Akkor szerencséd volt, ugyanúgy, mint amikor a kínai cuccok csúsznak át.:) Alapvetően UK harmadik országnak számít, tehát normál esetben ÁFA mindenképp van/lesz (jelenleg 22 EUR alatt nincs, de ezt ugye eltörlik), viszont vámot (ami egyébként sem szokott jelentős tétel lenni), azt nem kell fizetni.
Sziasztok! Rendeltem egy routert e-bay-en. Az árut nem kaptam meg. Irtam egy levelet az eladónak, aki hülyit folyamatosan. Gondoltam reklamálok, de az árut nem találom a my ebay fül alatt sehol..... Ahogy lejárt a szállitási határidő, úgy eltünt. Hogy tudnám visszaszerezni a pénzem?? kÖSZI ELŐRE IS A TIPPEKET!
Jó, akkor a posta pongyolán fogalmaz a dpd-vel szemben:
"A szabályok ugyanazok, mint az Ázsiából származó küldeményeknél, vagyis 22 euróig áfa- és vámmentes, 150 euróig áfát, efelett pedig áfát és vámot is kell majd fizetni a megrendelt termék értéke alapján."
dpd:
"A szabadkereskedelmi megállapodás alapján 0 százalék vámtétel alkalmazására kerülhet sor, amennyiben az áru eredeteként UK-t vagy EU-t határozták meg a kereskedelmi számlán. Abban az esetben, ha az áru eredete nem UK és nem is EU, ez esetben vámfizetési kötelezettség áll fenn."
Én is azt írtam be természetesen de a tracking ott elakadt ahol látod pedig közben a vevő rámírt, hogy nincs e mégegy a cuccból mert nagyon elégedett tehát megkapta :/
A 30p fee csak az 1001-dik tételtől kezdődően van. A szöveg szerint 1000 tételt tudsz ingyen listázni, úgyhogy szerintem nem ez lesz a legnagyobb költséged.:)
A PP US-en kívül jellemzően 3,4%-5,7% díjat jelent, tehát járhatunk akár jobban is, de nem törvényszerű, pláne ha PP fizetés esetén ugye a PP is leveszi a maga sápját, az ebay meg az emelt díját (12,8%+ÁFA = 16,256% az eddigi 12,7% helyett).
Kitalálták azért a fiúkák, hogy ne legyen akkora kánaán, és mivel eddig is befizettél ennyit, ezért nézhetjük úgy is, hogy majdhogynem csak átcsatornázzák maguknak a PP eddigi jutalékát...
De! Azon is sok múlik, hogyan lehet majd kiutalni a pénzt. Ha esetleg mehet devizában, akkor legalább a PP szar árfolyamát átugorhatjuk, és azért az jelentős spórolás lenne (HUF-ba konverziót tekintve).
Mivel eleg nagyot emelnek a 10%rol, 12,8-ra, igy szeritnem nem sporolunk semmit, max nem a Paypalnak fizetunk, hanem az Ebay-nek.
Es jol olvasom, hogy plusz 30 p minden listazasnal, ami torles vagy refund eseten nem jar vissza?
De azt is irja, hogy a vevo fizethet Paypallal, ilyenkor a fee-t a PP gondolom mar leveszi, es mi csak utanna kapjuk meg a penzt, 2 napon belul. Tehat a PP fee-t igy sem usszuk meg.
Remelem en ertem rosszul.
Listing fees
Private sellers can list for free on eBay. After you've used your monthly allocation of 1,000 free listings (or more if you have an eBay Shop), you'll be charged 35p for each new listing created.
Learn more about how free listings work, including the terms and exclusions for those listings.
Final value fees
You pay one final value fee for items you sell on eBay, and you don't have to worry about third party payment processing fees.
The final value fee is calculated as 12.8% of the total amount of the sale (which includes the item price, postage, taxes and any other applicable fees), plus a fixed charge of 30p per order. If the total amount of the sale is over £2,500 for a single item, you'll pay 3% for the portion of the sale price above £2,500.
An order is defined as any number of items purchased by the same buyer at checkout with the same shipment method.
Your final value fees are automatically deducted from your sales proceeds and the rest paid out to your bank account.
If your item doesn't sell you usually don't pay a final value fee. However, if you offer or reference your contact information to another user or ask a buyer for their contact information, in the context of buying or selling outside of eBay, we charge a final value fee for introducing you to the buyer. In this case, the final value fee is based on the higher of the fixed price, auction start price, Buy it now price, reserve price or the price identified between the buyer and seller.
If you need to refund the buyer or cancel the sale, you may be eligible for a credit of the variable percentage portion of the final value fee provided that you refund the buyer in full in resolution of a return or cancellation request. The 30p per order fee will not be credited.
Hát ez alapján annyira nem nagy a vidámság, mivel ráraknak még 2.8%-ot az eddigiekre (meg gondolom erre jön még az ÁFA), illetve nem is értem, hogy a beszedett adóra is ráteszik (remélhetőleg arra az adóra nem vonatkozik, amit ők szednek be közvetett módon). Másik kérdés, hogy kerül a pénz közvetlen a számlára, pontosabban milyen árfolyamon? Vagy küldik devizában, és majd kinek-kinek ahogy a bankja váltja?
Az mindenképp pozitív, hogy a PayPal újabb gyakorlatával ellentétben refund esetén nem bukod a fee-t.
ebay.co.uk-n hirdetek több terméket. Eddig gond nélkül vásároltak Litvániából és az USA-ból is. Másodjára futok bele azonban abba, hogy Angliából nem tudnak rendelni. Egyszerűen hibát jelez nekik a rendszer check out-nál.
Van valakinek ilyen jellegű tapasztalata? Mi lehet a probléma, mert nekem gőzöm nincs... Termék eladási helyének be van állítva Magyarország, nincs korlátozva egy szállítási ország sem, és a szállítási költségeket is beállítottam helyi, illetve külföldi postázás esetére is.