és Foszfor feltárok (erre specializálodtak) de a többi fickó minden egyéb nyalánkságot fel tár majd ott neked .Perrzse ez olyan 4-5 éc mire be áll ez a ökologiai egyen suly ! 

Őszi zölden koronába csipve és az őszit se ugy metszem én mint a szokásos 

http://kepfeltoltes.hu/view/150318/IMG_1178_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Itt azért nincs meszelve mert a törzs képző besztercei 
Körte zölden metszve fasoraljba berakva 

Ezek a körtés képek az egyik igen jó barátomnál készültek itt ez a rendszer megy amit le írtam ...

Előzmény: Ali-bá (3110)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.03.18 0 0 3118

ezekrol az iden mar lekestel.... ugyanis mar szinte mindegyik majdnem pirosbimbos....

De szemzoagat tudok adni.... DE CSAKIS SZEMELYESEN adok mindent... postan... nem kuldok semmit :)

Előzmény: krisa02 (3117)
krisa02 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 3117

Szia ennyi fajta kajszid van? tudok tőled oltóágat kapni ?Nagyon megköszönném köszönettel Üdv:Gábor 

Előzmény: Szerzo Laszlo (3102)
Prézlivagány Creative Commons License 2015.03.18 0 0 3116

Szia,

Ezt a képet már le tudtam menteni és nekiálltam metszeni, de sajna képről nagyon sok minden nem látszik és bevallom elbizonytalanodtam.

A kollégám az egyik ágat egész másnak látta mint én.

Pl. a 7-es számú ág az egy második szint 3-as állásban vagy a "főtörzs":) hoisszabítása?

Nem tudom mennyire látszik majd a képen, de raktam egy pontot, amit én már a legelején kiszedtem volna, kiskorában:DD

A bal éágrészen próbállak rávezetni, hogy kell hegyezni a fát. Rügysöprés, aztán berakódik dárdákkal.

Amúgy, ha már ilyenre sikeredett én nem nagypon bántanám:), csak a villákat szüntetném meg.Apósomnál is van egy pont ilyen fa csak nagyobb, 30 éves.

Nem bántjuk és minden évben fullon van.

Nálam az ilyen felfelé törekvő fáknál a meredekebb ágat hagyom meg és egy évre lekötözöm.

Metszéssel kapolcstba  meg az alapszabályokat kell betartani. Felfelé/befelé törekvő egy mást keresztező égakat eltávolítjuk. Hegyezzük a fákat. Nagy metszésre nagyot válaszol a fa.Én az ekkora fkat már nem metszes, csak kicsit zölden.

A hagyományos kajszi forma : emeld fel a kezed és az hüvelyk, mutató és középső ujjaddal képett egy "tölcsért".

Fontos még, hogy melyik rügy felett metszünk és az merre fog tobább hajtani.

Az Obiban sírtam , mikor a lányka megmetszette a fát, hogy beférjen a hapsi kocsijába. Nyírta , nem metszette.

A legvégére egy sztori:

A szomszédasszonyom megkért, hogy metszem meg a fáját, mert ugyan vett egy könyvet, amiből meg szeretett volna tanulni metszeni.

De sajnos a gyakorlatban nem tudta átültetni, mert a fáján nem volt olyan ág, mint ami a képeken szerepelt:)

Apropó! Tegnap lemosóztam és láttam 3 csemetémen, ami 1 éves, hogy a fa kérge kigybőr/pikkelyszerű. Mi lehet?

Előzmény: Silvan (3112)
Forman68 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 3115

Szöveg nélkül.:)

Előzmény: Forman68 (3113)
Forman68 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 3114

Bocs,2013 őszi!

Előzmény: buga1 (3107)
Forman68 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 3113

Köszönöm a segítséget!

Rakok más szögböl is képet.

Innen látszik,hogy két villás elágazás is van.

Előzmény: Mozo66 (3089)
Silvan Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3112

Megszámoztam az ágakat,így talán könnyebben tudsz segíteni.

Köszönöm!

Előzmény: Camrom (3091)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3111

Ez egy jóformán suháng Farhial, aminek az ágai anno letörtek szállításkor, így most valami karcsú orsó szerűséget próbálok majd csinálni belőle konténerben...

Előzmény: Mozo66 (3088)
Ali-bá Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3110

Hogy ne csak a logikus  elméletet olvassuk, hanem az eredményét is lássuk. (Javasoltad pl. hogy ne menjen a gyümölcsösbe traktor. Hogy képzeled a talajművelést, permetezést, nyesedékzúzást ... ?)

Előzmény: d_toti2 (3101)
Silvan Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3109

Köszi!

Előzmény: Camrom (3091)
Silvan Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3108

Köszönöm a segítséged.

Üdv

Előzmény: Mozo66 (3090)
buga1 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3107

Tavaly őszi- ez azt jelenti, hogy 2014-es ültetés??? Ilyen ágakkal vetted (kaptad)??? 

Előzmény: Forman68 (3082)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3106

Hat...Persze... Ennyi !!!!!

Előzmény: d_toti2 (3105)
d_toti2 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3105

értékelem a humorod

Előzmény: Szerzo Laszlo (3104)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.03.17 -1 1 3104

Testverem, testverunk.... Oszd meg velunk, a TUDASOD, TAPASZTALATOD!!!.... hogy tanulhassunk mi is "buta" parasztok !!!!

Előzmény: d_toti2 (3103)
d_toti2 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3103

5 db 
De láttam én elég fát itt az Alföldön és a Tangazdaságunkban ... 

Aprópó Mirabolán alany ... kitolja a vegetációt kapásból rossz választás a te helyzetetben mivel ismét egy ok hogy miért nőttek sokat a fák . 

Előzmény: Szerzo Laszlo (3102)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3102

Ne haragudj.....hogy megkeredezem....:) Neked hany kajszi fad van???

En probalkozom... meg tanulo, fejlodo korszakomban vagyok a kajszi teren, Nekem csak ROMAN kajszibarack faim vannak(400 darab) kiveve 50 darab Cegledi Orias, es 50 darab "Gonci magyar kajszi" (legalabbis igy irta a fakon)

Es mind mirabolan alanyon..... (nem mi szemeztuk oket :( )

Ezen a teren, meg ezeknel tartok.... :(

Ha netalan Tudsz jobbat javasolni???... Figyelemmel halgatunk, es figyelunk itt a forumon :)

Előzmény: d_toti2 (3099)
d_toti2 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3101

a logikus növény élettani alapokon nyugvó és talajtani ismertekkel tisztában lévő javaslatom hoz minek csatolgasssak képeket ?

Előzmény: Ali-bá (3100)
Ali-bá Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3100

Tegyél már fel egy képet a fáidról!

Előzmény: d_toti2 (3099)
d_toti2 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3099

ne csodálkozz ha nem metszetted rendesen zölden és ilyen műtrágya dozissal dolgozol (20.20.20) <----  ennél nagyobb butaságot nem si csinálhatnál  ilyen dózissal nem dolgozunk ! A vegetációt kell meg állitani ill csak is zölden darabolni ! És a műtrágyát felejtsd el a talaj életet kellene helyre állitani és az első út oda a gyepesitésen vezet. Majd a talaj lakókó mikrobiológiai és makro mezo fauna (táplálék hló) tár majd neked fel elegendő mennyiségű kaját a fáknka a kajszikat ilyen talajon mint a tilyed diétára kell fogni nem két marokkal etetni ! 

Előzmény: Szerzo Laszlo (3096)
Prézlivagány Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3098

Azért ahogy elnézem az alanyaid is egészen mások.

A többség egy magasra metszett normál mirabolánon van.

Előzmény: Mozo66 (3095)
poza Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3097

Köszönöm még egyszer. Ha jól értem, a hármas elágazásokból kettő rövidre. A középső alig visszavágva. Esetleg mindet felső rügyre próbáljam? A rügyeket takarítsam le.  A csipkedés megoldható. Most még tanulom a dolgokat. A többi fánál már tavaly megtettem. Első éves fákon mennyi termést hagytok?tudom,hogy koronafüggő. Váza, kehely alak érdekelne.

Előzmény: Mozo66 (3093)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3096

Nallam is inkabb... 2-3 fajtanal van ilyen gond Olyan 100 fa .... zoldmetszettem en oket.... de nem ugy novekedtek.... ahova szerettem volna.... ismered te is ezt a dolgot.... Ezek ilyen suhang tipusu fak....:( 

Meg kemenyen kaptak nitrogent es az megnyomta oket.... foleg hogy ezeken nem volt barack tavaly....

Egy jo kis pluszmunka lessz az biztos... lehuzgalni a rugyeket... meg visszadarabolas zoldben... de letrara nem fogok maszni az biztos a szedesuknel.... akar drasztikusan is nyirom oket.... :) :) 

Az istallo tragya meg a 20.20.20 as az iden is megteszi a hatast az biztos..... de fele igencsak le fog menni a koronanak Juniusban.. :) :)

Előzmény: Mozo66 (3095)
Mozo66 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 3095

Egyszer volt metszve nyár közepén . Nem  a magasságrekordra törekedünk hanem minél előbbi termőrefordulásra és az azt hiszem bejött ...láthatod a termőrészeket . Hogy rövidek az ágak az nem baj nem kell visszavágni őket . Az idén biztos , hogy elindulnak majd felfelé , de nem akarjuk siettetni , mert amint látod mindenki a több méteres hajtásokkal van gondban .   Most majd egy igazítást kapnak csak ...keresztben állók befelé növők  kivágása és 1 fajtán kell a hosszból ( Sweetred ) kicsit visszavágni . Ahol túl sűrű ott ritkítunk majd egy kicsit .   Majd meglátod a nyár közepére rá sem lehet ismerni ezekre a fákra .

Előzmény: Szerzo Laszlo (3092)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!