1 liter vízben forralj fel kaprot, tárkonyt, babérlevelet, vagy amit szeretsz (sajnos ilyenkor már nincs szőlőlevél, meggyfalevél).. Leszűrve kerüljön bele literenként 3-4 deka só, 15 deka cukor (ízlés szerint), pár szem fekete és szegfűbors, mustármag, kis szegfűszeg, és forralás után 3 dl 10 %-os ecet. Ezt forrón öntsd a paradicsomra egy nagyobb edényben, takard le és hagyd benne másnapig. Másnap szűrd le a levét és újra forrald fel, majd öntsd a már üvegekbe szétrakott paradicsomra, amire rászórtál üvegenként késhegynyi tartósítószert. Most már mehet rá a celofán és a csavaros tető, majd száraz dunszt.
Én a paradicsomokat meg szoktam szurkálni kötőtűvel, hogy jobban átjárja a lé, a koktélokat talán nem kell, vagy esetleg egyszer egy hústűvel
Még elég sok koktél parim van ami még zöld. Ezt is lehet savanyítani gondolom. Csak tisztán ezt gondoltam mert nem akarnék más alapanyagot hozzá venni ha nem muszáj. Nem a mennyiség kell mert van már más is savanyítva. Tehát tisztán ez is ízletes lehet?
Kész röhej, hogy az ember mit variál össze-vissza, lényegében tök feleslegesen. Miután átvariáltuk az étrendet, lett a kacsa helyett más, erre másnap újra megjelent a kacsa a botban. A horvátoknál most meg éppen nincs akció... Ha belegondolok, az egész 2-300 Ft árkülönbözetről szól... Tényleg kész röhej, de az ember már csak ilyen. :)
Talán mondanom sem kell, de már nem kaptam a kacsából. Várnom kellett vele, mert tele voltunk kajával. Nem esem kétségbe, mert - miután a horvát határon lakunk - át fogok menni a horvátokhoz, ahol akciósan még talán olcsóbb is; mérgemben veszek kettőt. Na, nem; ezért nem mennék, de rendszerese átjárunk nagy-bevásárlásokra, mert megéri ( persze főleg az akciós termékek); ennek jött el az ideje.
Nagyon meg vagyok a madárral meg magammal elégedve ! Jénaiban fedővel sütöttem 140-145 fokon bő kettő órát, megböktem több helyen tűvel és utánna jött a sűrű locsolgatás közbeni pirítás 200 fokon összesen ez is volt fél óra. Omlós volt és finom. Ez volt a karácsonyi kacsa főpróbája. Bebizonyosodott, hogy a fűszerezés és a technológia jó lesz. Háp-Háp :)))
Mi eddig kentük szendvicsre, pirítósra, még fasírtra is, szóval mindenre/bármire, mert most ez az újdonság. El is hanyagolódott kicsit a jó kis paprikakrém, de vár szépen a sorára. Meg aztán jön még a reszelt torma, a fekete retek, savanyú káposzta, szóval van télen is választék bőven:)
A Jalapenot is akkor vetettem, de az túl korinak bizonyult - már virágzott, amikor még mindig nem lehetett kiültetni, elvettem tőle a lendületes fejlődés esélyét, kicsit megvénültek a palánták. Jövőre később kerül földbe. Viszont jó sok lesz megint, hogy (ha már a konyhásban vagyunk) tudjam gyártani a finom csilizselét ipari mennyiségben, mert nagyon kapós:)
Köszönöm, akkor én is elvetem január közepén, akkor már úgyis viszket a tenyerem annyira rám jön a veteményezhetnék. Kapok Jalapenót és sárkány csókját is. Ezekkel van tapasztalatod?
Judit, én a tulipánt tavaly január 16-án vetettem, s még így is csak néhány darab pirosodott be október közepére. Jövőre még korábban fogom, de csak ezt az egy fajtát.
végül is a múlt hét szerdán tapostam be a savanyítani való káposztát, több lett a tervezettnél, 90 kg gyalult és 22 fej szép lapos, bár nem kicsik, a torzsát kivágtam és az egyik ujjam is sikerült elvágni, na ez van, a képen a a művelet a előtt látható az alapanyag, a másik képen még a felénél se járok a munkának, jó meleg volt az idő a fürdőszobában így egyből megindult a folyamat
Nagyon tetszik köszönöm, én is kipróbálnám csak sikerüljön a termesztése.
Idén édes paprikákat akartam pár szálat nevelni, de semmi húsuk nem volt, kis bőrös gubicsok lettek. Pedig a legjobb helyet kapták és öntöztem egész szezonban. Még egy próbát teszek az erős paprikákkal. Rzsóka küld nekem kóstolót és magot is a Jancsi hagymával együtt, ezzel próbálkozom, majd figyelem a fórumot, mikor vetitek.
jó a poén, valóban 1 kacsa nem éppen egy nagy családnak megfelelő madár, nálunk a combját megeszik a gyerekek és a többi marad nekünk, így aztán már évek óta csak combot vásárolunk, hízott kacsa combot nem pecsenyét, 1 db kb. 40 dkg, ezt sütjük meg római tálban, a kacsát nem szükséges különösebben fűszerezni, anélkül is remek íze, só, bors, fokhagyma,- vagy még bors se,- ha fűszeres lesz a zsírja nem áll el, a vörös káposzta nagyon illik mellé, és a knédli is mint ahogy a szlovákoknál vagy a cseheknél szokásos
A tulipán paprika nem túl erős megtöltve, a jalpenonak amit szintén töltök azt félbe vágom kiveszem az erejét (gumikesztyűvel) olyan mint egy kis csónak.
Ami nagyon erős a habanéró azt csak hasítom kicsit szárítom utána durvára van darálva kevés olajjal elkeverve ezt használom ételek ízesítésére.
A fém, főleg öntöttvas, de a lényeg, hogy fedeles kacsasütő tálat pont a kemencézéshez fejlesztették ki. :)
A cserép tál is jó, de ott megvan a kockázat, hogy ha betolod a forró tűztérbe, és hirtelen rossz lesz neki a hőeloszlás, akkor reped...
A lényeg a fedélen van és a viszonylag hermetikus záráson.
Amíg nem párolog el szinte tökéletesen a hús víztartalma, addig az edényen belül lesz egy, a fedő súlya generálta minimális nyomás és a gőzben először párolódik a hús. Nem szárad ki.
Sajnos a kemence tűzterében elég alacsony a páratartalom egyébként :))), ezért száradnak ki a fedetlen ételek. Hiába tartja esetleg sokáig a viszonylag alacsony hőmérsékletet is. A túl magas meg persze kívűl éget, belül nyersen hagy...