Örülök, hogy van nálam tájékozottabb fórumos itt, -aki nemcsak gondolja, hogy jó lenne, ha lenne ilyen szerkezet- hanem tudja, hogy már régen működik:-) Szerintem -rajtam kívül még sokan mások sem- gondolják, hogy egy ilyen midizongora csak a vurstliban állná meg a helyét. Persze ettől még nem kell nyugdíjba vonulniuk a szögre akasztott zongorájukkal a zenészeknek, mert a mintát ők adják!
Írni kell az Önök kértéknek hogy adják le a felvételt! :) archívumban ugyis megvan.
Az külön élmény volt egyébként hogy a billentyűk is ugyanúgy mozogtak a playbacknél, tehát lazán lehetett látni milyen 6 kezes akkordokat fogdosott Hancock.
(mellesleg tényleg igaz hogy homokos a fickó? Ismerősöm mondta hogy soxor ilyen rózsaszín cuccokban is látni meg miegymás... ???)
Igaz a "gép Bösendorfer"!!! Kb. 15-16 éve a királyi M1 leadott (az akkoriban menő Pori-Jazz fesztivál közvetítések között - hááát... igen akkor még volt pénz Poriba küldeni a közvetítőkocsit...) egy ilyen koncertet. Herebie Hancock szólózozogora műsora volt ez, aminek az elején be is jelentette az izgalmas zenei kísérletnek tűnő próbálkozást, miszerint a Bösen. cég megkereste hogy szeretne egy ilyen gépzongorát csinálni és azt szeretnék ha ő játszana rajta. Meg is történt! Mutatták a háttérben egy IBM computeren futott, természetesen UNIX platformon a karakteres üzemmódú midi seqvencer program. Utánna a Herbie felállt ahogy lejátszotta a dolgait, átült egy másik zongihoz és elindították a felvételt, majd ő tovább bonyolította kicsit, önmagát kisérve..... akkori fejjel még nem sokat értettem a zenéjéből, de ő ilyen nagy technikai újító volt mindig is. Aztán valahogy a gépzongorát felváltották a midis stage pianok, úgyhogy Herbievel sem sikerült a gép Böseneket elterjesztetni.
Egyébként a lényeg a rendkívüli precizitású elektromágneses kalapács mozgató tekercsek és az azt vezérlő elektronika összehangolásában rejlett, fél évig dolgoztak ugyanis ezen hogy Hancock amit megüt az úgy legyen visszajátszva is, mm pontosan!
Ez tenyleg profi zene, banda! Mintha nem is Magyar zenekart hallanek. Gal Csaba Boogie is ott van nagyon! Hajra Boogie..., es ne feledd, latogassmeg ha Kecskemeten jarsz, azota jobban hasit az en Hammond-om is:-) Premecz urnak meg ismet gratula. Azt hiszem elotte Orszaczky Mester koncertje miatt tettem ezt.
Bizony szépen mondtad! SŐT! Gyönyörűen, mert benne volt a "pillanat" tökéletes átélése, mindaz, amiért a sokszor le(jjebb) nézett zenész a zenét felvállalja - amit a gyorsuló Leslie-ből jövő Doppler-hang az orgonistából, az a belső reszketés, plusz adrenalin, amit pl. csak egy 300 fölött üvegező V8-as Ford Mustang GT 500 (esetleg "Elinor"...)-ban érezhet a felette uralkodó vezetője! Az ilyen lényegretörő mondások képesek visszaadni a hétköznapok érzéketlensége által erősen kicsorbított zenei élvezetek rangját! Köszönjük Neked az együttérzést!
Ja, a visszajátszós zongora kapcsán, nem kisebb cég vetemedett ilyesmire, mint a Bösendorfer. Emlékezni vélek, hogy évekkel ezelőtt hallottam olyanról, hogy csináltak egy MIDI-vezérelt zongorát, sőt, talán gyártásban is volt, egyet beállítottak egy pöpec stúdióba, zenész beküldi neten a midi-fájlt meg a lóvét, ők lejátszatják a zongorával és visszaküldik a wav-ot. Most nyomát se látom annak a cikknek, lehet, hogy mégis másik gyártó volt, de valami nagyon neves cég, az tuti.
Viszont a neten találni infót a Bösendorfer SE nevű fejlesztésről, bár nincs honlapja, szóval lehet, hogy az valami utólagos barkács, a Bösendorfer oldalán viszont szerepel a CEU nevű fejlesztés, ami ugyanezt szolgálja, és hivatalos gyári cucc.
Szóval létezik. Végülis, ha azt vesszük, hogy nem mindenkinek van pénze megvenni egy ilyet vagy megfizetni a stúdióidőt, akkor nem hülyeség. Persze az is igaz, hogy egy műanyag vacaknak sose lesz olyan billentésérzete, mint egy ilyen zongorának, meg azért az ember nem vadul be annyira a műanyag billentyűk kopogásától, mint ha az egész testén érzi az igazi húrokat akusztikusan visszacsatolva.
Köszi mindkettőtöknek. Továbbítottam az eladónak az instrukciókat. Közben kiderült, amit eddig nem is kérdeztem, hogy nem van hozzá pad. Valakinek nincs egy eladó spiné-padja? esetleg netán ha valaki van olyan drága, hogy lemérné és az illesztéseknél lefotózná a sajátját, mérhetetlenül lekötelezne. Lehet, hogy egyből kettőt is csinálnék és valaki kedvező feltételekkel hozzájuthatna a plusz példányhoz.
Még valami: valaki tudja, hogy milyen típusú lakkot használt a Hammond? Ha csinálok padot, akkor azért kéne tudni, mert annak passzolnia kéne, ha meg csak felújítom a hangszer meg a Leslie lakkozását, akkor azért kéne tudnom, nehogy leperegjen róla az új réteg. És hát a lezli akusztikai tulajdonságait is befolyásolhatja a lakk.
Köszi. Előre is elnézést, de szerintem lesznek még ilyen kérdéseim...
Az L (E, H, T) típusú orgonák hanggenerátora már nem rugókon lötyög, hanem gumibakokon áll. Épp ezért semmi dolgod vele. Ahogy a lezlivel sem. Mehet úgy ahogy van. Üdv, Zs
Itt van a válasz a kérdésedre. Magyarul röviden annyi: a képen látható T alakú csavarok lógnak lefelé a generátor alján negy db. Ezeket kell levenni, és úgy visszatenni, hogy a T teteje legyen felfelé. Ezeket meghúzva a rugókon függeszkedő generátort le kell húzni a talapzatra, hogy nem rugózzon, ne billegjen ide-oda, mert akkor szétveri magát szállítás közben. Esetleges reverb rugókat érdemes kitámasztani, vagy leszerelni és külön vinni, de nem életbevágó. Csöveket külön szállítani, főleg, ha az orgona az oldalára lesz borítva, mert a rázás megrepesztheti őket a lábaknál. Nekem volt ilyen hibám. Leslie kapcsolót le kell szerelni, mert nagyon törékeny... Az orgona teljes nyugalommal szállítható oldalán is, de csak lecsavarozott generátorral. Ilyen esetben némi olaj kicsöpöghet de csak akkor, ha túl van olajozva.
Leslie-nél nem tudok semmi lényegesről, max csövek ki ott is.
Rövidesen elindul egy L112 és egy kicsi lezli Angliából hozzám. Olvastam, hogy valahogyan a hanggenerátor felfüggesztését lehet rögzíteni szállítás előtt, hogy ne ütődjön ide-oda. Valaki direktbe (constantino.lobasso@gmail.com) vagy itt a fórumon el tudná mondani, hogy hogy néz ez ki? Más előkészület kell a szállításhoz? A lezlivel kell valamit csinálni?
érkezik az L112 apuhoz nemsoká. Mivel nem nagyon hozzáértőtől vettem, nekem kellene tanácsot adnom a szállításra felkészítésben, de még csak kívülről láttam Hammondot, így én se értek ilyemihez...
Segítséget kérek tőletek: olvastam valahol a neten, hogy a hanggenerátort tartó rugót valahogyan meg lehet feszíteni, valami T alakú tartót meg kell fordítani és akkor nem fog ide-oda ütődni a generátor a szállítás közben.
Ez a dolog érvényes a spinet-kre is? Mást kell még csinálni szállítás előtt? A lezlivel kell valami buherálni, hogy ne essék baja? Mégiscsak 2047 kilométer vár rá...
Asszem ertem, koszi! Na akkor egy masik Olasz nagysag! PFM (Premiata Forneria Marconi) Itt meg a hangszereket is bemutatja elotte, Moog, nagy Mellotron...mellekesen egy C3 is ott van a hatterben, es a zene....mindenki dontse el. Ez mar nem az a egesz jo kategoria! Kedvenceim!!!PFM (Mellotron, Moog, Hammond)...etc
Koszonom a bokot:-) Birth Control nem semmi, valoban a nemetek a hetvenes evek elejen ott voltak nagyon prog rock-ban, (krautrock), mint ahogy pl az altalan nagyon imadott Olaszok is. Kicsit off, de ezek a jo zenek utan ajanlom minenki figyelmebe ezt a ritka felvetelt 1971-bol.
New Trolls nevu olasz csapat, akik olyan Jethro Tull-t megszegyenito szolokkal, Hammond B3-al, es hihtetlen temakkal, valtasokkal zenelnek, hogy libaboros leszek. 8. percnel nezze-hallgassa aki csak a Hammond B3-ra kivancsi:-) A digo gyerek nagyon megtepi:-) http://www.youtube.com/watch?v=vEHhTfPAR24