Keresés

Részletes keresés

bolero84 Creative Commons License 2011.01.29 0 0 8945

Akkor gyakorlatilag az alább említett variációkban(amelyeket ajánlottatok)szereplő fajtákból vesszőt szerzek most metszési szezonba és dugványozással készíthetek magamnak gyökeres vesszőket?

Kadarka és kövidinka marad gyalogba meg ha találok erre biankát akkor kipróbálom azt is...ezeket gyalogba művelhetném és vesszőket gyökereztetve telepíthetőek.Asztali verzió ez lehetne...

A minőséginek akkor szentelnék kordont talán...kékfrankos,Zweigelt,  olaszrizling,Rajnai rizling,Chardonnai a vidéken talán működnek(hajós,halas,kiskunmajsa)...ezekből kellene talán szereznem...

Köszönöm a segítségeteket!

Előzmény: nyulica (8941)
ricsi93 Creative Commons License 2011.01.29 0 0 8944

Vadszolot azt hoztam le a hegybol meg oszel, 8 darabot remelem beall es akkor zoldbe fas oltasal megprobalom.A nagymamam meg ano vagy 30 evel ezelot dugott le othello veszoket meg most is egesegesek rendszeresen es boven teremnek ,az igaz hogy nem alakit ki vastag torzset ezek se olyan vastagok 30 ev es kb csuklo vastagsag. Deleware veszoket be tudok szerezni hejbeli gazdaktol azt meg fogom probalni. Szerinted ugy menyi eseje lenne ha tavaszal raoltanam a deleware veszokre a nemeset es ugy dugvanyoznam el?

nyulica Creative Commons License 2011.01.29 0 0 8943

Ezekre a fajtákra még nem oltottam, de eredményes lehet. Tapasztalatom szerint az Otello nem alakít ki erőteljes tőkét, a Delaware alkalmasabb lehet.

Előzmény: ricsi93 (8940)
nyulica Creative Commons License 2011.01.29 0 0 8942

Szőlőművelő területeken az elhagyatott részeken dűlőutak mellett fákra felfutva gyakran lehet találni vadszőlőt. Vegetációs időszakban ezek könnyen megkülönböztethetőek a nemes fajtáktól. Ilyenkor is lehet azonban következtetni a vesszők színéből és a farész-bélrekesz arányból, valamint a rügyekből, hogy melyik fajjal van dolgunk Ezek vesszeje tökéletesen alkalmas alanynak az oltványok létrehozásához.

Előzmény: ricsi93 (8939)
nyulica Creative Commons License 2011.01.29 0 0 8941

A nyugati fajták jobbak kordonon ezek nagy része rövidcsapos metszéssel nem terem kielégítően, ezért szálvesszőzni érdemes.

Kordonos művelés esetén ezeknél a fajtáknál leginkább az ernyőművelés ajánlható. Ennek a metszése is egyszerű.

Azokból a fajtákból, amiket írtál legegyszerűbben úgy juthatsz szaporítóanyaghoz, ha a környékbeli gazdáktól kérsz vesszőt és eliskolázod. Őszre megfelelő gyökeres szaporítóanyagod lehet. Homokra a gyökeres európai vessző tökéletesen megfelel.

A keleti fajták közül nem mindegyik jó kordonra, erős könnyen pattanó vesszőik vannak, melyeket nehéz lekötözni. Kordonon nem biztos, hogy ugyanazt a minőséget tudják, mint gyalogművelésben. Ezeknél használható a szálvesszős fejművelés, ami a gyalogművelés jó alternatívája lehet és télre is takarható, így nincs akkora fagyásveszély.

A Furmint az alföldön nem biztos, hogy jó választás, mert alacsony a fagytűrése.

Előzmény: bolero84 (8938)
ricsi93 Creative Commons License 2011.01.29 0 0 8940

Pl: a Delaware es az Othello amerikai fajtak tehat direktermoek vagyis ha enek a veszejet ledugvanyozom akkor ez megfelelo lesz alanynak?

ricsi93 Creative Commons License 2011.01.29 0 0 8939

Sziasztok

 

Szolo oltasahoz amerikai veszot alany celjabol hol lehet beszerezni? Vagy valaki elmagyarazhatna nekem, hogy ez hogy mukodik Azt irjak Amerikai szolo veszoje alanynak Europai meg nemesnek ra ,ezt most en ugy ertelmezem hogyha beszerzek egy amerikai fajtat akkor annak a veszojet fel fogom tudni hasznalni Europai elenyanak.

bolero84 Creative Commons License 2011.01.29 0 0 8938

Jó reggelt!

Köszönöm a segítségeket!

Talán mégis kordonba kellene gondolkoznom...de igazábol megosztható a terület....van olyan,hogy egyik a kordonon jobb,másik fajta a gyalogművelésben?

Ti tudnátok majd valahol kadarkát,kövidinkát,biankát? Én gyökeres töveket szeretnék inkább. Az talán biztosabban megfogja...

Telepíteni majd őszre akarok...

Én egyébként a száraz tokaji furmintokat és cserszegit szeretem(bár mostanában vettem hajósi és halasi,keceli fehérborokat is és nekem ízlettek) a borok közül...

Vörös borokhoz nem értek egyáltalán...

lalá Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8937

-Ja. Akkor is. Meg esetleg máskor is.

Előzmény: nyulica (8926)
lalá Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8936

-A bor állapotától és a céltól függ.

Előzmény: Royalfröccs (8925)
RAMBO Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8935

Azon érdemes elgondolkozni, hogy a parasztromantika vagy a könnyebb művelhetőség a szempont, amikor haszonnövényt telepítesz.

 

Mert a gyalogszőlő metszése borzalom a deréknak. A kötözés is sokkal macerásabb. Permetezéskor is integethetsz a háti pumpás permetezővel. Szüretelni is rosszabb.

 

Szóval. ha önellátó farmban gondolkozol, akkor inkább a hatékonyságot tartsd szem előtt, ne az emlékeket.

Előzmény: bolero84 (8927)
RAMBO Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8934

Szerintem a Szent-György hegy az ország egyik, ha nem "a" legjobb olaszrizling termőterülete.

Előzmény: nyulica (8919)
jacsoj Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8933

A Biancat az alföldi régi fajták (kövidinka, kadarka, ezerjó, stb ) leváltására nemesítették ki. Sok előnyös tuladonsága van, és a bora is jó.  Későn elég metszeni, és még a jó időben lehet szüretelni.

A tavalyi extrém esős évben 2- szer volt (feleslegesen) permetezve, minden más fajta lerohadt, a Bianca teljesen ép fürtöket adott.

A tavalyelőtti évben is kétszer volt (feleslegesen) permetezve, szeptember végén 26 cukorfokkal szüreteltük. A bora fenségesen finom.

Apámnak 50 éven át nem volt 20 cukorfok feletti mustja a hagyományos szőlőből.

A kövidinka rendszeresen 14-16 mustfokot adott a késői szürettel is.

A metszését  nem tudod elrontani, bárhogy metszve terem. Volt, hogy egy  vödörrel szedtem le egy tőkéről. Természetesen "csak" 20 fokos lett akkor.

Lényeges különbség, hogy az én szőlőm nem homokon van!

Mindenképpen próbáld ki több tőkével.

Előzmény: bolero84 (8927)
bolero84 Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8932

Nem lesz ez egyszerű azért...Apám valamelyest hordoz még emlékeket gyerekkorából...akkor errefelé minden(!)háznál volt szőllő...

Kadarkát és a kövidinkát mondta,hogy az volt főleg...ő tud majd segíteni meg művelgetni...

Nagy álmom egyszer a tanyánkat önellátóvá tenni...ez a szöllő projekt ennek a megvalósításának egyik pillére lenne :)

Persze inkább hagyományosabb kisgazdaságra gondolok ennek megfelelően a gondoskodást megháláló ,de kiskertbe való fajták kellenének...borkészítésben házi' színvonalon van tapasztalata az öregemnek...a fajtákat viszont nem ismeri...

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8931

Biankát házikertbe inkább ne. Tömegtermelésre a legjobb fajta(betegségeknek-fagynak ellenáll, sokat terem magas cukorfokkal), inkább nagyüzemekbe vaó, oda, ahol sokat és olcsót akarnak termelni

Előzmény: bolero84 (8927)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8930

Ja,tényleg :)

Előzmény: nyulica (8919)
nyulica Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8929

Gyalogműveléshez az arra jól bevált fajtákat ültesd. Ezek vesszői erősek, merevek, karó nélkül is megállnak és rövidcsapon is jól teremnek. Kadarka, Kövidinka, Ezerjó, Kékfrankos, Izsáki sárfehér és egyéb pontuszi fajták a legmegfelelőbbek erre a célra. 10000 db/ha tőkeszám mellett kielégítő mennyiséget és minőséget teremhet.

Persze sok hajladozással és kapálással, mert az szinte gépesíthetetlen.

Előzmény: bolero84 (8927)
nyulica Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8928

A Bianca egy fajhibrid. Viszonylagos peronoszpóra rezisztenciával. A bora magas alkoholtartalmú, egyébként felejthető minőségű.

Előzmény: bolero84 (8927)
bolero84 Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8927

Hellóztok! Köszönöm a válaszokat!

Nem akarok kordont...direkt gyalog' formában gondolkozok...a tanyákon itt az volt a menő' !

A kadarkát meg kövidinkát erre művelték a tanyákon anno...és a Bianka az miféle?

Üdv.: T.

nyulica Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8926

Általában palackozás előtt szoktak szűrni.

A borászati boltokban lehet kapni hozzá berendezést és szűrőbetétet.

 

Előzmény: Royalfröccs (8925)
Royalfröccs Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8925

sziasztok!

a kérdésem az lenne mikor és milyen finomságú szűrővel lehet ill. kell a bort szürni?

 

 

 

 

 

 

Előzmény: barkócza (8923)
nyulica Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8924

Azért még nézz vissza később, hátha van valakinek.

Előzmény: barkócza (8923)
barkócza Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8923

Köszönöm, addig tisztában voltam vele, hogy az első fejtés még Karácsony előtti, a többit nem tudtam... :)

Előzmény: nyulica (8922)
nyulica Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8922

Az újbort általában a zajos erjedés végén lefejtik a seprőről legkésőbb karácsonyra.

Bár borásza válogatja. Olyan amatőr borászról is tudok aki csak tavasszal fejti le az újbort. Na ebből a borból nem kérnék! Bár a seprője jó lehet pálinkafőzésre. :-)

A következő fejtések során egyre kevesebb a seprő. Nagyobb borászok, borászatok, pedig már szűréssel oldják meg ezt a problematikát.

Előzmény: barkócza (8921)
barkócza Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8921

Kedves borászok, halk és óvatos kérdés: nem tudom, ki mikor fejt, és mik a seprő kezelésének jogi szabályai, de ad-e el valaki, lehet-e kérni néhány tíz liter seprőt...?

királné szoknyája Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8920

Szia Falusi1!

Köszönöm a felvilágosításod és,hogy mindjárt válaszoljak is a kérdésedre!

Tudod ez nem az én kérdésem volt,hanem a 72 éves apukámé, aki 3 éve telepített ilyen fajta szőlőt.

Nem sokat,csak kis hobbi szőlőt.

Tavaj jelent meg ez  a betegség és nem tudja rá a választ ezért gondoltam,hogy mivel most bekötötték az internetet nekünk, meg kérdezek embereket,akik jobban értenek hozzá,mint ő.

Ezért köszönöm a segítségedet!!!!!

Szép hétvégét kívánok!!

Előzmény: Falusi1 (8906)
nyulica Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8919

Nem én akarok ültetni. :-)

Olaszrizlingem van a Szent-György hegyen, ott elég jó minőséget ad.

Homokra nem ültetném.

Ezerjóm is van ott de én inkább házasításra használom, mint önálló bornak.

Előzmény: Törölt nick (8918)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8918

Így van. De a bora remek!

Ha nem tetszik, ültess Olaszrizlinget pl.

Előzmény: nyulica (8916)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8917

Vannak is. De mint jeleztem alább, _nekem_ nem tetszik, ami ugye nagyon szubjektív. A közvetlen környezetemben van cca. 10 hektár Kövidinka, (köztük törzsültetvény is, tehát lehet jönni szaporítóanyagért*) :) látom, hogy mit tud, ennek ellenére én nem ültetnék

 

 

*ezért nem tartom korrektnek Jásdi nyafogását, miszerint nem látszik az oltványtermelők forgalmán a rengeteg pályázat(dehát az alföldre nem is kell oltvány) amiből ugye értelemszerűen az következik, hogy valami szélhámosság áll a dolog mögött(az egyik hülye kommentelő még tovább is megy: korrupt, dolgozni nem akaró pénzlenyúlók"-at emleget. Aha. Anyád)

ehh, komolyabb szakembernek hittem ezt a jásdit :(

Előzmény: nyulica (8915)
nyulica Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8916

Az Ezerjó, amit te ajánlottál pedig elég érzékeny fajta szerintem. A fagytűrő képessége sem kiemelkedő és a rothadásérzékenysége is kifejezett.

Előzmény: nyulica (8915)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!