Igen az a Seadive ahol kikötöttünk,és ha jobban megnézed a fotót,az épület jobb sarkán ,lent van egy lépcső ,a lépcső mellett egy kis ladik,és azzal a ladikkal hordták ki a csomagokat,meg az embereket(a sekély víz miatt).Mért ti nem ott kötöttetek ki?
A resort neve Pierhousepalace Háát most már így utólag lehet hogy én voltam a f...sz ,hogy nem olvastam el figyelmesebben a honlapjukat,csak felületesen.Különben nagyon szép kis helynek néz ki,viszont néztem pl. a szigettúrát nagyon drágán kínálja,meg úgy általában mindent. Na mindegy, így volt ez jó ahogy volt.
III.
Megkaptuk a JIM nevű szobakulcsot,és elfoglaltuk az irodát.Aztán elindultunk felfedezni a környéket.Már a resort bejárata is érdekes volt,ami egy kb.1méter széles és 80méter hosszú, a víz felett vezető betonjárda volt,és jobbra-balra cölöpökre épült helyiek által lakott bungik voltak.Az érdekesség ebben csak az volt,hogy akárhányszor ki ,vagy be mentél,akarva-akaratlanul beleláttál a helyiek életébe,pl.ahogy mosnak,vacsoráznak,főznek,vagy éppen mosakodnak(mivel hogy ez csak egy karnyújtásra zajlott a járdától).Kint az utcán óriási nyüzsi,rengeteg ember,és tricikli,turistát csak alig alig látni. Volt ott egy idősebb Filippinó hölgy,aki már sokadjára nyaralt itt Coronon,nos az ő ajánlásával felkerestem egy szomszédos búvárklubbot,mondván hogy olcsók és jók a felszereléseik is.Meg is alkudtunk,tényleg elég jó áron vittek,és még a búvárszerkójuk is egész tűrhető volt,mondtuk hogy már a fülünkön jön ki a hal,szóval ha lehetne valami más ebédet készítsenek,ennek semmi akadálya, lehet választani csirke,disznó,és hal közül(úgy vettem észre hogy mindenhol ez a menü).Másnap reggel szerkó összeállítás,kihajózás.A kiszolgálás tökéletes volt,kaptunk egy hajót,amin csak négyen voltunk,szóval két vendég,két személyzet,a srácok nagyon kedvesek voltak. Még életemben nem voltam ekkora II.világháborús hajóroncs belsejében.150méter hosszú,hatalmas monstrum,szép és izgalmas látvány volt,bár a látótávolság nem volt annyira kedvező 6-8méter lehetett.Jut eszembe aki ott jár Coronon és búvár,vagy nem is muszáj hogy búvár legyen,sznorival is gyönyörű,annak kötelező egy merülés a nemmesze lévő "korall és halrezervátumba.A korallok állapota 100%-os,az élővilág pedig rendkívül gazdag ,ott láttam egy akkora tintahalat mint még azelőtt soha.Egy pillanatra meg is ijedtem :) .Aztán merülés merülést követett,és hogy ne csak én élvezzem az ittlétet,a pultnál utánaérdeklődtem miket ajánlanak helyi látványosságnak.A resort szervezésében sikerült is kibérelnünk egy hajót sofőrrel,étellel, itallal,úgy hogy csak mi legyünk a hajón, szerintem szintén jó áron. Ez volt az:
Elindultunk felfedezni a környéket.Én mondtam hova mennyünk,és ő vitt. Ami a legmélyebb nyomot hagyta bennem az a Cayangan lake.Az ember ilyen tiszta vizű tavat ritkán lát.Állítólag a látótávolság 30-40méter,ami a látvány alapján hihető is.
Nekünk szerencsénk volt,mert mikor oda értünk egy árva lélek sem volt a tónál,így aztán lehetett jó képeket csinálni.Végig menetem a stégen és a végén ki volt kötve egy spárgával, egy kb.4-5méteres bambuszból összekötözött kis tutaj,pont olyan amilyeneket a filmekben a hajótöröttek szoktak eszkábálni.Az evezőlapát egy másfél méteres félbehasított bambusz volt.Több se kellett nekem,mivel én mindent ki akarok próbálni,hát gondoltam elkötöm,és csapok egy kőrt vele a tavon,bár kicsit sem voltam biztos benne hogy el fog bírni,mi bajom lehet,legfeljebb beleesek a 32fokos vízbe.Aztán végül elbírt,sőt szerintem még egy embert is simán bírt volna.Mondtam is a barátnőmnek,hogy jöjjön ő is,de csak legyintett és azt mondta, hogy őrült vagyok.Végül egyben visszaértem.
Ami még hatalmas élményt nyújtott,az az volt hogy lehetőségünk nyílt kibérelni potom pénzért,egy hófehér homokos partot,úgy hogy csak mi legyünk ott és senki más,na jó meg a sofőr,de ő félrevonult aludni.Szóval lett egy privát partunk,ahol az ebédet tálalta a sofőrünk,ebéd után csend,nyugalom,pihi,úszkálás,alvás stb.Eleinte azt hittem,hogy csak álmodom ezt az egészet,annyira szép és jó volt. Néhány kép a partról:
Részemről is jöhet a "rizsa" ! Az a Seadive, ahol a Jesabell Boat kiköt ? Mi is volt annak a resortnak a neve, akik egy kicsit elnagyolták a transzfer-kérdést ? Nagyon jók a képek, lehetne egy kicsit több is...
Igen el is felejtettem nézni a méretet,csak az volt a lényeg,hogy felkerüljön.Bocsánat. A többit nagyobba rakom fel.
II.
30-as,meg 50-es faktorszámú napkrémeket vittünk,de még így is sikerült keményen megpörkölődni.Visszatérve a túráról megvettem a másnap reggel Coronba induló hajó jegyeket (a Jessabel Boatal) . Összességében nagyon tetszett El Nido,tetszett hogy nem ért még oda az a nagy "globalizáció",tetszett hogy a gyerekek az iskolából hazafelé boldogan vezetgették az elkopott motorgumit egy darab bottal,tetszett hogy az útszéli árusok önfeledten énekelgetnek,tetszett a hely egyszerűsége,olyan gondtalanak tűntek az emberek,pedig biztosan nem gondtalanok. Másnap reggel fogtam egy triciklist felpakoltuk a csomagokat,és irány a kikötő.Már ott volt néhány ismerős arc, még a szigettúrákon találkoztunk velük,ők is indultak át Coronba.Azért még indulás előtt bedobtam egy tengeribetegség elleni gyógyszert,gondoltam hosszú lesz az a kilenc óra hánykolódás a vízen. Szóval sajnos véget ért az El Nidoi szigettúra program,sok-sok élménnyel gazdagon hagytuk magunk mögött ezt a barátságos kis halászfalut.A hajó kifutott,és én már fél órával az indulás után bevertem a szunyát,kb. az út felét sikerült is átaludnom.Különben eseménytelen de annál hosszabb út volt............. Már távolról látni a Hollywood mintájára készült Coron feliratot a hegy tetején..a hajó kiköt a Seadive resortnál,hatalmas nyüzsi az érkezéskor.Addig míg kihordják az összes embert meg csomagot elkezdek érdeklődni a már itthonról lebeszélt resortról,hogy merre is találom,mint utólag kiderült pont a Seadive tulajától.Nos közölte velem a rossz hírt ,hogy három órás az út oda jeepnevel, és már csak holnap indul arrafelé legközelebb.Akkor esett le ,hogy miért nem adott egyértelmű választ a még itthonról küldött levelemre az a resort amikor kérdeztem hogy merre van helyileg.(merthogy a honlpajukon nem volt látható)Csak annyit írt mindig vissza hogy menjek a Coron Markethez és majd egy jeepne odavisz hozzájuk. Kis tanakodás mi legyen,aztán úgy döntöttünk maradunk itt a Seadive resortban,elvégre búvárkodni jöttem ide.Szóltam a főnöknek hogy kéne egy szoba. Megnézték és jött a következő válasz:tele vagyunk sajnos,de néhány perc türelmet kért az öreg,aztán jött is vissza ,hogy nagyon szimpatikusak vagyunk neki,ezért ha elfogadnánk kiadná nekünk az irodáját egy éjszakára.Ez így elsőre viccesnek hangzott, de aztán megmutatta és csak annyiban különbözött a többi szobától ,hogy volt benne egy íróasztal számítógéppel,meg egy színes tv,úgyhogy elfogadtuk eme nemes gesztust. Aztán másnap természetesen megüresedett egy szoba és átköltöztünk. folyt.köv. Ha nagyon részletes,és sok a rizsa, akkor szóljatok!
Max. 512 Mega, de azt úgyis kiírja, ha túl nagy a kép...viszont, ha a "beszúrás" marad el, akkor lemarad a kép is. Trükkös (nekem sem sikerült elsőre). Ja, és hiába írsz a "felirat" című mezőbe az sem jelenik meg, csak ha a képre kattintasz...
1. Puerto Princessa érkezés 2. Puertos szállás cégtábla 3. a jámű 4. El Nido az első bungi amiben megszálltunk 5. kilátás a teraszról 6. kaja a parton 7. secret beach bejárata (C túra) 8. Matinloc Island sznori 9. még egy titkos part :) 10.ha minden igaz a Calmung beach
Nos,dél előtti indulás a Finnair-el Budapest-Helsinki-Hong Kong-Manila járaton,érkezés pontosan 24órával később.A leghosszabb levegőben töltött idő Helsinki-Hong Kong között 9óra.Viszonylag nyugodt út volt, leszámítva azt a kis légörvényt ahol kb.30-40métert zuhantunk,amire természetesen figyelmeztetett is előtte a pilóta,hogy a következő néhány perc kellemetlen lesz,ezért gyorsan félbe is hagyták a légikísérők az ételosztást,de azon kívül hogy a kávé egy része rajtam landolt nem történt semmi. Itthon foglaltam az összes belföldi repjegyet a Cebu Pacific-nél.Érkezéskor párás,borús esős idő,viszont meleg, át a Domesticra a már említett ingyenes kisbusszal,és hosszas várakozás mivel kb.1-másfél órás késéssel indult Puertóba a gép. Itthon még megkért egy nagyon távoli ismerős,hogy vigyek már ki a sógorának(aki német származású és 5éve él Puertóban) szalámit,milka csokit,stb.,és majd kijön a reptérre átvenni a kis csomagot,ami meg is történt.Kihasználva a hirtelen ismeretséget megkértem hogy ajánljon egy jó kis szállást.El is vitt egy Dayon Camo D'gve nevű resortba ,mindenkinek tudom ajánlani:komfortos szobák,hideg meleg víz,medence,lent a tengerparton,és már készül egy jópofa bungalló egy fa tetejére közvetlen a tengerparton, szóval nagyon hangulatos kis hely(egy szoba a drágábbikból 1100 peso).Ja és még egy dolog ha valaki ott jár Puertóban semmiféleképp ne hagyja ki a Chicken Inato nevű éttermet,ritka jól készítik el a csirkecombot. Még aznap irány a San Jose buszterminal,jegybeszerzés a reggeli indulásra.Na a buszterminált sem ilyennek képzeltem itthonról....fergeteges...alig érkeztem meg ebbe az országba,de nekem nagyon tetszik. Sikerült is reggel 6:30-ra jegyet venni a Fort Wallynál egy kilencszemélyes Public Shuttle Van-ra.A jegy ára 660 peso volt a resort és a terminál közötti transzferrel együtt, amit természetesen el is felejtettek reggelre...mármint a transzfert.Mindegy odaértünk még időben.Felmálházták a kisbuszt és beszállásnál szembesültem azzal hogy a 9személyes mikrobusszal mindössze 14-en fogunk utazni.....nem számít kibírjuk,a légkondi mínusz ezer fokra állítva,sajna nem készültem pulóverrel,és el sem tudom képzelni hogy a többi ember akik helyiek voltak hogyan csinálták hogy nem fáztak.Mindenesetre mire El Nidoba értünk nekem jégkásás lett a vérem. Első szabály:ha hétvégére érkezel Nidoba foglalj szobát előre,mert akkor nehéz az igényeknek megfelelőt találni.Ez az én figyelmemet elkerülte. Végül hamar sikerült közvetlen a parton bungit találni mindössze 900 pesoért,cserébe a wc női használatra alkalmatlan volt,ezért tudtam holnapra kerítenem kell egy másikat,viszont a környezet hangulata varázslatos volt,kb.5méterre az ajtótól a hullámok nyaldosták a partot, a tenger hangjára elaludni és ébredni nem volt olyan rossz. Másnap kora reggel átcuccoltunk a már döme71 által bejáratott Corong Corongi Greenviewba.Igaz nem volt neki csak családi bungija,de az is tökéletes volt(az öreg Dave még emlékezett rátok:),tényleg jófej és segítőkész fazon. Indulás az Art Cafeba az első túrára a C jelűre.Sajnos egész nap borongós volt az idő,ez rá is nyomta a bélyegét a fényképekre,de mindentől független néha csak tátott szájjal néztem ki a fejemből.A sznori tényleg nem nagy puki,de a táj szépsége mindenért kárpótol.A kaja amit az egyik csodaszép parton készítenek el az hal,zöldségekkel meg rizzsel. Ezer és ezer "secret beachnek",meg "secret lagunnak"elnevezett kis eldugott partok és eldugott lagúnák vannak, ahová csak úszva lehet bejutni.Gyönyörű helyeket épített a természet,amiket remélem képesek lesznek ilyen állapotában megőrizni a helyiek. Nidoban tudnám ajánlani akik szeretik a kalamarit,a Squidos éttermet nagyon finoman készítik.Az étterem tulaja rettentő jó fazon,reggeltől estig spicces,mindig jókedvű és mindenben nagyon segítőkész. A következő túra az A jelű.Itt már százágra sütött a nap,sikerült megszerezni az alapszínt....kb. mint a rák Ez a túra is lélegzetelállító volt. folyt.köv.
Ezekre a lakásos dolgokra nagyon oda kell figyelni, én is megtanutam a saját káromon. Egy hónapos távollét alatt kb. 250 m3 víz folyt el (a wc tartályból áteresztő tartály lett). Egy flexibilis bekötőcső meg akkor ment szét, amikor pont itthon voltam, elúszott volna minden. Vizet elzárni, áramtalanítani, stb.!
Belenézegettem az utazás.com-on a costa ricás topicokba, de fél óra alatt lefáradtam a sok érdektelen szócséplés miatt...No mindegy, majd azért átrágom magam rajtuk, hátha akad egy-két használható info is...
Jelentem sikeresen megérkeztem.....a hólapátolásra pont haza is értem :( A helyzet az,hogy míg nem voltam itthon volt egy kis gond a fűtésemmel.Valami szelep elengedte magát,,,,gondolhatjátok jó érzés volt megérkezni,(kb.úgy néz ki most a lakás minta bomba robbant volna benne)úgyhogy picit késni fog a beszámoló,ha egyáltalán érdekel valakit?. Az utazásra visszatérve fergeteges,parádés,fantasztikus,csodálatos,és még sokáig sorolhatnám a jelzőket.Egyszerűen nagyon jól sikerült:) Később még jövök!
BOLOND Kanadában él, azt hiszem. Óceániában és egyéb jó helyekben otthon van. Nézz be az Óceánia topikba is, hogy még jobban fájjon a szíved. :) Amikor töltötted fel a képeket ide, írtam egy mailt "szívfájdító" címmel az unokatesómnak, akivel ott voltam, hogy nézzen be a fórumba. Korábban az utazas.com-on is volt Costa-Rica topik, lehet, hogy még mindig fut. Csak sok hülye írogat oda, úgyhogy már nem látogatom.
Persze, fájdítsd csak a szívemet! Nézem a képeket a kelet ausztráliai szigetekről a föld másik oldalán, itthon pedig esik a hó...Viszont Costa-Rica ügyben sikerült némi bennfentes infót szerezni az aktuális topicban egy BOLOND nevű sráctól, aki már negyedszerre lészül oda. Az a vidék sem semmi, bár ahogy nézegetem nincs annyi fehér homokos állmstrand, ellenben nagyon gazdag az élővilág és csábító a sok más természeti csoda is... A szervezett utak nekem sem nagyon jönnek be, túl sok kötött dologhoz kell igazodni és nem nagyon bírom azt sem, ha csordában terelgetnek...
Ha jól emlékszem Kirika mostanában jön haza. Kíváncsi vagyok, hogy sikerült az útja.
Off, de a Fraser Island nagyon nagy kaland volt. Terepjárót béreltünk még a szárazföldön, átvisz a komp, aztán hajrá. Dagály miatt csak meghatározott ideig lehet a parton haladni, a szigeten belüli utak meg nagyon göröngyösek, 20 km/h átlag. Egy autó fér el, ha jön valaki szembe, imádkozhatsz, hogy ne ragadj be a homokba. Az átfolyásokra is figyelni kell a parton. Nagyon jött a víz, a végén már f.stunk, hogy ottragadunk, nem mertük kockáztatni a továbbmenetelt a faházas kempingig (nem volt sátrunk), úgyhogy egy másik kempingben aludtunk a kocsiban. A sziget belsejében szupertiszta vizű tavak vannak. Bálnát is láttunk messziről. Persze lehet menni szervezetten is, de szerintem az nem olyan nagy kaland.
Szép lista ! Kicsit nézelődtem a Google Earth-ön... Whitesundays és a Fraser Island fantasztikus a képek alapján. Ausztrália idáig is beletartozott az álom-uticéljaim közé...
( Tudom, hogy ez már nagyon off, de nincs esetleg némi tapasztalatod Costa Ricáról ?)
Hát látva az újabb képeket, most már biztos vagyok benne, hogy vissza kell mennem és akkor nem hagyom ki Busuangát és Coront.
Kérdésedre válaszolva Thaiföldön többször (ott Krabi környéke hasonló, de meg sem közelíti ezt szépségben), Borneo malajziai részén pár napot, az nem nagyon jött be, ill. Balin (ott nincsenek ilyen természeti szépségek, az másért jött be). Ja és Ausztrália keleti partvidéke mentén Fraser Island és a Whitsundays tetszett.