Nálam a lehulló egresből is keltek ki magoncok, az egyik már terem is, beletelt ugyan vagy 5 évbe. Igaz kis szeműt. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy sosem gondoltam volna, hogy az egres magról is szaporítható. Ennyi erővel a málnánál is előfordulhat, persze sokkal lassabb és macerásabb, a végeredmény pedig bizonytalan.
Általában a növényeknél az új fajták magoncként kezdik, rengeteg másik közül választják ki azokat, amelyeket érdemes új fajtaként minősíteni. Ezeket aztán lehet mikroszaporítással, szövettenyészettel, dugvánnyal, sarjakról, oltással tovább szaporítani és árusítani.
A kivétel erősíti a szabályt. Nálam is volt ilyen. Korábban nem volt málnánk, s egyszer csak lett egy pici a komposzt mellett. Kíváncsiságból meghagytam, s második évben már termést hozott, és óriási elágazó vesszőt nevelt. Útban volt, ezért kikapáltuk.
Nekem van egy Fertődi narancs nevezetű fajtám. Az is sárga gyümölcsöket terem és folytontermő. Bőven hoz sarjakat, könnyen szaporítható sarjról. Lehet, hogy ugyanazon fajtáról van szó.
Van nálunk 3 féle málna, amit sajnáltam kipusztítani a tavasszal és mivel a kert évekre magára volt hagyva és aki azelőtt kb. 30-40 évig művelte már meghalt igy esélyem sincs kideríteni, milyen málnák.
Tavasszal új helyre kerültek és próbálunk rájönni, hogy sarjontermő málna (tar-málna) vagy a kétéves vesszőin hozza termést.
Mindegyik tőnek meghagytam egy tavalyi érett vesszőét és ezek rendre szépen teremnek is de az egyik fajta a termés érésének kezdete óta szépen lassan elveszíti a tavalyi vesszőit, egy-egy kiszárad, gondolom ez azért van mert ő sarjontermő málna és ennek az friss idei hajtásainak a végén már látom az új virágrügyeket.
A második az szépen terem és az új vesszőkön nem látszik virágrügy, ez gondolom az egyéves vesszőkön hozza csak a termést szóval ő a megfelelő gondozást kapta.
A harmadik az olyan, hogy a tavalyi vesszőkön is van termés és egy sem száradt ki viszont az idein is ott a rügy.
Ne ez a harmadik az talán egy szomszédtól van akinek a pontos fajtameghatározása az volt "hogy e' az a fajta mit deríkba kee' vágni".
A kérdéseim azok lennének, hogy:
-létezik-e olyan fajta málna aminek a metszése annyi, hogy a nyugalmi időszakba kb. 50-70 cm-en el kell metszeni... vagy csak két féle van a sarjontermő és az ami az egyéves vesszőin hozza a termést?
-bármilyen sarjontermőnek ha meghagyom a tavalyi vesszőit akkor az akar szegény azon termést hozni?
-ha valamelyik málna az idei friss hajtásain hoz termést akkor az biztosan sarjontermő, vagy vannak 2x termő málnák?
Nem akarok ezeknek pontos fajtameghatározást, mert azt nagyon nehéz lenne, vagy lehetetlen lenne, csak arra szeretnék rájönni melyiket hogyan metszem.
Van magról kelt málnám. Nem szándékosan szaporítottam, találtam a kertben, úgyhogy a csírázás pontos körülményeiről nem tudok beszámolni, de biztosan lehet magról is.
Az ízét még nem tudom, milyen, idén fog először teremni. Kellett legalább 3 év, pontosan nem emlékszem, mikor kelt ki.
Talán buta kérdés, de a málnát lehet magról szaporítani? Van egy különleges citromsárga folytontermő fajtám és kísérleteznék vele, ha érdemes. De ha esély sincs a kikelésre, akkor inkább passz.
Az biztos, hogy nem lesz fajtaazonos, de mennyire fog eltérni az alapfajtától? Még az is lehet, hogy közönséges piros egyszertermő lesz?
Nagyon szép. Kár lenne ha a vihar tönkretenné. Csak lazán kötözzétek.
Én akkor szoktam mikor leterem. Miután kivágtam a letermett vesszőket, válogatok, és a megmaradt erős vesszőket karózom. Számíts rá hogy még sokat fog nőni. A hosszából elég lesz tavasszal visszavágni.
Koszonom Judit! Es van is karom... :)) Papus ma fel fogja karozni oket... ez a malna ultetvenyem - majus 25-en ilyen volt, mar sokkal tobb es magasabb :))
Nekem az ősszel ültetett 6 tő blissy málnából már csak 3 van meg, egy ki sem hajtott, kettő meg gyenge indulás után elszáradt. Amelyik kettő tavasszal először hajtott ki már termések is vannak rajtuk, az egyiken már érik, 2 vagy 3 szemet már ettem is róla. Furcsa, mert úgy tudtam ez nyár végén érik.
Azt hiszem nem fogom pótolni ami kipusztult, majd elszaporodik ez a három. Folytontermő földiepret is így csináltam, csak 3 tövet vettem és elszaporodott.
A nagymarosi málna is pár napja érik már, az idén rekordtermés igérkezik.
Az ősszel vásárolt 3 szál Blissy-ből 1 van, 61 cm-es, és virágrügy van a tetején.
Van 1 szál Polka ami 45 cm-es, rajta is rügy van. Csak lesz valami. :)
Az egyszer termőkből 2 fajta van, azokat már napok óta szedegetem, és a lila málnán annyi van, hogy a napokban felkötözgettem a termő karokat mert félő hogy leszakadnak. Most kezd érni, el fog húzódni jó bő hónapig az érése. Akinek fér, azt javaslom ültessen ilyet is, nagyon finom. Ez sarjakat ritkán hoz. Van év, hogy egyet sem.