Én szerettem volna reagáni az írásodra, de végülis elmaradt (magyarán neked van igazad, nem reagáltam:) Amit pedig írni szerettem volna: az, hogy szereted a halat dícséretes. De miért azzal töltöd az idődet, hogy egyik étteremből a másikba mész halat kóstolni (és utána ledöbbenni, hogy ez aztán nem volt az igazi), ahelyett, hogy magad vennéd kezedbe a sorsod (khm:) és készítenél magadnak ínycsiklandó halételeket? Magad uram, ha szolgád nincsen alapon? Üdv: dy
Nagy örömömre szolgál az, hogy még tudod mozgatni az újaidat,és tudsz nekünk írni az intenzívről! (hogy a halas témához is kapcsolódjak: ha a csini nővérke köppenye alól halszag árad, akkor ne csapkodj a fenekére, mert az áru nem friss.... (( Én kérek elnézést a rossz erőltetett viccért! :)))))) )))
Ebbe az örömbe azért vegyül némi üröm is...
az hogy a halas kalandjaimon melyeket leírtam senki sem sajnálkozott az egy dolog, rendben van, én vagyok a topiknyíitó, ehhez képest keveset írok ide, és még akkor is panaszkodom és így mindenki útál... OK nem haragszom, de hová lesz fogyasztói társadalmunk varázsa, hogy senki sem reklámoz egyetlen halas éttermet sem??????????
Újra felszólítok mindenkit, hogy írjatok halas éttermekről, különben káromkodni fogok.....
például:
PERKELE
Jummala Utta
Ilyenenket fogok írni, és ezt vehetitek fenyegetésnek is....
Örülök, ha van az ízlésünkben azonosság és hasonlóság, mert én szeretem amit készítek :)))
Sokrétű lennék? No de miért? Mert éhes vagyok és szeretek változatosan jóllakni és ehhez nem riadok vissza attól, hogy el is készítsem, nota bene ki is találjam az éppen fogamra való recipéket?:)
Ajka ősi halászváros, igen, azt viszont ne feleddd, hogy első 3-3,5 évtizedemet Szexárdon éltem, ami azért jóval közelebb van Bajához és a Dunához is, nem beszélve arról, hogy arrafelé SOKKAL több halat fogyasztanak, mint a Bakony környékén (bár már mérgezem a környezetemet a halevéssel:)))
Mint alant elpityeregtem, csuka híjján vettem egy kis garnélát. Ma este jött el az ideje, hogy valami ehetőt varázsoljak belőle.
Egy fél vajat felolvasztottam, jócskán szórtam bele apróra vágott fokhagymát, majd tíz percig pároltam, pirítottam benne a rákocskákat némi sóval, borsal meghintve kevés citromlé kíséretében. Aztán ráborítottam a tegnapról maradt pároltrizst, egy kis házi paprikakrémmel megszineztem, beleütöttem két tojást és összeforgattam. Utána ment az egész a sütőbe reszelt sajtal jócskán meghintve és szép pirosra sütöttem.
Ha holnap nem írok, akkor ettől döglöttem meg...de nagyon király lett...
Igen, Kulináris kolléga, Ajka híres halászváros :))))) Gyufatészta hozzá tartozik a halászléhez, a paszírozós nem az én műfajom. A húslevest sem szoktam tészta nélkül és paszírozva enni, de -természetesen- nem is ítélem el aki így eszi a halászlét. Úgy sem rossz, számomra viszont a gyufatésztás az igazi.
Aki a halászlét gyufatésztával (is) szereti, rossz szakácsember nem lehet!:-)))
Számomra ez annyiban érdekes, hogy Ajka városa távol lészen a bajai Dunától,
s mégis-mégis domináns a gyufatésztával tálalt halászlé - legalábbis szokásjogod szemszögéből +tapasztalva!:-)))
Egyébként tényleg sajnálom, hogy ennyire nem tudunk halat enni, illetve ennyire nem szeretjük a halat.
Érdekes, 'mit felvetettél!
Családon belül tényleg szeretjük a halat, s mégis ritkán készítjük, de ennek konkrét okát megnevezni, behatárolni nem tudom annak ellenére sem, ahogy Te is mondod:
a halat ezerszer változatosabban el lehet készíteni a halászlénél:)
Tapasztalatból mondom: a halak elkészítése 1szerű, gyors, könnyű étek bármilyen körettel is, s mégsem olyan sűrű "ételvariáció" asztalunkon, mint amennyire lehetne! ! !
Pedig micsoda finom a HAL, bármely HALformációban készítve is!:-)))
Van a mélyhűtőmben kb. 0,5 kg tonhalfilé. Szeretnék ötleteket kérni az elkészitésére-lehet grillezés is. Komplett kaja érdekelne, tehát milyen köret esetleg mártás illik hozzá.
Hát jó, akkor beteszem a képet. Finom volt, mára csak egy kis kocsonya maradt belőle, de már az is a hasamban figyel:)
Egyébként tényleg sajnálom, hogy ennyire nem tudunk halat enni, illetve ennyire nem szeretjük a halat. A statisztika (2-2,5 kg hal/fő/év) elszomorítró, nálam ez 1 kg/hét, minden más- vagy harmadnap halat eszek. Szoktam fagyasztott tengeri halakat is enni, de 80%-ban friss, élő halat vásárolok és azokat dolgozom fel. Fagyasztva tengeri herkentyűket szoktam venni, egyszerre nagyobb mennyiséget, hogy legyen "mihez nyúlni" otthon, ha megkívánom, így mégtöbb hal és halas ételvariáció készíthető.
Mielőtt még valaki rákérdezne, halászlét havonta-kéthavonta egyszer szoktam enni, a halat ezerszer változatosabban el lehet készíteni a halászlénél:)
fan_fan: igazad van, kevés kép van fent. Én általában igyexem fényképezni, persze nálam is előfordul, hogy elfelejtem. De más képeit is szívesen nézném :)
Tudom, hogy sehol nem nevelnek csukát. De az olyan feneette jószág, hogy mégis van... Más tógazdaságoknál is lehet csukát kapni, a karácsonyi mennyiséget is ilyen helyen vettem. Emléxem olyanra is, amikor a tescoban árultak...azt se egyenként csipegették össze a Duna-holtágakon vagy a kubikgödrökben.
A halászati törvény pedig termelő tógazdaságokra és intenzív telepítésű vizekre nem vonatkozik...
Volt viszont ponty és busa, én ezeket vettem ma. A ponty szép 3 kilós nyurga, a busa 2,5 kilós. Most végeztem velük, azaz a feldolgozásukkal, a pontyot szeleteltem, a busát megnyúztam, filéztem. A fejek kettévágva, a farkakkal és pár derékkal besózva várták, hogy pár fej hagyma társaságában mikor locsolom rájuk a vizet. Nos, ez történt meg most. Ha gondoljátok fényképezem, hogy hogy alakul:) A többi rész (busa: 2 bélszínrész, 2 borda, ponty: 2 adagnyi szelet) már a fagyasztóban várja, hogy jövő héten sor kerüljön rájuk. Most mennem kell, elfelejtettem a gyufatészta vizét odatenni...
Ne is mond, mára igértek csukát a halboltban, persze nem jött meg. Pedig nagyon fentem a fogam egy kis csukapörköltre. A fagyasztóban már csak kárászom van, de azt ilyenkor már csak fözni szoktam, sülve jobb a friss...persze az sem volt csak frissnek mondott de nem élő balatoni keszeg. Bánatomban vettem egy kis garnélát.
Nem történ beírás hosszú napok óta! Ez még csak hagyján, de én sem fogok most vidámat írni.....
A héten többször is ettem halat, de jót nem sikerült!
Először is:
Szilvásváradi pisztráng a Náncsi Néninél....
Nem volt valami átütő...
volt neki egy kis olyan melegített, vagy nem tejesen frissen sütött utózöngéje... (ha fogalmazhatok ilyen módon) tudod, amikor nem tudod biztosan megmondani, hogy mi is az ami a baj a kajával, de azt tudod hogy nem teljesen ilyennek kellene lennie.
Annyira nem rossz, hogy visszaküldd, de nem olyan jó, mint amire vágytál.
másodszor:
Baracskai Halászcsárda Halászlé
Kijelenthetem, hogy NEM VOLT JÓ! Sőt megkockáztatom, hogy Rossz volt.
A hal mellékízű volt (pocsolya),
a lében nem volt belsőség (pedig nem volt külön feltüntetve, hogy lehet avval, vagy anélkül kérni, és ilyenkor megszoktam, hogy van benne)
a lé kissé ízetlen volt
NAGYON EL VAGYOK KESEREDVE!
TÉNYLEG!!!!
Kérek javaslatokat JÓ, Megfizethető áru halas ételekben bővelkedő éttermekre Budapesten belül és kívűl egyaránt!
Akinek esetelg van saját vendégőlj, vagy dolgozik valahol (ahol jó a hal)azt felhatalmazom sőt felkérem, hogy reklámozzon itt a fórumon, hogy a tudatlanság és ismerthiány hályoga lehulljon a szememről és tisztán lássam, hogy hol kell halat ennem.
Szia! Ha steakként vetted, akkor úgy is készítd el, párizsiasan is el lehet, de minek? :) Sokkal jobb roston, finoman (és ízlésetek szerint) fűszerezve, salátával körítve.
Olvasgatlak egy ideje Titeket, de kardhalról még nem esett szó. Fiam unszolására vettem, de igazándiból nem igazán tudom, hogy kéne elkészíteni. Steak-ként, szeletben árulják. Elég kicsit fűszerezni, vagy párizsiasan??