Üdv! Megjöttünk a 23 napos izlandi utunkról. Nyilván az egész országot nem lehet, de sok mindent bejártunk. Az egész út (költőpénzzel, repjeggyel, illetékkel, szállással, ajándékvásárlással) kijött kevesebb, mint 200 000-ből. Stoppal mentem a katowice-i reptérre, onnan WizzAir-rel Malmöbe, Koppenhágából meg oda-vissza Keflavikba.
Azt kell, hogy mondjam, hogy aki nyáron megy és nem akar tízezreket meg százezreket költeni a tömegközlekedésre vagy autóbérlésre, mindenképpen stoppoljon. Mi közel 2500 km-t stoppoltunk Izlandon, szinte probléma nélkül. Az ember találkozhat a helyiekkel (és turistákkal is persze), sok minden érdekességet hall és ingyen utazik. Mindenki nagyon kedves, csak mint egy óriási Művészetek völgye. Körbestoppoltuk az egész országot. Keflavik - Reykjavik - Vik - Skaftafell - Höfn - Egilstaddir - Dettifoss - Myvatn - Husavik - Ásbyrgi - Akureyri - Hvammstangi - Reykjavik - Skógar (túra Landmannalaugarig) -Landmannalaugar - Sellfoss - Geysir - Gullfoss - Thingvellir - Reykjavik - Keflavik. Szóval nagyon tudom ajánlani.
Maga Izland eszméletlen! Óriási szerencsénk volt, mert szinte végig meleg volt (le is égtem) Nagy eső egyszer sem, kis eső kábé 2 nap. A többin semmi. Mondták is az izlandiak, hogy mennyire ritka az ilyen.
Az ételárak közel sem voltak annyira borsósak, mint amennyire gondoltam. Persze Bonus-ban kel vásárolni, ha teheted. Kenyér 200 ISK, tej 120 ISK, 10-es virsli 340 ISK stb... Kábé napi 2000-2500 ISK-ből éltünk kajával szállással, teljesen jól.
A Skógar - Landmannalaugar túraút meg eszméletlen. Mindenkinek ajánlom!
Nyilván ára van, én nem vitatom, hogy joguk van keresni a munkájukon. De az arányt túlzásnak tartom. Mindenki szabadon dönthet, hogy kifizeti-e a többletet cserébe a szervezés megúszásáért és a közvetlen járatért, vagy többre tartja a megspórolható összeget. És addig jó, amíg választani lehet.
Én tavaly szintén a Skandináv utazási irodával voltam Izlandon igaz csak a 4 napos túrán, mi járgányt béreltünk.
Nem mondom, hogy olcsó volt kb. 174 000 Ft fejenként (szállás, járgány, illeték, repülés)
Viszont bármikor hívtam őket minden kérdésemre válaszoltak. Az indulás napján hajnalban ott voltak a 2B terminálon előre el volt készítve a csomag még egy Rejkjavík (reklám) térképet is kaptunk. Az indulás elött küldtek mailt, amiben írtak a várható időjárásról, árakról, és küldtek tippeket is.
Szeretnék még Izlandra eljutni, nem biztos, hogy velük, mert egyéniben többet lehet látni, de az ár/érték alapján én elégedett voltam.
A szolgáltatásnak bizony ára van, amit megkell fizetni.
U.I A közvetlen járat kb. 4 óra alatt ér oda. Ha át kell szállni, akkor ez kb. 1 napos út.
A meghirdetett szervezett útjaikon relatíve több hasznuk van, de ha egyénileg szervezed, és velük csak lefoglaltatod, kisebb a hasznuk. Vagyis igazából nem tudjuk mennyi a hasznuk, csak azt, hogy nekünk mennyivel kerül többe, mivel ők olcsóbban kapják a szállást. Bár meglepetésemre, volt már olyan, hogy az eredeti ajánlatukhoz képest, visszautaltak 6000 Ft-ot, mert az egyik szállás kedvezményt adott.
A fix áras utak,nyilván drágábbak, mivel ezt az árat garantálják akkor is, ha nekik kedvezőtlenül alakulnak a repülőjegyek, árfolyamok.
Embere válogatja, hogy megéri-e neki a kis felár. Nekem 5% körüli felár még megéri.
Most viszont, hogy már jártam Izlandon, és láttam, hogy a farm holliday jól működik, valószínüleg egyénileg rendelném.
Nyilván végig kell nézni az összeset, mindennel együtt, de leginkább az indulási és csatlakozási időpontokat, az lehet tragikus. Ha az időpont megfelel akkor ez a charter nagyon jó is lehet. Esetlen néha van GermanWings Bécsből.
No meg ha nincsenek nagy igényei az embernek, akkor fölösleges a szálloda is, lehet olcsóbb szállásokat keresni. Útikönyv és google segítségével nincs lehetetlen. Csalódni meg nem nagyon lehet az északi országokban, a legolcsóbb szállások is általában hibátlanok, csak egyszerűen kevesebb a szolgáltatásuk.
lekérdeztem az amadeus.net -et repülőjegy árakra, BUD-KEF-BUD útvonalra, okt. 7-11-re. a legolcsóbb ajánlat is 425 GBP, ami Ft-ban kb. 144e. De ha a fapadosok oldalán keresgélek (icelandexpress, easyjet), akkor sem jön ki 100e alatt. szóval ha döntenem kellene, akkor most őket választanám...
Az igencsak meglepő, hogy nem került többe rajtuk keresztül, mint nélkülük. Most is van ilyen hosszú hétvégés ajánlatuk, megnéztem. 139000-ért lehetett volna foglalni 2 hónappal indulás előttig. Van benne szállás reggelivel (megnéztem a szálloda honlapját, 150 €/fő), és repülőjegy, de illetékek nélkül. Semmi más. Ezen bizony hatalmasat kaszálnak, ami persze nem bűn, nyilván mindenki haszonért dolgozik, de ne állítsuk be úgy, mintha nem lenne pluszköltsége annak, hogy igénybe vesszük a szolgáltatásukat.
én is a Skandináv Utazási Központtal voltam egyszer egy hosszú hétvégén, közvetlen repülőjárat, szállás, autóbérlés. A szállást és az autóbérlést utazási iroda nélkül is lehetne intézni (nekem nem volt sem olcsóbb, sem drágább a SUK-kal, mint nélküle lett volna), de ha közvetlen repülőjáratot szeretnél, akkor mindenképpen utazási iroda kell, mert csak charterjáratok vannak, 1-2 indulás ősszel és tavasszal.
Én kihagynám a Skandináv utazási irodát. Tőlünk pl. 80 ezer Ft-ot akartak legombolni a kompjegy kiállításáért (végül a Mahartnál vettük, ott 5 ezerért megcsinálták ugyanezt). Ráadásul piszkosul arrogánsak voltak.
Minden lefoglalható neten itthonról, kár közvetítőnek fizetni.
És nyáron menjetek. esetleg kora tavasszal (akkor már világos van), de akkor kimarad sok látnivaló a lezárt utak miatt. Cserébe látványosabbak a gőzoszlopok és jól néznek ki a jégcsapokkal díszített vízesések is. :)
Én teljesen egyedül szerveztem meg mindent, de egyrészt nyáron voltam, amikor azért létezik némi tömegközlekedés, másrészt három hetem volt, így időm is volt sok lehetőséget kihasználni. Autót is béreltem, de csak 2 napra, az nagyon drága kint.
Ha ennél rövidebb időre mentek, tanácsolom kérjétek uatazási iroda segítségét is. Ezt akár ott is megtehetitek, ha itthonról tudtok olcsóbb repülőt, szállást intézni.
Kérdezted mikor érdemes utazni. Egyértelműen nyáron. Nem csak az időjárás miatt, bár ősszel több utat akár már le is zárhatnak, de az éjszakai világosság miatt is. Persze ez nektek már késői jótanács, de azoknak, akik csak ezután tervezik Izland meglátogatását július első 3 hetét javasolnám.
Én a köztes megoldást választottam. A Skandináv utazási központon keresztül foglalattam le mindent, de én találtam ki, hogy mi legyen az utiterv. Mivel az utazási irodáknak kedvezményes a szállás, alig fizettem többet, mintha mindent magam foglaltam volna.
Az egyetlen probléma az lehet, hogy Ők csak bizonyos szállodaláncokkal állnak kapcsolatban. Ez Izlandon nem volt gond, mert Reykjavikot és Akureyrit kivéve minden szállásunk farm hollidayes volt.
Elsőre mindeki a teljesen egyéni szervezést javasolja, de van néhány praktikus szempont a szervezett mellet is. Október vége felé szokott lenni közvetlen charter, kb. 5 napra, bár ekkor hideg van és hamarabb sötétedik. 2 személyre az autóbérlés jóval drágább mint a szervezett út bérelt busszal, tömegközlekedés szezonon kívül szerintem gyakorlatilag nincs.
Ősszel szeretnénk a párommal Izlandra utazni. Érdemes önállóan megszervezni az utazást, szállást és autó bérlést, vagy utazási iroda segítségét kérjük. Ha volt már valaki önálló szervezésben, leírná nekem a tapasztalatait?
Megveszem a kocsit, megyek vele 2000 km-t, majd eladom (akár ugyanott) mondjuk 200-300 ezerrel olcsóbban.
Mint pl. ez: http://www.cars4sale.is/bill/nr/132425/
Persze inkább a helyi kinálatból kéne kinézni egy megfelelőt. Nomeg körbejárni, hogy hogyan lehet az autóhoz hozzájutni, milyen regisztrációs adók és egyéb költségek vannak.
Természetesen ez csak egy opció az autóbérlés mellett, ami persze kockázatokkal is jár.
Elég borsos az autókölcsönzés két hétre, így felmerült hogy vásárolni kéne egy autót, majd két héttel később eladni (persze olcsóbban, de még így se buknánk fél millát).
Volt már valaki, aki megjátszott ilyet? A vételáron kivül van még valami egyéb költség is vásárláskor? Milyen iratok kellenek a pénzen kivül?
Eladó izlandi útikönyvek: Lonely Planet 2007-es, 6. kiadás 3000 Ft; Rough Guide 2004-es, 2. kiadás 1500 Ft. Érdeklődni lehet itt, vagy a bm0613 kukac gmail pont com emailcímen.
http://vilagutazo.blog.hu/2010/04/20/vulkanturizmus_stop_kepekkel néhány nagyszerű kép a kitörésről! Kitartás a fiataloknak! Ha esetleg lenne kedvetek írni egy izgalmas élménybeszámolót szívesen venném:) Katt a nevemre!
Öt magyar Izlandon rekedt fiatal minden segitseget szivesen fogad! Kitört a vulkán, Rejkjavikban vagyunk, nem tudom meddig kell itt rostokolnunk, ha van ismerosotok, ha itt vagytok, segitsetek!!!
hajóstop inkább a déli tengereken dívik, de izlandra van menetrendszerű járat és sokkal jobb, mint repülővel (+ lesz 1 autód), ld: http://www.smyril-line.com/ bővebben: www.jaszberenyi.hu/izland
Izlandban jártasokhoz tennék egy kérdést. Léteznek ugye ezek az teherhajók amik izland és európa között járkálnak (pl.Eimskip, Samskip). Ha jól emlékszem pár évvel ezelőtt lehetett rajtuk utazni is. Mi a helyzet most? Vállalnak-e személyszállitást? A web-oldalokon nem igazán találtam erre választ. Ha hivatalosan mondjuk nem is, de nem-e oldható meg az, hogy esetleg felcigánykodom magam a hajóram, ha értitek mire gondolok :P. Vagy túl sok Verne Gyulát olvastam?
Nagy szívességet szeretnék kérni. Szükségem volna Schütz J. István elérhetőségére, amit a neten képtelenség megtalálni... Aki esetleg tudna ebben segíteni, kérem, írjon a kajszy88@gmail.com címre. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Nézd meg a www.icelandexpress.com-ot Koppenhágából még mindig van egy csomó 43 fontos jegy Reykjavikba és vissza. (illetékkel együtt, oda-vissza 160 font = kábé 50 000 forint... Koppenhágába meg már könnyű kijutni mondjuk, ahogy mi megyünk, WizzAir-rel, Malmöbe, onnan vonattal az Öresund-on...
Amúgy is menj nyáron, és több időre. Egyedül is meg lehet szervezni, vannak, akiknek sikerült :-) de lehet azt a túraklubot is nézegetni majd, akikkel én voltam. Jövő év elején gondolom már lesznek kint ajánlatok a honlapon, most egyelőre nincsenek. Ott vannak a lezajlott programok is, így láthatod, mifélék szoktak lenni. Mivel nonprofit szervezet, olcsóbban lehet velük kijönni, mint egy irodával. A tapasztalatok pedig itt olvashatók.