Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2011.02.18 0 0 9065

Köszönöm, megpróbálom beszerezni.

Előzmény: nyulica (9064)
nyulica Creative Commons License 2011.02.18 0 0 9064

Melyikeket lehet most kapni?

Nekem egyik nagy kedvencem volt kezdőként Horváth Sándor: Szőlő a házikertben című műve.

Ajánlott még Prohászka Ferenc: Szőlő és bor című könyve.

Antikváriumban, vaterán meg lehet kapni mindkettőt.

A növényvédelmi részek és a borászati technológia eljárások lehet, hogy kissé elavultak benne, de kezdésnek szerintem kiválóak.

 

Előzmény: barkócza (9063)
barkócza Creative Commons License 2011.02.18 0 0 9063

Kedves szőlészek! Tájékozatlan számára a ma kapható szőlészeti könyvek közül melyiket ajánlanátok?

alfi13 Creative Commons License 2011.02.18 0 0 9062

Küldtem egy emailt a szőlőmetszésről olvasd el.

Előzmény: szibo4 (9055)
nyulica Creative Commons License 2011.02.18 0 0 9061

Nagy valószínűséggel a barnatörés jelensége játszódik le a borodban.

Valószínűleg savhiányos a borod. Nem ártana egy csírátlanító szűrés és/vagy ideje lenne bekénezni a bort

Előzmény: kertmanó (9060)
kertmanó Creative Commons License 2011.02.18 0 0 9060

Sziasztok borosok! Segítségeteket kérném. Már régóta foglalkozom szőlőtermesztéssel, de ilyen problémám még nem volt.

A saválló tartályban tárolt borból ha leengedek pohárba, üvegbe, tökéletesen tiszta és finom a lé. Ha az üvegben pár napig tárolom, nem lehet ráismerni, az íze változatlannak tűnik de a kristálytiszta állapota homályosra változik. Mindegy hogy  20-22 C'-on vagy 8 C'-on tárolom. Mi lehet az oka és  meg lehet-e szüntetni a problémát?  Előre is köszi a válaszokat.

Cirfandlia Creative Commons License 2011.02.18 0 0 9059

2 méter mély gödrök agyagos meszes talajba????

Előzmény: szibo4 (9055)
pinotnoir777 Creative Commons License 2011.02.18 0 0 9058

BELI vagy a Max Tapener kötözőről van esetleg valakinek tapasztalata?

lalá Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9057

-Nem lehet elrontani a metszést, ha betartod, hogy az alsót rövidre (akár sárszemre) a felső vesszőt hosszúra (rövid-, hosszúcsap, félszálvessző, szálvessző).

Előzmény: szibo4 (9055)
lalá Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9056

-Terpénalkoholok. Geraniol, citronellol és társai.

Előzmény: Flanell (9041)
szibo4 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9055

Üdv mindenkinek!

Új vagyok itt, no meg a szőlő témában is.

Édesapám hozott néhány vesszőt,kb4 éve. elmondta, hogy 2 méter mély gödröt ássak, trágya, föld, víz vessző, iszapolás, és otthagyott.(meglepetések embere).

Saját belátásom szerint kezeltem eddig. Azt mondta, lugasnak is jó, így próbáltam ennek nevelni. A fajtákat nem tudom csak a nérora emlékszem .

Ha esélyem van rá, szeretnék jól árnyékoló ( alá kiülős) lugast, és persze az se lenne egy utolsó szempont, hogy teremjen.Viszont dunsztom sincs hogyan metszem.Én a dunántúlon élek, talajom mészkövön agyagos, nem túl jó. Eddig felengedtem, volt temés is, de nem túl szép és árnyékoló.szrintem nem jól metszettem. Néztem Bálint gazda videóit a szőlőlugasról, de metszésről vagy egyébről nem ir. Tudnátok segíteni?Üdv

g.anti56 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9054

Pozsonyifehéret magas művelésben mindig egy-két ,szemre szoktam metszeni.

Jó aztt tudom hogy a rügyszám meghatározó

Megfogom probálni egy néhány karon hosszabbra hagyni és arányosan kevesebbet.

Ez az alföldönvan.

Előzmény: Flanell (9053)
Flanell Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9053

Én is úgy gondolom, hogy a megszakadás a túl sok meghagyott rügy miatt van.

 

Különben még életemben nem láttam egy szemre metszett szőlőt, amit hozzáértés miatt metszettek egy szemre.

(Olyat persze már láttam, mint a szomszédom, aki a házzal együtt vett pár tőke szőlőt is, és mivel fogalma sem volt, hogy is kellene nekifogni a metszésnek, minden egyes meglévő vesszőt visszametszett 2 szemre.)

Errefelé a Mátraalján kizárólag még csak szálvesszőzést láttam, persze sokféle művelésmódban.

Előzmény: g.anti56 (9049)
Flanell Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9052

Köszi!

A hajtogatáson kívül én azért sem mindig az extrém erős vesszőket hagyom meg (csemegéknél), mert azon a rügyek gyakrabban szenvednek fagykárt. Talán mert ősszel sokáig nem állnak le.

Előzmény: nyulica (9044)
Flanell Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9051

Tudom, hogy van más muskotályos gyümölcs is, de a szőlőnél manapság már nem is nagyon találkozni másfajta csemegével.

Előzmény: nyulica (9043)
nyulica Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9050

Nem a szálvesszőzéstől szakad meg, hanem attól, hogy túl sok rügyet hagysz rajta. Szálvesszőzéssel ugyanúgy be lehet állítani a rügyterhelést, mint rövidcsapos metszéssel.

A sárfehérnél pl. alkalmazzák a szálvesszős fejművelést.

Előzmény: g.anti56 (9049)
g.anti56 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9049

A sárfehéret és a Pozsonyifehéret sem szabad szálveszőzni mert megszakad ,az ősöktől igy hallotam. 

Egy szemre metszem és terem bőven

Előzmény: Flanell (9042)
nyulica Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9048

Borecetet a következőképpen készíthetsz: 2 rész víz+1 rész bor hozzá öntesz egy kevés ecetet a meglevőből nyitott letakart üvegben meleg helyre teszed. Nemsokára penésszerű hártya jelenik meg a tetején az ecetbaktériumoknak köszönhetően. Be is fog zavarosodni.

Akkor van kész, amikor elkezd letisztulni.

Én is szoktam így készíteni, salátához kiváló.

Persze a szagát és az ízét szokni kell. :-)

Előzmény: Csernethfay (9045)
gergerg Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9047

Várd meg amíg kisüt a nap, szólj egy szakmunkásnak hogy gereblyézze össze a leveleket az udvarban és add neki fizetség gyanánt. :-)

Előzmény: gergerg (9046)
gergerg Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9046

Várd meg amíg kisüt a nap, szólj egy szakmunkásnak hogy gerebjézze össze a leveleket az udvarban és add neki fizettség gyanánt. :-)

Előzmény: Csernethfay (9045)
Csernethfay Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9045

1 liter erjedt musttal (nem bor! dunsztolt, és mégis megerjedt must) mit lehet kezdeni? Érdemes próbálkozni ecetkészítéssel, vagy inkább öntsem a seprőhöz és főzessem ki pálinkának, vagy egyszerűen borítsam ki? Vagy van egyéb ötlet?

nyulica Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9044

Nem tudok olyan fajtáról, amit nem szabad szálvesszőzni, csak olyanról, amit nehéz.

A merev felfelé álló vesszejű fajtákat pl. azért nehéz szálvesszőzni, mert lekötésnél könnyen pattannak, törnek.

A Kékfrankosnál pl. lekötés előtt (ernyőművelés) mindig több szálvesszőt hagyok meg metszésnél és csak lekötés után távolítom el a felesleges vesszőket.

Hiába a gondos "ropogtatás" még így is van vessző, ami eltörik, ezért inkább a vékonyabb ceruzavastagságú vesszőket kell kiválogatni szálvesszőzésnél, mint a vastag erős vesszőket.

A pontuszi szőlőfajtákra jellemző csak, hogy az alsó rügyek is termékenyek pl. Alanttermő, Kadarka. Ezek jellemzőbbek az alföldi gyalogműveléses szőlőterületeken, mint a hegyvidékeken.

A nyugati, fajták jobban teremnek szálvesszőn. Egyébként a szőlő kúszónövény jellegéből fakad, hogy a felső rügyek termékenyebbek, mivel a szőlő őse a fákra felfutva hozta a termését.

Előzmény: Flanell (9042)
nyulica Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9043

Sajnos nem tudom. A legismertebb muskotályos fajták egyike az Ottonel, ennek még a származása sem tisztázott.

Mindenesetre nem csak a szőlő tulajdonsága lehet a muskotály íz.

A bodza virágnak és a bálványfa nektárjának és mézének is muskotályos íze van.

Előzmény: Flanell (9041)
Flanell Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9042

Van olyan szőlőfajta, amit NEM SZABAD szálvesszőzni?

Én apámtól úgy lestem el a metszést, hogy mindegyik fajtát szálvesszőre metszette, és terem is így minden fajtánk, de van, amit nem szabad valamiért?

Előzmény: nyulica (9002)
Flanell Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9041

Tényleg, a muskotályos mitől muskotályos? Mi adja ezt az ízt?

Előzmény: nyulica (9006)
Flanell Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9040

Emléxel még Taorminánál arra a régi piros fajtára, amit nagyon szeret?

Ha igen, nem sikerült véletlenül beazonosítanod? Legalább annyira, hogy direkttermő vagy európai?

(Nekem még soha nem sikerült látnom magát a termést.)

Előzmény: RAMBO (9026)
regpont Creative Commons License 2011.02.17 0 0 9039

lekvárok receptjeit email-címre elküldöm, írjon akinek kell.

Előzmény: taormina1 (9034)
g.anti56 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 9038

Nemtudod semeresem elvezetni a vizet hogy ne ázzon jobban a faltöve ,

Mert szerintem már valamenyire felázott.

Előzmény: zsebpiszok0510 (9037)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 9037

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 9036

Már csak ekkora tavam van.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!