Akkor gyakorlatilag az alább említett variációkban(amelyeket ajánlottatok)szereplő fajtákból vesszőt szerzek most metszési szezonba és dugványozással készíthetek magamnak gyökeres vesszőket?
Kadarka és kövidinka marad gyalogba meg ha találok erre biankát akkor kipróbálom azt is...ezeket gyalogba művelhetném és vesszőket gyökereztetve telepíthetőek.Asztali verzió ez lehetne...
A minőséginek akkor szentelnék kordont talán...kékfrankos,Zweigelt, olaszrizling,Rajnai rizling,Chardonnai a vidéken talán működnek(hajós,halas,kiskunmajsa)...ezekből kellene talán szereznem...
Vadszolot azt hoztam le a hegybol meg oszel, 8 darabot remelem beall es akkor zoldbe fas oltasal megprobalom.A nagymamam meg ano vagy 30 evel ezelot dugott le othello veszoket meg most is egesegesek rendszeresen es boven teremnek ,az igaz hogy nem alakit ki vastag torzset ezek se olyan vastagok 30 ev es kb csuklo vastagsag. Deleware veszoket be tudok szerezni hejbeli gazdaktol azt meg fogom probalni. Szerinted ugy menyi eseje lenne ha tavaszal raoltanam a deleware veszokre a nemeset es ugy dugvanyoznam el?
Szőlőművelő területeken az elhagyatott részeken dűlőutak mellett fákra felfutva gyakran lehet találni vadszőlőt. Vegetációs időszakban ezek könnyen megkülönböztethetőek a nemes fajtáktól. Ilyenkor is lehet azonban következtetni a vesszők színéből és a farész-bélrekesz arányból, valamint a rügyekből, hogy melyik fajjal van dolgunk Ezek vesszeje tökéletesen alkalmas alanynak az oltványok létrehozásához.
A nyugati fajták jobbak kordonon ezek nagy része rövidcsapos metszéssel nem terem kielégítően, ezért szálvesszőzni érdemes.
Kordonos művelés esetén ezeknél a fajtáknál leginkább az ernyőművelés ajánlható. Ennek a metszése is egyszerű.
Azokból a fajtákból, amiket írtál legegyszerűbben úgy juthatsz szaporítóanyaghoz, ha a környékbeli gazdáktól kérsz vesszőt és eliskolázod. Őszre megfelelő gyökeres szaporítóanyagod lehet. Homokra a gyökeres európai vessző tökéletesen megfelel.
A keleti fajták közül nem mindegyik jó kordonra, erős könnyen pattanó vesszőik vannak, melyeket nehéz lekötözni. Kordonon nem biztos, hogy ugyanazt a minőséget tudják, mint gyalogművelésben. Ezeknél használható a szálvesszős fejművelés, ami a gyalogművelés jó alternatívája lehet és télre is takarható, így nincs akkora fagyásveszély.
A Furmint az alföldön nem biztos, hogy jó választás, mert alacsony a fagytűrése.
Szolo oltasahoz amerikai veszot alany celjabol hol lehet beszerezni? Vagy valaki elmagyarazhatna nekem, hogy ez hogy mukodik Azt irjak Amerikai szolo veszoje alanynak Europai meg nemesnek ra ,ezt most en ugy ertelmezem hogyha beszerzek egy amerikai fajtat akkor annak a veszojet fel fogom tudni hasznalni Europai elenyanak.
Talán mégis kordonba kellene gondolkoznom...de igazábol megosztható a terület....van olyan,hogy egyik a kordonon jobb,másik fajta a gyalogművelésben?
Ti tudnátok majd valahol kadarkát,kövidinkát,biankát? Én gyökeres töveket szeretnék inkább. Az talán biztosabban megfogja...
Telepíteni majd őszre akarok...
Én egyébként a száraz tokaji furmintokat és cserszegit szeretem(bár mostanában vettem hajósi és halasi,keceli fehérborokat is és nekem ízlettek) a borok közül...
Azon érdemes elgondolkozni, hogy a parasztromantika vagy a könnyebb művelhetőség a szempont, amikor haszonnövényt telepítesz.
Mert a gyalogszőlő metszése borzalom a deréknak. A kötözés is sokkal macerásabb. Permetezéskor is integethetsz a háti pumpás permetezővel. Szüretelni is rosszabb.
Szóval. ha önellátó farmban gondolkozol, akkor inkább a hatékonyságot tartsd szem előtt, ne az emlékeket.
A Biancat az alföldi régi fajták (kövidinka, kadarka, ezerjó, stb ) leváltására nemesítették ki. Sok előnyös tuladonsága van, és a bora is jó. Későn elég metszeni, és még a jó időben lehet szüretelni.
A tavalyi extrém esős évben 2- szer volt (feleslegesen) permetezve, minden más fajta lerohadt, a Bianca teljesen ép fürtöket adott.
A tavalyelőtti évben is kétszer volt (feleslegesen) permetezve, szeptember végén 26 cukorfokkal szüreteltük. A bora fenségesen finom.
Apámnak 50 éven át nem volt 20 cukorfok feletti mustja a hagyományos szőlőből.
A kövidinka rendszeresen 14-16 mustfokot adott a késői szürettel is.
A metszését nem tudod elrontani, bárhogy metszve terem. Volt, hogy egy vödörrel szedtem le egy tőkéről. Természetesen "csak" 20 fokos lett akkor.
Lényeges különbség, hogy az én szőlőm nem homokon van!
Nem lesz ez egyszerű azért...Apám valamelyest hordoz még emlékeket gyerekkorából...akkor errefelé minden(!)háznál volt szőllő...
Kadarkát és a kövidinkát mondta,hogy az volt főleg...ő tud majd segíteni meg művelgetni...
Nagy álmom egyszer a tanyánkat önellátóvá tenni...ez a szöllő projekt ennek a megvalósításának egyik pillére lenne :)
Persze inkább hagyományosabb kisgazdaságra gondolok ennek megfelelően a gondoskodást megháláló ,de kiskertbe való fajták kellenének...borkészítésben házi' színvonalon van tapasztalata az öregemnek...a fajtákat viszont nem ismeri...
Biankát házikertbe inkább ne. Tömegtermelésre a legjobb fajta(betegségeknek-fagynak ellenáll, sokat terem magas cukorfokkal), inkább nagyüzemekbe vaó, oda, ahol sokat és olcsót akarnak termelni
Gyalogműveléshez az arra jól bevált fajtákat ültesd. Ezek vesszői erősek, merevek, karó nélkül is megállnak és rövidcsapon is jól teremnek. Kadarka, Kövidinka, Ezerjó, Kékfrankos, Izsáki sárfehér és egyéb pontuszi fajták a legmegfelelőbbek erre a célra. 10000 db/ha tőkeszám mellett kielégítő mennyiséget és minőséget teremhet.
Persze sok hajladozással és kapálással, mert az szinte gépesíthetetlen.
Az újbort általában a zajos erjedés végén lefejtik a seprőről legkésőbb karácsonyra.
Bár borásza válogatja. Olyan amatőr borászról is tudok aki csak tavasszal fejti le az újbort. Na ebből a borból nem kérnék! Bár a seprője jó lehet pálinkafőzésre. :-)
A következő fejtések során egyre kevesebb a seprő. Nagyobb borászok, borászatok, pedig már szűréssel oldják meg ezt a problematikát.
Kedves borászok, halk és óvatos kérdés: nem tudom, ki mikor fejt, és mik a seprő kezelésének jogi szabályai, de ad-e el valaki, lehet-e kérni néhány tíz liter seprőt...?
Köszönöm a felvilágosításod és,hogy mindjárt válaszoljak is a kérdésedre!
Tudod ez nem az én kérdésem volt,hanem a 72 éves apukámé, aki 3 éve telepített ilyen fajta szőlőt.
Nem sokat,csak kis hobbi szőlőt.
Tavaj jelent meg ez a betegség és nem tudja rá a választ ezért gondoltam,hogy mivel most bekötötték az internetet nekünk, meg kérdezek embereket,akik jobban értenek hozzá,mint ő.
Vannak is. De mint jeleztem alább, _nekem_ nem tetszik, ami ugye nagyon szubjektív. A közvetlen környezetemben van cca. 10 hektár Kövidinka, (köztük törzsültetvény is, tehát lehet jönni szaporítóanyagért*) :) látom, hogy mit tud, ennek ellenére én nem ültetnék
*ezért nem tartom korrektnek Jásdi nyafogását, miszerint nem látszik az oltványtermelők forgalmán a rengeteg pályázat(dehát az alföldre nem is kell oltvány) amiből ugye értelemszerűen az következik, hogy valami szélhámosság áll a dolog mögött(az egyik hülye kommentelő még tovább is megy: korrupt, dolgozni nem akaró pénzlenyúlók"-at emleget. Aha. Anyád)
ehh, komolyabb szakembernek hittem ezt a jásdit :(