Keresés

Részletes keresés

budai2 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4355

Ha a főnök tisztességes, törődik a dolgozóival, akkor nem csak a jó fizetést adja meg nekik, hanem  a "MI" csináltuk érzést is. "Ez szép munka volt, büszkék lehettek rá, köszönöm".

Nem csak az "Én tudat" létezik, hanem a "Mi tudat" is. A csapatmunka nem új találmány...

Előzmény: öreg_néne_b (4346)
Kulicz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4354

2015. április 19-én oltottam át 15 tőkét, mindegyik törzsbe két szemet

Elég hideg volt, féltem hogy megfáznak.

Volt amelyiknél mindkét szem kihajtott:

Volt, hogy csak az egyik:

Három tőkénél egyik szem sem indult meg, ezeket később zöldre fás oltottam, sikerrel. Tehát 15-ből 13 sikerült, legalább az egyik szem. Azt tapasztaltam, hogy a megeredt hajtások nagyon erősen hajtanak, jobban, mint a zöldre fás oltásnál, ez látható a képeken is.

A hajtások őszre szépen beértek és 2016-ban teljes termést hoztak. A zöldre fás-nál nálam sokkal jobb az eredési arány.

Édeske1 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4353

Látom , irigylem is a sok tökét , bár az enyém volna ! Ezt a módszert is kipróbálom , már kinéztem a hántoló  késem az jó lesz bele vágni .  

Előzmény: Ali-bá (4339)
Édeske1 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4352

Ott is kettőt raktak bele ? Ja , meg amiről beszéltem ők a zöldbe fásan csinálják .

Előzmény: Maci_P (4340)
Édeske1 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4351

Hol lehet megtalálni , vagy elérni azt az oltó brigádot ? Meg mennyiért csináltak egyet ? Én egy helyen kérdeztem ők 350 ft / darab , kicsit sokallóm , de nem is  érnek rá .   

Kulicz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4350

Nekem ez a módszer tetszik, már többször megosztottam a szőlőoltás topic-ban. A módszert 2014-ben és 2015-ben kipróbáltam, teszek majd fel képeket az eredményről, ha nem off hogy itt van róla szó. 4.10 - től érdekes igazán.

Maci_P Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4349

Arról beszéltünk, hogy nálam a zöldbe-fás oltások csapjának teteje le van kenve, de a videóban is lekenik a csapot.

Előzmény: pintjano (4348)
pintjano Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4348

Ha 4336-ról van szó, akkor ne felejtsétek, hogy már bőven vegetációban

van. Ránézésre 30-cm, vagy akár nagyobb hajtások vannak... Ott tényleg nem feltétlenül kell lezárni.

Mi viszont korábban csinálnánk??? Télen metszettem-amikor még jó idő volt- s mire oltásra kerülne

sor, akkorra beszárad, mert van nedvkeringés télen is csak nagyon minimális, de ahhoz elég hogy

eltőmődjön (beszáradjon)... Nem tudom hol készült a videó, de gyanus, hogy ott nincs, vagy alig van tél

Nem lehetett látni mivel hasitja a tőkét, de valamilyen erre a célra kialakitott eszköz, mert egy mozdulttal csinálta, ha jól láttam... Ha mi is ilyen nagy hajtások idején csinálnánk, akkor szerintem nálunk nem tudna beérni az oltás vesszője, de meg lehet próbálni. Nálunk ugy május közepe felé van ekkora zöld hajtás... (ha nagyon kedvező az idő, akkor előbb). üdv PJ

Előzmény: Maci_P (4345)
juhosttt Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4347

Ez munka, nem pedig elismerés h "én csináltam". 14 hektárt még feljárni sem kevés, nem hogy átoltani! Viszont hogy témánál maradjak, pl szerző lacinak a februári őszibarack oltás is sikerült. Szvsz nagyon sok függ az aktuális időjárástól és az éghajlattól is. Pl idén kétlem, hogy bárki is kezdene fás oltásba februárban a szabadban, ha lehet hinni az időjárásnak.

Előzmény: öreg_néne_b (4346)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4346

A specializáció miatt (mindenki azt csinálja amihez a legjobban ért)

K...a unja és elveszi az "ezt én csináltam" érzést az embertől.

Előzmény: budai2 (4342)
Maci_P Creative Commons License 2017.01.24 0 0 4345

A teljes biológiáját nem ismerem, de azt tapasztalatból tudom, hogy a szőlő a sérülésre hónaljhajtások és rejtett rügyek előtörésével válaszol, magába a sérült részbe nem igazán fektet energiát. És mivel az oltás elég nagy sérüléssel jár, szerintem minden oda kerülő nedvességet meg kell tartani, hogy az addig alvó rügy ne száradjon ki, elinduljon a kalluszosodás, hiszen kb. 1-2 hét mire megindul a hajtás, ami újra erőteljesen beindítja a keringést. Ha az oltócsapot már eleve egy rügyesként tárolod, akkor ennek talán kevéssé van jelentősége, mert jobban beszárad, de ha oltáskor vágod, kenés nélkül elég komolyan nyomja ki rajta a tőke a vizet (jó illesztés esetén)

Előzmény: zeolit (4344)
zeolit Creative Commons License 2017.01.24 0 0 4344

Tud veszíteni vizet természetesen, de én úgy tudtam hogy ez a cél. A zöld alany nyomja a levet felfelé és beindítja a fás oltócsapot a felesleges nedvesség meg távozik felül. Én eddig így tudtam...

Mindíg tanul az ember.

Előzmény: Maci_P (4343)
Maci_P Creative Commons License 2017.01.24 0 0 4343

Mivel ott is tud vizet veszíteni, hasznos a bekenése, de azért volt már elfelejtve, és megeredt. De mivel 99,9% kenve van nálam, nem tudom, mennyivel romlana az eredési arányom nélküle. Nem kockáztatok.

Előzmény: zeolit (4341)
budai2 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 4342

Tanítani való munkaszervezés.

Mint egy klasszikus manufaktura, de a tömeggyártás miatt akár autógyári gyártószalag is lehetne Henry Ford T modelljének idejéből.

Nincs előkészületi befejezési idő, nincs átállás egyik műveletről a másikra, nincs szerszámcsere (szerszámkeresgélés). Nincs veszteségidő.

A specializáció miatt (mindenki azt csinálja amihez a legjobban ért), lehet  magas a minőség, a nagy eredési arány.

.

Előzmény: suske76 (4336)
zeolit Creative Commons License 2017.01.24 0 0 4341

Le kell kenni a csap tetejét? Az oroszok nem ajánlják a bekenését én se kentem eddig sohase.

Maci_P Creative Commons License 2017.01.24 0 0 4340

Kellett tőkéket átoltatnom, mert túl sok volt, hogy magam csináljam mindet. Zöldbe-fás módszerrel, ferde párosítással csinálták, egy tőkét átlag egy percen alatt átoltottak. Nekem csak ki kellett kötözni, valamint lekenni a csap tetejét. Szóval tényleg gyorsan tudnak a gyakorlott emberek dolgozni.

Előzmény: Ali-bá (4339)
Ali-bá Creative Commons License 2017.01.24 0 0 4339

Látod hány tőke van ott? Ezek olyan gyakorlottak, hogy behunyt szemmel is jobb metszlapot vágnak, mint mi. Negyven éve oltogatok, de lehet hogy ők egy nap többet csinálnak, mint én összesen eddig. A kötözőt csodálom, hogy győzi a tempót, nekem az megy legnehezebben.

Előzmény: Édeske1 (4338)
Édeske1 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 4338

Na, ezek nem finomkodnak , kényeztetnek . Belevág jobbról balról , belenyom két ágat , beköti , bepamacsolja és már kész is . 

Előzmény: suske76 (4336)
budai2 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 4337

megnéztem, meghallgattam én is ezt a fásba fás videót.

Szakmai észrevételem nincs - kevés hozzá a tudásom. De hogy hol lehet a pofa és mikor csinálta, az lehet, hogy jelent valami információt a nálam hozzáértőbbeknek.

2016 március 29 valahol közép Ukrajnában. Hogy pontosan hol, azt nem mondta. Szerinte április végére már működik az oltvány.

Előzmény: pintjano (4330)
suske76 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 4336

Idősebb tőkéket oltanak át oldlékezéssel, törzsbe. Említi valahol hogy a
helyre ültetett (nyilván fiatalabb) alanyoknál viszont chip szemzést
alkalmaznak.

Ha jól értem az elején egy 2011-es munkájuk eredményét mutatja.Most 15
hektárt kell átoltaniuk.

3 percnél mutatja az eg évvel korábbi átoltás eredményét.Azt mondja 100
százalékos a siker, persze van azért meg nem eredt oltás is. A többi
videóját is érdemes megnézni. Úgy néz ki mégis lehet sikeres a fásba fás
is.

Egy másik videóban láttam, hogy fűrésszel megsebzik a tőkéket hogy ne
könnyezzen az oltás helye.

Előzmény: Ali-bá (4328)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 4335

Borzalmas, ahogy farigcsálta az oltócsapot..., még jó hogy smirglit nem használt hozzá.

Szerintem az oltócsap nem is élt (a friss metszlapnak inkább szürke színe volt, mint zöld). Megnéztem volna fakadáskor ezt az átoltott tőkét... :)

Ha mégis sikerült neki, akkor le a kalappal :)

Jani71 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 4334

Sziasztok!

Érdeklődöm, hogy esetleg van-e itt valakinek Angyal Dezső szőlője. Kunyerálnék némi oltóanyagot.

zeolit Creative Commons License 2017.01.22 0 0 4333

a fagytól úgy óvd, hogy ráhuzol egy papír zacskót a vastagabb félét, én a borkotyvasztáskor megmaradt cukros zacskókat használom, és erre még egy nejlon zacskót és alul elkötni. Kisebb fagy ellen  jó.

zeolit Creative Commons License 2017.01.22 0 0 4332

Hehe, én nem messze Tokajtól. Tavasszal csal leteszem a vesszőt oszt májusban már kész és hajt is :)

Nekem se sikerült soha se fásba fás. Szemzésnél azért eltalálom az időpontot. Van egy tőke ami azért maradt hogy vagdosgatom kitartóan és azon látom mikor indul a nedvkeringés

zeolit Creative Commons License 2017.01.22 0 0 4331

Igen észrevettem, ezért is érdekes számomra, lehet a végeredményt már direktből nem mutatta

Előzmény: Ali-bá (4328)
pintjano Creative Commons License 2017.01.22 0 0 4330

Na ezt a videót végig izgultam...  És sikerült neki ezzel "bottal" megfaragni a vesszőt

S még össze is fogdosta a vágott felületet... S ha sikerült is neki, akkor végképp nem

értem, hogy nekem miért nem... Fásba-fás a föld felett még soha nem sikerült.

Lehet csak az időponton múlik? Akkor én rosszkor csináltam eddig.

Már csak azt kellene pontosan eltalálnom-és észrevennem- hogy pontosan mikor

kezd éppen könnyezni és főleg imádkozni, hogy utána le legyen fagy.

Bár lehet olyan helyen él, ahol "ha eldobnak egy vesszőt, az is meggyökerezik"- mondta már nem tudom ki, aki Tokaj környékén lakik. üdv PJ

Előzmény: zeolit (4327)
van_Persil Creative Commons License 2017.01.22 0 0 4329

De ezek a körülmények sajnos nem pont olyanok, mint a természetbeliek, ezért a kolléga melegházi szölöje nagy valószínüséggel vékony, megnyúlt hajtásokat hoz, amik alapvetöen nem rosszak, de a konkrét célra, miszerint zöldbe fás oltásnál lennének az alanyhajtások, alkalmatlanok lesznek.

Előzmény: szölőszem (4321)
Ali-bá Creative Commons License 2017.01.22 0 0 4328

Észrevetted, hogy egyiket se éves vesszőbe tette!? Olyan ez, mint a tőkenyakba oltás. Azt már próbáltam -  mérsékelt sikerrel.

Ja és,  "eddig jó!"  Kár, hogy nem mutatja a sikeres végeredményt.

Előzmény: zeolit (4327)
zeolit Creative Commons License 2017.01.22 0 0 4327

Nemrég volt itt szó a fás fásba oltásról, szerintetek?

Én megpróbáltam a múlt tavasszal 0% sikerrel.

zeolit Creative Commons License 2017.01.22 0 0 4326

A jó időpont a szemzéshez tapasztalatom szerint a nedvkeringés kezdeti szakaszában van nálam március második fele, néha április eleje. Akkor a legjobb mikor az alany már könnyezik viszont még orrán száján nem folyik a lé.

Előzmény: oltottszekely (4319)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!