Szia,
Ezt a képet már le tudtam menteni és nekiálltam metszeni, de sajna képről nagyon sok minden nem látszik és bevallom elbizonytalanodtam.
A kollégám az egyik ágat egész másnak látta mint én.
Pl. a 7-es számú ág az egy második szint 3-as állásban vagy a "főtörzs":) hoisszabítása?
Nem tudom mennyire látszik majd a képen, de raktam egy pontot, amit én már a legelején kiszedtem volna, kiskorában:DD
A bal éágrészen próbállak rávezetni, hogy kell hegyezni a fát. Rügysöprés, aztán berakódik dárdákkal.
Amúgy, ha már ilyenre sikeredett én nem nagypon bántanám:), csak a villákat szüntetném meg.Apósomnál is van egy pont ilyen fa csak nagyobb, 30 éves.
Nem bántjuk és minden évben fullon van.
Nálam az ilyen felfelé törekvő fáknál a meredekebb ágat hagyom meg és egy évre lekötözöm.
Metszéssel kapolcstba meg az alapszabályokat kell betartani. Felfelé/befelé törekvő egy mást keresztező égakat eltávolítjuk. Hegyezzük a fákat. Nagy metszésre nagyot válaszol a fa.Én az ekkora fkat már nem metszes, csak kicsit zölden.
A hagyományos kajszi forma : emeld fel a kezed és az hüvelyk, mutató és középső ujjaddal képett egy "tölcsért".
Fontos még, hogy melyik rügy felett metszünk és az merre fog tobább hajtani.
Az Obiban sírtam , mikor a lányka megmetszette a fát, hogy beférjen a hapsi kocsijába. Nyírta , nem metszette.
A legvégére egy sztori:
A szomszédasszonyom megkért, hogy metszem meg a fáját, mert ugyan vett egy könyvet, amiből meg szeretett volna tanulni metszeni.
De sajnos a gyakorlatban nem tudta átültetni, mert a fáján nem volt olyan ág, mint ami a képeken szerepelt:)
Apropó! Tegnap lemosóztam és láttam 3 csemetémen, ami 1 éves, hogy a fa kérge kigybőr/pikkelyszerű. Mi lehet?