Dombtetőn vagyunk, K-Ny tájolású sorokkal. Nincs nagy terhelés a tőkéken, 8-10 szemre volt metszve tőkénként, hogy kevesebbet teremjen, de jobb minőséget.
A fürtzónát is leleveleztem/megritkítottam kb. egy hete, hogy érje a nap a fürtöket jól.
Nem tudom, milyen fekvésed, milyen tőketerhelésed van, de a Kékfrankos nekem ilyenkor még max. rozénak szokott jó lenni.
Inkább szept. második felében szoktam szedni, 12,5-13,x -es alkohollal, teljes érésben szép savval, mert jól tartja, de ilyenkor még elég nyers vöröshöz. Általában fél MM-et szokott emelkedni egy hét alatt szem. A színstabilitáshoz különben is teljes érés kell, nézd végig a magokat, rágd szét őket, mennyire érettek. A savát valahol méresd meg, mert ha már leszeded, esetleg magas savval, elég sok munka lesz harmonizálni.
Napfényt mondanak holnaptól, szerintem nem rossz körülményeket.
Az a bajom, hogy a frankos ezek szerint szedhető is lenne akár, de a kisburgundi le van maradva olyan 1,5 fokkal.
Attól tartok, hogy abban még sok a sav, ha most lenne szedve.
Hétvégéig még érhetne, addig úgysem tudjuk leszedni.
Savat tesztelni nem tudok a mustban, csak a fejtések előtt szoktam a szabad kénessavat nézni, ahhoz van tesztem a pincénél. Nincs nagy mennyiség, összesen talán 4hl körül lesz a vörös.
A cukorképzéshez napfény kell, talajnedvesség, de az is, hogy ejszakára visszahűljön a hőmérséklet (többek között ezért sem képződik túl sok cukor dögmeleg nyári napokon), önmagában a meleg lfszt se ér.
A kékfrankoshoz: passz. Naponta-kétnaponta megmintázni, nézni a savakat is.
Amúgy a 19 fokosból tudsz a legharmonikusabb bort csinálni, afölött kezd alkohol-túlsúlyossá válni. Tudom, most az a divat, hogy 15°-os legyen a borunk, de csak Magyarországon, mindenhol máshol a 12-13 a fő irány, annyira, hogy inkább kivesznek alkoholt a borból (ez (fordított ozmózis) amúgy itthon tilos lenne, de állítólag feketén hoznak be ilyen gépeket).
Délután kimegyek körülnézni, a festőszőlő már kádon van, úgyis át kell mozgatni. (vasárnap leszedtük, a darazsak és a madarak nagyon pusztították már, az is 18 MM volt, de nem lehetett fent tartani, mert elfogyott volna a rigók miatt)
Az előrejelzés szerint nem nagyon lesz több eső egy héten belül, akkor meg még gyűjthet cukrot.
Mi a tapasztalatotok, amennyiben bejön a 22-26 fokos napi hő mennyit tud még gyűjteni a frankos egy hét alatt? (ideális esetben, csak a saccolás miatt)
Korábban ESCA-s? Már nem az? Ez elvileg nem visszafordítható, vagy valamit én nem jól olvastam róla?
Egyébként van olyan Kékfrankos tőkém, ami Júniusban olyan tigrisminta szerű tüneteket mutatott, amire itt azt írtátok, hogy ESCA, de most alig van már a leveleken tünet, a többsége zöld, a termést is kinevelte.
A terv szerint ősszel vágnám ki, de most elbizonytalanodtam, hogy nem valami más problémája volt-e, ami azóta helyrejött?
Létezhet az, hogy egy ESCA-s tőke szezon végére visszazöldül?
Mert nem bántja??? Én most jöttem haza a szőlőből. Szép telihold volt, kellemes 22fokkal. A városban már villámlik és fúj a szél. A radarképen látom, mi készül. :-((((
A negyven fokos hétvége, a diónyi jég és a zivatar sem segíti a szőlészek terveit. Szétég minden, majd rohad, potyog.
A "cukorfok" csak az egyik értékmérő, ami egy nagy zuhi után vissza is tud esni. Ha már tényleg ilyen értéket fokolsz, szerintem leszedheted.
Valóban erről nem szólt a fáma, részemről kmw, magyar mustfok. Érdekességképp: a legmagasabb 19,2 egy korábban esca-s tőkéről való, igaz ott olyan 1-1,2 kg csak a terhelés.
Az se mindegy, hogy Brix, vagy KMW. A 19 Brix az 16,6° KMW, abból max 10,5-11-es alkohol lesz, a 19° KMW-böl kb 12-13 (attól függöen, hogy milyen képlettel számolunk). Mindenesetre lényeges különbség.
Mérjél több helyen. Én most 10 helyről szedtem java 16-16,5 között, néhány 19 felett. Vörösbornak igyekszem 20 körül, felett, de az idén rozé és kastélyos készül csak, így 2 hét múlva szüret.
Ti milyen cukorfokig szoktátok tőkén hagyni a Kékfrankost, ha az időjárás nem bántja?
Most 19-et mérek rajta, de a kisburgundi minimum 1-1.5 fokkal még elmarad tőle. Ezeket egyszerre szoktuk szedni, de eddig nem nekem kellett kitalálni az időpontot.
Van valakinek Fejér/Tolna/Balaton környékén Merlotja, Shiraza, vagy esetleg valamilyen cabernetja eladó? Bogyózva vennék egy 100-200 kgt de egyelőre nemigen találok csak kékfrankost.
Az Othello bőtermő,és rezisztens! Mi lenne a kényes fajtákkal,ha nem tiltják be a borszőlőként való termesztését? Ezt elülteted,és szüretkor ránézel :D Na jó,metszeni sem árt néha.
"A labruska mellékízű fajták borát Magyarországon kereskedelmi forgalomba hozni már évtizedek óta tilos, ezért árutermelő ültetvényeken sehol sem találkozunk az Othello fajtával. Az érvényben lévő magyar Bortörvény[1] rendelkezése szerint a direkt termő fajta ültetvényeit 2000 végéig ki kellett vágni. "
Ezt el tudnátok magyarázni úgy, hogy laikusként is értsem? ...hogy miért. Pótolnom kell egy csomó tőkét, és fajtákat keresgélek.
Vörös:
A Zweigelt tűnik szimpatikusnak.
Fehér:
Pannonia kincse, Cserszegi fűszeres, és olaszrizling a szimpatikus.
Csemege:
Cardinal - (szeretem az ízét)
Keleti, de délről nyitott lejtő. Többségében homokban gazdag talaj. Zala folyó völgye.
Semmi extra bort nem szeretnék, csak egy átlag, asztalra kirakható, iható bort. Fontos, hogy egy inkább megelőző jellegű permetezési stratégiával fenntartható legyen az ültetvény. Nem kapált talaj, hanem rendszeresen nyírt fű. Zöldmunka nem probléma, szeretek vele bíbelődni.
Nem találtam meg. :-) Érdekesek ezek az összefonódások. Hivatkoznak egymásra, hogy ugyanaz, aztán mégse. ...de ha A-ból B-be elvitel a lényeg, akkor mindegy, hogy Lada, vagy Fiat.