Szerintem csak az "újra" szót nem gondolta át. :o) De talán nem is ez a lényeg, hanem hogy hiába regnált annyi ideig, a harangjátékon kívül nem sokat épített...
> ez most vicc vagy komoly? mert viccnek qrva durva lenne:)
Hààt, viccnek tényleg durva, ezért .... komoly.
Tényleg 3-szor vàlasztottàk ujra, tényleg egymàs utàn. Ha lesz majd 200 év mulva egy történész, aki a vàros történetét kutatja, ebböl bizonyàra következtetni fog HB képességeire, kvalitàsàra, eredményeire :-)
> Az hogy az emberek 3 újraválasztották, ezt a korlátolt várost minősíti.
Pàr éve ennél àrnyalatnyit finomabban jellemeztem a vàros lakoit. Amit én akkor kaptam ... az nincs az ablakban azota se.
ez most vicc vagy komoly? mert viccnek qrva durva lenne:) HB egy nulla volt és még annál is nullább a város fejlődése szempontjából. Az ezredfordulón itt már befektetések tömkelegének kellett volna lennie, ipari parkoknak, és az infrastruktúrális beruházások jó részét el kellett volna indítani. Nincsen mentsége. Semmi. Aki 12 év alatt ezekből semmit sem tud felmutatni, az alkalmatlan. Az hogy az emberek 3 újraválasztották, ezt a korlátolt várost minősíti.
Mindegyik ú városvezetés csak fut az eredmények után kb. ott tartunk, hogy mások már a célban vannak, mi még csak most vesszük fel a futócipőt. Elkeserítő. És ez annak a 12 évnek az eredménye.
Ha tóra nincs is hely, már a vonalvezetéssel rengeteget lehet tárolni, késleltetni. Ha nem egy egyenes, meredek csatornát csinálunk, hanem lépcsőzzük és "kanyargat"-juk, akkor sok víz fér el benne. Tudom, hogy egészen más nagyságrend, de a Tisza szabályozását is az egyenes volanlvezetéssel rontották el. A kanyargós szakaszok sokkal több ideig vezették le a vizet és sokkal több is fért el benne. Egyszerű geometria. Nem kell nagy tudás hozzá. Csak hely.
A természetes vízmosás megvan sokáig, előbb a Somogyvárin, majd most is magántelkeken fut a Lőcsei és és a Mecseki között. Itt látszik a zöld sáv mentén Hogy a Tárnokinál mi lesz vele és hogyan megy lefelé tovább azt nem tudom, gondolom a Szent Istvánra megy ki, aminek az aljában már most is homokzsákokkal kezdik a hóolvadást.
No, a kiburkolás tipikusan rossz megoldás. Megakadályozza, hogy a víz legelább egy része elszikkadjon. A folyóvíz élettelen lesz és koszos. (Irodalomért lásd még Rákos patak)
A hivatkozott mondat nem a belterületi bevásárlási helyekre vonatkozik, hanem a külterületi, jellemzően vizes élőhelyeket elvevő, a vízgazdálkodás szempontjából puffer térnek minősülő területek lecsapolásának elkerülését. Ilyen az egész budaörsi dobozparádé és a az érdi Penny-Tesco is (Rávna problémái)
Én a parkvárosi (és Bem téri) csapadékvizeket gyűjteném és helyi tisztítás után szikkasztanám (no persze ehhez a HÉSZ vonatkozó előírását meg kéne szüntetni), illetve a továbberesztendő részt a lehető legnagyobb késleltetéssel engedném tovább. A hivatkozott anyag ábrája jól mutatja, hogy hogyan. Dán példa. Nem egyenesen levezetni (mert az azonnal lezúdul), hanem hosszabb nyomvonalon vezetni. Tehát szikkasztani, gyűjteni és lassítani. És minimálisan szükségesre csökkenteni a burkolt felületeket, a bevásárló központ tetejét pedig zöldtetősíteni.
"A beruházással orvosolhatók az évek óta jelentkező lakossági panaszok, képviselői észrevételek, indítványok (pl.: Cserhalmi utca 25. stb. vízelvezetése)." Nagyon-nagyon remélem, hogy nem számolnak el semmit azok, akiknek a számolás a dolguk. Remélem, nem azok számolják, akik az adókhoz tartozó előterjesztéseket...
Mit, mit... Majd megyünk horgászni, ha pedig átfolyás lesz a Lőcsein, akkor koszorút vinni a buszmegállóba, ahová az aquaplaning következtében becsapódnak az autók.
Ezzel szemben a nagy kiterjedésű, egybefüggő ipari parkok és bevásárlóközpontok építésének visszaszorítása vízgazdálkodási szempontból is települési érdek. Az egybefüggő, nagy burkolt és beépített felületeknek semmilyen vízmegtartó képességük nincsen, ezért komoly veszélyforrások. -írod a hivatkozott anyagban.
Ez most tipikusan az a helyzet, amikor mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat és az alapján hozni meg a döntést. Te pl. mit javasolnál csinálni a bevásárlóközpont vizével?
Az egész város területére készült egy koncepció, a szakasz az 5-0-0 jelű vízgyűjtőhöz tartozik. A tervek szerint e beruházás keretében kiburkolják a Somogyvári utca mentén meglévő csapadékvíz elvezető árkot, és kiépítik a Lőcsei úti befogadóba zárt csatornán történő bekötést. A beruházással orvosolhatók az évek óta jelentkező lakossági panaszok, képviselői észrevételek, indítványok (pl.: Cserhalmi utca 25. stb. vízelvezetése).
Illés: az önkormányzatnak szerintem vannak eszközei az ösztönzésre.
Per pillanat a tisztviselőtelepi házamtól minden érdi ABC-hez az út a városközponton keresztül vezet (kivéve: Soós Pékség). És ha körülnézek, vannak erre szomszédok is, sőt emberek is laknak ezen a környéken 1-2 ezren.
Biztosan jó és kívánatos, hogy mi mindannyian a Budai úti körforgalmakban és a vasúti aluljárón keresztül intézzük a napi bevásárlásainkat, vagy másik városban.
Itt nem az volt, aki a szomszéd kecskéjét megfojtja, aki alul ellene szavazott... Itt éppen nagyon nem az volt... Ki az az őrült, aki ráereszt egy elvezetetlen területre egy másik területről ennyi vizet??? Víztároló lesz Dombosvárosból, vagy mi? Vagy hova is lesz vezetve az a víz?
A helyszínt egyébként ismerem, ez a környék természetes vízfolyása, s ebbe még több vizet vezetnétek. Kíváncsi vagyok, hogy a Kalotaszegi "térnél" lévő ház(ak) és a "gát" mit szól majd a nagyobb hozamhoz.
Nem ezt mondtam. A "gazdálkodás" szó nálam nem a "semmit se csináljunk" szinonímája. Tudom, hogy sok önkormányzatnál rokonértelmű szavak, de nálam ellentétes fogalmak. :))
Azt mondtam, hogy ha már egy problémára sikerül kis pénzt kicsikarni valakiből, akkor azt költsük el értelmesen. Az egész Tiszát most szabályozzák újra, mert kiderült, hogy az elvezetés nem jó módszer. Ha a városnak van pénze dögivel, és kibírunk leckéül pár belvizes-árvizes évtizedet, akkor jól van, öntsük a lefolyókba minél gyorsabb lefolyással. Én köztéri patakokat, tárolókat, szikkasztókat, netán kisebb tavakat építenék, s pályázatokkal támogatnám a telken belüli csapadékvízgyűjtést. Pláne egy ilyen nagy területet érintő rendezésnél! Kevés ilyen projektlehetőség van a városban, mindenhol máshol helyszűke van.
(Én fent, olyan helyen lakom, hogy komolyabb vízmennyiség sosem fog a nyakamba zúdulni sem közterületről, sem a szomszédból. De azért együtt érzek azokkal, akik nem ilyen szerencsések. Magam részéről gyűjtöm is a csapadékvizet, de a magánszemélyek igyekezetét egy rossz önkormányzati döntés totál értelmetlenné teszi.)
Apropó! Van már a csapadékvizekre és belvizekre koncepció?
(Ja, egyébként dícséretes, hogy egyáltalán így foglalkoztok a témával, s igyekeztek összekötni egy probléma megoldását egy beruházással!)
Ez nem önkormányzati döntés kérdése, hanem beruházói. Ha egy multi fantáziát lát benne és talál hozzá eladó területet is, akkor biztosan lesz minden sarkon egy hiper. Szuper :(
Tehát szerinted is hagyni kellene az egészet a fenébe és ne csinálni meg fenn akkor amikor jön valaki és pénzt is ad hozzá, mert jeleleg még nincs elegendő pénz, hogy az egész városban megoldódjon a helyzet? (Általánosságban egyetértek az írásodban leírtakkal, de ez most egy konkrét, azonnali döntés igénylő helyzet)
Érdekelne, hogy terveznek-e hasonló kereskedelmi központot a másik autópálya lehajtójánál, hogy ne kelljen keresztülautózni/beautózni a városközponton/városközpontba azért, hogy alapvető, napi dolgokat beszerezzünk itt az alvégen.
Ez nekem felfoghatatlan! De jó lenne megismerni valamelyik képviselő érvelését, aki ugyanezt a projektet pár éve - mint az egyik nagy teljesítményüket - támogatta, most meg el akarja kaszálni! :(
Hm ... érdekes ... mindezt pártfegyelmen belül gondolták így?
Nem akarok gonoszkodni, de ha egy általuk indított projekt folytatásához nem nyomnak gombot, akkor ott nekem bűzlik valami.
De a csapadékvíz elvezetésének témakörében igazuk van. Ha erről a hatalmas hegyoldalról el- (helyesebben: le-) vezetjük a vizet, akkor alul belefulladnak. felül egyébként is nagy szükség lenne a vízre. Nem elvezetni kéne, hanem gazdálkodni vele. A következő évtizedre nagy közterület-fejlesztéseket jósolok, aminek - szemléletmódváltás hiányában - érd negyedét-ötödét érintő árvizek és állandósuló belvizek lesznek a következményei.
Csapadékvíz: mert akkor gyorsabban megy le a víz és az alsóbb részeken több problémát okoz. Ha nincs a felső részen megcsinálva, akkor kevesebb az alsó részen is (ahol MSZP-s az egyéni képviselő) a probléma. Magyarán: pusztuljon a szomszéd kecskéje is. :)
Megállapodás a bevásárlóközpont határidejéről és a pénzügyi feltételekről: miért nem szorítjuk jobban sarokba az Interspart? Döntsd a tőkét, ne siránkozz! :)