Zala megye, Becsehely! A kajszi későbbi fajta, bőven vannak már teljesen fehérbimbós virágú fák is! Csak beteg vagyok, arcüreggyulladásom van, nem akarok kimászkálni, holnap vagy csütörtökön lesz friss kép kinyíltabbakról is! Bár ez nem túl jó hír a növények szempontjából a közeledő esős hétvége előtt! Az őszi is már jópár napja így áll ebben az állapotban, ez a hidegebb idő leállította őket, de most gondolom végük a tafrina miatt! Köszi a jótanácsot, úgy fogok tenni!
Merre vagy ...??? igen előrehaladottak a rügyek , nálam még kell pár nap eddig az állapotig .
Ezt a gyönyörű , piros csúcsrügyet .... ha a permetszer nem gyógyítja meg ... nyugodtan letörheted majd , hogy ne fertőzzön tovább . ... csak jótanács .
Szépek ezek a dombok , tetszik a kilátás . Mi magasabban vagyunk , 200m felett . Régen volt egy területünk a szomszéd faluban , ott volt hasonló kilátás . Akkor ...gyerekként ... nem tudtam értékelni , de most szívesen lennék ilyen helyen .
Tegnap vettünk almát ...3 szemet ... Red Chief fajtát , nem mondom szép meg finom is , de a 3 alma 390 forint volt .... azt hittem rosszul látok ( 450/kg ) . Hát ha nyáron a barack megint 250 lesz akkor kivágom az összes barackot és elkezdek almát termelni . Szóval elég húzósak a gyümölcs árak , kíváncsi leszek mi marad ebből nyárra .
Ez a "van még idő" nézőpont kérdése.Nekem ugyanis csak a hétvégéken van valamennyi időm kertészkedni és ugye akkor vagy jó idő van,vagy /inkább /nem.Most pl a szombat ugye munkanap lesz,marad a vasárnap:ott van még 10-12 fa ültetni,a félbemaradt lemosózás,a feleségem veteményezne/azt se tudom a kapálógép elindul-e,stb.Nem panaszként mondom /mert akkor ugye minek ültetek annyi fát/,ez egyszerűen a tény.Sajnos nekem tavasszal nincs olyan ,hogy lesz még rá idő.De hát ez van,majd meglátjuk mi jön ki ebből az évből.
A rügyfakadás még arrébb van lesz még idő rezezni , habár ma néztem a rügyeket és lassan-lassan a pirosbimbós állapot jön ...nálam . A kajszik viszont meg vannak pirosodva rendesen , ha eláll a szél azt le kell permeteznem mindenképp .
Néztem a kökényt , most kezd az is rügyezni , az vagy a kajszival vagy kicsit később virágzik . Ugye a mondás azt tartja , hogy ha a kökény virágzik , hideg lesz , és általában így is van . De ha mégsem , akkor viszont nagyon jó a virágzás és a betegségek is gyengébbek , tehát ha 2 hét múlva jön a meleg , talán kevésbe lesz problémás a tavasz , mint tavaly meg az előtt . Reménykedjünk .
Nem tudom mit akar az idő,de itt vagy havazik vagy a szél őrült..hát nem sok mindent lehet csinálni,jó lenne még legalább egyszer lerezezni,de akertben még az alma-körtét egyszer sem tudtam...mi lesz ennek a vége ??
Na nekem egyik sem fog...amilyen az én szerencsém a Karancsinál minden kifogyott,így kínomban-hogy legalább valami legyen-egy Calredet és egy August redet azért hozattam /pedig kopaszt már csak végszükségletben akartam ültetni/.Na de majd ősszel...addigra jobban megszervezem a dolgokat,mert ilyen gyenge beszerzésem nem volt még ,mint a most őszi-tavaszi.Ami vmit javít a képen az a Nálunk is termő.. topicban lévő társaság segítségének köszönhető /kákik,kivik,japánszilva,fügék,körték/.
Szarakodik a szerver,de azért nagy nehezen összejön.Szóval a faiskola:http://www.florapack.hu/, Flora Pack Kertészet Dunaújváros Venyimi.u.28 .Ami nekem külön jó,hogy -a honlap szerint-postai szállítást is vállalnak-VÉGRE VALAKI. Bár a tavaszi készlet már eléggé megcsappant,de hálisten már meg lehet nézni a 2009.őszre várható fajták jegyzékét is .Remélem végre valahonnan/innen !/ sikerül új fajtákhoz hozzájutnom. Kösz a minősítést,szóval érdemes lesz ezeket a fajtákat /is/begyüjtenem. Fantasiám van,szeretem is,bár nálam a Stark Red gold a legnagyobb.
Mind a 4 van , a Rome Star és a Loring már termett a Regina és a Sweet Red az idén fog . Az első kettő majdnem egy időben érik a RS a nagyobb gyümölcsű , de nagyon korai a virágzása viszont nagyon magvaválló , szinte kiesik a mag ha kettévágjuk . A Loring egy régebbi , de nagyon finom leveses amerikai fajta a növekedése kissé gyenge a mostani fajtákhoz képest .
A Reginát valaki már bemutatta itt , a RH érésideje , a SR pedig +35 érésidejű és nagy gyümölcsű nektarin . Amúgy ha nagy nekterint keresel , tudom ajánlani Fantasia-t és Nectarosst ezek úgy 20 dkg-ig simán megnőnek .
Amúgy érdekelne a faiskola címe , az őszre nekem is kellenének csemeték .
Most találtam egy Dunaújvárosi kertészetet ahol az előrejelzésük szerint ősszel lesz kopasz kínai lapos /is/ és úgy néz ki csomagban is küldenek,na ez nekem külön jó,mert néhány fáért nem szívesen autókáznék többszáz km-et.Most még van /az engem érdeklők közül/ Loring,Romestar,Regina,Sweet Red ,ősszel + lesz még pl Redhaven Bianca.Ezek közül van neked vmelyik Mozo ?...és mi a véleményed róluk ?
Természetes,hogy másképp értékeljük,mert más a hobbi és más ha vki eladásra termel.Ez nem jelenti,hogy én leszólom a kopaszokat.Saját szempontból max azért szorul hátrébb,mert pl befőttkészítésnél a szőrös sokkal könnyebben hámozható és szaporább/mivel nagyobb/,az is igaz,hogy próbáltunk lekvárt fehérhusú szőrösből,hát nekem nem ízlett,mondhatni egy jellegtelen édeskés vmi lett,ellenben a kopasznak van határozott íze/bár így sem tartozik a kedvenc lekvárjaim közé,viszont a tesóm szereti/.Ettől függetlenül ha vmi különleges kopaszra akadok vmikor én is próbálok beszerezni belőle/ a Big Top-ra pl már évek óta fáj a fogam ,a leírások szerint ez is az édes típusúakhoz tartozik/ Ha van felesleges gyümim azt én is el szoktam adni/ tavaly alma,egy kis körte,kajszi,/amikor volt őszi feleslegem azt elhordták a kollégáim-amikor nem volt számon is kérték tőlem-érdekes módon ők is a szőröset favorizálták.Igaz az ,hogy a laikus a szemével vásárol,emiatt az apróbbat azt 2.-od osztályúnak tartja/persze addig amíg meg nem kostolja.. Jéé,hát ez meg ilyen finom !/ Más:jó lenne,ha ez az idióta szél már lenyugodna,akkor valszeg a hétvégén kapna +1 adag rezet a csonthéjas szekció.
Ez a két fajta még nem termett , őszi és mostani ültetés . A Rich Ladyt hozhattam volna az ősszel is , de az érésideje miatt nem gondoltam . Most viszont kipróbálom a Redhaven ...mellé , kiváltására .... .
A nektarinokat ezek szerint másként értékeljük . Valóban általában kisebb méretet lehet elérni a nektarinokkal , de ez nálam nem szempont . Én alapból nem szeretem a nagyon nagy barackokat , nehéz kezelni , kilóg a ládából , könnyen sérül , nehéz eladni ...stb . Nálam sokkal fontosabb a megfelelő , stabil termőképesség , az egyenletes alak, színeződés , méret , és az érésidő , hogy a lehető leghosszabban tudjam szedni . Aztán vannak különlegességek is . Pl: Earlyscarlet , ami egy apró gyümölcsű fajta , kb Redjune méret , de igazán különlegesen édes zamatos fajta és a gyümölcshús állaga is különleges , A fán szinte megaszalódik ha rajt hagyjuk . Persze ebből nem telepítek 100 számra , de érdekességképp elfér .
Hogy mekkora méretet lehet kihozni ??? Elvileg lehet nagy nektarint is csinálni , érteni kell hozzá . A lényeg , hogy a fa termőerejét , a termés mennyiségét , a lomb méretét kellő időben , kellő mértékben szabályozzuk . Tehát egy tápanyaggal jól ellátott erős fából induljunk ki . Aztán a termést úgy ritkítsuk , hogy kevés legyen , de a fa ne forduljon át vegetatív növekedésre , vagy ha ezt tenné akkor a lombozatot is ritkítsuk . Ezzel lehet variálni , persze mindenki saját felelősségre . A nagy méretnél előfordulhat a magrepedés a hirtelen növekedés miatt , sőt a nektarinoknál e mellett előfordulhat , hogy a gyümölcs hús is megreped , innen kezdve kuka a dolog . Amúgy a most éppen kapható Fayette nagy gyümölcsű barack hírében áll .
A körtéből elvileg lehet .... bár nem az enyém , de ha egyszer erre jársz , szívesen összehozlak a gazdájával és szerintem adna belőle .
A Rich Lady ill. a Cal Red neked már volt termőkorú ? Milyen a tapasztalatod velük.A nem fehér könyves újdonságok közül melyek termettek már ? Más:a kopaszok fajtáit már nem nagyon tervezem bővíteni/inkább a szőrösekét/,mert igaz hogy finomak,de méretben nem tudom velük megközelíteni a szőrösökét.Neked van olyan kopaszod ami nagyméretű ill. ki lehet-e hozni valahogy nagyobb méretet belőlük? Bár ez a nagyság relatív,mert a barackos szakkönyv a 15 dkg-os barackot már nagyon nagynak írja,hát hol van az a pl 35-45 dkg-os Cresthavenhez képest...? ...és egy kérés:elképzelhető,hogy abból a körtéből tudnál nekem vesszőt szerezni ?
Körtéből nem szaporítottam ... meggondoltam magam . Az olasz kapcsolat ... nem jelentkezett ... felhív , hogy küld listát , ugye pénzért telefonál , és az ingyenes ímélt már nem küldi el , mindegy , vannak rokonok Padova környékén , majd ha aktuális lesz megoldjuk a dolgot .
Ma én is benéztem Karancsiékhoz , 5 pótlás kellett , Rich Ladyt vittem , még elég sok féle barack volt , de ma nagyon vitték a csemetéket . Cal Red -ból még 4 db volt .
Egy ismerőst ráuszítottam a Karancsi-féle faiskolára,nem tudom lesz-e szerencséje .Apropo mi a helyzet az olasz kapcsolattal ill. a tavaly általad bemutatott Tangarka körtével /szaporíttattál belőle ?/.
.... : ) .... Ok meozok . Amit látok belőle , jó . Én , részemről sokallom az 5 vezérágat , abban az esetben elfogadható , ha elég távol állnak egymástól , ez ugye lehet az eltérő szögállás valamint , mint ebben az esetben , ha az ágaknak erős a kezdeti görbülete . A közel és egymással azonos irányban álló vezéreken indul meg a felkopaszodás , tehát ezért kell erre figyelni . Persze utólag is lehet korrigálni ... levágni mindig lehet .... , nekem az a tanácsom , hogy maradjon így , aztán figyeld a hajtásnövekedést , még össze is tudod hasonlítani az ágakat , és így lehet rájönni , hogy adott területen , adott fajtánál...stb .... milyen az optimális metszés .
Nálunk is volt egy kis csöpörgés , de ez még talán nem mosta le a rezet , azonban tényleg nagyon mondják a telet . Pont a Sándor , József , Benedek-re . Na ez szép lesz .
Na egy kis meózás:Ez uaz a /gumi/barack metszés előtt és után.Igaz ez az egy magonc/de megtartotta az anya tulajdonságait/ és eddig nem is volt babrálva-ez amolyan kísérleti jószág.Szóval jól csináltam-e ill. ha nem min változtassak.? Nagy nehezen sikerült a lemosózás-bár alighogy végezetm jött a felhő és én frászt kaptam,de végül csak egy kis csip-csöpp volt,úgyhogy bajt nem csinált.Viszont amilyenek a kilátások amint lehet újra végigfújom az egészet.
Hihetetlen, de úgy látszik az előrejelzéseken, hogy ebben a hónapban mindennap számítani kell fagyra. Talán áprilistól jöhet az igazi tavasz. Egyelőre nem fog virágozni az őszibarack, az is lehet, hogy csak április közepén. Nem is baj csak ne legyen fagykár!
Na hál isten végeztem a lényegi metszéssel /már csak a kajszik vannak vissza,de azokkal még várok/.Ha holnap is ilyen idő lesz ,mint ma akkor megcsinálom a lemosózást-legalább a csonthéjasokon.Ültettem is- a tesó segítségével- 6 őszit.Bár kicsit magas a törzsük,de akkor is karcsúorsó lesz belőlük-már ha sikerül.Mindenesetre a tőtáv kb 180 cm.A kajszikon millió a bimbó,nagyon remélem nem fagy el.Az általad említett fajták vannak nekem is + még a nagyon korai Harmat,aztán Hargrand.A Ceglédi aranyról majd rakok fel képeket/meg másról is ha lesz idő/.3 évesek de méretben már verik a 7-8 éves fákat.Remélem az idén már termésben is megmutatkozik...Ja egy rossz hír is nekem .a kötözés hiányossága miatt vmelyik szélroham kitörte majdnem tőben a Diamond Bright-omat,úgyhogy erre keresztet vethetek.Ráadásul ilyent a helyi faiskolás biztos nem hoz többet/ ahonnan ezt és az abban az évben hozott újdonságokat hozta ...szóval nem váltak be a azok a fák ,pedig ha jól tudom a környékedről hozták.../Szóval -1...
Na nagyjából végeztem az első permetezéssel . Ma egész jó idő volt hozzá , bár kora délután kissé fújt a szél , de megoldottuk .
Szóval nem hogy lehet , de egyenesen kötelező ilyenkor rézzel permetezni . Egész addig , míg a szirmok hegye nem látszik a megpattant rügyeken .
Sokan félnek a perzseléstől , ez ok is , de kizárólag egy eleme van a virágnak amit óvni kell ez a bibe . Ez az egyetlen maradandó eleme a virágnak a többi az mind lényegtelen időszakos dolog : csészelevelek , szirom , porzószárak , tehát ezeket nem kell kímélni , van hogy én is megperzselem a szirmok hegyét , de az úgy sem maradandó dolog . Tehát nyugodtan rezezni .
Flanellnak : Én még javallanám a Pannóniát , mondjuk hátránya , hogy ugyanaz az érésidő mint a francia . Aztán korábbiban a Harcot -ot az is viszonylag stabil . És ha hozzá tudsz jutni akkor az Ornge Red -et .