A Vegesol sem rossz , bár ha jól tudom kb 11 % rezet tartalmaz ami elég kevés , így nagyobb dózis kell belőle ami anyagilag meg elég sok , ha jól tudom van néhány fád . Én a 77%-os rézhidroxidot ajánlanám a Vegesolt meg használd az almákra szőlőre .
Rügypattanásig mehet a réz , és utána jöjjön a Score ...VAGY .... Folicur solo + ha kapsz akkor Merpán v. Orthocid , ha nem kapsz akkor Bravo 500 .
A kajszira ajánlottam . Topas , Systhane , Chorus , Folicur solo , ezek szisztematikus szerek és vannak a kontakt szerek ...jóval kevesebb : Merpán , Topsin metil vagy amit ajánlanak a boltban , nem tudom mit lehet még kapni és mit nem .
Ha kapott rezes lemosást és száraz az idő akkor elég a szisztematikus , de ha virágzásban megázik akkor érdemes a kontakt szert is bevetni , vagy ha tuti eredményt akarunk .
Melyik permetszert ajánlod a kajszira? Elállt az eső reggel, ma este szeretném megpermetezni, pirosbimbós és fehérbimbós állapotban vannak, 1-2 kinyílt is van már rajta, és gondoltam mehetne neki az első adag! Írtad korábban, csak nem tudom az őszibarack tafrinájára vagy a kajszi moiliájára értetted-e?! Köszönöm a segítséget!
Őszintén szólva én megcsináltam ma reggel,de...de kb 10-kor végeztem,aztán 13-kor el kezdett szemerkélni,rá egy órára meg rendesen esni,úgy hogy lhet hogy adtam a sz..nak egy pofont.A csonthéjasokat Cuproxattal az alma-körtét meg olajos rézkénnel fújtam le,talán az olajost nem mosta le...Tegnap lett volna jó,de idióta déli szél fújt egész nap,este felé állt el,de addigra már kidöglöttem az ültetőgödrök ásásától ,+a többi tavaszi munkától...örültem,hogy végre csinálhatok vmi értelmeset,de nem szokta a cigány a szántást-még edződnöm kell.
Én kérek elnézést a fórum többi résztvevőjétől, hogy a hozzászólásommal olyan szubjektív reakciót sikerült kiváltanom, ami a topic témájától elég messzire manőverezett bennünket, különösen, ha azt veszem, hogy mennyire félreértelmezted azt, amit én ki akartam fejezni! Miután elég járatlan vagyok a borok és borversenyek világában (Te biztos jártasabb vagy ebben), nincs kizárva, hogy pontatlanul idéztem, mentségemre legyen szólva, hogy egyrészt sebtiben írtam mert siettem a dolgomra, másrészt pedig az általad feltárt tárgyi tévedések szerintem abszolút semmit nem változtatnak a dolog lényegén! Nem akartam én senkit és semmit senkivel és semmivel összehasonlítani, nem néztem le senkit és semmit, a tokaji boroknak az égföldön semmi köze ehhez az egészhez, legfeljebb annyi lehetne, hogy ha a Bussay doktor nem keveredik erre a tájra, akkor kénytelen lettem volna azokkal példálózni, mint szintén északkeletként általában hideg klímájúnak és fagyzugosnak tartott térségben ugyanolyan jól bizonyítják a klimatológia tévedését és a részletek nem ismeretét, mint ahogy ez a zalai példa! De mivel ez inkább kéznél van nekem, ezért ezzel a példával akartam bizonyítani a topic olvasói számára, hogy ha ilyen minőségű szőlő teremhet és bor készülhet itt, akkor az őszibarack részére is a klímaigényeket tökéletesen kielégítő térségről van szó! Ez utóbbi állításom pedig szemben áll a szakmák eddigi álláspontjával! A pontosság kedvéért talán még elnézik nekem a többiek, hogy idézem a pontos szöveget, ami a lényeget úgy gondolom, megfelelően bizonyítja:
"Dr. Bussay László eredményei egészen egyedülállóak. A megyei és borvidéki versenyeken eddig minden évben aranyérmes. A Pannon Bormustra élmezőnyében immár nyolcadik éve folyamatosan ott szerepelnek a pincészetéből kikerült fehérborok, legutóbb három általa palackozott mintát (rajnai rizling, olaszrizling, furmint) választottak be a legjobb húsz közé, ezt az eredményt addig egyetlen hazai pincészet sem érte el. A 2007-es szüretelésű rajnai rizlingje a pontszámok alapján az ország legjobb fajtabora lett. A 2003-ban megrendezett Alpok-Adria versenyen öt ország pincészetének borai közül az általa termelt és palackozott tramini kapta a Nagy Champion díjat. A legrangosabb borászati szaklap, az angol Decanter magazin szavazásán az olasz és rajnai rizling házasításával létrehozott Esküvé nevű cuveéje egyedüli magyar borként bekerült a világ legjobb rizlingjei közé."
Ma csináltam pár képet a rügyekről. Úgy gondolom ezen is látszik, hogy én lakom legészakabbra (Szlovákia, Salgótarjántól 20 km észak). Early redhaven, Dixired, Redhaven. Mind másodévesek.
Nézegettem a körte virágrügyeit, s már némelyikben ott a hernyó. amint felpattannak, megkapják az olajost Calypsoval.
Nekem erről az jut eszembe,amikor jó néhány éve kevés almánk lett és az apósom egy ismerősétől vet/et/tem almát.Az illető nagyban gyümölcsözik.Én kikötöttem,hogy Jonagold legyen,mert a családban ez ment a legjobban,ez mindegyőnk ízléséhez közel áll.Hát ...kaptam egy láda szép egészséges almát az igaz,de...vagy nem Jonagold volt,vagy csak kiütközött rajta a nagyüzemi termesztés hátránya-a nem megfelő korona forma-megvilágítás miatt a szineződése nem megfelelő,az íze az import "felfújt" gyümölcsökkel vetekedett íztelenségban.Na azóta nem veszek gyümölcsöt,inkább ültetek minden évben 1-2-10-15 fát aztán eszem a valóban ízletes gyümölcsöt,amelyek azt az ízt produkálják ami az adott fajtára jellemző /ja és a színe is étvágygerjesztő /
Én ma reggel nyomtam le 2-odszor mindent rézzel megemelt dózissal,még jó ez az óraállítás ,így -mivel hétközben csak munka után/17 óra/ van időm-le tudom nyomni esetleg még1szer.Nálam az őszi még nincs annyira előrehaladott állapotban mint nálatok.
Ha kombinált ( NPK ) műtrágyát használsz , akkor nyugodtan kirakhatod , ha bármi mást ...akkor is . Ha van lehetőséged érdemes kissé bedolgozni a talajba .
Itt nálunk Siklós környékén is végeláthatatlan szilva meg meggy táblákat létesítettek úgy 15 éve , már a nagy részük kihalva , gaztól felverve , elhanyagolva tengődik magában . Ezeket mind állami pénzekből csinálták . Úgy 8-10 éve árultam a piacon a lepoticát 200 forintért , nem mondom , hogy sorba álltak érte , de a barack mellett elkopogatott . Megjelent egy ilyen siklósi gazda a temérdek szilvájával és elkezdte 80-ért " nyomni " az áruját , meg is kérdeztem , hogy miért adja ilyen olcsón ??? Erre azt mondta , hogy ez nem olcsó ár , ha azt veszi , hogy amit nagy tételben ad el és levonja a szedési meg szállítási költséget akkor 8 az-az Nyolc forintja marad 1 kiló szilván .
Tehát ezért gondolom azt , hogy ez a támogatósdi nem egy értelmes dolog , mert ugye könnyű más pénzen ezt-meg azt megcsinálni , de majd le is kell szedni , meg el is kell adni azt az árut előbb-utóbb .
Pár napja voltam egy ilyen permetezős bemutatón ( Syngenta , Bayer , Fitohorm , Down Agro ) és ott egy helyi " fej " magyarázta , hogy a 10 éve telepített ( támogatásból ) almását ki kell cserélni , mert elavultak a fajták és eladhatatlanná vált a termék amit termelnek . Mondjuk látszik is az ültetvényén , hogy abszolút mennyiségi szemlélet uralkodik és nem minőségi , 60-80 t/ha termésről beszélt . Nekem ne mondja senki , hogy ekkora termés lehet minőségi , ez ki van zárva .
Tehát nem elég csupán ezerszám nyomni a csemetét a földbe , komolyan át is kell gondolni , felmérni a piaci igényeket , az értékesítéshez partnereket találni ..stb , és szerintem itt vannak gondok . Mindezek ellenére , természetesen egész nyáron esszük a spanyol meg olasz , meg egyiptomi , marokkói , meg ki tudja honnan származó gyümölcsöt .... zöldséget .
Elnézést mindenkitől , ez csak így kijöt belőlem ..... bár igazi tavaszi idő van , párás, meleg szellős , rügynevelő idő és ennek örülök is . : )
A rezezésre visszatérve , szerintem lényeges , az utolsó időzítése . Tehát minél közelebb a szirombontáshoz . Én úgy tapasztaltam , hogy ez esik bele a tafrina un. inkubációs idejébe . Mert ugyebár az első tünetek úgy virágzás után szoktak jelentkezni , tehát ebből visszaszámolunk 10-14 napot , az egy erős pirosbimbós állapot . És ebből következtetve ...megint csak szerintem .... az első felszívódós kezelést is ebben az inkubációs időben , tehát a virágzás kezdetén kell adni , hogy csírájában elfojtsuk a betegséget . Utána már csak a másodlagos visszafertőzéstől kell megóvni , ami persze nem elhanyagolható dolog , különösen ha az időjárás kedvez a tafrinának . Az első permetezésnél Alfa Solo + Merpant fogok használni aztán meglátom milyen lesz az idő , ha száraz marad akkor szétbontom a 2 szert , ha nem akkor kombinálom .
Még csak kb 3-ada terem,de ez nekem hobbi,amolyan " szent őrület"...kávé,cigi,kábszer,szerencsejáték stb helyett...Ha van felesleg szoktam eladni belőle,nekem az i jó,ha nullszaldós az évem,a családi fogyasztás a haszon.Ha esetleg később több is elmegy,az csak jó lesz.Én ált. olcsóbban adom a piaci árnál,de így tutira elmegy és mindenki jól jár /megélni ennyiből úgyse tudnék,ráadásul sajnos nem tudok rá annyi időt fordítani amennyit szeretnék.Szívem szerint én is ebből élnék,de az hogy én mit szeretnék az ehhez kevés... Ja igen,Ez sok faj sok fajtája,így egyszerre nincs túl nagy mennyiségem /max almából/-egyenlőre.
Én -ha az időjárás engedi-csak holnap 2-odszor.Sajnos időm is kevés ,ráadásul az időjárás is pocsék volt eddig.Még az a jó ,hogy nem vagyunk annyira előrehaladott állapotban ,mint a déli végek /mint pl Zala ahol egy hete jártam beszerző körúton/