Te ugy egyebkent voltal mar etteremben? Ebbol a hozzaszolasbol nem derul ki. Nezd meg 1x: Menu x, valogatsz 2-3x. 1 ember kijon szerinted 3k -bol/etkezes. Legyen 8k/csalad. Szoval akinek nincs 300k -ja 1 hetre az ne is menjen nyaralni, dogozzon inkabb hatha jovore osszejon. Olyan konnyen dobaloznak egyesek, mikozben az orszag nagy resze meg ... A topic eleje a bunkosagrol szolt, az utobbi idoben viszont a ledorongolok egetik inkabb magukat. Es mit szolsz a hatizsakos turistakhoz, egyetemistakhoz? Fobeloves eleg? Megyunk juniusban a Szlovak Paradicsomba es az egyik srac azert tulorazik/ejszakazik, hogy el tudjon jonni. Es meg csak nem is 100k -rol van szo korantsem ...
Kockáztatva de Molay úr szemöldökráncolását, itt elsuttogom, hogy az ismétlődő Torrem. nyaralásokkor mi időnként főzünk is. Polcon jó öreg, szamárfüles spanyol szakácskönyvünk, egy-egy kora reggel irány a piac, pl. kiló fekete kagyló megvéve és ebédre fokhagymás kagylóleves, etc.
Akkor rólam most biztosan meglesz a véleményed; kaját nem szoktam vinni ugyan, maximum két szendvicset az útra, de viszem a kis fűszeres ládikámat és a késkészletemet, mert még az általam olyannyira szeretett Lefkádán is két-három naponként össze dobok magunknak valamit a saját szánk íze szerint. Igaz, hogy helyi alapanyagokból és ehez pl lelkesen dézsmálom a háziak cserepes bazsalikomát, a kertből a rozmaringot, tudom, hogy hol találok oreganót...
Nagyon ciki?
Viszont ténykérdés, hogy én is hempergek a röhögéstől amikor az egyhetes paraliai nyaralásukat tervezgetik itt honfitársaink, amikor azt hiszik, hogy valami rettenetesen különlegesben lesz részük, holott régi igazság; "kis pénz - kis foci..."
Mostmár nem olcsóbb, vagy legalábbis nem annyival, hogy megérné.
De aki itthon sem megy el étterembe mert nem tellik neki rá, és kint inkább múzeumi belépőkre, és ottani utazásra herdálja el a pénzét, hogy minél többet lásson, és közben zacskós levest eszik, azt maximálisan megértem.
Ez nem ugyan az, mint amikor valaki szerint a csúszdapark a nyaralás csúcsa.
pont ezt írta. jelentem én is voltam búvárkodni sharm-ban és jelentem, pnt a szálloda miatt nem tenném soha többé. hajó igen (bár attól meg rosszul vagyk), ai szálloda soha többé.
a hűtőládáról pedig annyit: magyarország semmivel nem lcsóbbb mint a legtöbb eu-i rszág, úghyog miért is éri meg innen vinni a kaját?
Persze, hogy hallottam olyanról, aki csak döglik a medence mellett, de az kussoljon, és ne ossza az észt. Egyrészt. Másrészt pedig egy rövid matekpéldával fűszerezett bizonyítás során belátható, hogy pl. Görögországban nem olcsóbb itthonról vitt kajából főzni.
Amúgy meg nyilván vannak emberek, akik másképp gondolják mint én, de van abszolút értékrend, vagy legalábbis abszolút szempontok, amelyek alapján a turizmus egyes momentumairól el lehet dönteni, hogy jók, avagy rosszak. Jöhetsz mindenféle relativizáló "mindenki máshogy szereti" dumával, de te is tudod, hogy nincs igazad.
(Itt ott kicsit sarkított) véleményedet alátámasztandó, nem állhatom meg, hogy ne idézzek itt keveset egy nálam klasszikussá vált, mulatságos alapműből (Paul Fussell: Osztálylétrán Amerikában - Modern Könyvtár 1988)
"...az utazás ásatag szép szavát alig alkalmazhatjuk a manapság tomboló turizmusra. A turizmus minden osztályból szedi áldozatait, azonban a proletárok között a legkevesebbet. Nem azért mert nem futná rá, hanem inkább tart a várható új tapasztalatoktól. Ők az előre láthatót szeretik, nem a váratlant - holott éppen a turizmusnak látható előre minden mozzanata manapság....Ha azonban egy utazásba mégis belebocsátkozna, évekig meséli a távolságokat, az ételek részleteit, a költségeket és a motelek fényűzését ('papírcsík volt ott még a WC fodelén is').
...A 'turistaosztály' mindenekelőtt a középosztály. Ők azok, akik eljutnak Hawaii-ba, akik éltetik a földközi tengeri hajótúrák iparát, mert az képzelik, hogy vegyülhetnek a felsőközéppel. Nem eszmélnek, hogy az az osztály pl. egy nepáli völgyben húzódik meg. A túrizmus azért való a középosztálynak, mert egy időre megvehetik a felsőbrendűség érzését: sok a felszolgált étel, a fehérrel terítés, habzóbor és a festett kaviár.
..A felsőbb osztály egyéni utakat tesz, nem csatlakozik csoporthoz - nem is csoda, hiszen minden csoportban akadnak olyanok, akikkel az érintkezésnek értelme sincsen."
Esendőre, koszra satöbbi a 'kulturnép' reakciója természertesen különbözik, de ezt is el kell fogadni. Többször dolgoztam rövisebb-hosszabb ideig 'nem steril' országokban (Ceylon, Pakisztán, India). Kétszer volt közeli látogatóm - egyik fürdött a teljesen új, különleges élményekben; másik egy hét után hazamenekült a 'zajból, bűzből, tömegből, koszból'.
Ha ezeket a jellemzőket kivonod azokból az országokból, akkor azok már nem azok.
Igaz, soha nem voltam szervezett úton sehol (nem kell félreérten: nem a fenntebb leírt felsőosztály miatt:)), de soha nem értettem a prospektusok lelkivilágát: a pálmás, homokos partos, 10 emeletes szállodás rezervátumokat. Mert a vendég ugyazt látja Acapulco-ban, valahol Dominikában vagy éppen Kogalla-ban. De ez az én magánvéleményem
Drága, olyanról még nem hallottál, hogy valaki csak azért megy külföldre, hogy egy-két hétig pihenjen, lazítson garantáltan jó időben ? És marhára nem kíváncsi a szálloda környékére, mert napozni, úszni vagy búvárkodni akar all day? Ehhez pedig nem kell felfedeznie a környéket vagy egész nap úton lennie ! Erre pedig tökéletes az all inclusive.
És olyan is előfordul, hogy kiviszi a magyar család még a hűtőládát is Horvátországba, hogy mégis a tenger mellett tudjon nyaralni a családjával, mert nem tudja megfizetni kint az éttermi vacsorát, mert az apartman bérlése meg az utiköltség elvitte a nyaralásra félretett pénzt. És ez nem az igénytelenség jele, hanem pont az utazás utáni igényé. Vagy akinek nincs annyi pénze, hogy mindennap étteremben egyen és áldozzon a helyi gasztronómia oltárán, az maradjon otthon ?
Próbáld már elfogadni azt, hogy minden ember más és nem feltétlenül a Te értékrended a követendő példa.
Soha, egyszer sem főztem nyaralás alatt, cica, de még egy zsemlét sem viszek itthonról. Tapasztalataim szerint az AI-re befizető emberek egyrészt azok a felkapaszkodott senkik, akik az "ismerem a jogaimat" kifejezéssel az arcukon özönlik el és teszik tönkre önteltségükben a jó helyeket. Másik részük tapasztalatlan, az életet defenzíven leélő, krónikus információ- és műveltség-hiányban szenvedő emberek, akiket megnyugtat az, hogy minden el van intézve előre.
Az ai egyetlen dolgot vesz el az embertől, az igaziságot, ez az a dolog, amiért érdemes elmenni valahova. Már az autó is sokat von le a testközeliségből, de azt sokszor nem lehet elkerülni. A technikai civilizáció pedig egyre jobban uniformizál, mert akkor tud hatékony lenni, és a technikai civilizáció elfedi és démonizálja az esendőt, a koszt, az emberit, mert nem tudja beilleszteni saját rendszerébe, noha ezek azok a dolgok, amiért érdemes élni, tapasztalni.
A tömegturisták egyetlen egy dolgot nem tudnak, és nem is akarnak tudni: úgy viselkedni, mint a helyiek. Házi feladat: belátni, hogy ez miért katasztrofális a különböző kultúrákra.
Santorinin egy vacsora kijön fejenként 8-12 euróból borral, üditővel, salátával, és ha minden más étkezést is vendéglőben abszolválsz, akkor sem költesz még ennyit. A számolásod azért rossz, mert Párizs sokkal drágább, mint Santorini.
Ez tömény faszság, már megbocsáss. Miért lenne az ai olcsóbb, mint egy vendéglő? Nekik olcsóbban adják a parizert, mint a vendéglőknek? Ne viccelj.
Az ai egy esetben tolerálható, vagy elfogadható, ez az, amikor reggel kihengeredsz a medencéhez, majd felváltva röfögsz, eszel, alszol és iszol, és semmi mást nem csinálsz, semmi más nem érdekel. Ekkor tök jó. Ha bármi más érdekel, akkor már nem jó.
egyébként még szerencse, hogy én skatulyázok be bkit is, nem pedig az aki szerint ha vmit kritizálok, az csakis az irigység jele lehet. valamiért ezt a szálat hamar dobtad. mondjuk nem csodálom.
Izgatóan hangzik amít írsz, sajnos utazási dátumaim nagyon behatároltak. (Egyébként továbbgondolva az említett helyi versenyeket, adtál ötletet, hogy rector úrnak tényleg mondanom kellene, hogy nincs érkezésem most júniusban vizsgáztatni, mert pl. el Toboso-ban paellafőzés van:))
Egyébként hsz-em nem arról szólt, hogy nem létezik sokféle paella, hanem a túristavidéki (pl. Costa del Sol) éttermek felhozatala és a valódi vidéki ételek között fényévnyi különbség van.
Tavalyról írtam, de pl tavalyelőtt : egy anchorage-i vagy fairbanksi étterem soha nem ad olyan spéci helyi ételt mint egy lerobbant ex-aranyásó falu pl. Fox.
(Mielőtt hívság vádja érne, előrebocsátom, nem úri passzióból vannak a kívánatosnál szélesebb ismereteim Alaszkáról, hanem lányom bírt oda férjhez menni:))
majd minden városban rendeznek paella főző versenyt, ahol a lakosok készítenek és mindent végig lehet kóstolni. érdemes rákeresni és akkor menni, valami istenieket lehet enni. egyébként ahény hely, annyi féle paella. van 100 verziója. én mindegyiket imádom.
Törvényes Nőmmel régóta járunk Torrremolinosba nyaranként kocsival (utóbbi lényeges). Ott többször is étterem, gyakran paellla ahogy illik: kis fehér rízs, apró rákok, hal, kis kagyló etc. kellemes, 'egészséges és korszerű' étel.
Hátom éve Murcia környékén lementünk a főútról, hogy valahol a világ végén is kószáljunk kicsit. A sok semmi után a kiégett síkság közepén egy rozoga benzinkút, szétesőben levő rossz teherautók, és valami csárda szerű ápolatlan épúlet - helybélieknek olyan semmi közepi autós pihenő-étterem.
A kétféle ételből a paella volt ismerős, kértünk. Amit kaptunk: fejenként egy közepes zománclábos, benne a hatalmas birkacupák nem látszott mert színültig volt sűrű vörös zsírral, körítés helyett fél vekni kenyér. Szétnéztünk, mindenki szürcsölte a zsírt és tunkolt. Egyszerűen isteni volt, fűszeres, kb. 5000 kcal/adag.
Tavaly már szándékosan kerestük fel ezt a hízlaldát.
Azóta is elnéző mosollyal nézzük a tengerparti soron kapható kulturpaellát.