hali a szokasos kerdesem /legalabbis az eddigi statok szerint :) /. Riemann geometriaval es kornyekevel foglalkozo jegyzetet tud vki? elsosorban onlanyra gondoltam , de ha ilyen nincs akkor papirost is ajanlhattok. Koszi sla
Szerintem nem biztonságosabb. Kicsit elkalandoznak odafönt a gondolataid, és már le is estél. Bár igazad van, ez felébredés után már nem sokat számít :-)
Mi köszönjük, nagyon jó kérdés volt. És még egy csomó igen jó kérdés van ám itt. Meg persze a válasz is rájuk. Például tudjátok mi okozza az esőszagot?
Nagyon nagyon hálás köszönet érte!!! ugy látszik én vagyok a tul bonyolult ...bocsi az idiota kérdésért és nagyon köszi. mostmár tudom mi alapján induljak el... örök hálám:))
egy nagy segítséget szeretnék töletek kérni. az lenne a problémám hogy egy fizika esszét kellene irnom arrol hogy a harkály kopogtatja a fákat de nem kap agyrászkódást ...cimmel.sajnos a könyvtárakban és az interneten sem igazán találtam ezzel kapcsolatos információt. kellene irni a harkályrol ugy általánosan (biológusan)és fizikai bizonyitással (képeletek és hasonlók) is hogy miért is van ez. nem tudom hol kellene megfogni egyáltalán a témát:(
abban szeretném a segítségeteket kérni hogy ha módotokban áll légyszives irjátok már meg nekem hol találok ehez a témához megfelelö szakirodalmat? ...mind biologiai mind fizikai vonalon vagy a kettöt együtt biofizikain:)
légyszives segitsetek nekem mert szorit a határidö (május 5) hogy ezt a 3-4oldalas irományt leadásra bocsássam.
Valóban nem konkrétan az adott téma(bár, lehetnek szellemierőhatások,amivel a gyakorló,nem szabadesés jellegel terheli környezetét?), csak a mechanizmusára lennék kiváncsi,ill.
az emberi elme hatása a fizikatörvényeivel kapcsolatban. Vagy már ez, nem fér bele a "fizikai" fogalom,fizikusi megközelítésébe(a fizikaivilágról, :) )?
Azonos tömeg-súly ember, a gravitációs jelenség mégis más.
Hova lesz a gravitáció?
Vagy az ez irányu szellemifejlődés nem kivánatos, vagy publikus?
Elnézést, lehet énvagyok már bizalmatlan, vagy parás ( fizikától-kémiától,a köztudatban, kicsit sok nekem a megismerhetetlen,az "elfogadott ismeretlen",a nem passzoló részlet).
B: Akkor a szabadesésnél is számit a tehetetlen tömeg
Érdekes következtetés :-)
Egyébként, ha tudsz két olyan testet találni, amelyek súlyos tömege egyenlő, de a tehetetlen tömegük nem, akkor a nagyobb tehetetlen tömegű test gyorsulása valóban kisebb lesz. Ilyen értelemben valóban számít a tehetetlen tömeg. Az egyetlen probléma, hogy ilyet nem fogsz találni. Ha két testnek egyenlő a súlyos tömege, akkor a tehetetlen tömegük is egyenlő (ld. Eötvös-kísérlet). így az a=(ms/mt)g gyorsulás minden testre azonos, mivel az (ms/mt) érték kivétel nélkül minden testre azonos értékű. Olyannyira, hogy ezt az univerzális állandót 1-nek szokás venni.
---
De, hogy azért legyen hasonlóság a fizikai ingával, ha nem homogén, hanem gömbszimmetrikus gravitációs mezővel dolgozunk, akkor belátható, hogy egy kiterjedt merev test gyorsulása - ha a tömegéről nem is - a tömegeloszlásától tényleg függ.
Fizikai ingáról beszéltem, ami egy vízszintes tengely körül elfordítható merev test. A tömegnek valóban nincs szerepe, de a tömegeloszlásnak igen, mivel ez nem síma gravitációs gyorsulás, hanem egy merev test szöggyorsulása. Erre forgatónyomaték=tehetetlenségi_nyomaték*szöggyorsulás érvényes. Ha a forgáspontot és a súlypontot összekötő egyenesnek a függőlegessel bezárt szöge alfa, a forgáspont távolsága a súlyponttól s, akkor a gravitációs erő forgatónyomatéka mgs*sin(alfa), a tehetetlenségi nyomaték viszont azonos s esetén is lehet más, ha más a tömegeloszlás. Következéséképpen a szüggyorsulás azonos tömeg, és azonos tömegközéppont esetén is függhet az inga tömegeloszlásától.
Az m tömegű, theta tehetetlenségi nyomatékú fizikai inga úgy leng, mint egy l=theta/ms hosszúságú matematikai inga, ahol s a fizikai inga súlypontjának a távolsága a forgástengelytől. Alkalmas tömegeknek az inga rúdjára való erősítésével a lengésidő csökenthető, vagy növelhető. Hogy pontosan hogyan, az ebből az összefüggésből kiszámolható.
Én nem vagyok egy nagy fizikusagy, de valami nagyon érdekel a fizikában, a világ kletkezése, természete, mi a is a világ, az univerzum, pontosabban az M-ELMÉLET!
Van egy kicsi fogalmam, hogy mi is ez, láttam róla egy egész jó kis dokumfilmet és azóta nagyon érdekel!
Próbáltam utánnanézni a neten, de nem találtam semmit!
Tud valaki valamilyen oldalt vagy valaki el tudná magyarázni nekem?
Ha túl nagy az anyag hőmérséklete, túl sok sugárzás fog visszajönni. Elfelejted ugyanis, hogy a meleg anyag sugároz (ld. izzószál). Ha megfelelő körülményeket teremtesz, az egyensúly be fog állni. Lehet a rendszert persze nemegyensúlyi állapotban tartani, de ehhez konstans energiaátáramlás kell. Mondom, nincs jól definiálva a feladat.
Legyen üreg (buborék):
http://www.sg.hu/cikk.php?cid=21862&PHPSESSID=24a3775f0cf1ea78844f3fe61db658dd
A "tükörhatást" a hatalmas gravitáció hozza létre.
Kivül gyengébb, beljebb nagyobb a gravitációs mező. Ez mint "törésmutató" jelentkezhet.