Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ha a szőlő életfeltételeit biztosítod (tápdús talaj, víz, hő, fény stb.) akkor télen is nevelhetsz szőlőt.
Ez némileg ellentmond korábbi -idevonatkozó írásommal-, amikor azt írtam, hogy nem sok értelmét látok ennek a próbálkozásodnak. De ha más körülmények miatt rákényszerülsz, megpróbálkozhatsz vele, csak akkor a két legfontosabb feltételt a hőt, és a fényt biztosítanod kell a megfelelő arányban.
A megfelelő hő-fény arányt neked kell kikísérletezni.
Van olyan ország, ahol 3-4 alkalommal is szüretelnek egy évben (Thaiföld). Ezt azért tudják megtenni, mert a megfelelő fénymennyiség, és hőösszeg rendelkezésre áll.
Az a jó a Fórumon, hogy sokan vagyunk akik próbálkozunk, tanulgatunk a régebben leírt módszerrekből. A legjobb viszont az amikor a tapasztaltabbak megosztják a legújabb és aktuális módszereiket. Így tanulhatunk a sikerekből és hibákból
Az elmúlt néhány évben és valószínűleg idén is május közepétől július elejéig külföldön tartózkodóm. Emiatt gondoltam teszek egy próbát és 2016 tavaszán az említett oltványt egy 10 literes vízes palackba ültettem át. Lombhullás után, 3 hétig volt a hűvös pincében, december 10 én került melegbe. Remélve, hogy így kipróbálhatóm én is a zöldbe fás oltást.
Még sok atoltanivaló idős tőke is van azoknál megpróbálom a korábban végezhető szemzést. Helyes időpont megválasztása okoz meg gondot.
Van akinél már januárban beindul a tavasz,türelmetlen ,siettetné a természetet. Mint már megannyiszor én is írtam ,mindennek eljön az ideje ,ilyenkor olvasgatni kell ,készülődni ,és a jó öregek tanácsát megfogadni.Akár újra olvasni a fórumot előröl,biztos találni olyan témát ,amit lehet hasznosítani a későbbiekben.
Az is csoda lesz ha nem pusztul ki az oltvány, nem hogy még ennyi vesszőből várj oltásra alkalmas hajtást! Nem akarok kötekedni, de eleve nem értem mire ez a sietség. Nem fog hamarabb teremni, sőt a nyugalmi állapotát is melegben töltötte, semmi hideget nem kapott. Nem azt mondom hogy a -15 fokba kell tartani, de -5-10 fokot el kell viselnie. A helyedben én nem is vettem volna fel a helyéről hanem helyben hagytam volna. Amíg a talaj nem fagy át nagyon, addig gyökeresedett volna picit. Aztán amikor eljön az ideje, lehet oltani.
Metszeni/oltócsapot szedni fagymentes időben kell(ene). Január van, nem értem miért aggódik bárki is hogy hideg van... Most legyen hideg nem májusban! Oltócsapokat szedni pedig február végén sem lesz késő!
Nekem azt mondták nálam okosabbak, hogy akkor lehet zöldbe fásan oltani, ha a levágandó rész 5 leveles. (ha rövidebb, akkor túl vékony, ha hosszabb, akkor túl fás) A te hajtásaid még összesen nincsenek 5 levelesek.
Tíznél több csapdám is volt, fogtam is velük rengeteg darazsat és egyéb rovart. Ennek ellenére sok darázs volt, a szebb fürtöket hálóztam ellenük. A borszőlőimet is ették. Viszont állítólag ilyen nagy hidegben elpusztulnak a királynők, idén nem várható hasonló invázió, kevesebb lesz a kártevő. A lisztharmat egyik áttelelő formája is elfagy -15 alatt.
Darázs ellen nem próbáltad még a sörös csapdát? Nekem elég jól bevált. Csak időben ki kell helyezni. Mondjuk nagyobb területen már necces a védelem, mert sok kell.
Üdv Kedves Fórumozok, December 10 én, vissza metszttem és behozttam a +20-21 fokos szobába. Ez egy 2013ban 3309es alanyra oltótt Pirovano 185. Ma fényképezttem a legvastagabb hajtás 5mm, hossza 15cm. A másik három vékonyabb. Szeretném zöldbe fás oltással átoltani. Szerintetek várjak még vele? Ez lenne az első ilyen próbálkozásom, jól jönne néhány hasznos tanács is. Oldhatók bele akár több fajtát is? Hadjak meg egy Pirovano hatást vagy mind a 4et olyan át? Előre is köszönöm.
Szőlőszem teljesen jól tudja. A jelenleg "közkézen" forgó Husszajne, így utónév nélkül a Husszajne belüj fajta, amely a többi hasonszőrű társával együtt a pécsi kutatóintézeti génbankból került ki.
A Husszajne fajtacsoport szinte minden tagjára igaz (legalább is amelyekkel eddig találkoztam), hogy a mi klimatikus viszonyaink között nem tudják azt, amire igazából képes lenne a fajta.
Nem termékenyek, gyakran hosszú szálvesszőn sem hoznak virágzatot, lisztharmatra, peronoszpórára fogékonyak. A vesszőjük és fagyérzékeny, nem csak a rügyek.
Minden esetre egy nagyon ősi, és izgalmas fajtacsoportról van szó, senkit nem akarok lebeszélni róluk :)
Ha sikerül velük megtalálni a közös hangot, akkor viszont elkápráztatják az embert, olyan szépek.
Egy biztos, nem "szőlősgazda-barátok", jól tartani őket nem könnyű téma...
Na evvel a Nagyesdával érdekeset mondtál mivel az enyém Villányból van és valóban majdnem teljesen mag nélküli! A nyáron 1-2 éves gyerekeknek vitték el szinte a teljes termést mert egy kilós fürtben alig találtak pár darab magot,mivel a szemeket félbevágva adták a kicsiknek.Erre külön fogok figyelni a nyáron mivel idén én nem is ettem belőle.Ha az én Nagyesdám nem Nagyesda mert magnélküli akkor hogy hasonlíthat annyira a tiedhez,mert mikor tavaly előtt nálad voltam az volt amit tutira megismertem csupán annyit jegyeztem meg hogy nálam nagyobbak a levelek. De ha nem Nagyesda akkor mi lehet? Milyen fajta mag nélküli jöhet szóba ami úgy néz ki mint a Nagyesda rezisztens és minden paramétere megegyezik vele?
Üdvözlök mindenkit! Már 2 éve olvasgatom a fórumot de csak most regisztráltam ide. Nagyon sok jó és hasznos dolgot tanultam,köszönöm mindenkinek.Gyűjtögetem a fajtákat én is,egyelőre a hazai oltványosoknál elérhetőeket.
Nagyon örülök,hogy ennyi új fajtát sikerült illegálisan beszerezned, de sajnos ebben akorrupt rendszerben ez nem működik másképp, sok sikert a továbbiakban is ,ha tudok én is segítek ebben a harcban mindenkinek ,csak keressenek meg.
Véleményem szerint a Husszajne Kelin Barmak nem azonos a Szabó úr (Villány) Husszajne fajtájával. A Husszajne fajtából legalább nyolc-tíz "keresztnevű" létezik,amiről én tudok. A villányi fajta Husszajne belüj, vagy Husszajne Kadu lehet, de ez nem biztos, mert a Husszajne néven kívül semmilyen más információ nincs feltüntetve ( pl.szülők nevei). Egyébként ez a "pongyola" fajta meghatározás és leírás jellemző szinte az egész oltványosokra,egy-kettőt kivéve. Szabó úr sem kivétel ez alól. Tőle is vásároltam olyan fajtákat, ami nem az lett, amit kértem. A fajtáit nézegetve pl. a Nagyezsda fajtáról azt írja, hogy magnélküli. Legjobb tudomásom szerint az általam ismert Nagyezsda fajták közül(4-5) egy sincs magnélküli.De ha mégis magnélküli, akkor az nem Nagyezsda. De ezt talán Pjotr jobban tudja.
Husszajne néven van egy fajta, ami Mo.-on forgalomban van.Én 10 éve vettem Veres Csabától egy Husszajne oltványt, ami 5 év múlva termett, és iszonyatosan lisztharmat érzékeny volt, és a bogyói sem hasonlítottak a fajtára. Ennyit erről.
Kedves szölőszem! Érdeklődnék hogy az oldaladon lévő Husszajne Kelin Barmak megegyezik-e a Villányiak kínálatában lévő Husszajne fajtával? Mikor utoljára érdeklődtem náluk a fajta iránt szinte ugyanazokat mondták(szept.elejei érés,kissé lisztharmat érzékeny hosszúkás bogyó és rendkívül ízletes) amit nálad olvastam a fajtáról.Igaz a két kép nem egyforma,de ki tudja?