Ja...... kezdem érteni , tehát 2 Y korona merőlegesen egymásra , és magasságban 30-40 centire egymás fölött .... a törzshöz viszonyítva .
Hááát ... nem tudom , még nem láttam ilyet . Ezt a magassági eltolást akkor sem értem , persze nem mondom hogy nem működhet , csak még nem láttam ilyet .
Hát a hét végén nem tudom mi lesz , de itt , most , nálunk ...tél van . 5 fok és valami darás , vizes trutymó esik időnként , és hideg szél fúj ...... fujjjj .
Én is a permetezésre készülök , szétszedtem ... meg össze is raktam a permetezőmet és amit a tél végén beszántottam , mert füves volt , ma a rotával kicsit eldolgoztam , hogy tudjak normálisan közlekedni a permetezővel . Már csak egy kis meleg meg szélcsend kellene ..... talán hétvégén .
Amúgy az alábbi fotót nem egészen tudom értelmezni ... tudom , nehéz egy térbeli alakzatot síkben lerajzolni ... de nekem a legnagyobb fenntartásom a 2 eltérő magassággal van . Vagy nem jól gondolom , vagy ...nem tudom , de nehezen tudok elképzelni ilyen fát .
Remélem hétvégén olyan idő lesz,hogy meg tudom csinálni a lemosózást/ legalább a csonthéjasokon/ + a sebkezelést is,mert mint írtam is idén kissé drasztikusabban fogott az olló és főleg a fűrész.
Na ilyen képek kellenének a metszéssel/ v. általában a gyümölcstermesztéssel/ kapcsolatos tankönyvekben és akkor szerencsétlen amatőr /mint én/ látná is azt amit betűkkel szépen leírnak.Nagy reményekkel várom ezek után az idei barack-szezont /hacsak a tafrina + egyebek közbe nem szólnak.../
érdekesek ezek a képek. egy ültetés, egy vásárlás. és vannak erősebb vesszők, vannak gyengébbek. a közepük egyiknek sincs kivágva. lehet "vegyesen" hagyni erősebb és gyengébb vesszőt?
én ilyesmire metszeném a "tankönyv" szerint.
tehát a kiválaszott három (esetleg négy) veszérvesszőt 4-5 rügyre metszeném vissza, kikatlanozva a fát:
Az ilyen őszibarack oltványokat szeretem ,nem azokat,amelyeket már koronába metszve árulnak/ és ki van vágva a közepük/ ,mert ebből lehet karcsúorsót v. palmettát nevelni.
Mindenképp kifelé álló szemre . Igazából az határozza meg , hogy melyik ágat hagyod , hogy hogy zárják a szöget egymással és hogy jó magasságban legyenek . A vastagság nem elsődleges , de természetesen legyenek rajta jó rügyek . Úgy látom az 1 képen már lehet a másodlagos vesszőz hagyni , tehát teríteni kifelé ... bár ezt élőben lehet eldönteni , a másik fának ugye nincs kivágva a közepe , ott nem erősödtek meg annyira a koronaágak , ezt majd az idén teszi .
Valahol előrébb van fotó a tavalyi csemetékről , hasonló formát kell adni , csak kicsibe . Én meg szoktam várni a csemeték metszésével , hogy lássam melyik az élő szem rajta , még nem metszettem az őszi telepítést ... ha nem sürgős majd teszek fel arról is pár képet .
Hát akkor 3 vezért hagyni úgy 4-5 szem magasságig ... a biztonság kedvéért . Az Early Redhaven szeret lapulni ezért elég erélyesen kell indítani . nekem is van pár fám , de minden évben a földet súrolják az ágak termésben , elkezdtem őket felfelé nevelgetni , talán az idén már jobb lesz . Szóval figyelni kell , nehogy ellaposodjon a fa .
elnézést nem írtam. katlan formát szeretnék. tavaly ősszel tettem le, így vettem a fasuliban őket. ez hat darab early redhaven. idén ősszel szeretnék majd még más fajtát is. (talán flavortop. tetszett Szilvi belinkelt képe)
Attól függ mit szeretnék belőle csinálni . Én inkább a nyitott koronát preferálom , de látom Te másra készülsz ....
Karcsúorsóhoz a legalsó 3-4 ágat lekötni vízszintes fölé egy kicsit a közepét pedig meghagyni . Megnéznék egy jól működő ültetvényt , de nagy tételben elég drága lehet támrendszert építeni , meg állandóan babusgatni a fákat . Olasz lapokon lehet látni érdekességeket , de hát az olaszországban van .