Köszi,köszi. 94-Ben és 96-na utaztunk amerikai hajón a Bahamakra régen volt .... és akkor nagyon elegánsan öltöztek az utasok és nem engedte be a személyzet azokat akik nem az elvárás szerint oltozott
Mi két fakultatív programra fizettünk be, Jamaica és Cayman szigetekre. Jamaicat azért, mert azt olvastuk, hogy rossz a közbiztonság. A Cayman programra a teknős farm meglátogatása miatt, de szerintem az kihagyható, nekünk nem jött be..... Cozumelben és Nassauban ketten mentünk ki, a taxik 4-5 dollárét elvisznek a strandokra.
Az idő jó volt, Jamaican mikor kiszálltunk esett egy félórát, aztán kisütött a nap, és jó meleg volt utána. Az UVB nagyon magas, hamar leégtünk mindenhol, vigyázni kell!
A hajón az öltözködést nem veszik szigorúan, volt aki az ültetéses étteremben papucsban és rövidnadrágban volt......
Ha taxival mentek a kikötőbe, akkor mondjátok, hogy az MSC hajóhoz vigyen, mert igen hosszú a kikötő. Szerintem nem kell előre transzfert foglalni, Miamiban, a repülőtéren ott állnak az üres taxik.
Ti a hajón fizettetek fakultatívot? Mit választottatok? Milyen volt?Öltözködés mennyire szigorú? Hú annyi minden van még amiről örömmel olvasnék!!!Időjárás? Nekünk nincs transzfer, szerinted rendeljek itthonról, vagy ott fogjak taxit a reptéren-szállodába, ill szállodában a hajóhoz?Köszönöm ha írsz egy kis élménybeszámolót:))produkt2000@t-online.hu
Nagyon köszönöm a részletes beszámolót. Szívesen írnék Neked privátban, próbáltam is, de mindkétszer visszajött a levél erről a megadott e-mail címről. Nincs véletlenül gmail-es címed?
Igen,kaptunk vámárú nyilatkozatot, ki is töltöttük, családonként egy kell, de a kutya nem foglalkozott vele Miamiban.
Az automatánál mikor odaértek, mindenkinél válaszolni kell a kérdésekre, majd, ha már kész, kiírja, hogy tedd rá a bal kezed, aztán a jobb, majd beolvassa, fotó, és már nyomtatja is a lapot, amit bele az útlevél első oldalába, és azt adod majd le ott a másik ablaknál.
Persze ez így elmondva elég gyorsnak hangzik, de sajnos nem az, mi is olyan gépet fogtunk ki, hogy kb, 10x kellett rátenni a kezünket mire végre hajlandó volt beolvasni :( hát az angol hivatalos szöveget nem lesz egyszerű megértenetek, ha csak picit megy a nyelv, de bízunk benne menni fog.
Gyógyszert mi is a feladott bőröndbe tettünk, és nem szívgyógyszerre gondolok,vagy rendszeresen szedettre, azt persze hogy azt a kézibe tenném, de pl. lázcsillapító, tengeribetegség ellen, meg hasmenés ellen, és egy doboz fájdalomcsillapító.
Persze fájdalomcsillapítót a kézibe is, de csak pár szemet.
Mi SAS-al mentünk, az késett mind a kétszer , de szerencsére a levegőben behozott valamennyit, és úgy próbáltunk jegyet vásárolni,hogy azért min. egy óra átszállási idő legyen. Csatlakozom az előttem szólóhoz, hogy a gép nem fog megvárni. A lényeg, hogy hogy az átszállóba menjetek, véletlenül se a csomagkiadáshoz, bár az általában alsó szinten van, ti meg ott keressétek az újabb beszállókaput ahol kiszálltok azon a szinten.
Viszont,, ha olyan rövid az időtök, akkor becsekkolásnál törekedjetek minél előrébb ülőhelyet választani, és ahogy földet ért a gép, kézipoggyászt levenni, hogy hamar tudjatok a gépről leszállni.
Mi sokat repülünk, de ilyen átszállósban még nem voltunk aggódtam is egy kicsit, de simán ment, legközelebb már nem
parázok :)
Mi is a szállodából kértük a transzfert, illetve ők intézték, és nem kellett felhívni őket, csak a gép járatszámát megadni, automatikusan jönnek a gép elé, azt is tudják ha késik, tehát megvárnak. Mutatják majd a neved, táblán, vagy tableten, könnyen megtalálod, várni fognak. Egyébként sem lehet pontosan kiszámítani meddig is tart a beléptetési procedúra , ők már tudják.
Nekünk Miamiban egy fél délutánunk és egy éjszakánk volt, mi nem mászkáltunk, baromi nagy a város, több órát is taxizhatsz a strandig és ha nem megy a nyelv, azért nem igazán ajánlom, hátha félreértitek egymást, de hát ti tudjátok, nem tudom mennyi időtök van minderre.
Az időnk csodálatos volt, 27-29 fokok, már korán reggel csodás idő van, nekünk balkonos kabinunk volt, ébredés után olyan hét körül már a teraszon ücsörögtünk egy szál pólóban. A tenger kimondottan meleg, 30 fok körüli. :)
Én dollárt váltottam, azt hiszem avval lehet kp-ben fizetni, illetve ha eurót viszel, azt elég rosszul váltják, tehát inkább dollárt. Én javasolom mindenkinek ezt, de hát van aki jobban szereti a bankkártyázást. Mi beváltottunk annyit, hogy a kirándulásokat, az italbérletet, és a szervízdíjat fedezze, ezt be is fizettük első nap, és a végső elszámolásnál visszajött 190 dolcsi :) ennyi plusz volt rajta hármunknak összesen. Lehet kérni, hogy fejenként kéritek, vagy összevonva a számlát, mi összevonattunk. Tehát hogy legyen rajta mindig 150 plusz, olyant itt nem kértek. Mi pio gusto italbérletet vettünk, a gyerkőcnek meg a hozzá vásárolható alkoholmenteset. Nem szoktunk alkoholt fogyasztani, de a hajón, a hideg gyümis koktélok kifejezetten jól estek :) annyit és azt iszol amit csak akarsz, meg vannak jelölve az itallapon, miből lehet választani, ebbe szinte minden benne volt.
Még annyit a csomagokról, hogy nem sok esélye van hogy elveszik, de azért az állandóan szedett gyógyszereket, és egy normálisabb ruhát, pl. hosszúgatyó, ing, nőknek egy ruhácska, ha véletlen mégis, legalább kajához feltudjon öltözni az ember, mi a fürdőrucit, és egy pacskert is abba tettünk. Tusfürdőt, sampont nem kell vinni, ami a kabinban van, az 2in1 jó illata van, és nekünk bevált, fürdéshez és hajmosáshoz is, meg adnak szappant, ilyen antiallergén, szval ne cipeljetek, hacsak nincs valami megszokott, amitől nem akartok eltérni. Van a hajón naptej, meg napozás utáni is, de azt inkább tegyetek a feladottba, mert a hajón elég húzós az ára.
A kirándulásokat, leírom neked holnap kód szerint melyiken voltunk, mindet a hajón fizettük be, első nap délután amikor felmentünk, így kaptunk egy kirándulásból árából 50 % kedvezményt.
A legjobb Hondurasz volt, az a part egy paradicsom, és elúsztok egy korallzátonyhoz, ahol remek víz alatti képeket lehet készíteni a halakról, feltétlenül vigyetek ha van. A búváros Mexicoban készült, a Xel-ha programon, az egy kicsit csalódás volt mert bár szép az az öbölrész, közel sincs annyi hal benne, mint amit a videón bemutatnak, mi is elkövettük azt a hibát, hogy majd ott fotózunk a víz alatt , és a gép nálam maradt amikor a fiúk elmentek Honduraszban a zátonyhoz, itt meg nem igazán volt mit fotózni, a pancsizás jó, a víz tiszta, és finom volt az ennivaló , all inclusive, svédasztalos, de bármelyik étteremben ehetsz a parkon belül.
Mi a delfines programon Jamaicaban voltunk, fotót nem tudsz készíteni, de ők csinálnak és meglehet vásárolni, persze elég húzós az ára, én nem vittem annyi pénzt magammal, de aztán itthonról tegnap sikerült megrendelni.
Ha még valami kérdésed van írj nyugodtan, akár priviben is. üdv: Adrienn
MSC Armoniával megyünk nyaralni május 13-án Genovából. Segítséget szeretnék kérni ez az első utunk és érdeklődnék, hogy esetleg volt-e már valaki ezzel a hajóval nyaralni, mik a vélemények, mire figyeljünk? Nem tudom esetleg nem-e jön még valaki innen a fórumról valaki pont erre a hajó útra?
Olyan nincs, hogy "csatlakozo" repulogepek megvarjak egymast.
Mert lehet, hogy te vagy az egyetlen aki a budapesti geprol "csatlakozik" es rajtad kivul meg vannak ott 2-300-an. Ha lekesed a csatlakozast akkor irany a transzfer informacio es atfoglalnak ingyen egy masik jaratra.
Gyogyszert SOHA nem teszunk a feladott poggyaszba. Gratulalok annak aki ezt mondta, foleg, hogy utazasi irodaban dolgozik...
a gyogyszerekre utkozben is szukseg lehet, nem is beszelve arrol, ha a feladott csomag elkeveredik...
Az amerikai szallodai transzferek ugy mukodnek, hogy miutan atvetted a csomagodat, telefonon felhivod a szallodat es megmondjak, hogy mikor megy erted a busz es hol van a hely ahol megall.
A repülőn akkor nem adnak egy vámáru nyilatkozatot, amit ki kell tölteni? Régebben úgy volt és én már lementettem magamnak ezt, viszont ez a számítógépes dolog nem hangzik túl jól. Könnyen érthető a szöveg? Mi elég gyatrán beszélünk angolul, úgyhogy emiatt is eléggé tartok ettől a beléptetési procedúrától.
Írtad, hogy késtek a repülőgépek, az érdekelne még, hogy egymást megvárják-e a csatlakozó gépek? Nekünk elég rövid lesz az átszállási időnk.
Gyógyszereket ti is a feladandó poggyászba raktátok? Nekem azt tanácsolta az utazási iroda, hogy oda célszerű tenni.
Transzfert én is kértem, de nem jelzett még vissza a szálloda, pedig úgy hirdetik magukat, hogy bent van a transzfer az árban.
Miamiban lehetett strandolni? Milyen volt az időjárás és a víz?
A hajón dollárt kértek a letéthez vagy eurót?
A kirándulásokról írhatnál pár sort, hogy melyikre mentetek,mit néztetek meg, hol lehetett jót fürdeni, hol készült az a búvárkodós kép?
Nagyon jól sikerült a nyaralás, nem is tudom hol kezdjem.
A 11 órás repülés iszonyúan fárasztó volt, főleg, hogy már előtte nem igazán tudtunk aludni.
Megérkeztünk Miamibe közel egy órás késéssel, a beléptetés nagyon hosszadalmas, igaz 3 gép is leszállt egyszerre.
Ilyen csigabiga vonalban, lassan haladva elértünk egy automata géphez, aminél válaszokat kell bekattintani, majd ujjlenyomatot vesz, és fényképet csinál, majd kinyomtatja, ezzel a kezedben újabb csigabiga sor, és akkor odaérsz a kapukhoz, ahol pár kérdést tesznek fel, és utána újabb ujjlenyomat, meg fotó, nem is értem az automatára akkor mi szükség van,de lehet csak lassítani a tömeget.
Na mindegy, túl voltunk rajta, aztán irány a csomagok, majd a transzfer, amit előre rendeltünk szerencsére megvárt bennünket, és elvitt a szállodába.
A szálloda nagyon tiszta, légkondis, reggel pedig finom reggelivel.
11 körül megérkezett értünk a másik transzfer, aki a kikötőbe vitt. Na itt volt egy kis gond, mert csak három nagy csomag volt bejelentve, és volt még három kézipoggyász ami őszerinte nem fér be,és hogy azt meg vigye el, egy taxi 75 dolcsiért.
Hát nem mentünk bele, mivel volt a hajó indulásáig bőven időn, így megvártuk míg megoldja a problémát, persze, hogy még egy kis pénzt akart kicsikarni, a taxis meg haver volt, de nem jött össze neki.
Így megérkeztünk a hajóhoz, ahol a csomagokat kivették a kezükből, természetesen borravalót kérve, pár dollár elég nekik. A csomag cimkéket ne felejtsétek ráragasztani, mi a kézi poggyászt magunk vittük a hajóra.
A beszállás elég gyorsan ment, előtte újabb papírt kellett kitölteni, a bőröndöket átvilágítják, ha valami olyan van benne kivetetik.
Tehát beszálltunk, a szobákat majd csak három után lehet elfoglalni, addig nyitva van az étterem , eszem iszom :)
A szoba nagyon szép, tiszta, tágas, széffel, és hajszárítóval a fiókban.
A szobában bent voltak a kártyáink, amik bankkártyaként és ajtókulcsként is szolgáltak.
Elhelyezkedtünk és elindultunk felderíteni a hajót. Szerencsénkre a recepción egy kis magyarul is beszélő hölgy volt, ez sokban megkönnyítette a dolgunkat, sok mindenben segített nekünk.
Mi készpénzt vittünk, amit első nap este lehetett befizetni a hajós számlánkra. Mi vettünk italcsomagot, sztem bőven megérte, mert egy koktél két üdítő és két-három kávé már bőven meghaladja amit a bérletért naponta fizetni kellett.
Itt ugye olvastam, hogy nem csak az a tétel szerepelt a számlán amit kértek, hát én ezt nem értem, ugyanis itt a tévén van egy account opcio, és ott bármikor ellenőrizhető mit fogyasztottál, valamint ha olyant kérsz amiért fizetni kell, mert nincs az italcsomagban, akkor számlát hoznak ki, alá kell írni és az egyiket megkapod, szval teljesen korrektül ellenőrizhető a fogyasztás. Nem kértek semmiféle limitet, bár én első befizettem mindent amit kiszámoltam, így nem volt gond, letudtak mindent vonni. Amúgy bármikor lehet kp-t befizetni a recepción a kártyádra. Én mindenképp ezt tartottam a legkövethetőbbnek, és nincs hogy véletlen kétszer foglalják be a bankkártyádról.
Az összes kirándulást a hajón fizettük be, nem volt olcsó, de így elsőre nem mertünk bevállalni, a magánkirándulást.
A hajó ingadozik időnként szépen, érdemes gyógyszert vinni, de van a portán is. Pedig nem voltak nagy hullámok, csak a szél fúj mindig, és a hajó nagyon magas építésű, ezért inog. :)
Az ételek nekem ízlettek, lehetett válogatni, volt miből. A szobában kétszer cserélték a törölközőket, és adnak strandtörölközőt is , amit levihetsz a hajóról, így ne cipeljetek itthonról.
Van netcsomag, 10 napra 31 dollár volt, de skype, gmail, viber nincs benne, de viszont jól használható a facebook, és a whatsapp, érdemes előfizetni rá.
A costánál nem szigorú a dress code, azonban az étterem nagyon elegáns, úgy gondolom esténként egy hosszú nadrág és egy ing nem okoz gondot, bár volt aki strandpapucs rövidgatya formátumot használt, hát nem tudom....
A koktélok, italok, kávék nagyon finomak, üdítő pedig bérlet nélkül csak reggel van, ebéd és vacsikor csak víz, illetve fizetősre minden.
A kirándulásokon remekül éreztük magunkat, azért pl, ha azt írják 6 órás időtartamú, abban benne van a szállítás is, tehát ha egy órás az út mint ahogy volt is rá példa, akkor csak 4 órás a program, ezt egy kicsit átvágásnak éreztem.
Mindenhol elvárnak egy kis borravalót a helyi idegenvezetők, de csak pár dollárt, és nagyon lelkiismeretesen végzik a munkájukat, sok információt kaptunk arról a helyről ahol épp voltunk. :)
Ha vásárolni szeretnétek, akkor hagyjatok időt a hajó indulása előtt, tehát érdemes előbb visszamenni a kikötőhöz, ott mindig van egy kis kirakodóvásár, ahol apróságokat lehet venni, és persze mindenhol gyémántüzlet, gyönyörűek vannak, közel negyed áron, mint otthon, persze az ember nem ezért utazik ide, csak hogy tudjátok, ha netán ilyen vásárlási szándékotok is van :)
Érdemes pénzt tartogatni Mexicora, mert ott igazán jó kis ajándékokat lehet venni a parti bevásárló utcában, nagyon olcsóért.
A tenger gyönyörű, és nagyon meleg, csodás helyek vannak, nagyon jól fogjátok érezni magatokat, és feledhetetlen élményekkel gazdagabban tértek haza.
Most ennyi jutott az eszembe, de ha van kérdésed, nagyon szívesen válaszolok, és segítek amiben tudok.
A személyzet végtelenül segítőkész, és mosolygós, persze szeretik ha emberszámba veszed őket, és legalább egy jó reggelt, vagy jó napot, mondasz neki étkezésnél, legközelebb már ők fognak mosolyogva rád köszönni.
A szobalányunknak mi adtunk borravalót, második nap otthagytuk az ágyon a szobába, és még a végén is odahívtuk és megköszöntük a munkáját, nagyon lelkiismeretesen dolgoznak. A felszolgálók borravalóját, pedig úgyis naponta levonják,majd látni fogod a tévén, éjszakánként 12.50 dollár a costánál.
Ha valamelyik kirándulás érdekel, abban is szívesen adok tanácsot, legalább is amin mi is voltunk.
A visszaútnál a hóról leszállásnál, szintén beléptetés mint a reptéren, vám meg ujjlenyomat, meg fénykép, de sokkal gyorsabban megy a kikötőben, mit a reptéren. Utána mi taxival mentünk a reptérre, fejenként 25 dollár , ha legközelebb megyünk, remélem még lesz rá lehetőségünk, akkor nem is fogok előre transzfert rendelni, ennyiért bárki elvisz. Az út elég hosszú közel 50 perc még a gyors sávon is. A reptér nagyon nagy, majd meglátod, nem is tudom mennyi bejárat van, mind más légitársasághoz, de úgyis megkérdezi melyikkel mentek, és odavisz ahhoz a bejárathoz.
A gépek nekünk oda is és vissza is késtek, érdemes volt egy nappal előbb menni, így nem kellett aggódni, hogy lekéssük a hajót. Odafelé az átállás, egyik napról a másikra, visszafelé kicsit nehezebb, még most is fent kukorékolok, holott aludnom kéne reggel kelek, de talán hétvégéig helyrerázódunk. Érdemes pár nap szabit hagyni a nyaralás után erre.
Kérdezz nyugodtan, és válaszolok, segítek amiben csak tudok. üdv: Adrienn
Szerdán reggel indulunk Dominikára, majd márc6-13ig Costa Cruise-zal hajózunk és márc18-án indulunk haza. Valaki lesz kint innen vagy esetleg pont ugyanezen a hajón?