Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.30 0 0 43678

Gondoltatok már arra, hogy oltvány vásárlásakor,azt az oltványt kapjátok, amit kértetek? Főleg akkor

ha mint vásárló nem is tudom,hogy az adott oltványnak mik a paraméterei. Minden oltvány 

vásárlásakor TANUSÍTVÁNYT kellene kapnunk az adott oltványról. Ez elől természetesen,ha vásárolsz,

teljesen el zárkódnak, vagy elküldenek,hogy bizalmatlanok a vásárlók, vegyen ott ahol adnak ilyet.

Sajnos, nem ismerek olyan kertészetet, amely  mellékelné a tanúsítványt! Tudom, hogy a papir

mindent elbír és arra is azt írnak amit akarnak. Az igazság az,hogy kell keresni olyan termelőt,aki maga is foglalkozik oltvány előállítással-talán Tőle eltekinthetünk a  tanusítvány adásától, mert Neki, 

nem érdeke , hogy átverje a gyanútlan vásárlót -vagy, mégis? Lehet,hogy, csak én élek álomországban! Addig is,csak vegyük a méregdrága oltványokat, lehet vele dicsekedni,közben azt

sem tudjuk,hogy mit is vásároltunk! Szerintem, van milyen, közösen elgondolkodni.

55judit Creative Commons License 2018.10.30 0 0 43677

Az enyém 4. éve van a föld alatt, semi baja. 2 is.

Előzmény: Törölt nick (43676)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.30 0 0 43676

Datolyaszílva gyökérnyakba oltva elültetéskor értelemszerűen a föld alá kerül. Kérdésem az,hogy

ez által ,maga az oltvány nem rohad ki? 

dani64 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 43675

Van -e tapasztalatod a lótusz alanyokkal kapcsolatban - az az- meg lehet -e  különböztetni a magoncokat neműk szerint (még mielőtt virágoznának ) levél forma vagy a  kéreg színe alapján  stb ? megfigyeltem hogy vannak amelyeknek  sötétebb- barnás és vannak amelyek világos- zöldebb a  kérge nyugalmi időszakban ,fejlettségtől függetlenül. Tisztelttel Dani

Előzmény: 123János (43670)
tomir74 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43674

Sziasztok,

 

van valakinek még eladó Nikita datolyaszlvája?

Esetleg hol lehet még venni?

 

Üdv.: Tamás

123János Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43673

A képek ma készültek. Konténeres Tipo levelei még itt is zöldek, de a Vaniglia levelei már őszi szinekben pompáznak. 

Előzmény: Zsanna68 (43672)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43672

Hello.

Ezek a képek mostanában készültek?

A TIPO féle fajtánk még zöld levelekkel van tele.

Sőt a f. rigók is rátaláltak, egyet megkezdtek.

Viszont az ágakról szedtünk le, nehogy letörjön.

Volt ahol 6db 20-25 dkg-s van/volt./gyérítettünk/

Most zacsikba tettem. Úgy vettem észre a banán a legjobb érlelő.

Előzmény: 123János (43665)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43671

Szia

Én azt vettem észre hogy a zacsi/alma/banán/ után még 1 napig hagytam így nem volt csersav utóíz.

Nekem most jó pár van zacsikban, mert meglátogatom a rokonokat és ha minden igaz beérnek a kakik.

Előzmény: 55judit (43668)
123János Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43670

A fiatalabb fáimon még rajta vannak a levelek, de már sárgulnak. Gondolom alanytól is függ a levél hullás, Diospyros lotus az alany, de tudva levő, hogy a lótusz kétlaki.

A termő és porzó alany eltérő vegetációs időt eredményez, ez lehet a magyarázata a kérdésnek.

Előzmény: xtaki (43666)
123János Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43669

Nyugodj meg a Nikita's Gift nagyon jól sikerült fajta, tökéletes szinte minden szempontból.

Előzmény: 55judit (43667)
55judit Creative Commons License 2018.10.29 0 1 43668

Betelt a pohár, levettem a nagyobbik szem hányatott sorsú Rosseyankámat:

Van rajta egy madár okozta sérülés, néhány szívogatás nyom, amit követően ajándékos tasakot tettem rá. A bal oldali friss sérülést ma okozta hangya, ami bezabálás után bent maradt a tasakban.

 

Kissé puhult állapotú a szem, de nem tudom mikor lehetne elfogyasztani, amikor már biztosan nem csersavas. Ugye várjam meg amíg áttetszővé nem válik? Beteszem 2 szem almával egy zacsiba.

 

A feketerigók nyugodtan rászokhatnának a poloskaevésre.

55judit Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43667

Olyan gyönyörű, mintha fel lenne díszítve a fa. :)

Tehát ha épp csak besárgul a gyümölcs, érdemes leszedni a tovább eltarthatóság érdekében.  Amit tárolni akarunk leszedjük korán, amit fogyasztanánk, díszíthet a kertben szinte fagyokig. Igaz?

 

Mikor ilyen szép áttetszővé válik, fogyasztáskor nem csurog-csepeg? Szilárd így is az állaga?

Előzmény: 123János (43665)
xtaki Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43666

de fura,

az en nikitamon meg teljes levelzet van.

 

Előzmény: 123János (43665)
123János Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43665

 

 

Az első kérdésedre a válasz, fán hamarabb beérik a gyümölcs, mint hűvös kámrában. Ma szembesültem avval, hogy a majdnem levéltelen Nikita gyümölcsök nagyon gyorsan érnek a fán. A legpirosabbat nagy örömmel elfogyasztottam. 

 

 

 

Előzmény: 55judit (43658)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43664

Szia!

Sajnos már igyis a saját magamnak szánt példányomat adtam oda egy fórumtársnak, az utolsó darabot pedig szüleimnek igértem már oda, azt már semmiképp nem adnám el! :D
Jövőre viszont lesz megint! Remélem hasonló növekedést produkálnak majd, mert az alanyok ugyan olyan méretűek mint az idei oltásoknak voltak.

Előzmény: Gizellamama (43651)
55judit Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43663

Köszönöm az információkat.

Mivel M5-ös rekeszt is be kell szereznem, már kerestem is, 1 helyen elég jó áron találtam. Bár 2 év még biztosan kell hogy pár db-ra beruházzak. :))

CBNora Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43662

Nálunk almából több tíz kiló terem, és egy sort rakok minden ládába, vagyis műanyag gyümölcsös rekeszbe. Föl van stószolva a melléképületben.

Előzmény: 55judit (43660)
bombaba Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43661

Minél hűvösebb - fagypont felett - annál tovább tudod tárolni.  Mehetsz 10 fok alá.

Mindenképp 1 sorban. M5-ös rekesz.

Előzmény: 55judit (43660)
55judit Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43660

Köszönöm. Bár már ott tartanék, hogy tárolni kelljen. :)

Feltételezem 10 fok körüli kamra megfelelő lesz. ha gyakrabban nyitok ablakot, lejjebb is vihetem.

Szerinted tároláshoz hány fok az ideális?

Akinek több 10 kiló terem,  nem rakhat a ládákba csak 1 sort. Hogy tároljátok a sokat?

Előzmény: 123János (43659)
123János Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43659

Általános szabály, mikor első fagy következtében az összes levél leesik a fáról le kell szedni a gyümölcsöket. Ha fagyhatás éri a gyümölcsöket, akkor károsodik és nem eltartható.

Tárolás hűvös kamrában lehetőleg almákkal nem egy légtérben, mert az almából felszabaduló etilén gáz még kis mennyiségben is gyorsítja az érést. Ha ládában tárolod, akkor egy sort szabad ládánként, csészelevelekre  állítva. A gyümölcs egy idő után puhára érik, de mivel nem nyomják egymást a gyümölcsök nem repednek ki, ezért még sokáig eltarthatók puha állapotban is. Ha ilyen kellemes az idő mint most, akkor bizonyos fajták képesek a fán megpuhulni, ha ezt tapasztaljuk, akkor eljött a szüret ideje. Ilyen a Vaniglia, de a Costata nem, mivel kései érésű ez az idő a Costatának nagyon jó kiváló laz íze. Ha emlékszel az orosz videóra a Rosseyanka egy része is megpuhulhat a fán.

Előzmény: 55judit (43658)
55judit Creative Commons License 2018.10.29 0 0 43658

Két napja kérdeztem:

"A fán hamarabb beérik mint eltéve hűvös kamrába? Egyáltalán hogyan kell tárolni hogy magától minél később érjen be?"

 

Senki nem tudja a választ?

123János Creative Commons License 2018.10.28 0 0 43657

Én sem hagytam abba az öntözést, mert még mindig híznak a gyümölcsök.  Ma a Vanigliáról leszedtem a gyümölcsök egyharmadát 54 db gyümölcsöt, mert az érettebbek elkezdtek megérni a fán, úgy már nem eltarthatók sokáig. Jövő hétvégén a  fán maradók is ládába kerülnek. Costata szürettel várok ameddig ilyen kellemes az időjárás. 

 

Előzmény: Zsanna68 (43656)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 43656

Jó sok fajtád van.

Mi még öntözzük mert még hízhatnak.

Előzmény: 123János (43654)
55judit Creative Commons License 2018.10.28 0 0 43655

Gyönyörű!

A Nikita bőtermő?

Előzmény: 123János (43654)
123János Creative Commons License 2018.10.28 0 2 43654

Fajta függő a Costata 110-165 gr. között, a földhöz közelebb az ágak végén lévő gyümölcsök nagyobbak, ezekből van több,

a fa csúcsán lévők kisebbek.  Vaniglia egységesen nagyobbak a gyümölcsök 180-220 gr., de kevesebb a termés, mint a Costatán. Nikita's Gift ukrán hibrid 90-120gr., Mercatelli csak néhány darab, akkora, mint a Nikita.

 

 

 Képen Costata gyümölcsök. Az ágak majdnem leérnek a földig, még szerencse, hogy elég magasan kezdődik az első ág a fa törzsén.

 

 

 

Előzmény: Zsanna68 (43653)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 43653

Nekünk magányosan áll, ráadásul a diófa elnyomja, ezért dőlt is.

Idén megnyirbáljuk a diófákat.

Viszont jövőre kap fém karót és a csúcsot rá erősítjük.

A vezér ág a leggyöngébb.

A körte fán már próbálkoztunk támasztóval.

A kakik nálad hány dekásak, úgy nézem nálunk lesz 25 dkg-nál is nagyobb.

Főleg a csúcsnál vannak a kb 15-20 dkg-s.

Ha lehullnak a levelek szedjük le.

Az a jó benne hogy nem érik be egyszerre.

Megtámadnák a rigók most a füge bokron laknak.

Előzmény: 123János (43650)
55judit Creative Commons License 2018.10.28 0 0 43652

De gyönyörű az a sok termés! Köszönöm hogy megmutattad ezt a felkötözést, nekem is szükségem lesz rá már kevés termésnél is.

 

Itt szoktak hatalmas szelek lenni. 2 éve 160km-es szél tördelte derékba mellettünk Szabadi Sóstónál a hatalmas ősfenyőket. Nálunk csak néhány fa dőlt ki, de nagyon sok kisebb kár keletkezett.

Szerintem hatékonyabb a kötözés mint az alátámogatás.

 

Előzmény: 123János (43650)
Gizellamama Creative Commons License 2018.10.27 0 0 43651

Helló!

Csak most olvastam a hozzászólásodat, és engem érdekelne ha még van belőle!

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43609)
123János Creative Commons License 2018.10.27 0 0 43650

Nekem sikerült elkerülni az ágtörést, a Costata eléggé megterhelte magát, ezért kötöztem az ágakat a vezérághoz. Általában október végén szoktam szüretelni, de talán most maradhatnak a fán a gyümölcsök november elejéig.

Álmák társaságában zacskózva érleltem már a gyümölcsökből, nagyon finomak.

 

Előzmény: Zsanna68 (43649)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.27 0 0 43649

Kb. 20 db kakit lehasított a szél ágastól a legnagyobb 25dkg volt.

Szóval próbálkoztam hogy a legjobb az érlelés.

Az almával, banánnal dupla/nylon zacsiba zárt jött be.

2-3 nap alatt puhák lettek, viszont ha felbontottam azonnal fanyar utóíze volt.

Viszont 1-2 nap várás után eltűnt ez a mellék íz.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!