Igen valóban meg kell említeni a tribázikus rézszulfátot Cuproxít , Bordóilé nano stb . A rézszulfát ( rézgálic ) a hagyományos bordóilé alapanyaga .
A technológia gombák ellen : természetesen 2 réz a már leírt időpontokban ( ha nagyon szükséges az időjárás miatt akkor egy harmadik is lehet ) ezután felszívódó ( tebukonazol ) és szükség esetén kontakt szer ( kaptán ) időpontokat nem írok mert erősen időjárásfüggő . Próbáljuk a lehető legkevesebb szer felhasználásával megoldani , de ha kell permetezni akkor permetezünk . Nyáron már gombaölőt nem kap és a rézterhelés csökkentése érdekében ősszel sem permetezünk már rézzel .
Az idén lehet hogy kipróbáljuk azt , hogy a nyári rovarölős permetezésekbe teszünk rezet de csak tápanyag jelleggel tized vagy kisebb dózisban . Tavaly szilvában próbáltuk és a nyárvégi rozsda fertőzés nem jelentkezett az érzékeny fajtákon sem .
Azért a rézszulfátról se feledkezzünk meg föleg amelyik tribázikus. Amiket felsorolt mozo nagyjából az ára is ugy növekszik.a szereknek.Te melyiket használod mozo mondjuk lemosásra vagy még jobb írd le milyen technologiát alkalmazol őszibarackra lemosástól a záró permetezésig pl leirhatnád érős fertőzési nyomás esetén mit érdemes használni stb .....alkalmazod a szerrotációt .Lehet sok mindekit érdekel ,mert rengeteg hatóanyagot vontak ki a forgalomból söt egyre keveseb a szabad forgalmu.
A permetezést ebben az esetben is a növény fejlettségéhez ( fenológia ) kell igazítani , ezt mindenki tapasztalja ki , nálunk általában 2 rezes permetezés van egyik mikor bejön az igazi meleg és a rügyek hegyén már látszik a levél sárgás színe a második közvetlen virágzás előtt . Ha elhúzódó esős idő van a két állapot között akkor lehet 3. permetezés is .
ha kiskertről van szó és úgy döntesz hogy Te is 2 permetszést csinálsz rézzel akkor az egyiket előtte a másikat metszés után .
Köszi az infót, megnyugtató! Múlt héten vettem meg a permetszereket. Bordóilé+kén NEO SC bekészítve lemosóra (nektarin, kajszi, őszi és szilvafákra) :)
Te kb. mikorra tervezed a lemosót, március első hete? Feb. 20 után már végig 10-12 fokot mondanak, aztán persze még változhat addig.
Egyébként lemosó előtt vagy után ajánlatosabb metszeni? Inkább előtte, nem?
Köszönöm, csak közben már megrendeltem egy 1 éves konténeres Redhavent. :) De amúgy sárga húsút szerettem volna, szóval a Champion ilyen formán kiesne.
Permetszer ajánlást is köszönöm. Először megpróbálok nekifutni azokkal a szerekkel, amiket általában használok, aztán ha nem elég, akkor utánanézek ennek amit ajánlottál.
Ilyet meg ne írj, hogy tejjel permetezel, mert céltábla leszel... :)))
Akkor egy kis szakma is . Nemsokára jön a tavasz és az őszibarack lemosó permetezése , az szerintem a nagy többség számára világos hogy az őszibarack esetén a lemosó permetezésnek elsődleges feladata a tafrina fertőzés megakadályozása ... ha elkapja akkor már nehezebb feladat visszaszorítani . Azt is tudjuk , hogy a réz az a hatóanyag ami erre képes ...a kén nem az olaj sem . Viszont rézből több formula is létezik melyik a legjobb és miért ??? Sokan esküsznek a bordói lére , régi bevált szer és előnye : ) , hogy szép kékek lesznek tőle a fák aztán van a rézoxiklorid különböző nevek alatt és a réz hidroxid szintén több néven valamint a fémréz amit nem használtam még bár nem is nagyon látni belőle készítményeket .
Melyik a legjobb választás őszibarack lemosásra és miért ???
A különbség a 3 formula között abban van , hogy miután kipermeteztük és rászárad a felületen milyen szerkezetet vesz fel . Mindegyik szer kristályosodik de eltérő fajta kristályokat alkot . Mivel nekünk az a legjobb ha minél apróbb kristályok keletkeznek mivel a felület fedése a lényeg és nem az hogy nagy a felülettől elálló kristályok keletkezzenek ezért ez határozza meg hogy melyik a leghatékonyabb szer . Ez úgy néz ki , hogy a legnagyobb kristályok a rézgálic ( bordói lé ) esetében keletkeznek ennek a bolti formája is nagy kristályos a középen a rézoxiklorid van és a legkisebb kristályokat a rézhidroxid alkotja . Tehát ezzel a szerrel tudjuk a legkevesebb mennyiséggel lefedni a felületet mivel ez fogja a legfinomabb kristály méretet alkotni .
Milyen olajos készítmény van forgalomba és nem komplex (vegesol eRes )mert gyanitom ,hogy az enyhe idő miattt sok lesz a kártevő muszály lesz beiktattni külön egy permetezést. vagy jó lesz a naprafórgó olaj.Ha most februárban se tombolja ki magát a tél akkor virágzáskor baj lesz.
Korábban kabakosokat permeteztem tejes vízzel, mivel lisztharmatosak voltak (azért korábban, mert az utóbbi években nem volt lisztharmat rajtuk). Néhány nap alatt megszűnt a lisztharmat.
Pár napig nem vagyok itt és nem győzöm kapkodni a fejem. Nem is akartam foglalkozni a témával, de megsem tudom megállni. Ugyanis az zavar amiket Mozorol olvasok. Bár nem ismerem szemelyesen, de eddig akarmikor kerdeztem tőle keszséggel valaszolt segitett amiben csak tudott. Meg kell becsülni az ilyesmit, valoban sok szaki szereti negtartani titkait konkurencia elől. Ő nagyon nem ilyen segit amiben csak tud. Örülni kell annak hogy itt van a forumon es rengeteg hasznos dologrol ir.
Temahoz is hozzaszolva. Szerintem a tafrina ellen legjobb a vesszők vegeinek visszacsipese, valamint rézzel kezelbi amig csak lehet. Én igy szoktam es nem is okoz gondot a tafrina. A Réz nem hinném hogy ördögtől való iszonyatos szer lenne.
A témával kapcsolatban még lenen egy gondolatom . Jana 18262 -es hsz-ra nem reagált senki bár sok + kapott pedig azt hiszem ez a lényege ennek az egész vitának .
Ha valaki 40 éve információhoz akart jutni őszibarack termesztéssel kapcsolatban laikusként vagy kezdőként és nem volt családi háttere akkor a legjobban azzal járt ha beszerezte Timon Béla örökérvényű Őszibarack könyvét . Abban természetesen a kornak megfelelő ismeretek voltak ma ha valaki hasonló helyzetben van rákeres a neten a kívánt információra ami nyilván sokkal szélesebb frissebb viszont aki a könyvből merített az egészen biztos lehetett egy dologban hogy információt kap és nem dezinformációt !!!!
Ma a neten az első dolog ilyen esetben hogy egyáltalán el tudjuk dönteni laikus kezdőként hogy az a dolog információ vagy dezinformáció ( megtévesztés ) . Hogy ez mennyire időszerű kérdés azt a politikai és az élet eseményei is mutatják ... választások , Covid helyzet . Hogy honnan és miért indul útjára egy dezinformáció a neten azt szerintem nehéz visszafejteni és nem is érdemes mert ha egyszer szétterjed akkor olyan mint a vírus . Az ilyen fórumok tökéletes melegágyai a terjedésnek sok szereplő változatos ismereti szint ( nem az iskolától függ elsősorban ) . Még csak nem is lehet feltételezni hogy valaki készakarva terjeszti mert hát azon a linken az a tanulmány azt írja hogy ez így van . Sőt fejlődhet is a dezinformáció ....mutálódhat akár a vírus .... valaki 2 év múlva gy másik fórumon ha előkerül a tejjel való permetezés kérdése reagálhat így is :" ...ja emlékszem hogy lehet vele permetezni mert az őszibarackkal kapcsolatban volt róla szó igaz hogy az a köcsög mozo nagyon vitatkozott vele , de volt valami amerikai tanulmány abban írták hogy jó az őszibarackra is ..... " pedig itt nem volt róla szó , de idővel ez változhat .
Szerintem ezt mindenkinek tudnia kell , az első dolog egy információval kapcsolatban kideríteni hogy az valós vagy nem , ez nem egyszerű ebben szoktam segíteni ha van rálátásom . Azt hogy egy növényt növényvédő szerrel védünk betegségek vagy kártevők ellen ez alap erről nem kell vitázni . Ha ezzel ellentétes az információ akkor az dezinformáció azaz megtévesztés .
Virágzást szerintem picit meghatározza az adott környezet is. A tavaly nekem fájt sajnos mint mindenkinek, de nem a redhavennél, ritkítanom is kellett.
Permetezés megint kert függő szerintem. Én csak tavasszal lemosózok, majd azt követően a tafrinat próbálom megelőzni. Azt hiszem tavaly sikerült is.
Nézd ... ez előttem hozzászóló jól látta a helyzetet , szerintem akkor élek a humor eszközével ha kifogytam a racionális érvekből ...és nyilván ez sem hat a vitázó félre . Azt természetesen nem várhatom el sem én sem más hogy mindenki egyformán értse a humort és annak üzenetét . Egy " leiskolázatlanozás " sokkal egyértelműbb ... bár nem olyan elegáns . Ha régebb óta követed a fórumot ( más nick alatt ) akkor emlékezhetsz rá , hogy egyszer egy hasonlóan értelmetlen vita után már megkaptam akkor ha jól emlékszem " iskolázatlan paraszt " voltam .
A másik az arcméret kérdés .... ez is viszonyítás kérdése , kiéhez képest mekkora ??? Erre viszont határozott válaszom van , hogy már csak az életkoromból adódóan ez biztosan nem fog változni ha valaki szerint most nagy az arcom az a jövőben is annak fog tartani .
A hozzászólásod második részére nem térnék ki hosszasan , ezen merőben eltérő állásponton vagyunk ... a tej élelmiszer és nem növényvédő szer . Lehet hogy majd 100 év múlva csinálnak egy olyan szert ami a tej most folyamatban levő kutatásai alapján felfedezett hatóanyagaira épül a megfelelő formulában adott kiszerelésben " növényvédőszer " megjelöléssel de az már nem tej lesz hanem egy növényvédő szer a tej hatóanyagaira építve . Addig a jelenlegi növényvédő szereket lehet alkalmazni .
Redhaven mennyire korai virágzású? Március végi-április elejei fagyok mennyire veszélyeztetik? Pl. tavaly, amikor (ha jól emlékszem) még április első napjaiban volt fagy, mekkora kárt okozott benne?
Permetezésként szerinted ez így oké? Ősz-tavasz lemosó, virágzás alatt 2x Chorus, majd ha szükséges Score, később május-június 2x Mospilan?!
Szerintem mozo nem arcoskodott csak betelt nála a pohár és igy reagált .A bio gazdálkodás érdekes dolog, mert aki nincs benne annak halvány gőze nincs az egészröl és én nem arról beszélek marika néni kapálgat a kiskertben.A tudomány jelenlegi áĺlása szerint nem tudjuk nélkülözni a vegyszereket .
Ebben a trollkodásban és személyeskedésben azért erőteljesen benne voltál te is. Szóval emlékeztetésképp (csak tényeket írok, pártatlanul...) hogyan kezdődött ez az egész tejes téma:
TK421: "viszonylag gyakori még a tej(vízzel hígítva) gombák ellen, szódabikarbóna vagy káliumhidrogénkarbonát szintén gombák ellen (ezekről van sok kutatás elég jól működnek)"
erre válasz:
Mozo66: "A fenti linken van a felsorolás , nem néztem , hogy a tejet meg a szódabikarbonátot tartalmazza-e ( de ha egy kis lisztet meg tojást adnánk hozzá akkor palacsinta készítésre alkalmas ) ?"
Utána még nem egyszer sütöttél el hasonló gúnyos poénokat. Persze nem csak te. Szerintem zárjátok le ezt a témát, (okos enged.. :P) mert úgy sem fogja egymást meggyőzni a két tábor. Igazából a vita szempontjából teljesen mindegy, hogy működik-e ez a tejes dolog... mert nem itt fogjuk megfejteni... Nálunk okosabb emberek kutatják ezeket a dolgokat. Nem viccből van róla rengeteg kutatás, tanulmány, stb. Én sem mondom, hogy működik, ilyen szinten jelenleg nem is érdekel, én is hagyományos permetszereket használok. Viszont az emberiség folyamatosan fejlődik mindenben, miért ne fejlődhetne a permetezés terén is? Nem valószínű, hogy 50 vagy 100 év múlva is pont ezeket a szereket fogjuk használni, amit manapság. Folyamatosan vonnak ki permetszereket a forgalomból. Egyre nagyobb teret nyernek a bio dolgok, ami szerintem laikusként nézve jó dolog, én nem bánom, ha efelé haladunk. De ezekkel a gúnyolódós beszólásokkal azoknak az embereknek a munkáját degradáljátok (nem csak te...), akiknek pl. ez a munkája, hogy ilyen és hasonló dolgokat kutassanak, vizsgáljanak.
Mindettől függetlenül le a kalappal előtted Mozo, mert látszik, hogy értesz ahhoz, amit csinálsz, és köszönjük a sok segítséget a többi fórumtárs nevében is. Csak egy kicsikét az arcból kellene visszavenni.
Ez olyan mint a metszés a könyvben elolvasod megtanulod van egy két ábra lemásolod és kimégy a kertbe és vakarod a fejed hogy is van ez 1-2 fánál jobb esetben, de mi van ha ennél sokkal több van és eggyik sem egyforma alakitsd a korona sűrűségét ,konkurens vesszök eltávolítása,árnyékolás ,fa terhelés ,magasság,szélesség korlátozás vízhajtások eltávolítása stb... ti ,hogy álltok a metszéssel én még az elején a rengeteg csapadék miatt ,1-2 őszibarack fa gyengélkedik ,de azok 20 évesek almánál gyengébb hajtás végeken láttam lisztharmat nyomait nem számottevő mennyiségben a kajszi ill őszi meg a körtén se láttam beteg ágŕészeket.Az őzekkel nem tudok mit kezdeni a potlásokat megrágták hiába a törzsvédö.
Azért az mindenképp pozitívum , hogy már hosszú évek óta nem volt trollkodás , személyeskedés ezen a fórumon ...eddig . Kezdhetünk tiszta lappal .
csak még egy mondatot a témában .... nem az a probléma ha valaki beír , hogy a szokásostól eltérő módon csinál valamit pl : tejjel permetez már 5 éve és ez működik nála ....működjön , ezzel semmi probléma nincs . Az a baj ha valaki életében nem látott még permetezőgépet csak a netet bújja és ezek alapján erőlteti itt a hülyeséget .
Szerintem meg az a probléma hogy el gépiesedtünk és nem godolkozunk azt lehet még magyarul is "talán" azt meg miért tartunk itt talán azért mert mindig más (mások) után mentünk rosz iránymutatás miatt régen nem volt se internet se műszerek semmi egyéb kütyü csak nagyszerű koponyák valahogy mégis europa élés kamrája volt az ország vagy cáfoljatok ha nem igy volt.Az összetartás nagyobb volt mint manapság a tudás is összeadodhatott mert másként nem müködött volna mindenki szégyelje magát aki rosszat akar a másiknak direkt .Felejtsük már el ezeket a berögzödött felfogást megdöglött a tehén dögöljön meg a szomszédé is én pl nem leszek irigy ha az éven mozonak meg a többieknek rekord termésük lesz óriási bevétellel.Kimerem jelenteni előrébb van a tudás itt a forumon mint pl egy okj oktatás kertész szakon.Sajnos a tudomány elèrte a határait kullog az események után sok mindenre nincs megoldás csak szinten tartás lehet a megelőzésen lenne a hangsúly de azt se tudjuk hogyan kell sharka vírus,fitoplazma ,stb.... 130 éve kutatják a rákot mint betegséget és semmi most meg 1-2 hét és megoldották a kovidot.Ha annyira komolyan vették volna akkor most nem ilyen lenne a helyzett.egy egyszerű pl szájmaszk kötelezö igen de a fémpénzt ,ajtó kilincset, bevásárló kocsit azt ki fertöttlenitette mert én nem láttam egyszer sem és ezeket megfogdossák 1000000-an. nem kellett volna tavaly nyáron átjáróházat csinálni a nagyobb fertőzési veszély miatt.nem mert mindenki nyaralni akar vajon mi lesz ha nem járja körbe a világot.A nagyszerű Anglia igaz akkor miért nem engedik be őket sehova pedig ők már be vannak oltva és mégis 7 szer gyorsabban terjedő vírus van náluk .A legmagasabb tudomány náluk van szerintük pl egy összenött iker pár szétválasztását nem vállalta senki a világon a kevés túlélési esély miatt a magyar orvos csoprort megoldotta mert ugye egy angol, amerikai szuper teamnak rossz fényt vetne hírnevére.Elnézést kérek mindenkitöl mert nem ez a forum téma ,de nem birtam magamban tartani ezeket a gondolatokat .
Kedves TK421!Hidd el,van olyan fórum társ,aki elég felkészült, bírja az angol nyelvet is, csak nem beszél minden értelmetlen dologról.Kicsit több komolyságot, szakmai érveket, gyakorlati tapasztalatokat! Itt nem személyeskedni szeretnénk! Köszi.
Látom disznók közé gyöngyöt szórtam, hiába idéztem be több tanulmányt senki nem olvassa. Lehet hogy érdemes lenne angol nyelvet, tudományos ismereteket, meg értő olvasást tanítani a magyar iskolákban, sokat lendíthetne a nemzeten.
Szóval a hatásmechanizmusként azt valószínűsítik (mint azt csatoltam korábban), hogy fény hatására a tejben nagy mennyiségben szabad oxigéngyökök keletkeznek, amelyek kimutathatóan roncsolják a gombafonalakat. Van egy másik mechanizmus is: a tejsavkedvelő mikroorganizmusok megtelepednek a levélen és nem hagynak helyet a többi gombafélének.
Rovarokra emiatt nem hat, hanem csak gombabetegségekre. Kénnel a tej hatása összemérhető, annál valószínűleg némiképp gyengébb, de nem sokkal (szintén csatoltam, vagy 8 tanulmány adataiból jön ki ez).