Most képzeld el lelki szemeiddel az ellenkező esetet. Ott van a tetőn az antenna és nincs összekötve a villámhárító sodronyával. Jön a nyár, jön a vihar és a villám beleizél az antennába ...
Villamharito sodronyra? vagy a villamharitohoz hozzakotott sodronyra? Igy telen ok, de nyaron, ha az elso villamlas jon, en azert tartanek tole.... Tilos is, ha jol tudom..
A tetőkapacitás növeli a sávszélességet és rövidíti az antennát. Egyetlen baja, hogy a kívül lévő tekercselés nem bírja az ütéseket. Meg a hordozó üvegszálas pálca sem nagyon. Tehát egy derékba kapott faág örökre lerendezi. Nem úgy, mint egy Daggert, amibe legfeljebb csak pálcát kell cserélni.
Köszönöm válaszod. Furcsa mód, valóban jól teljesít ez az antenna, ill. elsőre sikerült belőni az SWR -ét. Én sokkal rosszabbra számítottam, kellemes csalódás. Ha már antennás topic, picit bővebben:
26,500-28,500 MHz ig 2 alatt az SWR. Kipróbáltam a 10 m -res sáv, FM simplexben, jóval 29 MHz felett, tuner nélkül 59 + 20 dB adott QRP ben a 8FP, József . Megtartom, megérte azt az 1500 pézt, a makói börzén boltotam.
Gondolom, az antenna tetején található kapacítás ( Lsd. kép ) intézi, rendezi a tekercselés induktivitását. Okos konstrukció. 8DZ, Dezső báttyámmal már értekeztem még nyáron, Ő elég sokat " legelt " vele, mobil antennának szánta volna. Felhívta figyelmem, hogy ennél a tipusnál KÜLÖNÖSEN fontos az ellensúly. Én ezt egy huszárvágással megoldottam, és mint a képeken látszik, a villám hárító sodronyra telepítettem.
Minden ilyen antenna fizikai hossza elektromosan lambda negyedre van hosszabbítva. Ez a hosszabbító tekercs van egyszer a talpában, máskor a sugárzón egyenletesen, vagy változó emelkedéssel feltekercselve.
Elektromosan ez a változó, felfelé sűrűsödő tekercselés a legjobb hatásfokú és utólagos bűvészkedés nélkül az 50 Ohm-hoz legjobban közelítő megoldás.
Sajnos nagyon sérülékeny, de egyebekben nagyon jól kihangolható, jó hatásfokkal is ad-vesz.
Szia. Ok, értem. A pálcára tekert drót a pálca alján még magas menetemelkedésű, a teteje felé viszont egész kis emelkedésre vált. Ez mit jelent a sugárzási karakterisztikára nézve? Ahogy számolgattam, kb. 2,5 m drót van feltekerve a 1,5 m pálcára. Síma 1/4 hullámúként működik?
Felszereltem a ház tetőre egy Albrecht CB antennát. A gyártó szerint 1/4 hullámú. Beüzemeltem, és elsőre kifogástalan volt az SWR -e. Jól hallok vele, ill. 5w -nál is szép riportot kaptam, igaz, csak kb. 15 km ről. Kérdésem az volna, hogy ismeri -e valaki, ill. vajon milyen polarizációjú. ( Lsd. képek ) Köszi, sziasztok.
Azoknál az antennáknál, ahol egy tömör spirálrugóba van fogva a pálca, ez is lehet recsegés forrása.
A menetek közé bemeny a sár, retek, dzsuva. Így változó hosszban menetek adódnak a pálca hosszához. Van néhány, amiben benne középen van egy rövidrezáró vezető, azoknál nem fordul elő.
Nekem egyszer volt olyanom, hogy osszevissza recsegett a CB, nem ment ki a kimeno, volt nagy panik, hogy gallyra ment az antenna, aztan kiderult, hogy hozzaert egy faaghoz, es emiatt osszeakadt a radio antennajaval, es ahogy ide-oda mozgott rajta, recsegett a vetel.
El lehet szakadva a tekercs is belül, amit kívűlről nem látni. Ezt okozhatta egy faág, ami tőben kapta el az antennát. Nem nagyon lehet roncsolás nélkül szétszedni a házat.
A tünetből ítélve azért mégsem lehet ott minden jó, hiába van "meghúzva minden" a jelek kontakt hibára utalnak.Meg kellene azt nézni, vagy nézetni műszerrel.
Sziasztok! Abba tudnátok segíteni hogy egy 5000-es Sirió antennám van az autón és ahogy mozog a pálca a széltől ugy ingadozik a teljesítménye elvileg kontakt probléma nincs minden hején van minden meg van húzva igaz ki van testelve plusz testkábellel.