Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Én azt a tengellyel konkuráló erős jobboldali /felülrő első/ ágat a belőle kihajtó legalsó hejtás fölött levágnám. Igy valahogy kiegyensúlyozottabb lenne a fa. (Amennyire látom.)
Jut eszembe,némi ötlet kellene egy fiatal kajszim metszéséhez ,amit kivételesen nem orsónak akarnék. A baloldali ág kb 2 méter /kicsit talán több is.../ Fajta : Tomcot
Ezt mond el a tűoltóknak,kifele menet bementem megkérdezni,,,mivel szerencsétlenségemre az új tűzoltó laktanya légvonalban kb 3-400 m-re van a birtokomtól .Azt mondta afickó,ha van nagy vashordóm esetleg abban...vagy 3000 ft illetékbélyeg 10nappal előtte bejelentés stb...kiröhögtem és otthagytam...de begyújtani már nem akaródzott...talán néhány kisebb kupacot majd,amire ráfogom,hogy szalonnasütéshez lesz...
Nálam még ( szerencsére ) nincsenek ilyen állapotban ...bár ma a jó időben ... a napfogyatkozás után ... sokat gömbölyödtek a bimbók . Jövő hét elején akarom még rézzel permetezni addig bírják ki .
Nos ...Ali bá én is elismerem hogy jó lehet úgy gazdálkodni...össze is vagdosnám a nyesedéket,ha..ha lenne rá IDŐm,de nincs ..most meg hála annak az idiótának aki kitalálta az új tűzrendészeti törvényt csak szemét lesz a nyesedékből ,semmilyen haszna nem lesz. Összevagdosni nincs időm,így kihordom a sorközök végére /ott nem hagyom ahol van,mert így is 100-szor hasra esek egy nap amikor a sorközökben járok...némi túlzással / ,kupacokba /amit majd egy-egy szélvihar után rakhatok újra/ nem tudom rendben tartani a környékét felnövi a gaz...ami általában a nehezen írtható fajtába tartozik / .Így ahelyett hogy akár hamu,akár lekevert komposzt formájában hasznomra lenne,csak örökös bosszúság lesz ezután...abba bele se gondoljak,hogy mi lesz pár év múlva,amikor az összes fa termőkorú és nagyságú lesz /addigra kb 280-300 fa ontja majd a nyesedéket.../.Őrület...
Látom már! Szóval az 1-es és a 3-as közül valamelyiket mindenképpen célszerű kivenned, lehet úgy ahogy azt eredetileg bejelölted. (Legjobban Te látod, hogy melyik hiánya pótolható legegyszerűbben.)
A 7-est is vedd ki és a 6-osnál, 8-asnál a befele menő hajtásokat. Majd csak szájjelebb terül a fa a termés súlya alatt és nem megy az égbe.
Elég vastag az az ág és a kajszi nem szereti beforrni a nagy sebeket. Én úgy szoktam eljárni, hogy csonkolom és hagyok rajta valamennyi hajtást, amit mindig visszavágok, igy az nem tud fejlődni, míg a másik igen, így az erősödik.
Értelek. Mint írod : "2 ember kihordja a gallyat". Szóval nem Te?! Te csak résztveszel a melóban, mint írod. Hát úgy könnyű!! Így minden amit írsz és amire hivatkozol egészen más szinezetet kap.
Azért mert a fő alapanyaga a mészkénlé főzésnek a lemetszett gally + a szappant is ezzel fözzük ezzel melegitjük a vizet stb... és ugyan ugy ott elsznek a hamu elemek a talajba vissza kerülnek az alkáli fémek Igen huzgáltam már egy kicsit ...azt a fránya tömlőt.
(Nem folytatom. De Te arra az emberre szóltál rá, aki többszáz -ha nem ezer- fát nevel, metsz, permetez, műveli a talaját, szedi a gyümölcsét, eladja, dinnyét olt, palántol .... és mindezt majdnem kizárólag az idős apjával és feleségével teszi. Csináld utána ha tudod. Hidd el mások a Te szempontjaid, és gondolom lehetőségeid is.)
oké oké de ezt mint a talaj degradálásával és a termék egészségügyi kockázatának növelésével teszi ! (növényvédelem,talaj munka,tápanyag után potlás) a természettel ki foglalkozik ?
Elismerésem azoknak akik testük fáradságát nem kímélve ilyen módon gazdálkodnak, mint Te! Pl. 'Kedves cimbora vagyok' fórumtárs ilyen. Ő meggyőzött engem és 'Alfi' fórumtársat is arról, hogy a lemetszett nyesedéket érdemes kisbaltával (!) összedarabolni és komposztba rakni. Elég sok időmbe telik, pedig már csak a háznál az udvarban vannak fáim ( a nagy kertemet eladtam). Ti miért nem ezt a módszert alkalmazzátok, miért égetitek el a sok szerves anyagot??
A csipkedős /pincírozásos/ őszibarackfa nevelést kipróbáltam, nekem bevált a Hegedűs-Gulyás módszer mindaddig, míg kicsik voltak a fák. Sajnos nagyobb korában képtelen voltam mind az (akkor) 50 fánál időben elvégezni. Így visszatértem a hagyományos metszéses eljárásra annak ellenére, hogy a fáknak az előbbi sokkal kedvezőbb volt. (Nem volt fás sebzés.)
Én a 100 méteres sorokat középre tett permetezővel (20 atm), 50 m-es cső végén lévő szórópisztoly segítségével permeteztem. Kisujj vastag volt a cső, de a sorok végefele csak úgy bírtam húzni a csövet, hogy a derekamhoz kötöttem, mert a kezem már nem bírta. (Te húztál már 100 m-es csövet???)
(Nem folytatom. De Te arra az emberre szóltál rá, aki többszáz -ha nem ezer- fát nevel, metsz, permetez, műveli a talaját, szedi a gyümölcsét, eladja, dinnyét olt, palántol .... és mindezt majdnem kizárólag az idős apjával és feleségével teszi. Csináld utána ha tudod. Hidd el mások a Te szempontjaid, és gondolom lehetőségeid is.)
az aszat is megfér a gyümölcsösben ! Kaszáljuk ! Alatta tobzodik a biodiverzitás ! Szerintem a gazos perjés nek titulált taljban több a felvehető kaja és a talaj élet jobb mint a rendbentartot csupasznak + itt képződik a tartós aktiv humusz , nem utolsó sorban az aggregátumok ...
perje tarack ... az olasz muhar és tarack és egyebek.... mondtam hogy mezőségi talaj modell és ez 1,7 ha körte intenziven művelve és láss csodát 2 ember kihordja a gallyat .. , semmiféle erőt nem szívnak ki onnét ... termelik a humuszt ! mondtam hogy mf 70 es géppel ki lehet vinni a gallyat is ! Miért ne mutassam amikor én is szervesen aktivan résztveszek a melóbanés alakitom a fákat stb.... És müködő rendszer ! 18 éves ültetvényben Csináltunk tápanyag vizsgálatot ott vannak az azotobakterok és ott vannak a gyökérgümökben is ! Sőt a gyökérgümök tiszta Rózsaszínek ! Tehát aktívak .