Petrech kolléga a felkérésemre nem válaszolt, így a szamár elvén magam állok neki megépíteni a hőcserélőmet, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem a két-három ellenáramú sorbakötésével.
1. Mit csináljak a kondenzvízzel? Az egészet állítsam fel 45 fokban és minden egyes ellenáramú melegoldalán csináljak egy kondenzkivezetést?
2. Mit szólnál, ha a hőcserélők a sarkaiknál nem érnének össze, pont, mint a te rajzodon, a köztük levő anyag nem lexan, hanem papír lenne, ami gondoskodhatna a pára visszatáplálásról a meleg térbe?
Talajhőcserélős szellőztető rendszerben mennyi pára keletkezik a tapasztaltak szerint?
Jól saccolom, hogy nyári üzemben tud kicsapódni némi pára a föld alatti csőben?
Télen szárazabbá válik a levegő ahogy melegszik.
Mennyire járható út az, ha a levegőbeszívásnál egy vízzsákot készítek, ide lejtetem vissza a csövet, az itt összegyűlő víz pedig a szárazabb időben, reményeim szerint elpárolog?
Tudtok-e ajánlani normális (EU3+EU7) szűrővel ellátott beszívó dobozt?
"de akkor viszont biztositanod kell a levego egyenletes aramoltatasat, ami ujabb gondot okoz"
Ha jól sejtem, akkor Te az ellenáramúban ferdén akarod levágni (legalább) az egyik légáram Lexan-jait és oldalról feltölteni a kis csatornáit. Arra gondolok, hogy mivel itt egymástól elválasztott kis csatornák vannak, a hőcserélő hosszában haladva menet közben nem tud egyenletesen eloszlani (kiegyenlítődni) a bevitt légmennyiség, amelyik csatornácskába a feltöltő üregből kevesebb levegő jutott, abban végig annyi fog menni, tehát mindenképpen arra kell törekedni, hogy az egyes lyukacskák feltöltése minél egyenletesebben történjen
Ha pl ventilátorról (vagy egy kerek lyukból) áramlik rá a levegő a csatorna-feltöltő résekre, akkor a legnagyobb nyomás a felület közepén lesz és a szélek felé csökken. Ez esetben a szélső Lexan nyílásoknak nagyobbaknak kell lenniük, hogy kisebb nyomásból ugyanannyi levegőt nyelhessenek. Tehát a ferde levágás ne egyenes vonalú legyen (ekkor pl a hátsó/szélső csatornák alig kapnának levegőt), a középre koncentrálódó levegő nyomás esetén talán egy enyhe ívű (enyhén aszimmetrikus) "S" alakú letörés lenne az ideális, ekkor a két szélén nagyok lesznek a Lexan csatornácskák lyukai, míg középen (ahol nagy a légnyomás) a kisebbek, ekkor jutna minden lyuba kb ugyanannyi levegő.
Vagy készítesz egy az egész rés-felületen egyenletes nyomást biztosító örvénymentes feltöltő üreget, ekkor egy enyhén homorú ívű levágás esetén a legtávolabbi csatornáknak lesz a legnagyobb a szájnyílása és a legközelebieknek legkisebb, ami kompenzálná a (kb) háromszögű feltöltő-rés oldalainak súrlódását (távolabbi lyuk -> hoszabb út a résben -> nagyobb fékezés -> nagyobb szájnyílás).
Tudom, hogy a keresztáramú hőcserélőknek valamivel rosszabb a hatásfoka, mert a hülye levegő irányok miatt nem minden ponton optimális a hőméréklet különbség a hőátadó fal két oldala között. És azt sem tudom pontosan, hogy ha egy ellenáramú hőcserélő hatásfokát veszem 100 százaléknak, akkor egy ugyanakkora hőátadó felületű keresztáramú kb hány százalékkal gyengébb.
De elképzelhetőnek tartom, hogy egy amatőr sokkal szívesebben összeüt egy olyan hőcserélőt, ami nem a megépítés technikai trükkjei, hanem a nagyobb felülete miatt jó hatásfokú.
Példa: melyik jobb megoldás?
a: ha egy ellenáramú hőcserélő anyagköltsége 20eFt és szegény amatőr hetekig bénázik vele, mire úgy-ahogy összejön neki (összerakás+ burkolás),
b: keresztáramú hőcserélő anyagköltsége 30eFt (ugyanakkora hatásfokhoz nagyobb hőátadó felület, tehát több anyag kell), viszont egy hétvégén összeüti magának, mert gyakorlatilag el sem tudja rontani.
Tudom, hogy nem elegáns megoldás a technikai kifinomultságot nyers erővel (= marhanagy hőátadó felülettel) megváltani, de itt erősen "nem-profik" sikerélményéről van szó.
Ennek a darabszámon felül még van egyéb feltétele is, többek között az össz hőátadó felület. De 4 darab ól összeütött 20 négyzetméteres kersztirányú hőcserélő szerintem már összemérhető lenne egy Paul-lal.
"Csak azt nem értem Paul miért nem ezt alkalmazza?"
Mert sok helyen nem mindegy, hogy a rekuperátor akkora, mint egy kisebb mosógép vagy akkora, mint egy nagyobb ruhásszekrény ;)
Termeszetesen a tavtartoval megoldhato a dolog, de akkor viszont biztositanod kell a levego egyenletes aramoltatasat, ami ujabb gondot okoz es ha nem jol sikerul, akkor nem 2%-al lesz rosszabb a hatasfok, ami hosszutavon nem kifizetodo. Igy inkabb maradok a Lexan-Lexan retegrendnel.:)
"nem is olyan regen meg azt irtad, hogy a falvastagsag nem szamit, de mindegy."
Ilen nagy felületeknél a falvastagság valóban alig számít, a valóságban lehet, hogy így csak pl 2 százalékkal lesz rosszab a hatásfok. De engem akkor is zavar a tudat, hogy ha lehet dupla réteg nélkül is megcsinálni (pl minden második réteg helyén távtartókkal), akkor miért nem úgy csináljuk
Ráadásul néhány távtartó biztosan olcsóbb is, mint egy plusz réteg Lexan ugyanott ;)
Azert elgondolkodhatnal egy kicsit azon, hogy mikor mit irsz, mert nem is olyan regen meg azt irtad, hogy a falvastagsag nem szamit, de mindegy. a Lexannak annyira vekony a fala, hogy a ket reteg nagyon kicsi rahatassal van a hocserere. Amugy meg ugyis ossze kell huzatni az egesz hocserelot, hogy ne csusszon szett. Igy nincs gond.
"Aki kenyszerbol, az termeszetesen feldaraboltatja a Lexant, kivag mind ket vegebol egy azonos oldalu haromszoget az ellentetes oldalakon, majd osszecsukja a rest, leragasztja szalaggal es egymasra helyezi 180°-al elforditva minden masodikat es kesz is az ellenaramu."
Attól tartok, hogy minden olyan hőcserélőnél, amelyben közvetlenül egymáson fexenek a Lexan lapok, a dupla falvastagság (és a közéjük szoruló picike levegő) túl sokat rontana a hőátadáson. Ezért én mindenképpen olyan Lexanosban gondolkodnék, ahol nem fordul elő ilyen dupla elválasztó réteg.
"" Ráadásul jelen esetben Lexan alapú hőcserélőkől van/volt szó, amely anyag a belső hosszanti elválasztó falai miatt leginkább keresztirányúnak alkalmas (habár tudnék belőle hosszú ellenáramút is csinálni, de oda már kell némi extra levegő-áramlás trükk is)"""
Magyarazd mar el legy szives miert is gond egyenesen ellenaramut epiteni belole es milyen trukkok kellenek! Szerintem a Te keresztiranyu rajzodat forditsd meg el 90°-al es kesz is.:)
Itt szerintem mindenki SK keszitesuben gondolkodik. Tehat ez azt jelenti, hogy van aki kenyszerbol, van aki hobbybol epit maganak. Aki kenyszerbol, az termeszetesen feldaraboltatja a Lexant, kivag mind ket vegebol egy azonos oldalu haromszoget az ellentetes oldalakon, majd osszecsukja a rest, leragasztja szalaggal es egymasra helyezi 180°-al elforditva minden masodikat es kesz is az ellenaramu. Aki meg kihivasnak es hobbynak is tekinti, az meg jatszadozik vele ketszer annyi ideig es kesz. Igy feleannyi az anyag igeny es tokeletesebb a hocsere kisebb helyen.
Amennyiben valaki viszont eladasra szan ilyet kesziteni, az meg ugyis nagytetelben gondolkodik, akkor viszont legyartatja egy muanyag termekeket gyarto ceggel.:)
"Az itt már többször "elhangzott", hogy aki ilyen készítésére adja a fejét, az lehetőleg ne keresztirányút csináljon."
Több (nagyon könnyen elkészíthető) keresztirányú hőcserélő "sorba kötésével" is el lehet érni a hosszú ellenáramú hőcserélők hatásfokát, mert az egyes kockák hatásfoka egymásra rakódik. Egy ilyen egyszerűen elkészíthető hőcserélőkből felépített kettes/hármas csoport hatásfokban szerintem versenyre kelhet a legtöbb drága gyári rendszerrel, egy jól megcsinált négyes talán veri a Paul szuper hőcserélőjét is. Ne feledjük: nem a forma a lényeg, hanem a hasznos hőátadó négyzetméter.
Ráadásul jelen esetben Lexan alapú hőcserélőkől van/volt szó, amely anyag a belső hosszanti elválasztó falai miatt leginkább keresztirányúnak alkalmas (habár tudnék belőle hosszú ellenáramút is csinálni, de oda már kell némi extra levegő-áramlás trükk is)
Ja, hat az mar a retegesnel is igy volt:) Akkor csak azt nem ertettem, mit nem ertettem:)
[Btw nekem tok tetszik a fraktalos is, me'g akkor is ha nem igazan ertelmesen kivitelezheto, na de elmeletben sztem elegansabb, mint a lapokra osztas:)]
Egyebkent az is tetszik, hogy ket egymas melletti cellasort egymastol ellentetesen elmozditani ellentetesen fe'l-fe'l cellanyira a vegen, csak tartok tole, hogy a cellasitott tabla oldaliranyban nem enged annyit, pedig az is szep megoldas.
"Lehet kesziteni hazilag is, csak kicsit maceras."
Szerintem mire ezt a "kicsit macerás" két véget elkészíted, annyi idő alatt három másik (más elven működő, de ugyanolyan hatásfokú) hőcserélővel kész vagy :)
Szóval gazdaságossági okokkal ezen típus alkalmazása nem indokolható meg.
Helytakarékosság szempontjából valóban sokkal kisebb a többinél (pl ahol egyáltalán nincs pince/padlás/raktár).
És ha valaki hobbiból (pl csak a kihívás miatt) áll neki egy ilyennek, az is más: a hobbi az szent dolog.
"" Ahol a meleg retegek jonnek ki (mennek be), ott a masik retegek be vannak falazva. A masiknal forditva. ""
En erre ertettem ugy, hogy mar erted a lenyeget.:)
Valoban elmeletileg igy mukodik a hocserelo bevezeto resze. Minden csatlakozolap ugy van kivagva(az oldalaira gondolok), hogy ez az effektus jojjon letre. Elso csatornat vezetem, a masodikat zarom,de utat adok a kovetkezo lapon az ide tartozo csatornanak a levego aramlasa reszere.
Mekkelek lerajzolta a kockaspapir magyarazatomat es ott ha terben gondolkodsz, akkor lathato, hogy hol zarom es hol egyenesen vezetem a levegot elmeletben.
De valoban sokkal olcsobb es gyorsabb a sima ellenaramu elkeszitese.:)
Hat ezt nem sikerult ertelmeznem, se a linkelt hsz-om alapjan, se az addigiak alapjan. Hacsak a kombinacio nem azt jelenti, amit rajzoltam, hogy a retegek nem a cellas reteghatarokon vannak, hanem a cellakat felezik.
Majdnem jo a valasz.:) Csak megoldhato minden sor egyutes elvezetese, de ket egymas utan kovetkezo lap kombinaciojaval. Igy nem kell dupla elvezetolap, mert azt nem is tudnad illeszteni a hocserelo vegeihez.
Az itt már többször "elhangzott", hogy aki ilyen készítésére adja a fejét, az lehetőleg ne keresztirányút csináljon. Lehet kicsit több munka (tehát nem mindenáron alegegyszerűbbet akarom megcsinálni), de érdemes ellenáramút összehozni. Vagy nem?
Lehet kesziteni hazilag is, csak kicsit maceras. A Paul fele muanyagot ha lattal eloben valaha, akkor az is ugyanolyan mint a Lexan, csak a ket vegen a levegogyujto resz van hozzaillesztve. Nekem volt a kezemben is egy darabka a kiallitason. A csatornak nagyon kis meretuek, ha jol emlekszem 4 x 4mm.
Ezert irtam, hogy egyszerubb Lexanbol az ellenaramu elkeszitese, de ugy mint reteges, tehat egyik lapon aramlik az elhasznalt levego a masikon a friss es igy szendvics formaban akarmekkora elkeszitheto es nagyon gyorsan.
"minden második oszlopban egy sorral eltoljuk a levegő útját és máris egy sorban egyfajta levegő van,"
Látom van itt aki már érti :) ez tulképpen ugyanaz, mint a 2526-os bejegyzésem: csak ott nem oszloppal, hanem sorral és nem eltolva hanem középre rendezve van. De a lényeg ugyanaz.
Van olyan megoldás is, hogy minden második oszlopban egy sorral eltoljuk a levegő útját és máris egy sorban egyfajta levegő van, ezt meg már oldalirányban szépen ki lehet vinni.