Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Igen mint már lentebb említettem így csak tör felfelé,épp ezért kell visszaszorítani már fiatal korában hogy telepakolja a vastagabb ágakat lent is termőágakkal,termőnyársakkal.És a korona közepe felé törő ágakat tőből kivenni.Én is itt olvasgatok,tanulgatok a szakiktól mit és hogyan és láthatod milyen szép képeket töltenek fel fiatal fákról tömve virágokkal.Tehát mindenképpen vissza kell vágni,szorítani lefelé.Persze van ellenvélemény is de Nekem jobban tetszik ha nincs elengedve a fa az ég felé.Én mint írtam visszavágtam rendesen fateréknál azon is alig volt termőrész,idén gondolom nem lesz rajt sok barack.Talán jövőre valamit regenerálódik és pakol magára termőnyársakat.
Szóval, úgy néz ki felkopaszodás lesz ezen a fán...Akkor minden tavasszal vissza kellett volna vágnom az ágakat/kb30 %/ ? hogy jobban elágazzon, ne csak a végén legyenek virágok?
Mert hosszú és elágazás nélküliek a vesszők, szinte a végén vannak csak a virágok...
De,és meg is fogom tenni mert lesz rá időm és nem 1.100km-ről rohangálok haza 4-5hetenként.Amiket régen ültettem /alma,szilva,megy két körte/ azok teremnek most is,jó kicsit kukacosak de legalább "bio". Metszés,lemosózás még belefért az időmbe mikor itthon voltam de több nem.Ledolgozom a 8 órámat abba a tetves erőműben és nem akarok mást csinálni mint a hovawart-al játszani meg a fáimat lesni.
Látom nagyon vágjátok milyen fajtákat érdemes telepíteni.Én ugyan csak jövőre akarok telepíteni de megkérdezném,hogy egy DK-i lejtős részre érdemes kajszit tenni?30x240m-es alul 100m egyenes majd 100m emelkedő /kb 20-25m/ majd ismét egyenes.Felső részén sok mandulafa van /magról kelt/ a nagypapámék kukoricát vettetek oda még anno.8-10 éve müveletlen ,már az önkormányzattól is szóltak,hogy parlagfüvet ne találjanak /belterület/. Oda szeretnék magunknak gyümölcsöst kajszi,mandula,birs /gyerekeim +én is imádom kompótnak/ szilva,körte amit ültetnék.Az őszitől tartok nagyon,mert a másik háznál telepítettem 10éve de mivel nem tudtam mindig időben permetezni a tafrina elintézte.Dunaföldvár környékén van ha számít valamit
...bár így 1-2 év "tapasztalatából" azt látom,hogy a Weiva eléggé visszafogja a növekedést más fajtáknál is...hogy mi lesz később...majd kiderül.Az új alanyokról sztem több tapasztalat lesz a fórumozóknál ,mint a szakembereknél ...Weiva,Ishtara,Torinel,Adesoto,GXN...stb...ezekkel itthon nagyban nemigen találkozhatunk.
:)....de egyenlőre csak a növekedés szempontjából,mert egyéb tapasztalatom még nincs róla...első kostoló idén lenne /ha a monilia ellen tudok majd permetezni..../
A Suncrest sztem nagyon jó fajta ,én bármennyi új fajtát is sikerült eddig beszereznem ezt ki nem hagynám ...szóval jó döntés.A Ceglédi óriást én sem tartom igazán jónak...én ősszel vágtam ki az enyémet...keveset termett...mindig.
A Ceglédi arany sem az igazi,persze rengeteget terem,meg a hideg-állósága is elég jó,de nagyon monilia érzékeny ill. éréskori rossz tulajdonsága,hogy a csúcsi része már puhul,a kacsnál meg még zöldes /legalább is nálam.../...és nem is egy túl látványos fajta/na az íze azért jó/
Szépek! A Frissonok nálam is sűrűn berakódtak. Egy-két helyen sűrű csomókban vannak a virágok. Arra számítottam, hogy később fog ilyen stádiumba jutni a "korai" fajtákhoz képest (Pincot, Orange Red)
Egyrészt mert nagyon erős a növekedése ... a kiskertekben jellemzően kis térállásra 3-4 m távolságra ültetnek egymástól fákat ennek a fajtának ennél jóval többre van szüksége ...hosszú távon . Másrészt nagyon korán virágzik ...nálam elsőnek .... fagyokra érzékeny és ami fontosabb , hogy önmeddő , mindenképp kell rovarporzás neki . Ha olyan virágzási időszakot fog ki az ember mint az idei .... felénk most 10 fok van és erős szél a méhek nem járnak .... akkor nem igen lesz kötés ezért is erős a növekedése jó ha 3 évből egyben meg lehet rendesen terhelni a másik 2 évben csak hajtásra dolgozik .
Persze meg lehet próbálni , de nagy helyet kell neki hagyni .
En Suncrest oszibarackot szereztem be 3 hete.Redhavent akartam ,de ez sikerult helyben megoldanom.Vagyis lusta voltam erte menni a redhavenert.Osszel magyar kajszit ultettem es melle fogok beszerezni egy cegledi oriast.Cegledi oriast miert nem ajanlod??Alfoldon lakom.
Ha még az idén tavasszal akarsz ültetni akkor az első kérdés , hogy mihez tudsz még hozzájutni , mi kapható még a csemetéseknél ????
Őszibarackból azok a fajták a neked megfelelők amelyiknek a nevében a " crest , red , haven , spring , sun " ...tagok előfordulnak . Ezek strapabíró a mi klímánkat nagyon szerető jó hozamú fajták , betegségekre kevésbé fogékonyak . Ezek sárga húsúak a fehérek azok kényesebbek és nem ilyen stabil termők ( Mariska ford sampinyon )
A kajsziból a magyarkajszi fajtakör és a bergeron . nem ajánlom a Ceglédi óriást a C . piroskát ellenben a C . aranyt már lehet .
Jó lenne ha lenne egy listád ami még beszerezhető ide feltennéd és akkor jönnének a vélemények , és te meg eldöntöd , hogy ezekből mit fogadsz meg .
Ültetni akarok 4 őszibarack , és 4 kajszibarack csemetét . A hely Zala , a ház mögötti domboldal , a talaj inkább homokos zserkezetű .
Ahhoz szeretnék segítséget kérni , hogy milyen fajtákat válasszak . Nem vagyok járatos a gyümölcsfák betegségeiben , ezért nem a csúcstermés , vagy a nagyon korai változat a lényeg , hanem olyan fajtákat szeretnék , ami túléli egy kezdő bénázásait :) . Természetesen megpróbálok majd megadni mindent a fáknak amit igényelnek , de tisztában vagyok vele , hogy kezdetnek nem a legkényesebb fajtákkal kellene kezdeni .
Sweetred , Tsunami , Frisson ma megigazgattam egy kicsit ezeket a fajtákat keresztbe álló ágakat , túl magasakat megcsipkedtem , de nem vittem túlzásba a metszést .
Az 1 éves Tsunamin mintaszerű 4 es elágazás a vázágon ...rajzolni sem lehetne szebbet . A másik meg a Frisson berakódása . Érdekes módon kb a fele fa van így berakódva a többin kevés virágrügy van .... gondolom jövőre bepótolják .