Keresés

Részletes keresés

Halsaman Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6980
Nekem ez a Trinity/Triton billentyűzet-dolog nagyon nem stimmel. Én is bedőltem ennek, mert mindenki azt mondta, hogy ez az überszintibillentyű... hát lehet, de a kölcsön Karma gumiharangos-fatar billentyűzetén sosem tévedt el a kezem, erre meg koncentrálni kell. Miért nem tudták az elnyűhetetlen, agyonmarketingelt csodayamaha billentyűzetet pár milliméterrel szélesebbre venni...?

A legrosszabb, hogy erről mindenki mélyen hallgat. Az első edirolos próbálkozás után keresgéltem erről a neten, de semmit nem írtak róla. Marad a centi.

(A Motif is ilyen vajon? És a Fantom? Eddig a Rolandban csalódtam a legkevesebbet, ha az Edirol midibillentyűt nem tekintjük annak. Kezd tetszeni az A-37:))
Előzmény: djuice (6978)
djuice Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6979
Helyesbítek: a "csirkebugyi" csipkebugyi akart lenni! :)
Mi tagadás, szép is az! :)
djuice Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6978
Zsolti, megértem a csalódásod, valszeg neked a méret is lényeg billentyű szélességét nézve. DE! Fontos hogy a fehér billentyűk szélességét is megmérd ne csak az billentyűsor hosszát! Nekem itt rögtön kibújt a szög a zsákból ui a billentyűk méretét szabvány írja elő, attól eltérni nagyon gázgéza, viszont a billentyűk hossza már enged variációkat. Innenfogva sztem az etalon B3-adnak is 2.25cm a white key szélessége, de a billentyűhézagokból összejön a 85cm. Számolj csak: 5 oktávra nézve az a plusz 1-2cm amit te perdöntnek mondassz, (5x7)+1 fehér billentyűnél (merthogy 5 oktáv, oktávonként 7 egész hanggal, ugye a diatónikus hangsor miatt és egy C legfelül oktávzáró hangként) kiad 36db hangot, ami között n-2 hézag található, mivel a két legszélső billentyűnek csak 1 oldalán található hézag ami beleszámít a mérésbe, tehát 5 oktávra 36-2 azaz 34db billentyűhézag esik, 2 de maximum! 3cm általad ellopottnak vélt méretbeli különbség osztva 34 felé, az billentyűhézagonként +/- 0.058 - 0.088cm méreteltérések szummájaként értelmezhető. Innentől fogva díjazom mégpedig pozitív értelemben a szemfülességed és a precíz észrevételed, tényleg le a kalappal! :)

A látogatás viszont sajnos elmarad, a toborzó emberünk visszamondta a pesti utat. :( Pedig szívesen elcsevegtünk volna napról is. Na mindegy, ami késik az nem siet! Én meg addig is elvagyok a "mérethibás" billentyűimmel.

(amúgy a trinityben az egykori Yamaha DX7 felé mechanika és billentyűsor található és hát Zawinulékat meg a Yellow Jacketes Russel Ferrantét sem hallottam még panaszkodni és mást sem hogy kicsinylette volna a billentyűjét, pedig ők használták/ják ezeket. Na mindegy, vannak akik a "csirkebugyira" esküsznek... ) :)
Előzmény: tehtube (6976)
jon lord Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6977
tehtube Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6976

Fatar SL-161, C-C: 850mm

Roland A-33, C-C: 850mm

Hammond B3, C-C: 850mm

Öt oktávnál a 2,25, az egy oktávnál 2,25/4~0,5cm!!! Mérnöki szempontból nem mérvadó? Ezt nem értem.

Nem precíziós műszerekről beszélünk? Dehogynem! A kezünk és agyunk a legprcíziósabb műszer a zenélés során. Továbbra is csak csóválom a fejem ezen "zseniális újítás" okán. Sajnos mostanában nagyon elszaporodtak.

Viszont ha téged nem zavar, akkor jó, és az a lényeg :-)

Használt cuccok. Szerintem a legtöbb fórumozó legtöbb hanxere másod-harmadkézből való. Természetesen van benne némi kockázat, de árban meg 1/2, 1/3.  Egy előzetes alapos kipróbálás, szemügyre vétel azért az esetek túlnyomó többségében elejét veheti a csalódásnak. EMU: megnéztem, kipróbáltam, 100%. A33: elmondás alapján jó. Megjött, 100%. SL161: parkolóban megnéztem, tetszett, hazahoztam, 100%. És azóta is megelégedéssel használom. Ha ragaszkodsz az újhoz, a fentiek alapján az A-37-et maximálisan javaslom. Esetleg a tetejére egy kontrollerdoboz és királyság.

76 billentyű: szerintem egy jó kompromisszum. Az öt oktáv zongoránál soxor kevés. Viszont a 88 billentyűsnél (legalábbis számomra) elenyészően ritka a legmélyebb és legmagasabb hangok megszólaltatása. Az A33 és társai egy elfogadható méretben, elfogadható játékfelületet adnak. És csak 7 kiló, meg elfér keresztben a kalaptartón, vagy a csomagtartóban egy Golf, Astra, Almera kategóriában.

Persze igények, stílusok másnál biztos mást követelnek.

Előzmény: djuice (6971)
djuice Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6975
A rhodes zongik 73 billentyűsek voltak, az sem standard. Nem tom de nekem semmi eligazodási problémát nem jelent 76-oson játszani, sőt örülök neki hogy nem kell fekvést váltanom és így lehet rajta normálisan játszani. És pl. egy bassgitár v. egy bőgő is kontra E-nél kezd megszólalni, tehát tökéletesen elfér így az ember egy splittelt hangszinnel is 76-on. Valamint fent is kiterjed a játszható tartomány! Azt szokták mondani erős túlzással hogy 76 billentyűn egy valamirevaló zongoradarab is lejátszató. Samplereknél pl. raknak az 5 oktáv alatti v feletti hangokra spec hangmintákat, bassgitárnál maradva glissandót stb. de pl. a Wienna Symphonic Orchestra vonós szoftver hangkönyvtárban artikulációs minta indításokra használják a lenti hangokat.

KarnE. várom a részletesebb tapasztalati beszámolódat az edirolról! :)
Előzmény: Halsaman (6973)
KarnEvil Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6974
Én nemrég vettem egy új Edirol PCR-800-ast a laptopom vezérléséhez. Ez is kínai és az 5 oktávja rövidebb, mint a CX-3-é, de a mai 5 oktávos midibillentyű-választékból ez volt a legszimpatikusabb. A CME-től a mérete és a súlya tartott vissza. Régebben volt Novation-öm, EMU-m, régi Edirolom, a PCR-800 billentése azokhoz képest finomabbnak tűnik. Mondjuk fontos szempont, hogy főleg szoft-szintikhez használom; zongorára, orgonára van más. Vezérlőnek viszont nagyon sokoldalú, jól átgondolt kis szerkentyű. Többek között 9 tolópotival... :)

Halsaman Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6973
Mondjátok meg nekem - mert sosem értettem - mire való a 76 billentyűs billentyűzet? Ez valami hagyományos szám? Én mindig csak azt érzem, hogy elvesztem a viszonyítási pontokat alul-felül, ami a 61-es és a 88-as keyboardokban is megvan.
Halsaman Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6972
Én eddig kétszer szívtam meg emiatt. Az első egy edirol midikeyboard volt, boltban kellemes volt, aztán otthon nagyon rövid időn belül elkeztem utálni. A másik a Tritonom: annak a billentyűzetét sem bírom megszokni. Mindkettővel ugyanaz a gond: rövidebb a klavcsi, mint kéne.
Most ismét masterkeyboard-nézésben vagyok, csak öregszem, nem ugrom bele bármibe rögtön.:) Nagy érdeklődéssel figyelem tehát a szakmai vitát. Az biztos, hogy én csak centivel megyek billentyűzetet nézni innentől, mert könnyen át tudom verni magam.

Megjegyzem, nekem nem kell, hogy orgonához hasonlatos legyen a billentése, de legalább legyen mérete a billentyűknek. Ja, és legjobb, ha öt oktávos, és van rajta egy drawbar-szetnyi csúszka.
(Ahogy néztem, ezen kritériumoknak csak a cme-k felelnek meg jelenleg, aminek nem örülök, mert valahogy nem hiszem, hogy ezek a billentyűzetek tartósak lennének.)

De a legfontosabb a billentyűzet. Csúszka nélkül megvagyok végülis, ha minden kötél szakad.
Előzmény: djuice (6971)
djuice Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6971
Ööö... Lehet hogy okot adtam a félreértésre. Nem a te a33-ad ellen van kifogásom, hanem ha használtan lehet csak beszerezni az mindig lutri! Persze tehetség kell hozzá hogy meg tudja ítélni az ember mit szabad megvenni mit nem. Neked ebben nagyobb tapasztalatod van, én lehet hogy egy eredeti Hammond-ba is jókorát buknék...
Na most mértem le: xboard 61 -> 5 oktáv C2-C7 83.7cm (fehér billentyű szélesség: 2.25cm), korg trinity -> 5 oktáv C2-C7 82.6cm! (fehér billentyű szélesség: 2.25cm) Tehát a billentyű hézagban van eltérés! Amúgy mérnökként te is tudod hogy egy közel 1 méteres szakaszon egy 1-2 centis szakasz arányi viszonyulása nem mérvadó, lévén nem preciziós műszerekről beszélünk, a nagyságrend 1/100, 1/50-es léptékű... Olyan ez mint hogy csipke bugyi v. cérna tanga van az asszonyon! (nem mindegy? :) )
tehtube Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6970
Gyere Nándi, várlak. Inkább kedd után bármikor. Játszottam ezen KR Zsoltnál kint. Érthetetlen ezen méretcsökkentés oka.
Előzmény: djuice (6969)
djuice Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6969
Zsolti, ha az embernek nem szembetűnő hogy rövidebb egy hanggal, sztem nem nagy ügy. Nem ezen borul ki a bili ugyanis. A cme-ről se nincs mit beszélni mert attól kínaibb már nem sok minden van. Sztem abba is fatar a mechanika, de hogy 2 kilót kérnek érte a motor faderek miatt eleve zsákutca! Az xboardban olyan fatar mechanika van mint egy ház! Ezt meg én szedtem szét, de anélkül is tudtam... Teljesen ok a billentyűzete csak a rúgói kemények. De megvitathatjuk majd személyesen is a héten, ha otthon vagy mert kedden vagy utána megyünk pestre apámékkal és szeretnénk hozzátok is betérni. Este csörgök majd! Ok?
Előzmény: tehtube (6967)
tehtube Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6968
Az ifjú Joey DeFrancesco amikor nem Hammond mágus: Miles Davis :-)
tehtube Creative Commons License 2008.03.31 0 0 6967

Na ez a gáz a kínai billentyűzetekben. Nem feltűnő, csak menetközben derül ki hogy valami mégsem kóser. A jó billentyűzetnek a mozgás mellett a mérete is lényeges követelmény. Érdekes lenne ha Fatar lenne. Nem gondoltam volna hogy kisbillentyűzetet is gyártanak.

A33-A37. Nemrég szedtem szét az A 37-et. Pressernek is beépítettem azt a vibrátókapcsolót a joystick fölé. Tök ugyanaz a mechanikája. Hihetsz bárkinek, nekem ennyire volt összehasonlítási lehetőségem mint a képen :-)

Azthiszem KR Zsoltot félreértetted. Nem billentyűzetben rosszabb, hanem a patch elérési módjában, mindig két gombot kell megnyomni, kivéve a föl-le funkcióval a szomszédosat. Ezért javaslom az A33-at. Kíválóan, megbízhatóan teszi a dolgát.

Ha mégis újon és drágán töröd a fejed, inkább a CME VX7-et javasolnám. Van egy hatalmas előnye, normális a billentyűkiosztása, A-n indul és C-re végződik!!! (nem E-G)

Előzmény: djuice (6966)
djuice Creative Commons License 2008.03.30 0 0 6966
Nem vitatkozásként, de az xboard is teljesen fatar! :) Nekem nem feltűnő hogy egy hanggal rövidebb, meg fogom nézni, sokkal inkább hogy kemény a rúgózása. Azért az A37 meg az A33 összemosása sem túl jó módszer, pláne hogy a 37-es mechanikáján változtattak. Rabata Zsolti is azt mondja hogy az rosszabb a 33-asénál. Az meg hogy ennek az új fatarnak ua. a mechanikája mint a cx3-nak nekem sokkal impozánsabb mert tudom hogy álom rajta játszani mint hogy milyenek a csúszkái. megmondom őszintén az xboard-nál is sokat adtam először a tekerentyűkre aztán rájön az ember hogy semmi értelme! Ha meg preset sample-kel hammondozik vki, szintén minek a drawbar?! Ha élőjáték a fontos, akkor szerintem a cx3 a mérvadó. Ha 2 manuál kell, nord c1 kompromisszumot kötve a gyengébb orgona hang modellezéssel, de tényleg nem akarlak pont téged megtéríteni, ez csak annyi ahogy most én látom a dolgot! :)
Előzmény: tehtube (6965)
tehtube Creative Commons License 2008.03.30 0 0 6965

De gyártják. Most A37 néven fut, de ugyanaz a mechanika. Made in Italy. Egyébként nem számít ha nem gyártják, strapabíróak ezek. És használtak között is vannak jobb állapotúak meg agyonstrapáltak. A kettő összemosása erős csúsztatás. Ez a mechanikája a képen, az ezzel szerelt billentyűzeteket tudom javasolni.

Xboard61 kellemes billentyűzet, de az öt oktáv egy billentyűvel rövidebb a Fatar ötoktávosánál!!! Ennyit erről.

Előzmény: djuice (6964)
djuice Creative Commons License 2008.03.30 0 0 6964
Aha, drawbarok nincsenek ezen sem, ha jól tudom a vibrátó v perka nálad is külső dobozban van megvalósítva és a legjobb ért mellette hogy nem is gyártják! :) Nem fikázni akarom a rolidat de inkább egy új cucc mint egy használt agyonstrapált eszköz.

Mellesleg most odatettük egy Korg trinity mellé az Emu Xboard 61-et és lássunk csodát, nagyon elpáholta az eddig jónak mondott trinity-t. Dinamikában teljesen kinyílt a spektrum a hanggenerátort hajtva az Emu-val. Hiába gumiharangos az Emu a Korg meg fém érintkezős, a midi lekérdező elektronika kifinomultabb, ráadásul meg hangolható is! Csak ne lenne olyan kemény a rúgó benne...
Előzmény: tehtube (6962)
szimizso1 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 6963

Egy kicsit off a téma, de lehet, hogy lesz akit érdekel majd.

Ma a régi Zeneakadémián, a fiam zeneiskolájának keretében, az ott tanuló diákok, koncertet adtak. Nagyon érdekes volt, és jó hangja volt a teremnek! Mupa a nyomába nem léphet! Így a fiamnak alkalma volt életében először játszania egy steinway grand pianón. Én sem láttam még közelről ilyen hangszert, tehát nekem is nagy élmény volt hallani is:-) Volt egy fújtatós harmónium is, azt is kipróbáltuk:-) Tök jópofa hangszer:-) Olyan a hangja, mint egy nagyranőtt tangóharmónikának. El is határztuk, ha hollandiában találunk egy gratis darabot, hazahozzuk:-)

Hammondos téma:

Tegnap Premecz művészÚrnál felfedeztem azt a brummot, ami az én lelkemet eszi már régóta, csak halkabban. Kiderült, hogy az Ő kimenete sokkal kisebb jelet ad a lezlinek, így a zaj nem erősítődik, csak a jel. Ezért ma délután találkozom a barátommal, és új alapokra helyezzük a zajproblémám..........

tehtube Creative Commons License 2008.03.30 0 0 6962

Ja, ha a billentyűzet a lényeges? Akkor Roland A33. Veri azt a " zseniális waterfallt". És ennek is 76 db billentyű van egymás mellé sorakoztatva. Súlyra 4 kiló mínusz. Az áráról meg ne is szóljunk :-)

Előzmény: djuice (6961)
djuice Creative Commons License 2008.03.30 0 0 6961
Zsolti! Nem tudod értékelni az új dolgokat! :) Nem az a lényeg hogy hány funkciógomb hiányzik, az igényednek megfelelő és olcsó orgona kontrollert sosem fogják elkészíteni, hacsak egyedileg meg nem tervezteted! Akkor viszont tuti nem lesz olcsó, és akkor már érdemesebb a korg cx3-ban gondolkodni ami szól is. Itt a lényeg abban van hogy ez a fatar ugyanazt a TP80-as mechanikát kapta mint a cx3, ami viszont köztudomásúlag a legzseniálisabb játékérzetet hozza. És még ami lényeg, hogy újra gyártanak 76 billentyűs vezérlőt, ami hiánycikk volt jópár éve és csak külön szinti formájában vehette meg akinek nem volt elég az 5 oktáv, a 7 meg már sok volt meg kalapácsos is.
Visszatérve a funkciógombokra, ami fontos is tud lenni ha azt vesszük, de látod a Doepfer is kihozott egy moduláris dedikált orgona (B4) kontrollert és milyen béna lett! Pláne hogy a B4/2-t már nem is tudja vezérelni mert változtak a funkciók. Pl bekerült a programba a leslie brake. Én azt mondom a mechanika 100-szorta fontosabb a vibrátó gombnál, különösen hogy midi kontrollert ilyen funkciókra lehet házilag is csinálni (lásd hitspace fórum) de billentyű mechanikát kevés eséllyel...
tehtube Creative Commons License 2008.03.30 0 0 6960

Ismert cucc derekas áron. Szerintem orgonához abszolút nem gondolták át.

Van benne 8! programozható gomb. Meg 5 programozható szekvenszer vezérlő. Azt máshoz nem lehet hozzárendelni?

Ugyebár 8 gyors elérhetőségű preset az a minimum. 15-20 jobb lenne. Márcsak azért is, mert ezek a tolópotik nem egyenértékűek a húzópipás regiszterekkel. Szóval nem lehet olyan gyorsan, biztosan állítgatni azokat.

És akkor kéne még 4 gomb a perkához, 6 gomb a vibrátóhoz, meg oda még plusz kettő a szelektív kiválasztásához!!! Na ezek hol vannak??? A csavargatás B3 játéktól idegen ahogy az aftertáccs is :-)

Másik olcsó ötlet, mindent legfölülre tenni, hogy véletlenül se lehesssen több billentyű esetén lejjebb, mint legfölül :-(

A legtöbb klóngyártót haza tudná vágni a Fatart, ha egy Korg CX3 fedélzetű midimasterrel jönne elő.

Szóval látványos, de szerintem nagyon nem az igazi.

A Diversi-Key-B nagyon jó, csak a presetek hiányoznak.

A Korgnak nincs párja ebből a megközelítésből.

Előzmény: djuice (6958)
tehtube Creative Commons License 2008.03.30 0 0 6959

Köszi, embertelen sok munkám fexik benne :-)

Igazad van, egy lezli királyság, (másfél-) két lezli mennyország :-) Persze csak otthon. koncerten mint legutóbb Rhodánál is, teljesen felesleges volt a másik laci. Egyet kimikrofonoznak, aztán ha kevés, a kontrollba abból és annyit nyomnak vissza amennyit kell.

Emersonnak még ígyebben működik, neki a színpadtól messzebb van két 122 egybedobozolva és ő csak a visszajövő kimikrofonozott jelett hallja.

Előzmény: okumoto (6957)
djuice Creative Commons License 2008.03.29 0 0 6958
ugye ezt már mindenki látta?! és végra 76-os kiszerelésben is gyártanak...

katt...
okumoto Creative Commons License 2008.03.29 0 0 6957

Gyönyörű ez a B3, tehtube! :)

Más. Kicsit átrendeztem a szobát. :) Ugyan öv alatti magasságba került a MS, de jobb oldalról (sajnos a szék miatt nem látszik) egy aktív falból is szól a kimikrofonozott jel, így olyan mintha 2 lezli' lenne, és mintha vastagabb lenne az XB hangja...

Keyboard riG
tehtube Creative Commons License 2008.03.29 0 0 6956

Csütörtökön és pénteken is voltak hammondos megmozdulások.

- A csütörtökit a Hitspace-Absolute tartotta a Platán étteremben a Városligeti fasorban. Kiállítottak pár őskövületet csak a látványért, ill. bemutatták a Nord Wave, Stage, Modular, C1-et, meg az új Kurzweilt.

A lényeg, ha bemutatnak valamit, mit hallunk? Hogy szól a Steinway zongora, a Rhodes, Clavinet, Moog, string éshát a Hammond. Szóval lehet bűvészkedni mindenféle varázslatos hangzással de ez a lényeg, ez a pár alaphangzás.

A Stage zongorája és rhodesa fenomenális, ellenben a B3 :-(. A Kurzweil zongorája nekem lapos, a mindenféle szinti átlagos, még leginkább a vonósok jöttek be. Jó hanxer, semmi különös. A Wave, Modular elég nagyot ütött, de pont azt a pici extra dinamikát hiányoltam amitől Emerson Modular Moogja akkorát szólt. Végül a C1. Egész jó hangú orgona. Nálam a kényes rész a c3 vibrátó, az korrekt. Hogy a perka nem némítja az 1'-at az a szoftveresek "okossága". A műlezlije is egész jó, persze ütős cuccon. Ott is picit a legmélyebb és legmagasabb hiányzott, amit a fedélzeten már nem lehet korrigálni. Igazából egyik instrumentum sem szólított meg, (de, a Stage 2 zongorája), egy átlagosan jó szintet képviselnek lehetetlenül könnyű, hordozható kivitelben. Koncertre valók. Jó zenészek ízlésesen szólaltatták meg a vasakat, a C1, Wave, Modular Kaltenecker Zsolt méltó felügyelete alatt tejesített.

Az már csak hab volt a tortán hogy a terem hátsó végében svédasztal várta a megjelenteket. Kíváló volt a majonézes krumpli, tormás sonkatekercs, kaszinó tojás, fasírtgolyó, sajtos pogi, almás-meggyes-mákos-túrós rétes, alkoholos és mentes italok.

- pénteken ezegyszer elvittem a B3-at a kis faházba Főnixre. Köszönet érte Floyd71-nek. Hát megszólalt az ordas dög. Persze a kimenő szintet is agresszívabbra tettem mint Rhodánál, zavarjon mindenkit nyugodtan. A tetején az A33-on mostcsak a nem Hammondok mentek az ESI-ből. Így egy álom kivitel az egész. Szóval egy ilyen összeállításon játszani a legjobb ami megtörténhet. Meg ahogy szólt is. Videón Floyd rögzítette.

Viszont menetközben azért visszaemlékezve a korábbiakra, nagyon jó dolog, de a kis utazó EMU-Motion összeállításom nem maradt el annyira, hogy továbbra is ha tehetném B3-on játsszam. Az EMU dögösen, vastagon szól, a Motion hangja kivezetve szintén eléggé meggyőző, az A33 billentyűzete meg nagyon B3 közeli.

A jazz trió az más, ott a dinamikai finomságok jobban kijönnek, de egy hangosabb rockzenénél nem olyan lényeges.

szimizso1 Creative Commons License 2008.03.29 0 0 6955

Kedves Gábor! (nem sör!:-)

Remélem, hogy nem maradtál le a vacsiról!

Köszönöm az infókat. Továbbítom az illetékes szerelőmnek. Sajnos nagyon elfoglalt, és ezért kevés ideje van rám.

A hammond "rádiózása" csak mellékterméke lett az egyenirányított stabilizált fűtésemnek.Az eredeti állapotában nem volt ilyen baj. Ennél egy sokkal bosszantóbb zaj volt (van lesz:-( amit még mindíg nem sikerült kiírtani a hammondból. Ezt célozta meg az új fűtés. Az a baj azzal a brummal, hogy a vibrato scanner még rángatja a hangerejét, és az alap brummnak még van egy ilyen efektje is. Ha arra lenne valami tipped, annak örülnék a legjobban. Viszont ahoz el kellene jönnöd ide.

Mi a meglátásod?

Üdv. Miklós

Ui.:A fűtés táp egyébként külön 220/9V 50W-os trafóból, 10A graetzből, 3db. 4700uF kondikból, és LM338 sabilizátorból áll. Árnyékolt vasdobozba szerelve.

Előzmény: topsound (6954)
topsound Creative Commons License 2008.03.28 0 0 6954
Elnézést! A 3.bekezdés első mondat sorközepe nem 3/-, hanem +/- akart lenni, csak közben nagyon féltettem a kései vacsorámat...
topsound Creative Commons License 2008.03.28 0 0 6953
Kedves Miklós!

Nem tudom, hogy az egyenáramú fűtést mivel egyenirányítottad...valószínűleg 4 valami Si-diódával, amit ha NEM kötsz át (mindegyiket!!!) 5-10 nanofarados stiroflex kondenzátorral, akkor a diódahíd bizony az összes útjába kerülő nagyfrekis (főleg hosszú, középhullám, sőt még az esetleg közelben működő, egyébként igen dícséretes "oldtimer" rádió(k)ban keletkező "KF"-jelet is képes venni, és attól kezdve ERŐSÍTENI is valamennyi cső, amelyiknek a katódja nincs közvetlen hidegponton (táp-"0", sasszi)!

Ha ezután is csak rádiózik, akkor még a trafó szekundertekercset (diódahíd"váltó" bemenete), és a +/- diódahídkimenetet is a diódákhoz mennél közelebb át kell blokkolni, ügyelve arra, hogy mind a diódák, mind a kondik lába a lehető legrövidebb legyen. Utolsó esetben kis ferritgyöngyön is át kell bujtatni a közös pontra menő lábaikat!

Nem árt a fütésközép előállítására a 3/- ágba betenni egy jobbminőségű huzaltrimmerpotit is (értéke kb. 50 Ohmtól 1 kOhmig nem kritikus). Annak a közepét pedig az alkalmazott előcsövek "Ufk" feszültséghatárát tiszteletben tartó +50...80 V feszültségre illik és kell kb. 1:5, 1:6 arányú, esetleg állítható ellenállásosztóval, szűrőkondikkal szűrt anódtápfeszültségre felkötni, hogy a fűtőszálak és a katód közötti szószerinti elektron-vezetéses áthallás és rácsegyenirányítás elkerülhető legyen. További makacskodás esetén még sokat használ a közvetlen csőfoglalatra menő vezérrácsvezeték(ek)be 5-20 kOhm-os előtétellenállás betétele (minél közelebb a bemeneti csőhöz, annál hatásosabb!) Ez, leírva talán kicsit hosszu, - a feleségem a vacsorám kidobásával fenyegetőzik - de ennél sokkal gyorsabban lehet megcsinálni, és az eredmény azonnal jelentkezik! Anyagigény "minyimum", 4+2+1 db indukciómentes stiroflexkondi, 2-3 (max.5 db) ellenállás, 1 huzaltrimmerpoti, 1 normál trimmerpoti, 4 ferritgyöngy, és ki lesz irtva a rádiózás - amely egyébként más körülmények és készülékek között igen kellemes dolog, főleg, ha nem 2-3 adó szól egyszerre a hangszer mellett - mint ahogy az ilyen esetben lenni szokott. Szokott, mert ezen én is átestem valamikor, hajdanában-danában többször is, a legkülönbözőbb körülmények között, tranyós cuccnál is, csak akkoriban senki sem tudott (vagy akart) épkézláb magyarázattal és használható segítséggel szolgálni. Mivel minden használható tapasztalatomat megosztottam Veled, remélem Nálad sem marad el a várt eredmény, mert hamarjában többet nem tudok "előkaparni" a humán EPROM-omból...Kiváncsian várom, hogy bírtál-e boldogulni? Üdv: Gábor (nem sör!)
Előzmény: szimizso1 (6952)
szimizso1 Creative Commons License 2008.03.28 0 0 6952

Sajnos az egyenáramú fűtés nem hozta meg a várt eredményt:-( Sőt! Még a szomszédos reléállomás adása is bejön. A végén tök jó rádió lesz a hammondomból:-)

Most teljes a tanácstalanság.......

LittleBig Creative Commons License 2008.03.28 0 0 6951
Kiváncsi vagyok már a hangjára....

Most egyébként aszimmetrikus a rendszer: 8ohm alul, 16 ohm felül. Az eredeti Jensen V21 marad felül, de az alsót eldurrantottam szerencsésen :)
(Nem kell valakinek egy kocka mágneses alsó Jensen? 16ohm, bár most megsült...)

Ilyen felemás helyzetben is jól szól, bár az erősítőn kicsit meg kell küldeni a magasat... Alulra egy 250W szinusz teljesítményű Celestion basszus hangszóró került, szépen dolgozik.

Okumoto: Tehtube már leírta, de az M3 a legjobb szerintem a spinetek közül. waterfall, b3 hang. Én nagyon szerettem a magamét. A basszus hiánya nagyon hamar zavarni kezdett, de a foldback nélküliség nem zavart annyira. Rock zenében nem is nagyon kell. Csak a jazzes 80008888 hanghoz elengedhetetlen, meg a bluesos-gospelles, jazzes 88800008-hoz. Szokás szerint a Leslie-n múlik minden, azon nem lehet spórolni. Leslie + gitárcombó verhetetlen rock hangzás. Ha tudsz, olyat vegyél amiben zengető is van, az nagyon király cucc. :) Pedál hang felejthető... A presetek hiánya is lehet zavaró, de zene függő.

Én a mostani rockos-funkos felállásban, - a Boogie zenekarban - a Dynacord Leslie előtt egy szintén Dynacord szalagos visszhangot használok rövid slap-back szerű beállításban. A visszhang előfoka ráadásul torzít is, úgy visít a cucc, mint egy álom. Nord Electróval príma súly/sound arány.

A B3-as torzságon még dolgoznom kell. A most használt csöves végfok sajnos nem szépen torzít...Szóval lehet, hogy lesz két eladó csöves motyó...
üdv,
Matyo

Egyébként ma este én is B3-azok az A38-on este 9-től Barabás Lőrinc Eklektric, előtte Smárton trió.
Előzmény: szimizso1 (6946)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!