Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
,,de már 40-50 órai tanulás után alapszinten megy a dolog :o)"
Ja. Látványosan képes lesz meghalni az, aki enny alapozás után kardot ránt. (...általa vész el). Az európau kardvívó hagyományokat, egy-két lelkes profi és amatőr kivételével, senki sem oktatja és alig pár ember gyakorolja. A legtöbb idióta holmi szamurájnak tartja magát. Megemlíteném: az európai vívás TOTÁLISAN különbözik a japántól, mivel eleve a kard felépítése teljesen más harcra készült.
Végül is nem bánom, legyen kard viselés, de utána senki se sértődjön meg, hogy rosszabb napjaimon három-négy karddal fogok visszatérni a kedvenc kocsmáimból.:DDDD (Miközben nem viszek magammal olyantot.)
"Most minden felhang nélkül sorolva. Szögi Lajos esetleg elszánja magát egy-két lövésre, egy hordával szemben nem segít. "
Lehetséges. Ezért lenne jó újra divatba hozni a kard viselését, mint ahogy eleink tették. Akkor a nemesek viselhettek kardot, most azoknak lehetne, akik legalább 3 évre visszamenőleg érvényes adóbevallást adtak be, és adót fizettek :o) Persze a kardforgatást tanulni is kell, de már 40-50 órai tanulás után alapszinten megy a dolog :o)
Talán ha nagyobb nyilvánosságot kapna ez a téma, és ez nem csak a témához kevésbé vagy egyáltalán nem értő emberek férreveszetéséről szólna talán el lehetne érni valamit!
Meg lehet ezt a riportot nézni a neten, ha igen be tudnád linkelni?
Tekintve, hogy a kovetkezo kormany ezugyben erdekelt embere, (lasd sumak Simicska fele riport) homlokegyenest veled ellentetes nezeteket vall kizart, hogy elorelepes legyen az ugyben!
Úgy gondoltam írok ide egy kicsit, mielőtt ez a topik is behalna teljesen, bár ez a kérdés évtizedek óta visszatérő téma.
"Miért nem vehetek magamnak lőfegyvert?"
Bár bizonyított tény, hogy azokban az országokban ahol a polgári fegyvertartás természetesen objektiv keretek között engedéllyezve van(ez Európa szinte összes országára érvényes), ott jelentősen visszaesett az erőszakos bűncselekmények száma.
Addig hazánkban a polítika és egyes jogvédő szervezetek ma is masszívan tiltakoznak az önvédelmi fegyvertartás LEHETŐSÉGE ellen, megfosztva ezzel azokat az embereket akik élnének ezzel a LEHETŐSÉGGEL! (a szóismétlés és a nagy betű nem véletlen). Mert ugyebár ez egy lehetőség és senkinek nem kötelező!
De ha fegyverről beszélünk nem csak az önvédelmet kell megemlíteni hanem a sport, hobbi, vadász és hagyományörző célú fegyvertartást is. Ma Magyarországon ezektől az emberektől is elvesznek szinte mindenféle lehetőséget a "hobbijuk" gyakorlásától!
Talán a hazai fegyvertartás pártiak lobbiának erőssítésére lenne szükség ahhoz, hogy a Magyar embert is megillessék azok a jogok mint bármeilyik Eu tagállambeli állampolgárt!
És egy kérdés.
Vajon, hogyan lehetne ezt a lobbit erőssíteni és elérni azt, hogy a parlamentben ne találjon süket fülekre ez a kérdés?
Ez a gáztpisztolyláz kicsit aggaszt azért. Írta valaki, hogy hamis biztonságérzettel sétálgatnak majd a polgárok. Csak egyetérteni tudok. Ahhoz, hogy egy fegyverrel ,legyen az gáz,gumis,éles vagy akár bodza puska meg tudd védeni magad ,kevés a birtoklás. Nem vagyok nagy szakértő de a seregben is lőttem ezzel azzal nem is keveset, majd pénzszállítóként is viszonylag sokat gyakoroltam egy kicsit még egyesületi tag is voltam. Ami arra elég volt, hogy rájöjjek a biztos kezelés titka a gyakorlásgyakorlásgyakorlás.............!!!!! Ha nem reflexből,rutinból csinálsz mindent, a fene megette. Akkor már jobb egy valamilyen spray. Ahhoz is kell lélekjelenlét de ha nem tudod használni és elveszik legalább nem ölnek meg vele. Három hete rabolták ki késsel a boltunkat, az amúgy belevaló alkalmazott csajnak szerinted eszébe jutott , hogy hol a gázspray?? Egy előagyszános(pumpás) mosbergel sem lett volna előrébb,sőt! Mondom ezt fegyverszerető emberként. de én is vadászbicskával és paprikaspray-al járok. mondjuk egy glock-ra lecserélném de ebben az országban adófizető,nagykorú,büntetlen előéletű, beszámítható,állandó lakhellyel rendelkező állampolgárként erre esélyem sincs.
Nem vagyok sem kém, sem lengyel, sem brit. Így én nem tudok zsebből lőni. Mindamellett megnézném azt a kémet, lengyelt, britet, aki a szekrénytáras pisztollyal zsebből lő úgy, hogy nem kell utána kabátot, esetleg kezet cserélni. 7 - 8 méterről zsebből, vagy abból a magasságból egyébként is csak a filmekben szoktak lőni. Mert ha itt a zsebemben a pisztolyom csöve fél milimétert elmozdul, az 7 - 8 méterre már fél méteres tévedést is jelenthet.
Egyébként hagy kérdezzek már valamit. Létezik valami olyasmi a világon, amihez te nem értesz hasonló magas színvonalon, mint amit ez a hozzászólásod is tükröz?
"Egy betörésnél rálőhetsz az elkövetőre, de másnapra egy csapat támad a házadra "jogos" felháborodásból."
Normális országban lehetne fegyvere az asszonynak, a szomszédnak... ... csak addig terrorizálnak sokfős bandák, míg azt büntetlenül/kockázat nélkül megtehetik.
1, Fogom a PA63/P9RC-t, 2, tárat meg töltöm, 3, fegyvert be biztosítom, 4, tárat a fegyverbe, 5, csőre töltök (biztonságos irányba fordított fegyverrel :)
ekkor a a kakas fesztelenítve van
6, ki biztosítom,
ekkor a fegyver csőre töltve, fesztelenítve, ki biztosítva, tűz készen tokba rejthető.
(tudomásul kell venni, hogy a fegyver nem játék, nem kell játszani vele ebben az állapotban)
használat esetén, 1. lövés DA (Walther pont a stressz alatti véletlen lövés ellen tervezte így), a többi SA
Mindkettő revolver, és biztosított állapotban is csőre lehet tölteni. Ekor ugye úgy lehetne lőni, hogy kibiztosítom a fegyvert, 1: az első lövést leadom nagy elsütő erővel, a többi meg már megy rendesen; 2: az első lövés előtt hátrahúzom a kakast és lövök, mint rendesen.
Viszont ha stresszes a helyzet, felszökik az adrenalin, akkor nincs az a lövő, amelyik először a kibiztosításon törné a fejét. Megpróbál lőni, természetesen nem sikerül. Ekkor töltőfogást hajt végre, aminek az az eredménye, hogy egy lőszere elveszett, fogy az értékes idő, de lőni még mindig nem tud, hiszen a fegyvere még mindig biztosított állapotban van. Jön a következő töltőfogás, ám a fegyver még mindig nincs lövésre kész állapotban. Általában a harmadik - negyedik sikertelen kísérletnél szokott előjönni az a szörnyű tény, hogy bizony, a fegyver biztosítva van. Én láttam már lövő arcán a döbbenetet, amikor véletlenül rápillantott a biztosító karra. Ráadásul a lövészetre volt 5 másodperce, mert a cél addigra elfordult. Szerencsére azt a változatot még nem láttam, amikor jött az "ellenség" a késsel, és az 5 másodperc elteltével elvágta a lövő nyakát.
Én - és az összes megyei lőkiképző kollégám - nem is követeltük meg a pisztoly biztosítva való tartását, sem lőtéren, sem szolgálatban, sem a fegyverszobában. Egy lövészeten még a főkapitányunknak is sikerült ezt a dolgot elmagyarázni, így utána már elő volt írva a dolog.
Szóval a biztosított fegyvernél és az utána következő tökölésnél még mindig jobb a nem biztosított, nem csőre töltött megoldás.
Az, hogy ellentétes oldalon volt a fegyver és a két tár, az magában még nem lett volna probléma. Hiszen a P9RC-hez kiadott szolgálatit tok melléklete egy külön tártartó, amit célszerű volt a fegyverrel ellentétes oldalon tartani. A Jericho-t én is a combtokban hordtam jobb oldalt, és a másik oldalon volt két barkácsolt tártartó, amit - ne röhögj ki - a régi könnygáz spray tokjából csináltam. Pont belepasszolt a kétsoros szekrénytár, és ha ugráltam, akkor sem esett ki. Mondjuk fejre nem álltam, hiszen már öreg vagyok bohócnak. Ennek az elrendezésnek éppen az volt a lényege, hogy jobb kézzel fogtam a fegyvert - jobbkezes vagyok - és a másik oldalról kényelmesen tudtam előszedni a tárakat anélkül, hogy a testem előtt, netán a fegyverem előtt kellett volna kotorásznom a tárakért. Hozzátartozik persze, hogy egy - egy vizsgalövészeten volt rajtam négy darab tártartó.
Na most persze a hónaljtok esetén a tok és a tárak ellentétes oldalon viselését baromságnak tartom. Jobb kezes és jobb szemes lövő bal oldalt tömi ki a hónalját, jobb kézzel szabadít fegyvert, ezáltala fegyver átkerül a jobb oldalra. Na most ha a tártartó a tokkal ellentétes oldalon van, akkor ugyancsak a test előtt kell utána kotorászni.
Én mindamellett kifejezetten nem szerettem a hónaljtokot. Mikor az első pisztolyom volt (FP9) ahhoz természetesen én is vettem egyet, hiszen az akkoriban olyan trendi és menő volt, de hamar kiderült, hogy egy nagy szar az egész. Azóta is megvan valahol, bár elég rendes dulást kéne csinálni a lakásban, hogy előkerüljön.
A banki biztonsági őrök kifejezetten nem tudnak tűzbe hozni. Ha nagy ritkán meglátok egyet - egyet, akkor is maximum a röhögés fog el. Egy barátom ezt a mesterséget űzi, de vettem már el a pisztolyát úgy, hogy észre sem vette. Utána cserélte ki a trendi pisztoly tokot egy rendesebbre.
Zakó alá rejtett pisztollyal is lehet gyorsan lőni. Én lőttem már vizsga gyorsasági lőfeladatot zakó alól, és a kidolgozott (meg jól begyakorolt) módszerrel sikerült 2,5 másodperc alatt megcsinálnom. Igaz, a zakó nem volt begombolva.
"Az utóbbi (Airsoft) egyébként nagyon jó, sok csapat van már az országban és megdöbbentően komolyan játszák, hadiruházat, álcafestés, ellenfelek ellen.
A kormányzatnak támogatnia kellene, mert átvehetné az MHSZ szerepét."
Értem a szándékod, egy normális országban működne is, de az AS egy relatíve "tiszta" dolog Mo.-n, jobb lenne ha a jelenlegi politikai és katonai "elit" (kivétel nélkül!!!) távol tartaná tőle a mocskos karmait.
Csak azt nem értem, hogy ha a gyorsaság ennyire fontos, a fegyvertervező meg beletervezte a PA63/P9RC -be a biztonságos csőre töltött - kibiztosított viselés lehetőségét, akkor miért a cső alá töltés a módi?
Ha gyerekként kezeljük a fegyverest, aki úgyis játszik a fegyverével, és balesetet okoz, akkor meg kár elvárni tőle 1-3s -os reakcióidőt...
Azt elhiszem, de szerintem mi az AMD-ről beszéltünk. Valami különleges egységeknél biztosan vannak géppisztolyok is, de ez nem általános tudtommal, bár régen voltam katona.
Szerintem menj el a Vágóhíd utcába, ott majd elmagyarázzák. 1995-tel kezdődően három lépcsőben végeztem el az akkor szokásos lőkiképző tanfolyamukat, akkor már így oktatták. És nemcsak hogy ezt tanították, hanem ezt is követelték meg.
Azért annak a fegyverhasználónak, aki bal kézzel fogja a fegyvert az előírt helyen, jobb kézzel csinálja a töltöfogást, közben még céloz, és végig a célterületen tartja az irányzékot anélkül, hogy ne kóvályogna a kezében a fegyvert, nos annak kinyalom a valagát, ráadásul a templomajtó előtt, és mise után. Mert akkor sokan látják.
Egy 2 - 3 kg súlyú kézifegyver csöve a töltőfogás közben mozog néhány 10 fokot. Az meg már nem célzás.
Anélkül, hogy címeznéma válaszaimat, néhány dologra reflektálnék.
Először is: Oktattam lőni katonákat is, rendőröket is. A kettő ég és föld. Ha a katona hever a lövészárokban, akkor célszerű úgy felhúznia a gépkarabélyt, hogy bal kézzel tartja a mellső markolatot, a jobb kézzel pedig felhúzza a fegyverét. Így a fegyver könnyebben célon tartható.
A rendőrnek viszont a bal kezes felhúzást tanítottuk, mert úgy gyorsabb a dolog. Ugye neki nem 100 - 200 méterről kell eltalálnia az "ellenséget," mert ezen a távolságon többnyire még ki sem derül, hogy megáll-e a fegyverhasználat. A rendőr esetében többnyire 20 - 25 méteren derül ki a dolog, márpedig akkor már nincs idő a szabályos fegyverfogásokra.
Amit tanítottam: Áll a zsaru a lőállásban, a fegyvere a nyakába akasztva kb lefelé 45 fokban tartott csővel. Ekkor a szokott sípjel, amire a jobb kéz marad a hátsó markolaton (Hpasp kolléga képein jól van ábrázolva a dolog, és a kéztartás is.). A fegyveren a cső tengelye körül fordítok balra mintegy 45 fokot, majd a tok felett átnyúlva kibiztosítok, és megcsinálomn a töltőfogást. A képekhez képest annyit módosítanék, hogy a biztosító kart a bal kéz középső és gyűrűsujjával kezelem, majd a behajlított mutatóujjal húzok fel. Ezután visszafordítom a fegyvert, lőirányba emelem, majd a mellső markolatra fogok, és az addigra helyére rakott mutatóujjal kiváltom a lövést.
Ilyenkor nem kell szarakodni a nézőke és a célgömb előírásszerű alkalmazásával, ha a nézőke felett megjelenik a célgömb melletti két szarvacska, és ott van előtte a 20 25 méterre lévő alak, akkor biztos a találat.
Ezzel a módszerrel és némi gyakorlással (én amikor rendszeresen oktattam, egy - egy oktatás, illetve verseny, esetleg vizsga előtt napi másfél órát gyakoroltam szárazon. Így viszont 1 - 3 másodperc alatt le lehet adni az enyhén célzott kapáslövést úgy, hogy előtte a fegyver biztosított állapotban volt és nem volt csövön.
Nem tudom ki írta, de tulajdonképpen le lehet adni lövést felhúzás közben is ezzel a módszerrel. Viszont addig a lövőt nem engedtem a lőállásba, amíg a fegyver kezelése közben nem tartotta úgy a jobb kéz mutatóujját, mint ahogy Hpasp kolléga képein látszik. Így tartott mutatóujjal viszont elég nehéz.
Bár végül is még mindig meg van rá a lehetőség, mégpedig ha bal kezes és bal szemes a lövő.