Keresés

Részletes keresés

K.Roberto Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3230

Látom nagyon vágjátok milyen fajtákat érdemes telepíteni.Én ugyan csak jövőre akarok telepíteni de megkérdezném,hogy egy DK-i lejtős részre érdemes kajszit tenni?30x240m-es alul 100m egyenes majd 100m emelkedő /kb 20-25m/ majd ismét egyenes.Felső részén sok mandulafa van /magról kelt/ a nagypapámék kukoricát vettetek oda még anno.8-10 éve müveletlen ,már az önkormányzattól is szóltak,hogy parlagfüvet ne találjanak /belterület/. Oda szeretnék  magunknak gyümölcsöst kajszi,mandula,birs /gyerekeim +én is imádom kompótnak/ szilva,körte amit ültetnék.Az őszitől tartok nagyon,mert a másik háznál telepítettem 10éve de mivel nem tudtam mindig időben permetezni a tafrina elintézte.Dunaföldvár környékén van ha számít valamit

Előzmény: Törölt nick (3228)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3229

En mindig is jobban szeretem az eros novekedesu..agresszivabb alanyokat..... Mert szeretek lehet metszeni :)

Sokkal jobban tudok valogatni az agakban.... :)

Előzmény: Törölt nick (3228)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3228

...bár így 1-2 év "tapasztalatából" azt látom,hogy a Weiva eléggé visszafogja a növekedést más fajtáknál is...hogy mi lesz később...majd kiderül.Az új alanyokról sztem több tapasztalat lesz a fórumozóknál ,mint a szakembereknél ...Weiva,Ishtara,Torinel,Adesoto,GXN...stb...ezekkel itthon nagyban nemigen találkozhatunk.

Előzmény: Mozo66 (3211)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3227

:)....de egyenlőre csak a növekedés szempontjából,mert egyéb tapasztalatom még nincs róla...első kostoló idén lenne /ha a monilia ellen tudok majd permetezni..../

Előzmény: Mozo66 (3211)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3226

A Suncrest sztem nagyon jó fajta ,én bármennyi új fajtát is sikerült eddig beszereznem ezt ki nem hagynám ...szóval jó döntés.A Ceglédi óriást én sem tartom igazán jónak...én ősszel vágtam ki az enyémet...keveset termett...mindig.

A Ceglédi arany sem az igazi,persze rengeteget terem,meg a hideg-állósága is elég jó,de nagyon monilia érzékeny ill. éréskori rossz tulajdonsága,hogy a csúcsi része már puhul,a kacsnál meg még zöldes /legalább is nálam.../...és nem is egy túl látványos fajta/na az íze azért jó/

Előzmény: fretty5 (3219)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3225

Így van a roxana a baloldali.

Előzmény: Jani71 (3223)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3224

aurora, és két méhecske :)

Jani71 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3223

Ha jól sejtem, a Roxana a bal oldali!  ;-)

Előzmény: Ggeri89 (3222)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3222

3 éves roxana és pinkcot

triunguis Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3221

Szépek! A Frissonok nálam is sűrűn berakódtak. Egy-két helyen sűrű csomókban vannak a virágok. Arra számítottam, hogy később fog ilyen stádiumba jutni a "korai" fajtákhoz képest (Pincot, Orange Red)

Előzmény: Mozo66 (3215)
Mozo66 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3220

Egyrészt mert nagyon erős a növekedése ... a kiskertekben jellemzően kis térállásra 3-4  m távolságra ültetnek egymástól fákat ennek a fajtának ennél jóval többre van szüksége ...hosszú távon . Másrészt nagyon korán virágzik  ...nálam elsőnek .... fagyokra érzékeny és ami fontosabb , hogy önmeddő , mindenképp kell rovarporzás neki .  Ha olyan virágzási időszakot fog ki az ember mint az idei .... felénk most 10 fok van és erős szél a méhek nem járnak .... akkor nem igen lesz kötés  ezért is erős a növekedése jó ha 3 évből egyben meg lehet rendesen terhelni a másik 2 évben csak hajtásra dolgozik .

Persze meg lehet próbálni , de nagy helyet kell neki hagyni .

Előzmény: fretty5 (3219)
fretty5 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3219

En Suncrest oszibarackot szereztem be 3 hete.Redhavent akartam ,de ez sikerult helyben megoldanom.Vagyis lusta voltam erte menni a redhavenert.Osszel magyar kajszit ultettem es melle fogok beszerezni egy cegledi oriast.Cegledi oriast miert nem ajanlod??Alfoldon lakom.

Előzmény: Mozo66 (3217)
Mozo66 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3217

Ha még az idén tavasszal akarsz ültetni akkor az első kérdés , hogy mihez tudsz még hozzájutni , mi kapható még a csemetéseknél ????

Őszibarackból azok a fajták a neked megfelelők amelyiknek a nevében  a " crest , red , haven , spring  , sun "  ...tagok előfordulnak . Ezek strapabíró a mi klímánkat nagyon szerető jó hozamú fajták , betegségekre kevésbé fogékonyak .  Ezek sárga húsúak a fehérek azok kényesebbek és nem ilyen stabil termők ( Mariska ford sampinyon )

A kajsziból a magyarkajszi fajtakör és a bergeron .  nem ajánlom a Ceglédi óriást a C . piroskát ellenben a C . aranyt már lehet . 

Jó lenne ha lenne  egy listád ami még beszerezhető ide feltennéd és akkor jönnének a vélemények , és te meg eldöntöd , hogy ezekből mit fogadsz meg .

Előzmény: printer71 (3216)
printer71 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3216

Sziasztok !

Ültetni akarok 4 őszibarack , és 4 kajszibarack csemetét . A hely Zala , a ház mögötti domboldal , a talaj inkább homokos zserkezetű . 

Ahhoz szeretnék segítséget kérni , hogy milyen fajtákat válasszak . Nem vagyok járatos a gyümölcsfák  betegségeiben , ezért nem a csúcstermés , vagy a nagyon korai változat a lényeg , hanem olyan fajtákat szeretnék , ami túléli egy kezdő bénázásait :) .  Természetesen megpróbálok majd megadni mindent a fáknak amit igényelnek , de tisztában vagyok vele , hogy kezdetnek nem a legkényesebb fajtákkal kellene kezdeni .

Előre is köszönöm !

Mozo66 Creative Commons License 2015.03.27 0 1 3215

Pár " pirosbimbós " kép .

Sweetred , Tsunami , Frisson ma megigazgattam egy kicsit ezeket a fajtákat keresztbe álló ágakat , túl magasakat megcsipkedtem , de nem vittem túlzásba a metszést .

Az 1 éves Tsunamin  mintaszerű 4 es elágazás a vázágon ...rajzolni sem lehetne szebbet .  A másik meg a Frisson berakódása .  Érdekes módon kb a fele fa van így berakódva a többin kevés virágrügy van .... gondolom jövőre bepótolják .

gavrilo82 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3214

Hmmm...hat akkor ezek szerint elmulasztottam... Mit csinaljak vele most,hogy korrigaljam utolag a hibat?

illetve akkor mettszem a fiatalabb faimat erosebben vissza,hogy ne jarjak igy?

xunil74 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3213

Ha épp nincs kéznél szakértő segíthet ez a könyv, aminek a végén függelékszerüen éppen így sorrenbe vannak összefoglalva a különböző fajok növényvédelmi teendői, mikor, melyik szerrel kell permetezni: Tóth Miklós, Gyümölcsfélék és a szőlő kiskerti védelme.

Előzmény: fürészes (3212)
fürészes Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3212

Valaki, barack szakértöt megkérhetnék írja le hogy mikor mivel kéne  permetezni, sorba

Mozo66 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3211

Kioto .... Atifoci is ezt ajánlaná .   : )

Előzmény: xunil74 (3210)
xunil74 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3210

Köszönöm szépen a tanácsot. Gyenge növekedésű fajtára lenne helyette szükségem ami alkalmas az intenzív termesztése is. Tudsz esetleg ajánlani valamit helyette?

Előzmény: Törölt nick (3203)
Antikmuki Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3209

Ezt a fát már az elejétől vissza kellet volna vágni,mert így felkopaszodik és nem hogy termőnyársakat.Én is épp nemrég vágtam vissza a fateréknál egy ilyen fát kb másfél méteres részeket vágtam vissza a tetejéből,szerintem itt is hasonlóan kéne eljárni.De ez természetesen az Én véleményem,és Én sem vagyok egy szaki.

Előzmény: gavrilo82 (3207)
Didergő Király Creative Commons License 2015.03.27 0 0 3208

köszi, de a talajuntságot a csemetére értettem, természetesen. :)

Előzmény: Mozo66 (3206)
gavrilo82 Creative Commons License 2015.03.26 0 0 3207

Tisztelt Fórumozó, kajszi-kedvelő társak!

Szeretnék kérdezni Tőletek, számítva a hozzáértésetekre.

Kb. 4 -5 éves ez a magyar kajszi fácskám. Nem tudom hogyan kellene/kellett volna?/ megmetszenem. Ha ebben tudnátok mondani tanácsot nagyon örülnék. Mellékeltem a fotóját is.

Elég hosszúak az ágai, és nem akar elágazni nagyon, valamint termőnyársakat se nagyon hoz. Hogy kell metszeni, hogy hozzon termőnyársakat ill. elágazzon? Így mind a végén vannak a bimbók az ágaknak.

2. kérdés, hogy ilyenkor még lehet átültetni magoncot, vagy 2 éves csemetét szerintetek? /nem csak kajszi, akár mandulát, almát?/

Köszönöm szépen előre is a segítséget!

G.

Mozo66 Creative Commons License 2015.03.26 0 0 3206

A talajuntságra konkrét és valós választ csak talajvizsgálat esetén lehetne adni ... amúgy biztos nem ez miatt pusztult ki .

A kis oldalra álló ágakat ne vágd le !!!  

A tápanyagpótlás meg rád van bízva ha azt szeretnéd , hogy gyorsabban nőjjön a fád akkor tápozni kell ha ráér akkor nem .

Előzmény: Didergő Király (3205)
Didergő Király Creative Commons License 2015.03.26 0 0 3205

sziasztok, kajszi csemete metszése ügyében tudnátok tanácsot adni? a metszés topikban tettem fel a kérdésemet, kaptam is választ, de még nem 100%-ig tiszta minden. 

abban vagyok bizonytalan, hogy az oldalsó pici kis hajtásokat is lemetsszem-e? amúgy a teljes képhez hozzátartozik, hogy ettől a fától kb. 3-4 méterre volt egy 15 éves kajszi, ami tavalyelőtt elpusztult, szóval előfordulhat, hogy talajuntságról van szó (hülye voltam, nem trágyáztam meg a csemete környékét ültetéskor, csak kb. egy vödör fekete földet kevertem a ültetőgödörben lévő földhöz.). jól sejtem?

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.26 0 0 3204

Én is fújnám,de itt sz*r idő várható...ma még jó volt,na de hova menjek 5 óra után ??

Előzmény: Szerzo Laszlo (3197)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.26 0 0 3203

Szerintem jobb fajtát is választhatnál.Én most télen vágtam ki.Vírusérzékeny,hamar lepuhul,ízben is van jobb.Vannak már az országban jobb fajták is.

Előzmény: xunil74 (3195)
Mozo66 Creative Commons License 2015.03.26 0 0 3202

Az Alfa Solo a Score-t helyettesíti ( difenokonazol ) a Folicur solonak is vannak " más nevű " helyettesítői ...Riza , Tebu ...stb ( tebukonazol )  . Ha kajszira használnád akkor nem jó , mert a Score-t ( Alfa Solo ) nem írják moníliára ... ami most a lényeg lenne .

Előzmény: kersa48 (3201)
kersa48 Creative Commons License 2015.03.26 0 0 3201

Az Alfa Solo nem helyettesítheti a Folicur Solo-t ?

Előzmény: gyula.uw (3199)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.03.26 0 1 3200

A virágzás vége felé, az is jó a monlíia ellen.

Előzmény: gyula.uw (3199)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!