Mirevagy kiváncsi a kékfrankos kissé tőmött fütű perenoszra kissé érzékeny szárasságtűrő valamentire tűri a fagyot . Ki tud valamit a ZÖLDFÜRTŰ rezistens szőlőfajtárol előre isköszi.
Mirevagy kiváncsi a kékfrankos kissé tőmött fütű perenoszra kissé érzékeny szárasságtűrő valamentire tűri a fagyot . Ki tud valamit a ZÖLDFÜRTŰ rezistens szőlőfajtárol előre isköszi.
-Ez Kiskőrös határában van, a feketehalmi részen. Nem az enyém, ez csak illusztráció. Nekem elég a tíz tőke a ház előtt. Vacakoltam elég sokat. Most máson a sor.
Én Delaware-ra és Othello-ra nem próbálnék oltani. Állítólag a V. labrusca-nak (direkttermő fajtáknak) nagyon rossz az affinitásuk az európai nemeshez. Szerintem próbálj inkább rendes alanyfajtát szerezni valahol.
Nézd végig a képeket, láthatod a folyamatot. Itt angol nyelvessel csinálják de szerintem a legtöbb helyen már nem hogy az omega ollót hanem annak gpesített változatát használják.
Kézbenoltásnak hívják ezt a módszert, elég macerás, ládákba kel hajtatni, megvan hogy milyn közegben, hány fokon stb. Engem is érdekelt tavaly, még egy omega ollót is vettem de feladtam mert csak 20 tőre volt szükségem. Majd megkeresem amit találtam akkor rólla és beteszem ide, elég kevés találatot ad ki a gugli. Szerezz egy abasári csajt magadnak az biztos tudja minden csínnyát a dolognak:-)
Én ha dugványozok (de már nem) a vessző felső végét bemártom olvasztott viaszba.100-ból 100 hajt ki és ered meg. Egyébként másoknál láttam hogy egyből helyre dugványoznak, csak 3-4 vesszőt is beszúrnak, egy csak megered logikával. Én nem iskoláznám.
Először inkább iskolázd le és csak azt ültesd el a végleges helyére amelyik kellőképpen meggyökeresedett. Akármilyen gondosan jársz el mindig van olyan vessző, ami nem hajt ki vagy nem gyökeresedik meg kellően, ha egyből állandó helyükre rakod a vesszőket nem győzöd majd pótolni a hiányzó töveket. Arról nem is szólva, hogy az egyhelyen iskolázott vesszők gondozása egyszerűbb.
A kövidinka,kadarka,ezerjó,bianka,kékfrankos nagyon szépen megfogja ha csak sima vesszőt dugsz le.De attól függ hogy is van a területed,Tavaszra rendbe tudod-e vágni.Tavasszal mi azelött legombáztattuk.(forditva betemettük a vesszőt,és ez locsolva volt,nedvesen tartottuk a földet.2006-ban a biankánknál a sima vessző is szinte 100% eredés volt.
Amit leírtál: alanyvesszőre nemest oltani és úgy dugványozni ezt hívják oltványkészítésnek.
Természetesen működik. Sok gyakorlás és a technológia pontos betartása mellett. Az oltványkészítést a szőlészeti szakkönyvek, mind tárgyalják. A Szőlő oltása című topicban volt már erről szó.
Találtam itt egy leírást a körzetemről! Ezt figyelembe veszem...
Az ország legnagyobb területű borvidéke. Klíma szélsőséges. Nagy nyári szárazság, napperzselés és nagy téli, tavaszi fagyok jellemzőek. Jelentősek a fagykárok. A talajvízszint általában magas / 2-5 m / bár az elmúlt időben csökken. Ezek a tényezők és a gazdasági körülmények miatt területe jelentősen csökkent. A talaj:a déli részen lösszel kever, tápanyagban, humuszban gazdag homok. A Tisza mentén savanyú homok. A Duna mentén mezőségi és réti talajokat fedő lepelhomk. Gyakoriak a sülevényes, humuszban szegény homokbuckák. Fajták: gyakorlatilag az összes engedélyezett fajtát termesztik. Fő fajtái Arany sárfehér, Kövidinka, Ezerjó, Chardonnay, Kékfrankos, Kadarka, Kunleány. Bácskában fehérbort adó fajták, a Duna mentén tömegbortermelés folyik, a Tiszamentén asztali és minőségi bort termelnek. Borai a hegyvidéki fajtákéhoz képest kevésbé testesek. Gyakori a magas cukor és alkoholtartalom. Fehérbora kellemes ízűek, lágyak.