köszi, pár nap múlva megpakolva elindítom. Eddig a másik fűtéssel is nagyon jó volt ebben a gyári keringetés de most hogy a légcsatornába bele került a fűtés még jobbnak tűnik.
És igaz az is hogy kicsi a hőtehetetlensége, kb. 5 másodperc és teljesen lehűl ez a kábel.
Eddig nagyon jó nagyon tetszik:) Igaz ez a keltető a másik fűtéssel is nagyot teljesített a teszt keltetés során de ez még tutibb lesz szerintem:)
Konzolnak egy erős acél drótot használtam amit meghajlítottam majd a két végére szemet hajlítottam azzal csavaroztam fel. Kicsit íves lett miután ráfűztem a kábelt de azért mert nem feszült meg mikor felcsavaroztam.
Persze ezt takarja a csatorna fedél (ami képeken nincs fent.) A két venti a fent látható doboz hátsó részében van az fúj a hátlap felé kicsit srégan lefelé állítva.
A keringés és a hőmérséklet tökéletes. Jövőhéten indítom újra.
Ma azt hiszem kész vagyok a lég keveréssel sikerült szereznem egy dugasztápot amin kehet egy csavaróval állítani hány voltot kapjanak a ventik
4db van rajta összesen. 2 db 0.11A 1db 0.17A és egy 0.22A A dugasztápot letekertem 6V-ra a 2db 0.11A-venti épp kellő gyorsasággal forgot viszont a másik 2 db gyors fordulatu ezért sorba kötöttem a 2 db-ot igy már megfelelő a dugasztápom 12V-on 500ma na most 6V-on megy 2db és a másik 2db is 6V-on sorbakötve elbirja a dugasztáp az áramfelvételt ha 9V-on a fele áramfelvétele van gondolom nem gond neki elvinni a 4db-ot igazam van?
Nem lesz semmi gond a 12V-tal. Ha ingyen elő tudod állítani (felesleges számítógép tápegység pl), akkor még olcsóbban is kijössz, mint 230V-ról, mert még egy combos FET is olcsóbb, mint a legolcsóbb SSR-ek. A hátránya hogy vastagabb vezeték kell, de azért az nem olyan nagy probléma szerintem.
A kisebb feszültség miatt, azonos teljesítmény esetén az áramerősség megnövekszik. A kapcsoló eszközöknek ezt a nagyobb áramot kell elviselniük. Ez a probléma gyakorlatilag a fűtésnél jelentkezik, mert a többi feladatokat már korábban is legtöbbször 12 voltról oldottuk meg. A tisztán elektronikus kapcsolást, - mellőzendő a relét -, itt is meg lehet oldani. Például FET tranzisztort, vagy FET-et tartalmazó szilárdtest relét felhasználva. A nagyobb teljesítményt igénylő részeken a nagyobb áramerősség miatt célszerű vastagabb keresztmetszetű vezetéket használni! Más lényeges hátrányról nem tudok. Előnyt jelent viszont, hogy lényegesen könnyebb például áramszünet esetén a vészműködtetését megoldani. Csak egy kellően nagy kapacitású 12 voltos akkumulátor kell hozzá!
12 voltos fűtést szerintem itt nem nagyon haszál senki....erre nem tudok mit mondani mert nem láttam még 12 voltos fűtést de lehet van álam tapasztaltabb aki látott már olyat:)
ha tudod milyen 12 voltos fütést teszel bele tegyél ide be linket róla...
az attól függ mekkora légáramlásra van szükséged. Nálam az egyik keltetőben sorban vannak a a ventik mert így a lasabb légáramlás van és az is elég. De ez a géptől függ. Az biztos hogy nem kel vihart keltenia gépben...ezt tesztelni kell:)
Természetesen kevesebb lesz a fogyasztása. Talán meglepő, de nem 6 volton lesz az áramfelvételük a fele! Elméletileg 9 volt esetén 0,5625 x 0,15 A = 0,085A = 85mA A 0,5625 számérték a két feszültség, (9V)2 és (12V)2 négyzeteinek az aránya.
Az áramszünet miatt inkább későbbre tolódott volna a kelés időpontja. Ha lehűlnek a tojások, lelassul a kelés folyamata. Nálad viszont kicsit siet a kacsáid órája. Ez inkább a picit magasabb hőmérséklet miatt lehet.
Valószínűleg a hőfok és a pára körül nem stimmel(t) valami. Ha hosszabb ideig magasabb a keltetés során a hőmérséklet, a tojások kivágása ugyan hamarabb megtörténik, de a kelés ideje, a bújtatás elhúzódhat. A kacsánál más hőfok- és páraértékeket kell betartani a keltetés során. Ezekre figyeltél? A hőmérőd, páramérőd pontos? A szellőzők nyitva vannak? Elég levegő tud cserélődni a gépben?
Bújtatáskor 75-80 % párát kell biztosítani és langyos vizes permetezés sem árt. Viszont átesve a ló túloldalára, a magas pára miatt nem jutnak elég oxigénhez a kacsák. Tehát túlzásokba sem szabad esni! Rengeteg a hibalehetőség. Innen távolról ezt szinte lehetetlen kitalálni!
Volna egy kérdésem: magyar kacsát keltetek a 28 nap ma telik le és már szombaton kivágták a tojást de az istenért sem akarnak kibujni a tojásból segíteni kell nekik,hogy ez mitöl lehet??
( keltetési időszakban volt két 7 órás áramkimaradás)