Keresés

Részletes keresés

paplanoszozo Creative Commons License 2017.01.29 0 0 4387

Akkor ez nagyon jó hír! mert a kártevőknek ez az idő már nagyon kellett... a növények meg talán pont akkor kapták mikor legjobban viselik....

Előzmény: Kulicz (4386)
Kulicz Creative Commons License 2017.01.29 0 0 4386

kb. 10 fajta rügyeit néztem át, -18 volt a leghidegebb. Amik elfagytak, azok a lisztharmattól fertőzött, rosszul beérett vesszők voltak. Pl. egy fiatal Afuz Ali tőke, szinte minden hajtása feketére fagyott, míg az idősebb példányoknak semmi baja.

Előzmény: paplanoszozo (4385)
paplanoszozo Creative Commons License 2017.01.29 0 0 4385

Mennyit vizsgáltál meg? Mennyit bírt ki?

Előzmény: Kulicz (4383)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.01.28 0 0 4384

Laci , hagyd  párnapot a melegben , állítsd vízbe , majd meg mutatja magát eddig oké.

Előzmény: Kulicz (4383)
Kulicz Creative Commons License 2017.01.28 0 0 4383

Volt ma egy kis rügyvizsgálat, főleg a fagyérzékeny fajtáimat néztem át.

Rizamat, 5-szörös nagyításban:

Reméljük nem lesz nagyobb baj.

D-kis Creative Commons License 2017.01.28 0 0 4382

Szentes. Volt egy kis-tiszának nevezett ág,de az mára feltöltődött. E között és az élő Tisza között van a sziget.

Előzmény: izgaga (4381)
izgaga Creative Commons License 2017.01.27 0 0 4381

És merre van az a nálunk? Ha ott ahol én gondolom, akkor az egy igazi sziget (volt a szabályozás előtt).

Előzmény: D-kis (4377)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 4380

Engem is meglepett a dolog !

Előzmény: D-kis (4377)
apus61 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 4379

Köszönöm a választ sajnos nincs nőivarú szőlőm,de majd megpróbálom kicsi ollóval kasztrálni a virágokat.

Előzmény: Sanci07 (4378)
Sanci07 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 4378

Én egyenlőre csak nőivarú fajtákat fogok keresztezni,mert a hímnős virágoknál kasztrálni kell azt pedig látnom kell hogy hogyan csinálják! Ha van nőivarú szőlőd virágzás előtt a fürtöt be kel zacskózni,és annak a fajtának a virágzatát is amiről viszed majd a virágport.Virágzásban naponta cserélgeted a zacskókat,és meg is rázogatod hogy a benne lévő virágpor felkeveredjen,így jobb lehet a termékenyülés.Elvirágzás után eltávolítod a zacskót és lecsipkeded azokat a részeket ahol nincsenek kis bogyók,nehogy legyen olyan virág ami később termékenyül és idegen fajta porozta be.

Nagyon kezdő vagyok e téren de annál jobban érdekel a dolog! Nyáron lesz nekem is az első igazi kísérletem,a mostani magokat kacstermésből szedtem mert volt olyan szerencsém hogy a két fajta kacstermése egymásba volt fonódva,egyszerre virágzott így 99,% hogy a virágport az Angéla adta és nem egy 40-50 méterre lévő idegen fajta virágpora.Ebben az esetben dolgom nem volt,de nem is jelenthető ki hogy nem történt idegen beporzás! Persze minden elvetett magból egy új fajta lesz,de az a tökéletes ha biztosan tudod hogy nincs idegen beporzás.

A fürtöt hagyhatod kicsit túlérni majd kiszeded és az elfásult magokat.Ezeket többször átmosod,majd szárítod,de nem kiszárítod! Ezután homok és perlit keverékébe teszed és mehet a hűtőbe.Én 4-szer 10 magot tettem el minden hónap elején elültetek 10 darabot de a legjobb márciusban elvetni. Ez nálam most csak kísérlet hogy ha meglesznek a tudatos keresztezésből származó magok ne kezdőként bánjak vele.

(Eme kis halvány tudásomat ezúton is köszönöm Pjotr fórumtársamnak!)

Előzmény: apus61 (4376)
D-kis Creative Commons License 2017.01.27 0 0 4377

A szőlők nagyon jól bírják a vízborítást. Nálunk a Tisza árterében van egy szigetnek nevezett szőlőterület. A 60-as 70-es években a Mezőker exportra vitte innét a Saszlát. Ma már sokan nem művelik sajnos a terület nagyrésze elvadult. Nem éri meg. De a szőlőtőkékből sok ma is él.

Előzmény: kavicsos64 (4374)
apus61 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 4376

Engem érdekelne az egész folyamat,gondolom Podarok Zaporozju az anyuka ott nem kelet eltávolítani

hím virágokat,de a hímnős virágoknál milyen módszerrel csinálják?

Hogyan gyűjtötted a hím virágokat,és magoknak kell-e hideg hatás stb.

Előzmény: Sanci07 (4365)
juhosttt Creative Commons License 2017.01.26 0 0 4375

Mert mivel jobb a homoki termelőkkel? :) A kunságban -26 fokot is mértek. Az is homok... Sajnos sokan ez alapján ítélik meg az alföldet is.

Előzmény: woodruff (4372)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.01.26 0 0 4374

Szőlők jól bírják itt az utcában olyan is volt amikor az egész kert egy tó volt 15cm vízzel és az befagyva csak a tőkék látszódtak ki a jégből ! Én azt mondtam az mind kimegy és egy sem pusztult el ! De valamiféle othelóhoz hasonló szőlők !

kavicsos64 Creative Commons License 2017.01.26 0 0 4373

Nálam is minden fa kupacokon ül itt időnként magasra jön a talajvíz ! A meggy alanyt kerüld ,nem bírja a lábvizet !

woodruff Creative Commons License 2017.01.26 0 0 4372

Nálam a hátsó kertben egybefüggő tó van ,az alja fagyott a tetején kicsit megolvadt a hó,most tavat képez.Még szerencse,hogy a fiatal hajtású telepítéseket felkupacoltam. Ilyenkor irigylem akik homokon termesztenek.

woodruff

Előzmény: Kulicz (4367)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.01.26 0 0 4371

Remélem igazad lesz ! Én a Tv után írtam !

Előzmény: juhosttt (4370)
juhosttt Creative Commons License 2017.01.26 0 0 4370

Annyira kemény tél nem volt. Már csak azért sem, mert én vagyok 27 és ezidő alatt volt már ehhez hasonló hideg. Az utóbbi 5-6 évben voltak túl enyhék a telek. Én már néztem a szőlőt, ott nem voltak gondok első ránézésre, de biztosat majd pár hét múlva tudok, ha megkezdem a metszést. Felénk a -18 fokot is alig-alig haladta meg a hőmérséklet. Amelyik szőlő ezt nem bírja, az már a fagyérzékeny kategória és lugas művelésre alig-alig alkalmas a mi éghajlatunkon. A hideg sem hirtelen jött, hanem lassan, fokozatosan.

Előzmény: kavicsos64 (4369)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.01.26 0 0 4369

Helló mindenki ! A tv-ben láttam ez a tél úgy néz ki az évszázad tele lesz ! 30 éve nem volt ilyen kemény tél ! Vajon hogy bírták a szőlők ? Én még meg sem tudom nézni, még csizmaszár mélységű hóval van minden borítva !

Ali-bá Creative Commons License 2017.01.26 0 0 4368

Egyezzünk ki: is-is.  Különben mindegy. A lényeg, hogy tempósabban fejlődik a szemzés. Ki is próbálom idén, mert én eddig csak a jól bevált zöldbe-fásat csináltam.

A nagy fagyoktól leginkább az Anita szőlőmet féltem, mert volt már kevésbé hideg télen is fagyproblémája. Ráadásul csak egy tövem van és nincs is biztosító csapja. Viszont elég jólfejlett, idősebb tőke.

Előzmény: Kulicz (4367)
Kulicz Creative Commons License 2017.01.26 0 0 4367

Szia Ali-bá, nálam -18°C volt eddig a leghidegebb, remélem nálad sem volt zordabb ennél. Mély nyugalmi állapotban ez nem okozhat komoly problémát. Vizsgálgattam már a szemeket, sokat megnéztem, szerintem nincs gond.

Egyébként a fásba fás oltás esetében én a törzsnek tulajdonítom ezt az erős növekedést, (tehát hogy egy vastag törzsből áramlik a betett szemekbe az erő, nem egy vékony friss hajtásból) de lehet,hogy tévedek.

Előzmény: Ali-bá (4361)
Kulicz Creative Commons License 2017.01.26 0 0 4366

Naná, hogy érdekel.

Előzmény: Sanci07 (4365)
Sanci07 Creative Commons License 2017.01.25 0 2 4365

Január 9.-én ültettem el első 10 szőlőmagomat,ami most kezd kelni!

Podarok Zaporozju - Angéla keresztezés.

Remélem sikerülni fog és megerősödik mert ez már saját nemesítés elméletileg.

Nagyon izgulok hogy hány mag fog kikelni,egy már szépen látszik egy másik pedig éppen csak.

Ha valakit érdekel a téma később rakok még fel képet ha megmarad.

Kulicz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4364

A törzseket csak április elején fűrészeltem le, de előbb kellett volna, mert volt amelyik erősen folyásnak indult. A tövüknél be kellett volna vágni, hogy lent eressze a nedvét, de én ezt durvának találtam és nem tettem meg. Idén meg fogom. Viszont ami három tőke nem sikerült, az nem a folyás miatt volt, mert azok nem, vagy alig folytak. A szemet ugyan úgy választottam le az oltóvesszőről, mint a videón: két határozott vágás, semmi farigcsálás. Gyakorolni kell előtte. És lentről szépen fel lehet tolni, ha a törzs leadja a héját.

Előzmény: pintjano (4363)
pintjano Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4363

A videón a  szemet alulról teszi be-szerintem, hogy a nedv meg ne vakitsa a szemet...

Te is igy csináltad? Egyébként biztos, hogy megpróbálom, már kinéztem néhány erős tőkét.

Nem emlékszem viszont arra, mostanában  vágod vissza, vagy a szemzéskor a kart?

Kössz, hogy megosztod ezeket. üdv PJ

Előzmény: Kulicz (4354)
budai2 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4362

Értem, nagyon köszönöm-

Előzmény: Kulicz (4360)
Ali-bá Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4361

Hasonló meggondolásból már néhány törzset decemberben visszavágtam, be is száradt a vágási felület. Most várom a nagy fagyok elmultát, hogy megszedjem az oltóvesszőket (remélem nem fagytak el), mert eddig még azt nem szedtem meg.

Azt gondolom, hogy a szemzés azért fejlődik jobban, mint a zöldbe-fás oltás, mert jóval előbb történik.

Előzmény: Kulicz (4360)
Kulicz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4360

Az oltócsapokat február közepén hűtőztem, ahogy máskor is szoktam. Tehát hűtőzött csapokat használtam a törzsbe oltásokhoz, és májusban a zöldre fás oltásokhoz is. Ugyanis az oltócsapok rügyeinek teljes nyugalmi állapotban kell lenni, azért kell őket a decembertől  februárig tartó időszakban begyűjteni. 2016-ban hallottam először, hogy jobb december elején megszedni a rügyeket. El is raktam egy adagot tavaly a fagyok előtt, 5-6 fajtát. Egyébként nem volt ám olyan felhőtlen ez a fásba fás oltás. Először is, nem mindegyik törzs adta le a héját, ezeknél chip szemzést csináltam. Aztán alig akartak megindulni a szemek, amelyik meg megindult az leszáradt. Aztán ugyanaz a szem újra kihajtott, nyilván a mellékrügy. Aztán egyszer csak nőttek, mind a bolond, volt hogy egy szemből két erős hajtás. Eközben én meg agyon izgultam magam és megfogadtam, hogy ilyet soha többet. Idén viszont megint kell legalább négy tőkét, mert nagyon magasak a törzsek és a zöldre fás irreális magasságokba kerülne. Fagycsap meg nincs lent.  Így ezeknél kb. 60 cm-nél elfűrészelem a törzset és rakok bele ismét két szemet. Vagy héj alá, mint a videón, vagy chip szemzéssel. Aztán lehet izgulni megint.

Előzmény: budai2 (4357)
Kulicz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4359

Oltás után jött egy komoly lehűlés, szélvihar, csapadék, minden. Féltettem a betett rügyeket. Később ezek lekerültek, természetesen. Lehet, hogy túlzott óvatosság volt.

Előzmény: Édeske1 (4356)
Maci_P Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4358

Erről beszéltem:

http://szolo.blog.hu/2011/05/26/mindenfele_tortenesek

Hacsak nincs több száz (de inkább ezer) tőkéd, amit át kell oltani, akkor nem fognak veled foglalkozni, de egyébként ilyenkorra már nekik is be szokott telleni az előjegyzés, mert az oltási ablak igen rövid és általában sokan várnak rájuk. Hogy mennyibe kerültek, már nem tudom megmondani, de közel oltvány árban voltak.

Előzmény: Édeske1 (4352)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!